Αυτόνομη διοίκηση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου ζητά η ΟΝΑΣ
- Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, 2019 - 06:19
Το ζήτημα της αυτονόμησης του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου, από την υπαγωγή του στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου της Σύρου, επαναφέρει με γραπτό του αίτημα προς τον Υπουργό Υγείας, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ).
Την επαναφορά του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου στο καθεστώς ίδρυσής του, του 1999, ζητά η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο ψήφισμα, που εκδόθηκε, αλλά και μέσα από την επιστολή, που απεστάλη προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπ. Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη. Επίσης, η επιστολή κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στους Βουλευτές Κυκλάδων, το Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, το Ίδρυμα Στήριξης Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου, τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, τον αναπληρωτή Διοικητή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου και το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάξου.
“Η συγχώνευση εμποδίζει τη γρήγορη ανάπτυξή του”
Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή της ΟΝΑΣ, ανάμεσα στα προβλήματα της Νάξου που συζητήθηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση του φορέα, “ήταν και η ανεξαρτητοποίηση του Νοσοκομείου Νάξου και η επαναφορά του στο διοικητικό καθεστώς που είχε από την ίδρυσή του το 1999, ως ΝΠΔΔ (Π.Δ. 238/23.9.1999- ΦΕΚ 200/Α΄29.9.1999)”.
Η ΟΝΑΣ παραδέχεται, πως “το νοσοκομείο Νάξου από το καλοκαίρι του 2016 αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ό,τι αφορά την οργάνωση και λειτουργία του ως μονάδας Β/θμιας φροντίδας υγείας, έχει αυξηθεί σημαντικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί ήδη από 2ετίας περίπου και οι ασθενείς που υποστηρίζει υπερβαίνουν τους 50, αρκετοί από τους οποίους είναι κάτοικοι γειτονικών, με τη Νάξο, νησιών. Σύμφωνα δε με τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Νάξο, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και η λειτουργία των χειρουργείων και της μονάδας τοκετών”.
Παρά το γεγονός, ότι, όπως παραδέχεται και η ίδια η Ομοσπονδία, η μονάδα υγείας της Νάξου, μπορεί να αναπτύσσεται ραγδαία και υπό το παρόν καθεστώς, η ΟΝΑΣ επιμένει στην επιστροφή στο καθεστώς του 1999, καθώς υποστηρίζει, ότι “η συγχώνευσή του στο νοσοκομείο Σύρου με τη μορφή της διασύνδεσης και η λειτουργία του ως παραρτήματος, εμποδίζει την αποτελεσματική και γρήγορη ανάπτυξη του, προκαλεί διοικητικές δυσλειτουργίες, με επιπτώσεις στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, δυσκολεύει την κάλυψη των οργανικών θέσεων του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού), δυσχεραίνει την ευχερή αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας”.
Στην επιστολή της η Ομοσπονδία διατείνεται, πως “η διασύνδεση –εξάρτηση του νοσοκομείου Νάξου από εκείνο της Σύρου καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής λόγω της έλλειψης καθημερινής και επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Νάξου με τη Σύρο, όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και κατά την θερινή περίοδο, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη, ενώ ο πληθυσμός της Νάξου κατά την τουριστική περίοδο τριπλασιάζεται, καθώς και των γειτονικών νησιών που υγειονομικά εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο Νάξου (Αμοργός, Κουφονήσια, Πάρος). Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο πραγματικός πληθυσμός της Νάξου είναι ίσος με εκείνο της Σύρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται σε σχέση με τη Σύρο”.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, “έχουν περάσει ήδη 20 χρόνια από την ίδρυσή του και, παρά τις πολύ καλές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του, αυτό δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως και δεν λειτουργεί ως μονάδα Β/θμιας φροντίδας Υγείας”.
“Να περιληφθεί και το νοσοκομείο Νάξου στο νομοθέτημα”
Η Ομοσπονδία στη συνέχεια μιλά για “έλλειψη νοσοκομείου στη Νάξο”, η οποία μάλιστα “έχει στοιχίσει δραματικά σε ζωές, υπονομεύει το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να αισθάνεται κάθε άνθρωπος στον τόπο που ζει και εργάζεται και κάθε οικογένεια που μεγαλώνει εκεί παιδιά”.
Επιπλέον, η ΟΝΑΣ κάνει μνεία και στις διακομιδές των ασθενών, υποστηρίζοντας, πως “η μεταφορά ασθενών από τη Νάξο και τα γύρω νησιά στη Σύρο, ιδιαίτερα δια θαλάσσης, δεν είναι πάντα ασφαλής, λόγω των συχνά κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ανάμεσα στα νησιά. Επί πλέον επιβαρύνονται οικονομικά τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός, όσο και οι ασθενείς και οι οικογένειες τους, γιατί η μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο Σύρου, εκτός των άλλων δαπανών, επιβάλλει και την εγκατάσταση εκεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα συνοδών ή συγγενών τους. Κανένας ασθενής δεν πηγαίνει στη Σύρο μόνος”.
Προβάλλοντας την αυτονόμηση του νοσοκομείου ως πανάκεια για όλα τα ζητήματά του, η ΟΝΑΣ σημειώνει, πως “η ανεξαρτητοποίηση του νοσοκομείου μας θα συμβάλλει τα μέγιστα στη γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του ως μονάδας Β/θμιας φροντίδας Υγείας, από Κέντρο Υγείας που είναι σήμερα. Θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων θα είναι πιο αποτελεσματική, ενώ θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται ως σήμερα”.
Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο νησί, όπου παρέστη σε εκδήλωση για τη Νόσο της Νάξου και ανακοίνωσε, πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για ανεξαρτητοποίηση πέντε μικρών νοσοκομείων, που αυτή τη στιγμή είναι συγχωνευμένα και έχουν κοινή διοίκηση με μεγαλύτερα νοσοκομεία, “η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, εκφράζοντας το Πανναξιακό αυτό αίτημα, ζητούμε να περιληφθεί σ’ αυτή το Νοσοκομείο της Νάξου ως κατεξοχήν νησιωτικό νοσοκομείο”.
Ασύνδετα με το καθεστώς κοινής διοίκησης επιχειρήματα
Στην επιστολή της, η ΟΝΑΣ εμμένει να υποτιμά την παροχή υπηρεσιών υγείας στο νησί, αναφερόμενη στην κεντρική υγειονομική μονάδα της Νάξου ως Κέντρο Υγείας, ωστόσο, όπως φαίνεται από τη σελίδα της 2ης ΔΥΠε, σε αυτή λειτουργούν Παθολογικό, Καρδιολογικό, Παιδιατρικό Τμήμα, καθώς και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Στην Ιατρική Υπηρεσία υπάγονται ο παθολογικός τομέας, ο χειρουργικός τομέας, ο εργαστηριακός τομέας και ο τομέας γενικής ιατρικής. Ο Χειρουργικός Τομέας χωρίζεται στα τμήματα Γενικής Χειρουργικής, Ορθοπεδικού, Αναισθησιολογικού, Γυναικολογικού/Μαιευτικού, Ω.Ρ.Λ., Οδοντιατρικού και Οφθαλμολογικού. Αντίστοιχα, ο Εργαστηριακός Τομέας στα τμήματα Μικροβιολογικού-Βιοχημικού-Αιματολογικού, Ακτινοδιαγνωστικής, Φαρμακευτικού, καθώς και σε Κυτταρολογικό Εργαστήριο. Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου λειτουργούν και τμήματα διατομεακού επιπέδου όπως αυτά των Επειγόντων Περιστατικών και της Ημερήσιας Νοσηλείας. Επίσης, το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου διαθέτει δύο νοσηλευτικά τμήματα. Ως εκ τούτου, μπορεί να συμπεράνει εύκολα κανείς, πως σε καμία περίπτωση η υγειονομική μονάδα της Νάξου δεν μπορεί να θεωρείται Κέντρο Υγείας.
Όσον αφορά στη στελέχωση των υπηρεσιών του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, αυτή δεν αποτελεί ευθύνη της Διοίκησης, είτε αυτή είναι αυτόνομη, είτε κοινή, αφού η ευθύνη αυτή βαραίνει την πολιτεία, η οποία εγκρίνει ή απορρίπτει αιτήματα για μεταβολή των οργανικών θέσεων και τη 2η ΥΠΕ, η οποία προκηρύσσει τις κενές θέσεις.
Σύμφωνα με την ΟΝΑΣ η κοινή διοίκηση δυσχεραίνει την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία της μονάδας της Νάξου, παρ' όλα αυτά υπάρχει επικεφαλής της μονάδας, ο αναπληρωτής Διοικητής, ο οποίος έχει στην ευθύνη του τη μέριμνα για ομαλή λειτουργία στη μονάδα της Νάξου, ενώ βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κοινή Διοικήτρια και το Δ.Σ.
Υπενθυμίζεται, πως οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων αποτελούν διορισμένα στελέχη, που συχνά κατάγονται από άλλα μέρη της χώρας και ως εκ τούτου δεν είθισται να λειτουργούν με βάση τοπικιστικά κριτήρια. Προκειμένου δε, να παρουσιάσουν ικανοποιητικό έργο, στόχος τους είναι η εφαρμογή πολιτικής τέτοιας, ώστε αμφότερες οι μονάδες να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ακόμη, η Ομοσπονδία επιχειρεί να συνδέσει το καθεστώς κοινής διοίκησης των δύο μονάδων, με τον αριθμό των διακομιδών, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί αφενός, ότι οι διακομιδές δεν σχετίζονται με τη διοίκηση, αλλά με το κατά πόσον ένα περιστατικό μπορεί να αντιμετωπιστεί από την οικεία υγειονομική μονάδα. Εξ ου και πολλά περιστατικά μεταφέρονται κατευθείαν σε νοσοκομεία των Αθηνών ή της Κρήτης, καθώς ούτε το νοσοκομείο της Σύρου έχει τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει. Αφετέρου σημειώνεται, ότι υφίσταται βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, προκειμένου τα επείγοντα περιστατικά να μεταφέρονται με ασφάλεια, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ενώ βάσει των εξαγγελιών του Υπ. Υγείας από τη Νάξο, δρομολογείται και η προμήθεια πλωτού ασθενοφόρου, από το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα έχει ως έδρα τη Νάξο.
Τέλος, το αίτημα, η υγειονομική μονάδα της Νάξου, να επανέλθει στο καθεστώς του 1999, δεν προϋποθέτει αυτόματα και την αναβάθμισή της, καθώς με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπεται ΝΠΔΔ Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας και όχι Γενικό Νοσοκομείο.
Η ενίσχυση των Κυκλάδων, με τρία, αντί δύο όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αυτόνομα, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα γενικά νοσοκομεία, θα ήταν ευχής έργον για τα νησιά, παρ' όλα αυτά, για τις παθογένειες του συστήματος υγείας δεν μπορεί κανείς να επιρρίπτει ευθύνες στο καθεστώς της κοινής διοίκησης, δεδομένου, μάλιστα, ότι από τη συγχώνευση των δύο μονάδων, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2013, έως σήμερα, το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου αναβαθμίστηκε σημαντικά και σε πολλά επίπεδα.
Το μόνο σίγουρο είναι, πως η περαιτέρω αναβάθμισή του, προκειμένου να ικανοποιεί, τόσο τον μόνιμο πληθυσμό, όσο και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας, είτε με κοινή, είτε με αυτόνομη διοίκηση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στελεχώνεται το Γ. Νοσοκομείο—Κ. Υγείας Νάξου
30 Μαρ. 2020 - 11:39 - Διευκρινίσεις από τον Ν. Μανιό για το αίτημα δανεισμού μηχανημάτων αιμοκάθαρσης από το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου
18 Σεπ. 2015 - 15:36 - "Λοξές Ματιές"
8 Νοε. 2024 - 6:16 - Δύο θέσεις σχολικών νοσηλευτών στη Σύρο
6 Νοε. 2024 - 6:15 - Αποβολές σε 62 μαθητές των Κυκλάδων
24 Οκτ. 2024 - 6:16