“Τα νησιά μας, η «άγονη γραμμή» της υγείας”
- Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, 2018 - 06:16
- / Eνημέρωση: 22 Νοε. 2018 - 21:01
Τοποθέτηση, σχετικά με την κατάσταση, που επικρατεί, στον τομέα της υγείας, στα νησιά των Κυκλάδων, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Άνδρου και ιατρός στο επάγγελμα, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που διεξήχθη στην Ερμούπολη, την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου.
Βάσει της θεματολογίας του συνεδρίου, ο κ. Σουσούδης, ως αρμόδιος, λόγω και της επαγγελματικής του ιδιότητας, κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με την κατάσταση που παρουσιάζουν η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παροχή φροντίδας υγείας, στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, ενώ ο ίδιος πρότεινε την καθιέρωση ετήσιου συνεδρίου στα νησιά των Κυκλάδων, με μόνο θέμα την υγεία, έτσι ώστε να βρεθούν οι λύσεις οριστικά για ένα θέμα που χαρακτήρισε ως πρώτης γραμμής.
Επίσης, κατά την ομιλία του, ο κ. Σουσούδης έκανε, πέραν της παρουσίασής του στα προβλήματα των μονάδων υγείας στα νησιά και ειδικότερες αναφοράς στα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Άνδρου και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, αλλά και στις κινήσεις, που μέχρι στιγμής έχει κάνει ο Δήμος Άνδρου, για τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών και παροχών υγείας προς τους Ανδριώτες και τους επισκέπτες, όπως η αναβάθμιση των κτιριακών δομών σε ΠΠΙ και Κ.Υ.
“Κατάσταση που μας γεμίζει ανασφάλεια”
Όπως σημείωσε ο κ. Σουσούδης στην ομιλία του, “τα Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων αποτελούν τον διαχρονικό «ασθενή» του συστήματος Υγείας. Το ίδιο το σύστημα Υγείας «νοσεί» στα νησιά μας και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, πόσο μάλλον των τουριστών και επισκεπτών των νησιών που αυξάνονται κατά χιλιάδες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου”, καθώς “δομές υγείας όπως το ΚΥ Άνδρου, καθώς και πολλά άλλα ΚΥ, εμφανίζουν συμπτώματα αδυναμίας εξυπηρέτησης των πολιτών για τις περιπτώσεις που αυτές οι μονάδες σχεδιάστηκαν”.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Άνδρου, “τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες, διαπιστώνουν κάποιες φορές την ελλειμματική και προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Α’ βάθμια και Β’ βάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά μας. Μια κατάσταση που, επειδή εμφανίζεται σε νησί είναι πολύ περισσότερο σοβαρή από το αν συνέβαινε στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα μπορούσε ένας ασθενής να μεταφερόταν σε λίγες ώρες σε ένα γειτονικό νοσοκομείο”.
Μάλιστα, ο κ. Σουσούδης δήλωσε σίγουρος, ότι “οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε γίνει κάποια στιγμή, μάρτυρες της υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας, της έλλειψης αγροτικών ιατρών και συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά και δυσάρεστων περιστατικών συνανθρώπων μας, που η ζωή τους βρίσκόταν σε κίνδυνο και ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν για ώρες είτε το πλοίο, είτε το ελικόπτερο που θα τους μεταφέρει σε κάποια οργανωμένη μονάδα υγείας”, καταλήγοντας, πως “όλα αυτά καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουμε εμείς οι κάτοικοι των νησιών. Μια κατάσταση που μας γεμίζει με συναισθήματα ανασφάλειας αλλά και αγανάκτησης πολλές φορές. Το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό δεν μας το παρέχουν στο επίπεδο που πρέπει. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα αλλά δυστυχώς συνέβαινε πάντα”.
Απαίτηση άμεσης μέριμνας του Υπουργείου για τις νησιωτικές δομές
Αναφορικά με την προσέγγιση των κρατικών δομών, απέναντι στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, ο κ. Σουσούδης τόνισε, πως “πρωτίστως η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να βρει τους τρόπους ώστε να εξασφαλίζονται απρόσκοπτα οι υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας όλες τις μονάδες Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας φροντίδας υγείας”.
Εντούτοις, “παρά το γεγονός ότι κάποιες φορές προκηρύσσονται θέσεις για γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ελλείψει κινήτρων, αυτές μένουν ακάλυπτες. Έτσι, εμείς στα νησιά, παραμένουμε «στο ίδιο έργο θεατές», καθώς τα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία προσπαθούν να λειτουργήσουν με σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς και σε βασικές ειδικότητες. Ακόμη και αυτά που είναι εξοπλισμένα με ακτινολογικά μηχανήματα, καρδιογράφους και υπερήχους απουσιάζουν οι ειδικευμένοι γιατροί και οι τεχνικοί”.
Ο Δήμαρχος Άνδρου επεσήμανε, πως “είναι γεγονός ότι τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας στερούνται της βασικής οργάνωσης, στελέχωσης, αλλά και του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται, ώστε το επιστημονικό προσωπικό να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ ανεπαρκής κρίνεται και η αντιμετώπιση επειγόντων και σοβαρών περιστατικών που προκύπτουν στις Κυκλάδες. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στη λειτουργία των μονάδων υγείας είναι φανερό ότι απαιτούν τις άμεσες ενέργειες της Πολιτείας για την κάλυψή τους”, ενώ έκρινε αναγκαίο τον “σχεδιασμό και χρονοπρογραμματισμό του Υπουργείου, σχετικά με τη μόνιμη στελέχωση των Νοσοκομείων- Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα της νησιωτικής Ελλάδας”.
Επίσης, ο κ. Σουσούδης υπογράμμισε, πως “είναι αναγκαία η βελτίωση του συστήματος παροχής κινήτρων σε νέους ιατρούς, διευκολύνοντας τις συνθήκες υπηρεσίας τους στα νησιά μας”, αφού “τα προβλήματα στην περίθαλψη των νησιωτών είναι σοβαρά και διαπιστώνονται όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ να σημειωθεί ότι τους χειμερινούς μήνες, που η συγκοινωνία δεν είναι συχνή, η μεταφορά ασθενών δυσχεραίνει ή κάποιες φορές με τα υπάρχοντα μέσα είναι ανέφικτη λόγω της κακοκαιρίας. Το νοσοκομείο των Κυκλάδων βρίσκεται στη Σύρο και μολονότι έχει πολλά τμήματα με πλήρη εξοπλισμό, εντούτοις περιστατικά από την Άνδρο – και από κάποια άλλα νησιά- δεν εξυπηρετούνταιαπό τη Σύρο λόγω της ελλιπούς διασύνδεσής μας”. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, “τα σοβαρά περιστατικά από την Άνδρο μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δυσκολίες, αν για παράδειγμα το περιστατικό συμβεί νύχτα ή τα μποφόρ είναι πολλά”.
“Να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών”
Περνώντας στις υποχρεώσεις και επιδιώξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο θέμα της υγείας, ο Δήμαρχος Άνδρου σημείωσε, πως “μεταξύ των προτεραιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί η δημιουργία δομών που στηρίζουν ουσιαστικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού των νησιών και προωθούν την κοινωνική προστασία και συνοχή. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση κοινωνικών δομών/υπηρεσιών για την αντιμετώπιση επιμέρους όψεων κοινωνικού αποκλεισμού ή επιμέρους ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης της φτώχειας, της έλλειψης στέγης, ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας των υπερήλικων και αντιμετώπισης των προβλημάτων των μονογονεϊκών οικογενειών), σε συνδυασμό με την εφαρμογή προγραμμάτων αύξησης της απασχόλησης, έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων, στον τόπο τους”.
“Οι Δήμοι καλούνται, πλέον, να είναι πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, εντούτοις είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με τις Περιφέρειες, αλλά και με οργανώσεις και φορείς, που μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, τη μείωση των μεγάλων ανισοτήτων και της ανεργίας. Αξιόλογα δείγματα, αποτελούν τα Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν σε πολλούς νησιωτικούς δήμους ως σημεία αναφοράς για την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τη διασύνδεσή τους με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του εκάστοτε δήμου”, τόνισε.
Υπενθύμισε δε, ότι σε πολλά νησιά της Περιφέρειας, μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, ενισχύθηκαν οι δομές πρόνοιας, με τη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, των Κέντρων Κοινότητας, των Κοινωνικών Φαρμακείων, των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, της δομής «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» με τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέσω των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν τη φιλοξενία των παιδιών τους σε επιδοτούμενες θέσεις.
“Πιστεύω ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δομών υγείας και πρόνοιας, κοινή επιθυμία όλων όσων εργαζόμαστε και συμμετέχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγκυλώσεις που καθυστερούν τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Ως απάντηση στην πολυετή κρίση, που έχει στιγματίσει τις κοινωνίες των νησιών μας, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την εδραίωση και ενίσχυση των δομών της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Μέριμνας, ώστε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες”, υπογράμμισε ο κ. Σουσούδης.
Τέλος, έκλεισε την τοποθέτησή του, διαμηνύοντας, πως “οφείλουμε να προωθήσουμε το πάγιο αίτημα της στελέχωσης των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων όχι μόνο με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά λαμβάνοντας βεβαίως σοβαρά υπόψη τη νησιωτικότητα” και τονίζοντας, ότι “πρέπει, όλοι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεργαστούμε και να δράσουμε συντονισμένα στην κατεύθυνση της παροχής ολοκληρωμένης και ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο να πάψουν να θεωρούνται τα νησιά μας «η άγονη γραμμή της υγείας». Η υγεία αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης των νησιών μας και χωρίς την εξασφάλισή της δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για τουριστική ούτε για οικονομική ανάπτυξη”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απαίτηση της αυτοδιοίκησης για ενίσχυση της Υγείας στα νησιά με θεσμικές λύσεις
20 Μαΐου. 2022 - 6:20 - Η υποστελέχωση και πάλι στο επίκεντρο
3 Ιαν. 2025 - 6:15 - "Άναψαν φωτιές" με φόντο τον προϋπολογισμό
18 Δεκ. 2024 - 6:18 - Μια "γροθιά" για το Κέντρο Υγείας Μήλου
17 Δεκ. 2024 - 6:18 - Λιμενικό: Νέες διακομιδές από νησιά των Κυκλάδων
7 Δεκ. 2024 - 17:44