Παρέμβαση των εργαζομένων του Γ.Ν. Θήρας, σχετικά με τις οδηγίες της ΑΕΜΥ Α.Ε. για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού

«Ποια μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί;»

  • Τετάρτη, 11 Μαρτίου, 2020 - 06:17

Αιτήματα, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού, εξέδωσαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Θήρας, προς την ΑΕΜΥ Α.Ε.

Παρά το γεγονός, ότι η ΑΕΜΥ Α.Ε. εξέδωσε οδηγίες προς τους εργαζομένους, αυτές κρίθηκαν ανεπαρκείς, αλλά και ενδεχομένως, όπως σχολιάζουν οι εργαζόμενοι με στόχο να απομονώσουν τους εργαζομένους.

«Με μεγάλη μας έκπληξη, ενημερωθήκαμε χθες, από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., ότι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε ως εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, λόγω έξαρσης του κορωνοϊού, είναι η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων των εργαζομένων σε άλλα τμήματα/υπηρεσίες, η αποφυγή των συναθροίσεων για μη εργασιακούς λόγους και το διάλειμμα ανάπαυσης κατά τη διάρκεια του ωραρίου απασχόλησης, να μην υπερβαίνει τα προβλεπόμενα δεκαπέντε λεπτά», ενημερώνουν οι εργαζόμενοι με το έγγραφό τους προς την εταιρεία.

Όπως ήταν φυσικό, «εύλογη απορία όλων των εργαζομένων είναι, αν οι παραπάνω οδηγίες δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς ή απλώς το Δ.Σ. της Εταιρείας άδραξε την ευκαιρία και στο όνομα της έξαρσης του κορωνοϊού, θέλουν να απομονώσουν τους εργαζόμενους; Τι φοβούνται; Έχοντας κάποιες “βασικές γνώσεις”, ως εργαζόμενοι σε νοσοκομείο, θεωρούμε ότι μέτρα πρόληψης θεωρούνται το μόνιμο, επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό και ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός, που όλως τυχαίως είναι σε έλλειψη και τα δύο».

Σύμφωνα με το προσωπικό, τα παραδείγματα είναι πολλά και όπως ενδεικτικά αναφέρουν «ο γιατρός που θα κληθεί να εξετάσει ένα ύποπτο κρούσμα, θα πρέπει να δει ταυτόχρονα και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά του Τμήματος Επειγόντων και τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Ο νοσηλευτής που θα κληθεί να εξετάσει ένα ύποπτο κρούσμα, θα κληθεί την ίδια στιγμή να κάνει νοσηλεία σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες, λεχωίδες με τα νεογνά τους) και αν χρειαστεί να συμμετέχει και σε κάποιο χειρουργείο. Άλλωστε, με βάση τις οδηγίες της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., η αποφυγή της μετάδοσης του ιού θα γίνει μόνο εάν το διάλειμμα διαρκέσει δεκαπέντε λεπτά αυστηρά! Αν είχαν έστω και την παραμικρή εικόνα για το τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, θα ήξεραν ότι μεγάλη μερίδα εργαζομένων, όχι απλά δεν κάνει διάλειμμα, αλλά παραμένει στην εργασία του και παραπάνω για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν από την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου και πλέον “το καράβι είναι έτοιμο να βουλιάξει”, χωρίς καμία ενέργεια της εταιρείας να το στελεχώσει πλήρως, αλλά αντ' αυτού να το ιδιωτικοποιήσει μια ώρα αρχύτερα. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Τρανταχτό παράδειγμα είναι, ότι παρ' όλο που υπάρχει ο διαγωνισμός της εταιρίας μέσω του ΑΣΕΠ, όπου θα μπορούσε να επαναληφθεί για τις κενές θέσεις, επιλέγουν να εκδώσουν προκήρυξη δωδεκάμηνης σύμβασης με ΑΠΥ για γιατρούς οι οποίοι δε θα παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους μέσω του νοσοκομείου. Αν αυτό δεν είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου της Σαντορίνης, τότε τι είναι;»

Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται «τι θα γίνει αν, πράγμα πολύ πιθανό, νοσήσουν γιατροί ή νοσηλευτές όταν η σύνθεση του προσωπικού είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Για αυτούς ποια μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί;».

Στη συνέχεια ακολουθούν οι απαιτήσεις του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έγγραφό τους προς τους αρμόδιους φορείς:

  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που παρέχουν την εργασία τους στο νοσοκομείο, με οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας.

  • Να προσληφθούν οι συνάδελφοι που διεκδικούν δικαστικά τη θέση εργασίας που κατείχαν στο νοσοκομείο, όπως επίσης και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι που εργάζονταν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στό νοσοκομείο μας τα προηγούμενα χρόνια, καθώς καλύπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  • Μόνιμες και επαρκείς προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.

  • Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός και τα είδη υγιεινής που χρειάζονται, τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς.

  • Να εκπαιδευτεί άμεσα όλο το προσωπικό για τη σωστή αντιμετώπιση κρουσμάτων, καθώς και να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος υποδοχής τους και νοσηλείας τους για όποιον απαιτείται.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Σαντορίνης κλείνουν καλώντας «όλους τους εργαζόμενους, τους φορείς και το λαό του νησιού να διεκδικήσει μαζί μας ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Νοσοκομείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τους, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».