43 κρούσματα στα νησιά των Κυκλάδων μόνο για τις πρώτες 17 ημέρες του Οκτωβρίου

Ανησυχητικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις Κυκλάδες

Σε 702 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα, τα οποία έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την αρχή της πανδημίας έως και τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Δεδομένου, ότι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, υπήρχε ασαφής καταγραφή των κρουσμάτων, δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα, σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο των νησιών σε σύνολο. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ που εκδόθηκε την Παρασκευή, το Νότιο Αιγαίο, επισήμως “μετρά” 702 κρούσματα κορωνοϊού, φέρνοντας το στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα, με πρώτη πάντοτε την Αττική.

Παράλληλα όμως, παρατηρείται και μία αυξητική τάση των κρουσμάτων στις Κυκλάδες, μερικά εξ αυτών ανήλικοι σε σχολικές μονάδες, οι οποίες και αναστέλλουν τη λειτουργία των τμημάτων των συγκεκριμένων μαθητών, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ειδικότερα, μετά τα πρόσφατα κρούσματα σε Δημοτικό Σχολείο της Πάρου και σε νηπιακό σταθμό της Σύρου, κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης στο ΕΠΑΛ Τήνου και στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές να ενεργούν άμεσα για την απολύμανση των σχολικών εγκαταστάσεων. Τα τμήματα, όπου φοιτούν οι μαθητές σε Τήνο και Νάξο ανέστειλαν τη λειτουργία τους και πραγματοποιούν μαθήματα διαδικτυακά.

Οι Κυκλάδες καταγράφουν 74 κρούσματα κορωνοϊού για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αναλυτικά η Περιφερειακή Ενότητα Θήρας είχε 24 κρούσματα, η Π.Ε. Νάξου 17, η Π.Ε. Κέας – Κύθνου 11, η Π.Ε. Μυκόνου 10, η Π.Ε. Τήνου 4, η Π.Ε. Μήλου 2, και η Π.Ε. Σύρου 2 κρούσματα.

Για τον Σεπτέμβριο, οι Κυκλάδες είχαν 31 Κρούσματα, με τα περισσότερα να καταγράφονται στις Π.Ε. Θήρας και Μυκόνου, ενώ μόλις στις πρώτες 16 ημέρες του Οκτωβρίου είχαμε 43 κρούσματα, με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται στις Π.Ε. Θήρας (13) και Νάξου (12).

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, στο Επίπεδο 1 (Ετοιμότητας), βρίσκονται τα νησιά Άνδρος, Κίμωλος, Μήλος, Σέριφος, Σύρος και Τήνος. Στο Επίπεδο 2 (Επιτήρησης), βρίσκονται η Αμοργός, η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες και η Πάρος. Στο Επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), βρίσκονται οι Π.Ε. Κέας – Κύθνου, Θήρας και Μυκόνου, ενώ καμία περιφερειακή ενότητα των Κυκλάδων δεν έχει μπει ακόμη στο Επίπεδο 4 (Αυξημένου κινδύνου).

Ωστόσο η κατάταξη στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας ενδέχεται να αλλάξει, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, 16 ελληνικά νησιά παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο με βάση τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν από το επιστημονικό επιτελείο, ανάμεσά τους η Κέα, η Κύθνος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σίκινος, η Φολέγανδρος και η Ίος.

Υπενθυμίζεται, πως δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού και προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη εξάπλωσή του, ιδιαίτερα σε κλειστές κοινωνίες όπως τα νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες, κρίνεται υψίστης σημασίας και απόλυτα αναγκαία η τήρηση στο ακέραιο των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας (αυστηρή τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας όπου απαιτείται, σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών με χλιαρό νερό και σαπούνι κλπ) από όλους.