Τη στοχοθεσία της, αλλά και τις πρώτες προτεραιότητες για την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, δίνει η νέα Αναπληρώτρια Διοικήτρια, κ. Καλή Φραγκίσκου

«Αν οι ανάγκες στοιχειοθετηθούν και ζητηθούν, οι πόροι θα βρεθούν».

Πρωταρχικό στόχο της νέας Αναπληρώτριας Διοικήτριας και υπεύθυνης για το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, κ. Καλής Φραγκίσκου, αποτελεί η επικαιροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, για τη στελέχωση νευραλγικών τομέων όπως τα χειρουργεία και ο αξονικός τομογράφος και την εν γένει ενίσχυση της νοσηλευτικής μονάδας στη Νάξο.

Με το βάρος της ευθύνης, πως το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου αποτελεί τη βασική νοσοκομειακή μονάδα, η οποία εξυπηρετεί τους σχεδόν 21.000 κατοίκους της Νάξου αλλά και τουλάχιστον πέντε γειτονικά νησιά, όπως και τους επισκέπτες τους, που κατά τη θερινή τουριστική περίοδο κυμαίνονται σε δεκάδες έως εκατοντάδες άτομα, η νέα Αναπληρώτρια Διοικήτρια, μέλος της ανανεωμένης κοινής Διοίκησης των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, αναφέρθηκε στους πρωταρχικούς της στόχους, τις επιδιώξεις της, αλλά και τις διεκδικήσεις της μέσα από την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, για την περαιτέρω βελτίωση της υγειονομικής μονάδας της Νάξου.

Το βιογραφικό της νέας Αναπληρώτριας Διοικήτριας

Η κ. Φραγκίσκου είναι Ναξιώτισσα, η οποία γεννήθηκε και κατοικεί στο νησί, ενώ επί σειρά 15 ετών, εργάστηκε στο Δήμο Νάξου και έπειτα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως δημοτική υπάλληλος. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον σε επίπεδο δια ζώσης αντιμετώπισης των ζητημάτων του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου στην καθημερινότητά της στο νησί, γνωρίζει τα ζητήματα της μονάδας, αλλά και την ιστορία της.

Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χημικός Μηχανικός, και εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας συμμετέχοντας στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πρότυπα διοίκησης στις ελληνικές επιχειρήσεις».

Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» και συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Βιώσιμη ανάπτυξη, ανάδειξη και προστασία μικρών νησιών του Αιγαίου», στο οποίο βραβεύτηκε για την εργασία της με τίτλο «Επαναχρησιμοποίηση της ιλύος του Βιολογικού Καθαρισμού Νάξου στη γεωργία».

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της επέλεξε ως τόπο διαμονής και επαγγελματικής της σταδιοδρομίας το νησί, όπου εργάστηκε στο Δήμο Νάξου ως επιβλέπουσα μηχανικός για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Νάξου και στη συνέχεια ως υπεύθυνη για τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Ενδείξεις καλής διάθεσης που προσδίδουν αισιοδοξία για τη λύση των ζητημάτων

Κληθείσα από την εφημερίδα να μιλήσει, σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων της στη Διοίκηση και τις προτεραιότητες που θέτει, σε σχέση με τον τομέα ευθύνης της, δηλαδή τη μονάδα της Νάξου, η κ. Φραγκίσκου τόνισε, πως πρωταρχική της προτεραιότητα, είναι η επικαιροποίηση του Οργανισμού, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες προσλήψεις, αλλά και καλύτερη κατανομή του προσωπικού, καθώς το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου αντιμετωπίζει φαινόμενα υποστελέχωσης.

Όπως ανέφερε, «κενά υπάρχουν και στο διοικητικό κομμάτι και στο νοσηλευτικό, ενώ και στους γιατρούς έχουμε κενές οργανικές θέσεις. Προτεραιότητα είναι κατ’ αρχάς να επικαιροποιηθεί ο Οργανισμός και να εγκριθεί, εφόσον η διαδικασία είχε ξεκινήσει, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες οργανικές θέσεις, αλλά και να μπορούμε να συμμετέχουμε και στις προκηρύξεις κενών οργανικών θέσεων στους διάφορους διαγωνισμούς». Μάλιστα ενημέρωσε, πως «ο Οργανισμός της Νάξου έχει μία επιπλέον ωριμότητα, καθώς έχει περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ)».

Η ίδια αναφέρθηκε στη συνεργασία της, τόσο πριν όσο και μετά την ορκωμοσία της με τα στελέχη της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, υπογραμμίζοντας, ότι η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας έχει δείξει, ότι ακούει τα ζητήματα των νησιών και προωθεί λύσεις.

«Όλα αυτά τα έχουμε μεταφέρει στη ΔΥΠΕ. Έχω πάρα πολύ καλή συνεργασία και με τον Διοικητή, τον κ. Ροϊλό, όπως και με τους υποδιοικητές, κ.κ. Αλεβίζο και Δίπλα, για τους οποίους, απ’ ό,τι έχω καταλάβει μέχρι σήμερα, αποτελεί επίσης προτεραιότητα το άνοιγμα των χειρουργείων στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, διότι μέχρι σήμερα από το 2009 που έχει κατασκευαστεί το νοσοκομείο, το χειρουργείο υπάρχει, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία χειρουργική επέμβαση», σημειώνει η κ. Φραγκίσκου, παραδεχόμενη πως η μονάδα της Νάξου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς «ουσιαστικά εξυπηρετεί επτά-οκτώ νησιά. Δηλαδή τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, τη Νάξο, την Αμοργό, ενώ εξυπηρετούμε και την Πάρο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και όχι μόνο, δεδομένου ότι λόγω της πολύ καλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης εξυπηρετούνται και Παριανοί ασθενείς στο νοσοκομείο της Νάξου. Άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στελέχωση και λειτουργία του Χειρουργικού Τμήματος».

Όπως τονίζει η Αναπληρώτρια Διοικήτρια, «στη ΔΥΠΕ στείλαμε εμπεριστατωμένο αίτημα, με οικονομοτεχνική μελέτη, όσον αφορά στο τρομερό κόστος των αεροδιακομιδών και των διακομιδών με πλωτά, που θα μπορούσε να περιοριστεί, αν λειτουργήσει το Χειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου Νάξου», σημειώνοντας, ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, σχετικά με την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.    

Η κ. Φραγκίσκου ανέφερε, πως είχε δύο συναντήσεις με τα στελέχη της ΔΥΠΕ, μία πριν την ορκωμοσία, αφού ενημερώθηκε από τον προκάτοχό της, κ. Απιδόπουλο, όπως και μία κατόπιν αυτής, προσφάτως, στη διάρκεια της οποίας τους εκτέθηκαν όλα τα ζητήματα. Παράλληλα, η ίδια συμπληρώνει, πως η επικοινωνία είναι συνεχής και τηλεφωνικά, με απώτερο στόχο την προώθηση λύσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το νοσοκομείο της Νάξου.

Επίσης, η κ. Φραγκίσκου αναφέρθηκε και στην αγαστή συνεργασία της με τον κοινό Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου και Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, κ. Μιχάλη Ζουλουφό, με τον οποίον έχουν κάνει επίσης εκτενείς συναντήσεις και συνομιλίες, σχετικά με τις ανάγκες που παρουσιάζονται, ενώ υπάρχει σύμπνοια και καλή συνεργασία.

Στελέχωση, κατάρτιση και αναβάθμιση υπηρεσιών

Αναλυτικότερη ενημέρωση για το νοσοκομείο της Νάξου, πραγματοποίησε η κ. Φραγκίσκου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Παρονναξίας κ. Καλλίνικου, του Επάρχου Νάξου, κ. Γιάννη Μαργαρίτη, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Λιανού, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου, καθώς και εργαζομένων στο νοσοκομείο και πολιτών.

Αφού ευχαρίστησε κάθε έναν ανεξαιρέτως από το προσωπικό του νοσοκομείου Νάξου, για τη συνεργασία και την καλή τους διάθεση, η κ. Φραγκίσκα άνοιξε το χαιρετισμό της λέγοντας, ότι «σήμερα ολοκληρώνεται ένας μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αναπληρώτρια Διοικήτρια του νοσοκομείου μας. Αποφάσισα να κάνω την αίτησή μου για τη θέση αυτή, συναισθανόμενη βαθύτατα την υψηλή ευθύνη που αυτή συνεπάγεται, και έχοντας ειλικρινή διάθεση προσφοράς. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της επιλογής μου από το Υπουργείο Υγείας, ήρθα σε επικοινωνία με τον τέως Αναπληρωτή Διοικητή, κ. Απιδόπουλο, ώστε να ενημερωθώ για τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τον ευχαριστώ πολύ για την καλή του διάθεση και την προθυμία του».

«Αναλαμβάνω τη διοίκηση του νοσοκομείου σε μία περίοδο, που ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», ανέφερε η κ. Φραγκίσκου, υπογραμμίζοντας, ότι «υπόσχομαι πρώτα στον εαυτό μου και ύστερα στους συντοπίτες μου, ότι θα επιδιώξω με προσήλωση και ισχυρή βούληση την επίτευξη των στόχων που τίθενται από δω και πέρα, ώστε το νοσοκομείο να εμπνέει ισχυρό αίσθημα ασφάλειας σε εμάς τους νησιώτες και τους επισκέπτες των νησιών μας και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς και υπερήφανοι για τον φορέα στον οποίο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Οι ανάγκες και οι προκλήσεις, σύμφωνα με τη νέα Αναπληρώτρια Διοικήτρια, είναι πολλές. «Από την πρώτη κιόλας επίσκεψή μου στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου τον μήνα Δεκέμβριο, για τα σοβαρά θέματα που αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου και χρήζουν άμεσης και οργανωμένης αντιμετώπισης».

Αναφορικά με τα βασικότερα εξ αυτών, σημείωσε «ο Οργανισμός του νοσοκομείου και η ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών τροποποίησής του ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες οργανικές θέσεις σε αυτόν, η έναρξη λειτουργίας του αξονικού τομογράφου και η ανάγκη πρόσληψης – μετακίνησης ακτινολόγου και τεχνολόγων ακτινολογίας – ραδιολογίας, η λειτουργία του χειρουργείου, η επέκταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η στελέχωση της διοικητικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι υφιστάμενες ανάγκες, αλλά και να υποστηριχθεί η λειτουργία αξονικού και χειρουργείου. Τέλος, η κτιριακή επέκταση του νοσοκομείου, που αποτελεί προσωπικό στόχο και επιδίωξη και του Υπουργού Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων, κ. Γιάννη Βρούτση».

Όσον αφορά στις πέντε πρώτες πραναφερθείσες δράσεις, η κ. Φραγκίσκου ενημέρωσε, ότι «πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, έγινε εκτίμηση κόστους για την υλοποίησή τους και απεστάλη εγγράφως η πρόταση, με συνημμένη ανάλυση σκοπιμότητας στη 2η ΥΠΕ. Στη συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και είχαμε τη διαβεβαίωση από τον κ. Ροϊλό, ότι θα βρεθούν πόροι για την υλοποίησή τους. Πάνω απ’ όλα εξ άλλου είναι ο σωστός προγραμματισμός των αναγκών του νοσοκομείου. Αν οι ανάγκες αυτές στοιχειοθετηθούν και ζητηθούν, οι πόροι θα βρεθούν».

Επειδή η ταχύτητα της γνώσης και της εξέλιξης της επιστήμης υγείας απαιτεί συνεχώς εκπαιδευόμενους επαγγελματίες, παράλληλα με τις ανωτέρω δράσεις, σύμφωνα με την ίδια, «βαρύτητα θα δοθεί και σε προγράμματα ιατρικής και νοσηλευτικής εκπαίδευσης εντός του νοσοκομείου για την ενίσχυση των γνώσεων του προσωπικού, την ενσωμάτωση των επιστημονικών εξελίξεων και τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικής και αποτελεσματικής κλινικής φροντίδας».

Η κ. Φραγκίσκου δήλωσε αισιόδοξη, ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πολιτική στον τομέα της υγείας γίνονται σταδιακά πράξη, λέγοντας, ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε συνεχής επικοινωνία με τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ για το θέμα του προϋπολογισμού και ανακοινώνοντας, πως «την προηγούμενη Παρασκευή, υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τα εγκεκριμένα όρια δαπανών του τρέχοντος έτους για το νοσοκομείο μας, τα οποία όχι μόνο δε μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 100.000 ευρώ, γεγονός, που διασφαλίζει το υφιστάμενο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ δίνει τη δυνατότητα για την ενίσχυσή του».

Ενημέρωσε επίσης, ότι «από τις 11 Φεβρουαρίου έχουμε δημοσιεύσει την προκήρυξη για έναν μόνιμο ειδικευμένο ιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας».  

Ευχαρίστησε δε τους ξενοδόχους της Νάξου, που όπως και στο παρελθόν έτσι και τις τελευταίες ημέρες «προσέφεραν είδη ιματισμού για το νοσοκομείο. Τους ευχαριστούμε επίσης θερμά για τις 15 τηλεοράσεις που θα τοποθετηθούν στους θαλάμους νοσηλείας των ασθενών». Επιπλέον, η κ. Φραγκίσκου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου που προσωπικά προσέφερε όλα τα απαιτούμενα υλικά για τη σύνδεση των τηλεοράσεων, όπως επίσης το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο, για τη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού.

«Το νοσοκομείο, εκτός από τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, χρειάζεται τη συνεργασία και τη στήριξη όλων φορέων, συλλόγων του νησιού, του Ιδρύματος Στήριξης του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου και όλης της κοινωνίας. Σας καλώ όλους, λοιπόν, εργαζόμενους και φορείς, να συστρατευθούμε στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, διότι όλοι μας το αξίζουμε», ανέφερε κλείνοντας η Αναπληρώτρια Διοικήτρια.

Οι φορείς στο πλευρό του νοσοκομείου

 Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στη νέα Αναπληρώτρια Διοικήτρια, ενώ τόνισε, πως ο Δήμος έχει σταθεί αρωγός στο νοσοκομείο της Νάξου «γιατί πράγματι, το εισπράττετε κι εσείς στην τοπική κοινωνία, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στελέχωση και η αποτελεσματική λειτουργία των δομών του νοσοκομείου».

Ο κ. Λιανός συνέχισε, λέγοντας, πως «είναι Πανναξιακό αίτημα, διαχρονικό και κατά προτεραιότητα, ενώ έχει εκφραστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η στελέχωση και η λειτουργία, αλλά και η ανάπτυξη του Νοσοκομείου Νάξου. Ο Δήμος θα σταθεί, όχι μόνο αρωγός, αλλά θα πρωταγωνιστήσει, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες – πάντα σε συνεργασία με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και φυσικά σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας».

Με τη σειρά του, ο Έπαρχος Νάξου, κ. Γιάννης Μαργαρίτης, κατόπιν των καθιερωμένων ευχών, ευχαρίστησε το προσωπικό του νοσοκομείου, που βρίσκεται πάντοτε άοκνα δίπλα στους πολίτες όταν βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σημείωσε, ότι «υπάρχει το επίδομα προς τους επικουρικούς ιατρούς, προκειμένου να δώσουμε ένα κίνητρο, προκειμένου να έρθει κάποιος σε ένα δυσπρόσιτο τόπο, όπως είναι η Νάξος, όπως και με την ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων, που τώρα δίνουμε και στα μικρά νησιά», διαβεβαιώνοντας πως η αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια θα συνεχιστεί, ενώ δήλωσε στη διάθεση της διοίκησης και του προσωπικού του νοσοκομείου, σε ό,τι χρειαστούν.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο οποίος επανέφερε το ζήτημα της αυτοτέλειας του νοσοκομείου της Νάξου, δεδομένου, ότι πρόκειται για ένα χρόνιο, πάγιο και εκπεφρασμένο αίτημα της τοπικής κοινωνίας επί σειρά ετών. «Νομίζω, ότι έτσι θα υπάρξει μία άλλη δυνατότητα και θα αναπτύξει άλλη δυναμική», υπογράμμισε, ζητώντας από την Αναπληρώτρια Διοικήτρια να το θέσει ως στόχο.

Επίσης, ο κ. Χατζηανδρέου συμπληρώνοντας το Δήμαρχο υπενθύμισε, πως ο Δήμος ετησίως επιδοτεί το νοσοκομείο Νάξου με ένα αρκετά σημαντικό ποσό, ικανό να βοηθήσει στη λειτουργία του, ενώ κλείνοντας επεσήμανε, πως θα πρέπει να πιεστεί η πολιτεία, προκειμένου η πολιτική που θα ασκηθεί να είναι τέτοια, «που να μας δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όλα αυτά που θέλουμε, προς όφελος του λαού της Νάξου».