Σε εξέλιξη ο εμβολιασμός στο νησιωτικό νομό, με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο και την Άνδρο να έχουν συμπεριληφθεί πλέον στη λίστα με τους πρώτους εμβολιασμένους πολίτες

Η επιχείρηση “Ελευθερία” αναπτύσσεται σε επτά Κυκλαδονήσια

Στα Κέντρα Υγείας προσέρχονται υγειονομικοί και πολίτες άνω των 80 ετών, ενώ συνολικά στις Κυκλάδες όσοι έλαβαν την α΄ δόση ξεπερνούν τους 1.000

“Ξεδιπλώνεται” ολοένα και περισσότερο το σχέδιο “Ελευθερία” στις Κυκλάδες, καθώς από χθες, ξεκίνησε ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς και πολίτες άνω των 80 ετών, σε τέσσερα ακόμη νησιά του νομού.

Εκτός από τη Σύρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη, στη λίστα με τους πολίτες που έχουν λάβει την α΄ δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έχουν ενταχθεί από χθες η Μύκονος, η Μήλος, η Πάρος και η Άνδρος.

Στα συγκεκριμένα νησιά που δεν διαθέτουν Νοσοκομεία, τα εμβολιαστικά κέντρα ενεργοποιήθηκαν και λειτουργούν εντός των Κέντρων Υγείας, με το υπεύθυνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ακολουθεί τις οδηγίες για τον επιτυχή εμβολιασμό των κατοίκων, προκειμένου σταδιακά να “εφοδιάζεται” με το ισχυρότερο “όπλο” κατά της πανδημίας, ο πληθυσμός στον γεωγραφικά κατακερματισμένο χώρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, στις Κυκλάδες έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.000 άτομα από την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών στο νομό, ενώ στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της εφημερίδας, κατέστη σαφές πως, ο αριθμός των πολιτών που προγραμματίζουν ραντεβού, αυξάνεται με αργό, πλην όμως σταθερό ρυθμό.

Όπως μετέφεραν οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων που μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, αρκετοί πολίτες ξεπερνούν τον φόβο τους, όσο βλέπουν να εμβολιάζονται άλλοι πολίτες, γεγονός αισιόδοξο, για την προώθηση της προσπάθειας να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας εντός των επόμενων μηνών.

Τα στοιχεία για τις Κυκλάδες

Ειδικότερα, βάσει των επίσημων στοιχείων της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας – μέχρι χθες - σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, στις Κυκλάδες είχαν λάβει την α΄ δόση του εμβολίου περί τα 1.061 άτομα. Εξ αυτών, τα 570 στη Σύρο, τα 288 στη Νάξο και τα 276 στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, από χθες ξεκίνησε και η β΄ φάση του σχεδίου “Ελευθερία” στα νησιά, καθώς εκτός από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται άτομα της πληθυσμιακής ομάδας άνω των 80 ετών, ενώ επιπλέον, τουλάχιστον στη Σύρο, την α ΄δόση των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, έχουν λάβει επιπλέον, λιμενικοί, καθώς επίσης και αστυνομικοί.

Βάσει του σχεδιασμού από τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής αλυσίδας, Ταξίαρχο, Αρίστο Περρή, οι δόσεις των εμβολίων μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς σε μικρότερα νησιά, αφού πρώτα μεταφερθούν σε νησιά στα οποία τα απαραίτητα κιβώτια φθάνουν αεροπορικώς (π.χ. Σύρος). Σε αυτές τις αποστολές συνδράμει προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε έκτακτη συνθήκη, αν απαιτηθεί και κριθεί απαραίτητο από το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία, θα χρησιμοποιηθούν και πλωτά μέσα στου Λιμενικού Σώματος.

Β. Κικίλιας: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων σε Μύκονο και Σαντορίνη

Αν και τα νησιά του νομού Κυκλάδων μέχρι σήμερα ανήκουν στο σύνολό τους στα λεγόμενα πράσινα νησιά, που δεν έχουν κρούσματα ή τουλάχιστον ανησυχητικό αριθμό, ωστόσο, δύο εξ αυτών συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία αναφορά του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σαν περιοχές με ανησυχητική εξέλιξη κατά τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμό, εμφανίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας”. Σε συνέχεια των ανωτέρω δε, τόνισε πως, “Επίσης ιδιαίτερα μας προβληματίζουν λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας” με αποτέλεσμα, να καθιστά ο Υπουργός σαφές πως, αυτές οι περιοχές μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” του Υπουργείου Υγείας, καθώς δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν αυξημένα μέτρα, αλλά και να κλείσουν δραστηριότητες.

Μύκονος: Αυξημένα rapid test και προώθηση εμβολιασμού

Με φόντο την ανακοίνωση κρουσμάτων σε καθημερινή βάση την τελευταία εβδομάδα για τα δύο νησιά, κλήθηκαν να μιλήσουν στην εφημερίδα, οι δύο Δήμαρχοι.

“Βάσει του αριθμού των κατοίκων, στη Σαντορίνη και στη Μύκονο είναι αυξημένο το ποσοστό των κρουσμάτων” παρατήρησε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώνσταντίνος Κουκάς, σημειώνοντας μάλιστα πως, ως εκ τούτου, “Υπάρχει αγωνία και ακριβώς γι αυτόν το λόγο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα κάνουμε rapid test αυτό το Σαββατοκύριακο”.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι σημαντικό να ελεγχθούν όσοι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού, ενώ ο ίδιος προχώρησε και σε φιλικές προτροπές προς τους συμπολίτες του, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του, στα social media. “Έκανα μία αναφορά στο θέμα, μέσω των social media προς τους συμπολίτες μου, ώστε να τηρούμε απαραιτήτως τα μέτρα” σχολίασε σχετικά, γνωστοποιώντας παρακάτω για το κομμάτι των εμβολιασμών, πως, ξεκίνησαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου σε υγειονομικούς και πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, Ντίνα Σαμψούνη.

“Ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς στο νησί της Μυκόνου. Το πρώτο ραντεβού ήταν στις οκτώ το πρωί της Πέμπτης (28/1) και το προσωπικό είχε εκπαιδευτεί. Είχαν παρασχεθεί όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα αναφορικά με τη συντήρηση του εμβολίου” δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα, καθιστώντας ξεκάθαρο πως στο παγκοσμίου φήμης νησί “η εμβολιαστική διαδικασία κυλά ομαλά”.

Διευκρίνισε δε, πως, στο πλαίσιο της β΄ φάσης, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, “Στη Μύκονο ο εμβολιασμός ξεκίνησε σε μικτή ομάδα, δηλαδή και σε υγειονομικούς και σε πολίτες άνω των 80 ετών”. Αυτό συνέβη παρομοίως και σε όλα τα νησιά και συγκεκριμένα σε αυτά με πληθυσμό άνω των 3.500 ατόμων, τα οποία διαθέτουν πρωτοβάθμιες υγειονομικές δομές.

Στην ερώτηση αν υπάρχει προσέλευση κόσμου, η ίδια απάντησε θετικά. “Προσέρχονται υγειονομικοί και πολίτες και οι πρώτες δόσεις γίνονται σήμερα (σσ. χθες). Συγκεκριμένα, εμβολιάζονται 36 άτομα ενώ θα προχωρήσουμε σταδιακά, σύμφωνα με τα ραντεβού που κλείνονται” δήλωσε κατηγορηματικά.

Όσον αφορά τη διενέργεια rapid test στον πληθυσμό του νησιού αλλά και στους εκπαιδευτικούς ενόψει του ανοίγματος – σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα – των Γυμνασίων και των Λυκείων, η ίδια γνωστοποίησε πως, “την κύρια ποσότητα αυτών μας την προμήθευσε ο Δήμος. Οπότε, κάνουμε συνεχώς πολλά τεστ και κάνουμε και σε εκπαιδευτικούς και σε όποιον ζητά και το επιθυμεί”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, διαβεβαίωσε πως, μέχρι και το Σάββατο “θα έχουν γίνει τα τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών” που θα αναλάβουν... δράση από την προσεχή Δευτέρα.

“Είναι μία πρωτόγνωρη και πολύ σοβαρή διαδικασία ο εμβολιασμός. Ήταν δύσκολη αρχικά στην προσέγγισή της, βέβαια όταν κάνεις μία σωστή προετοιμασία, στην εφαρμογή της είναι όλα διαφορετικά. Είχαμε αγωνία, αλλά προχωράμε εξαιρετικά” επανέλαβε για τη σημαντική υπόθεση του εμβολιασμού, κλείνοντας τις δηλώσεις της στην εφημερίδα.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν οι πρώτες δόσεις εμβολίου. Εντείνουμε τον έλεγχο

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις του Δημάρχου Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που θέλουν το συγκεκριμένο Κυκλαδονήσι να παρουσίασε έναν ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

“Υπάρχει μία μικρή ανησυχία όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά το θετικό είναι πως το αντιληφθήκαμε εγκαίρως και το αντιμετωπίζουμε. Έχουμε εντείνει τους ελέγχους σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία ενώ ήδη γίνονται rapid test στο Εμπορείο και αύριο θα γίνουν στο Νοσοκομείο. Είχαμε μία μικρή χαλαρότητα επειδή ήμασταν στις πράσινες περιοχές και αυτό οδήγησε εδώ. Ο πληθυσμός όμως αντιλαμβάνεται και δείχνει ενδιαφέρον για τεστ. Ο κορωνοϊός είναι μία υπόθεση που η Σαντορίνη την αντιμετωπίζει με σοβαρότητα” σχολίασε εξ αρχής ο κ. Σιγάλας, υπογραμμίζοντας πως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει φθάσει στο νησί από προχθές και διενεργεί ως και σήμερα πολλά τεστ.

Ενόψει της επαναλειτουργίας των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος Σαντορίνης τόνισε πως, “έχουμε φροντίσει και για τους καθηγητές οι οποίοι θα έρθουν προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια”, εξηγώντας πιο αναλυτικά πως τόσο σήμερα, όσο όμως και το Σαββατοκύριακο θα διενεργούνται rapid test.

“Θέλουμε ένα ασφαλές άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλωστε με παρόμοιο τρόπο

είχαμε κινηθεί και για το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να αναφερθεί στην ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους πολίτες για τον περιορισμό της διασποράς, ο ίδιος σχολίασε πως, “τα μέτρα είναι αυξημένα και αυτό επιβάλλεται”.

Πέραν των ανωτέρω, μίλησε και για την έναρξη των εμβολιασμών στο νησί. “Τα εμβόλια προχωρούν κανονικά στο νησί μας. Αρχικά υπήρχε μία επιφύλαξη από τον κόσμο, όμως σταδιακά εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Δεν έχουμε τα νούμερα που θα θέλαμε, αλλά ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουμε σταδιακά καλύτερα” σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως ο αριθμός των πολιτών που έχουν λάβει την πρώτη δόση δεν υπερβαίνει μέχρι σήμερα τους 300.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε τα εξής: “Βελτιώνουμε την κατάστασή μας και σε μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε πλήρη εικόνα. Σίγουρα 22 κρούσματα σε μία εβδομάδα, δεν ήταν λίγα για το νησί μας”.

Πάρος: Περισσότερα από 140 ραντεβού. Σταδιακά ο κόσμος ξεπερνά τον φόβο

Με ιδιαίτερη ανακούφιση για το γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στην Πάρο μίλησε στην εφημερίδα ο Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος. “Σήμερα εμβολιάζονται περίπου 85 υγειονομικοί και φαρμακοποιοί και έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα περίπου 140 ραντεβού. Στο γηροκομείο, από τους 30 γέροντες θα εμβολιαστούν οι 13 από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ” γνωστοποίησε εξ αρχής, υποστηρίζοντας σε απόλυτο τόνο πως, “Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε. Από την πλευρά μας, σαν Δήμος θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να παραμείνουμε ένας ασφαλής τόπος και προορισμός”.

Ο κ. Κωβαίος θέλησε να εξηγήσει αναλυτικότερα πως, στον παρόντα χρόνο με φόντο την εξέλιξη της πανδημίας, “το “όπλο” μας είναι το εμβόλιο και με αυτό πολεμάμε”. Εκτίμησε δε, πως, “σε λίγες ημέρες τα ραντεβού για το εμβόλιο θα αυξηθούν” σχολιάζοντας παράλληλα πως, “Όταν ένας πολίτης ακούει ότι εμβολιάζεται ο διπλανός του, τότε ανταποκρίνεται και ο ίδιος”.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει μέχρι σήμερα για το νησί της Πάρου, εξήγησε πως, “Αυτή τη στιγμή ακόμη υπάρχει ένας φόβος στον κόσμο, αλλά θεωρώ σταδιακά θα πορευθούμε καλύτερα. Θεωρώ πως η κοινωνία της Πάρου έχει την ωριμότητα και παρακολουθεί τις εξελίξεις για την πανδημία. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι τα ραντεβού θα αυξηθούν”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, αναφερόμενος επιγραμματικά και στο θέμα “της διενέργειας rapid test στο νησί, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ”.

Μήλος: Έμφαση στα τεστ και την πρόληψη. Έλεγχος σε όλους τους εκπαιδευτικούς

Στον κύκλο των νησιών στα οποία ξεκίνησε χθες ο εμβολιασμός εντάχθηκε και η Μήλος. “Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Μήλο σε υγειονομικούς αλλά και σε πολίτες άνω των 80 ετών” επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος, Μανώλης Μικέλης, σημειώνοντας μάλιστα πως ο Δήμος στηρίζει το Κέντρο Υγείας θεωρώντας πως πρέπει να συνδράμει όπως μπορεί σε αυτή την σημαντική προσπάθεια. “Στο θέμα της οργάνωσης του Κέντρου Υγείας, ζητήσαμε από τη Διοικούσα Επιτροπή να μας πουν τι χρειάζονται προκειμένου να οργανωθεί αυτό το κομμάτι. Μας ζήτησαν κάποια ψυγεία ειδικού τύπου, τα οποία κι αγοράσαμε για το Κέντρο Υγείας Μήλου” γνωστοποίησε, επισημαίνοντας πως τα πρώτα ραντεβού για τη χορήγηση της α΄ δόσης του εμβολίου έγιναν χθες το πρωί.

“Υπάρχει μία ανησυχία σχετικά με το αν θα υπάρξουν παρενέργειες από το εμβόλιο και κατά πόσον θα μπορέσει να τις αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας Μήλου” πρόσθεσε ο Δήμαρχος παρακάτω, θέλοντας να υπογραμμίσει το γεγονός της μη ύπαρξης το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας, γενικού ιατρού.

“Αν προκύψει σε κάποιον πολίτη σοβαρή παρενέργεια, χρειάζεται ειδική διαχείριση. Είμαστε απομακρυσμένος τόπος και είναι γνωστά τα προβλήματα της νησιωτικότητας. Έχει φύγει ο ιατρός γενικής ιατρικής που είχαμε. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την επιστροφή του. Αυτό είναι το άγχος μας και έχουμε επικοινωνία με τη 2η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες, θα έχει επιστρέψει ο ιατρός μας, οπότε, θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στο θέμα των εμβολιασμών” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να σημειώσει πως για το θέμα των εμβολιασμών και του προγραμματισμού τους, βοηθά πολίτες και το ΚΕΠ του Δήμου, ενώ αναφορικά με τη διενέργεια rapid test στο νησί, υπήρξε σαφής.

“Είχαμε φέρει τον ΕΟΔΥ. Είχαμε κάνει κάποια τεστ. Ευτυχώς όμως, η Μήλος είναι μέχρι σήμερα ένα καθαρό νησί, πράσινο νησί. Ο Δήμος πριν ανακοινωθεί η πλατφόρμα για τα τεστ, είχε προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιωτικό κέντρο που έχουμε στο νησί, προκειμένου να πηγαίνουν οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα σώματα ασφαλείας, να κάνουν rapid test ή μοριακό τεστ, αναλόγως της καθοδήγησης του ιατρού” γνωστοποίησε, τονίζοντας τη σημασία που έδωσε ο Δήμος στο κομμάτι της πρόληψης και μάλιστα άμεσα από το μεγάλο ξέσπασμα της πανδημίας και μετά.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως πλέον το Κέντρο Υγείας έχει εφοδιαστεί με rapid test από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου όπως σημείωσε, να υπάρξει έλεγχος και όλων των εκπαιδευτικών.

“Παρομοίως και στο νησί της Μήλου θα κάνει τεστ ο κάθε εκπαιδευτικός και κυρίως όσοι έρχονται εκτός νησιού και θα έχουν ταξιδέψει. Θα κάνουν διπλό τεστ καθώς η οδηγία από ιατρούς είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα λίγων ημερών, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο τεστ. Κατά συνέπεια, επιλέγουμε την πρόληψη ώστε να ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να υπάρξει διασπορά στο νησί” δήλωσε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος Μήλου.

Άνδρος: Σε εκκρεμότητα ο εμβολιασμός για υπερήλικες. Προγραμματίζονται ραντεβού

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Άνδρου εξήγησε πως από χθες προχωρά με συνέπεια ο εμβολιασμός πολιτών στο νησί. “Ξεκίνησαν σήμερα (σσ. χθες) οι εμβολιασμοί. Είναι ικανοποιητικό το ενδιαφέρον και σταδιακά κλείνονται ραντεβού. Νομίζω θα πάμε καλά” δήλωσε ο Δημήτρης Λοτσάρης, σημειώνοντας παράλληλα πως, μέχρι στιγμής “έχουν προγραμματιστεί άνω των 100 – 150 ραντεβού”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο εμβολιασμός προχωρά στο Κέντρο Υγείας του νησιού κι εκεί “υπάρχει ο υπεύθυνος ιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό που κάνουν το έργο τους”. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως παραμένει σε εκκρεμότητα ο προγραμματισμός εμβολιασμών σε υπερήλικες. “Υπάρχει ένα θέμα με τους υπερήλικες, οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν για να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο. Προσπαθούμε να λυθεί αυτό το θέμα. Αναμένουμε πληροφόρηση γιατί ακόμη δεν έχει κλείσει” σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ ακολούθως τόνισε πως και στην Άνδρο διενεργείται προληπτικός έλεγχος με την πραγματοποίηση rapid test. “Κάνουμε συνέχεια rapid test σε όλες τις περιοχές του νησιού, κατόπιν συνεργασίας του Δήμου με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Ευτυχώς είναι όλα αρνητικά” γνωστοποίησε, τονίζοντας τέλος πως, “Θα γίνουν τα rapid test και στους εκπαιδευτικούς, όπως είχαν γίνει και σε όσους εργάζονται στην Πρωτοβάθμια”.

Ο κ. Λοτσάρης έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως σταδιακά θα αυξάνεται λογικά ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό πολιτών.