Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών

Απαιτούνται λύσεις στην Υγεία

  • Τρίτη, 9 Ιουνίου, 2020 - 06:21

Από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ αποδεικνύεται ότι οι υγειονομικές μονάδες των νησιών αντιμετωπίζουν διαχρονικά σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση και τον εξοπλισμό με τις περισσότερες να προσφέρουν πρώτες βοήθειες και λειτουργούν ως Κέντρα Διακομιδών.

Τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού ή άλλων παθήσεων διακομίζονται σε οργανωμένα Νοσοκομεία της Αττικής, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν σε νησιά Νοσοκομεία που λειτουργούν με έναν ή κανέναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες. Υπάρχουν Κέντρα Υγείας σε νησιά που αδυνατούν να στηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους.

Με την επιστροφή στην κανονικότητα και την τουριστική περίοδο και με δεδομένο ότι οι υγειονομικές ανάγκες θα αυξηθούν και λόγω κορωνοϊού, επισημαίνουμε για άλλη μία χρονιά τα προβλήματα και καλούμε το Υπουργείο Υγείας να τα επιλύσει.

Λόγω των ειδικών συνθηκών και αυξημένων κινδύνων οι Υγειονομικές Μονάδες φέτος θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής για την προστασία των επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων και υγειονομικών.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει σήμερα μια ακτινογραφία της κατάστασης των Μονάδων Υγείας των νησιών προκειμένου να επισημάνει τα προβλήματα ζητώντας άλλη μία χρονιά εν’ όψει καλοκαιρού τη λύση τους.

Ειδικότερα, αφού κάνει λόγο για τις υγειονομικές μονάδες των νησιών του Ιονίου, όπως της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας, της Ιθάκης, των Παξών, αλλά και των μονάδων σε Λήμνο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, καθώς και στον νομό Δωδεκανήσου, ακολούθως εστιάζει στις δομές των Κυκλάδων.

Η “ακτινογραφία” της ΠΟΕΔΗΝ

ΣΥΡΟΣ: Υλικά από δωρεές για ένα τετράμηνο υπάρχει υπερπληρότητα. Προσελήφθη Νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει η ΜΑΦ χρειάζεται επιπλέον Νοσηλευτικό προσωπικό. Από γιατρούς υπάρχουν ειδικότητες και καλύπτουν τις βάρδιες.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει 1 Ορθοπεδικός, 2 Παθολόγοι, 1 γενικός γιατρός, 2 Καρδιολόγοι, 1 Μαιευτήρας, ένας Παιδίατρος. Χρειάζονται και άλλοι γιατροί όπως άλλον έναν Παθολόγο, γενικό γιατρό, Παιδίατρο και άλλες ειδικότητες. Από τότε που καταργήθηκε το Κ.Υ. η Πρωτοβάθμια έχει εξαφανιστεί.

Γ.Ν. Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ: Προσελήφθη 6 επικουρικό Νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 4 Παθολόγοι, 3 Χειρουργοί, 3 Ορθοπεδικοί, 2 Παιδίατροι που ο ένας είναι επικουρικός, 1 Νεφρολόγος μόνιμος,1 Οφθαλμίατρος, 2 Οδοντίατροι και 1 Ακτινολόγος. Έχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού.

Κ.Υ. ΤΗΝΟΥ: Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό εκτός από τα καθήκοντά τους εκτελεί και αλλότρια καθήκοντα.

Κ.Υ. ΜΥΚΟΝΟΥ: Υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί είναι στο σύνολο 19. Υπάρχει μονάδα ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος. Έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων.

Κ.Υ. ΜΗΛΟΥ: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε Ιατρικό (υπάρχουν 2 Γενικοί Γιατροί και2 Οδοντίατροι), Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι 3 και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το Κ.Υ. έχει ζητήσει από την ΔΥΠΕ 6 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Κ.Υ. ΑΝΔΡΟΥ: Στο Κ.Υ. υπάρχει 1 Παιδίατρος, 1 Παθολόγος, 1 γενικός γιατρός και 1 Ορθοπεδικός. Χρειάζεται ακόμη ένα Παθολόγο. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κ.Υ. ΠΑΡΟΥ: Οι βασικές ελλείψεις είναι στο Ιατρικό προσωπικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Είναι κενή η θέση του μικροβιολόγου όπως και του Ακτινολόγου. Υπάρχει 1 γενικός γιατρός μόνιμος, 1 Παθολόγος, 1 Καρδιολόγος, 1 Οδοντίατρος, 1 Παιδίατρος και δύο επικουρικοί ένας Ορθοπεδικός και 1 γενική Ιατρός. Υπάρχει έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ. Χρειάζεται ενίσχυση στο προσωπικό καθαριότητας.

Κ.Υ. ΙΟΥ: Στο Κ.Υ. υπάρχουν 4 Νοσηλευτές και 1 μαία. Υπάρχει ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής που είναι ο Διευθυντής και είναι μόνιμος. Δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί. Υπάρχει ένας Χειριστής Ακτινολόγος που δεν επαρκεί. Οδηγός ασθενοφόρου υπάρχει μόνο ένας που δεν επαρκεί.

 

Ετικέτες: