Ανακοινώθηκε το συνολικό πλάνο του επιχειρησιακού σχεδίου “Ελευθερία” από τον υπεύθυνο της εφοδιαστικής αλυσίδας, Ταξίαρχο, Αρίστο Περρή

Συντονισμός δυνάμεων για τον εμβολιασμό στα νησιά

Εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα σε Σύρο, Νάξο και Θήρα – συνολικά - 772 πολίτες

Οριστικοποιήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού για τον νησιώτικο χώρο, το οποίο και ανακοινώθηκε από τον υπεύθυνο της εφοδιαστικής αλυσίδας, Ταξίαρχο, Αρίστο Περρή, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Για την υλοποίηση του σχεδίου “Ελευθερία” στα νησιά της Ελλάδας κι εν προκειμένω των Κυκλάδων, - το οποίο εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας -, θα απαιτηθεί συντονισμός δυνάμεων, προκειμένου να μπορέσει να εμβολιαστεί και ο “τελευταίος” κάτοικος στο πιο μικρό νησί. Ως εκ τούτου, ο κ. Περρής γνωστοποίησε πως στην πρώτη γραμμή του πολύ σημαντικού αγώνα εκτός από τους υγειονομικούς και το Υπουργείο Υγείας, θα βρίσκεται και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ ιδιαιτέρως για τα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων θα επιστρατευθούν απαραιτήτως δυνάμεις και της Αυτοδιοίκησης.

Σε εξέλιξη ο εμβολιασμός σε Σύρο, Νάξο και Θήρα. Προετοιμάζονται αγροτικοί για τα μικρά νησιά

Πλέον, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού και των πολιτών άνω των 80 ετών και ο εμβολιασμός προχωρά με σταθερούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα, όπως και στο νομό των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, μετά από τον πρώτο κύκλο των εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό – ιατρών και νοσηλευτών, στα τρία Νοσοκομεία των Κυκλάδων, της Σύρου, της Νάξου και της Θήρας -, προχωρά ο εμβολιασμών των πολιτών και σταδιακά των ιδιωτών ιατρών (πχ. οδοντιάτρων).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και χθες, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων κατά της Covid-19 στις Κυκλάδες αφορούσε σε 772 πολίτες, με τους 436 εξ αυτών να έχουν κάνει το εμβόλιο στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου (170 υγειονομικοί), τους 199 στο Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου και τους 137 στο Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Ενόψει της ανάπτυξης του επιχειρησιακού σχεδίου “Ελευθερία” και στα μικρότερα πληθυσμιακά νησιά, θα πρέπει να σημειωθεί πως, αγροτικοί ιατροί στα τρία Νοσοκομεία, προετοιμάζονται κι ενημερώνονται για τον εμβολιασμό, προκειμένου να προχωρήσουν επιτυχώς στις απαιτούμενες ενέργειες, όταν μετακινηθούν στα άλλα νησιά του νομού.

Επιπλέον, αυτονόητο είναι πως θα ενεργοποιηθούν και θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας.

Προχωρά η α΄ φάση σε νησιά με Νοσοκομεία

Αναλυτικός και σαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα που θα “ξεδιπλωθεί” ο σχεδιασμός των εμβολιασμών στο νησιώτικο χώρο, υπήρξε ο υπεύθυνος της εμβολιαστικής αλυσίδας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Υπουργείου Υγείας που προβλήθηκε τηλεοπτικώς.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, στα νησιά θα αναπτυχθούν τέσσερις φάσεις εμβολιασμού και σύμφωνα με τα πληθυσμιακά κριτήρια και τις υγειονομικές δομές.

“Ο σχεδιασμός του εφοδιασμού για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών της χώρας εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Περιλαμβάνει 4 φάσεις” ανέφερε προλογικά ο Ταξίαρχος, μιλώντας παρακάτω για την πρώτη φάση. “Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και ουσιαστικά ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και από τις 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση που καθορίζει κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού”.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε για τη μεταφορά των εμβολίων, “σε αυτά τα νησιά πραγματοποιείται αεροπορικώς, κυρίως με τακτικές πτήσεις δωρεάν και συνδράμει σημαντικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέσα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας”. Κι αυτό, όπως πρόσθεσε καθώς Η παρουσία αυτού του προσωπικού διασφαλίζει αφενός την ποιότητα κατά τη μεταφορά των εμβολίων προς τα νησιά, αφετέρου την ασφάλεια και την ασφαλή παράδοσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα”.

B΄ φάση: Μήλος, Μύκονος, Πάρος και Άνδρος

Ο ίδιος τοποθετήθηκε και για τη β΄ φάση του εμβολιασμού. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων” σε πανελλαδικό επίπεδο και ο εμβολιασμός σε αυτά,θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί με τις επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού”.

Από τον νομό Κυκλάδων νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων είναι η Μύκονος, η Μήλος, η Πάρος και η Άνδρος.

“Η μεταφορά των εμβολίων και εδώ θα γίνεται με αεροπορικά μέσα με τακτικές πτήσεις εταιρειών δωρεάν, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και ακτοπλοϊκά δρομολόγια” γνωστοποίησε ο υπεύθυνος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, η παρουσία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας “θα συνεχιστεί για την διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας κατά τη μεταφορά”.

Γ΄ φάση: Αμοργός, Κύθνος, Σίφνος, Κέα, Σέριφος και Ίος

Ακολούθως, θα ξεκινήσει η γ΄ φάση, η οποία αφορά σε 19 νησιά πανελλαδικά τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους.

Από τις Κυκλάδες τα συγκεκριμένα νησιά είναι η Αμοργός, η Κύθνος, η Σίφνος, η Κέα, η Σέριφος και η Ίος. Ο εμβολιασμός σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού οι οποίες επιτρέπουν σε νησιά μικρού μεγέθους να επεκτείνεται ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες” γνωστοποίησε ο Ταξίαρχος, επαναλαμβάνοντας πως, “Η μεταφορά των εμβολίων εδώ θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων αεροπορικών και θαλασσίων προκειμένου να φτάσουμε έγκαιρα στα νησιά αυτά, όπως απαιτείται”.

Δ΄ φάση: Δονούσα, Άνω Κουφονήσι, Κίμωλος, Ηρακλειά, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Σίκινος και Ανάφη

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό “Ελευθερία”, ο κ. Περρής σημείωσε πως η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους.

Αυτά τα νησιά στις Κυκλάδες είναι η Δονούσα, το Άνω Κουφονήσι, η Κίμωλος, η Ηρακλειά, η Φολέγανδρος, η Θηρασιά, η Ανάφη και η Σίκινος.

“Στον εμβολιασμό αυτόν, θα γίνει συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων των νησιών άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου” υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος της εμβολιαστικής αλυσίδας, εξηγώντας παρακάτω πως, “Η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί για να γίνει ο εμβολιασμός σε αυτά τα νησιά θα πραγματοποιείται με εναέρια μέσα που θα διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος”.

Εξήγησε τέλος πως η έναρξη αυτής της φάσης, “γίνεται ουσιαστικά με το Καστελόριζο (Δωδεκάνησα) όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου του 2021 θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών”.