«Την πανδημία θα την ξεχάσουμε»
- Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021 - 06:16
Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αναφορικά με την πανδημία του Covid-19 και τη σημασία του εμβολιασμού, διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Άνδρου και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος.
Μία ιδιαίτερα σημαντική ενημερωτική κουβέντα, όπου παρουσιάστηκαν οι πολύτιμες και ιδιαίτερα βαρύνουσες θέσεις των κατ’ εξοχήν ειδικών, αναφορικά με τη νόσο του covid-19, αλλά και τη σημασία της εμβολιαστικής προόδου για την έξοδο από αυτή, παρουσίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του ο Δήμος Άνδρου.
Εκ μέρους της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, χαιρετισμό έκανε ο κ. Δέρβας Αγησίλαος, Πνευμονολόγος-Υπνολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΠΝΕΛ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Adjunct Professor, McGill University,Montreal, Quebec, Canada, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης.
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις, σχετικά με τα εμβόλια στην πανδημία Covid-19 από τον κ. Κωνσταντίνο Γλυνό, Πνευμονολόγο και Ιατρικό σύμβουλο GSK, όπως και σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού σε καιρό πανδημίας, από τον κ. ΔημοσθένηςΠαπαπέτρου MD, MSc Πνευμονολόγο, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Παλαιού Φαλήρου / Υπεύθυνο ιατρείων ΚΥΑΔΑ Δήμου Αθηναίων, ενώ απαντήθηκαν και ερωτήσεις που εστάλησαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
«Η ενημέρωση το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στην πανδημία»
Ανοίγοντας την εκδήλωση και κατά το χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δ. Λοτσάρης, σημείωσε ότι «αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο δεν καθορίζει μόνο την καθημερινότητά μας ,αλλά και το μέλλον μας. Γι’ αυτό, θεωρώ πολύ σημαντικό να έχουμε το “όπλο” της ενημέρωσης, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ασφάλεια την πανδημία.
Η Άνδρος είναι ένας εξωστρεφής τόπος και ως τέτοιος, δεν επιθυμεί να απομονωθεί, αλλά να προστατευθεί. Επίσης, επειδή είμαστε από τη φύση μας ένας απομονωμένος τόπος, επιθυμούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε – αν αυτό συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις – τους ασθενείς του Covid-19 ως εγκληματίες, αλλά ως συνανθρώπους, οι οποίοι με μία σωστή διαχείριση μπορούμε να τους βοηθήσουμε και να ξεπεράσουμε όλο αυτό τον κίνδυνο.
Χαίρομαι, διότι το νησί, στο σύνολό του, έχει δείξει μία ομοψυχία και μία πειθαρχία στα μέτρα εξ αρχής και είναι εύλογη η κόπωση που παρατηρείται».
Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε «όλους τους εργαζομένους του Κέντρου Υγείας και να ενημερώσω, ότι η Άνδρος είναι από τα νησιά που έχει έναν πολύ καλό ρυθμό εμβολιασμών. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 1.500. Να ευχαριστήσω τον ΣΕΔΑ, την Αστυνομία, το Λιμενικό και όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι προσπαθούν πραγματικά να πειθαρχήσουν στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς».
Κλείνοντας, επεσήμανε, ότι «το μεγαλύτερο όπλο, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τα κρούσματα, αλλά και με την εξέλιξη της πανδημίας, όπως και με το τουριστικό προϊόν που έχουμε να προσφέρουμε, ως τουριστικός προορισμός, είναι η ενημέρωση, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε τουρισμό, εν μέσω πανδημίας. Η ενημέρωση λοιπόν είναι το όπλο προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τους όποιους φόβους έχουμε, γι’ αυτό και παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία».
«Οι πνευμονολόγοι στην πρώτη γραμμή»
Απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΠΝΕΛ, ο κ. Δέρβας Αγησίλαος, χαιρέτισε «την εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου Άνδρου, που στόχο έχει την έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των πολιτών γύρω από τη σημασία του εμβολιασμού όλων μας, έναντι του νέου κορωνοϊού».
Όπως εξήγησε ο κ. Δέρβας, «ειδικότερα τις ημέρες αυτές, που το κοινό κατακλύζεται από πληθώρα πληροφοριών και ειδήσεων, κάποιες εκ των οποίων αποπροσανατολίζουν ενδεχομένως και διασπείρουν το φόβο, είναι ακόμη πιο σημαντικό η πληροφόρηση να προέρχεται από τους ειδικούς. Οι πνευμονολόγοι είναι αυτό το διάστημα στην πρώτη γραμμή δίνοντας καθημερινές μάχες σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιώτες πνευμονολόγοι έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Είναι εκείνοι που θα αναλάβουν την πρόληψη της διασποράς στην κοινότητα, αλλά και την παρακολούθηση του ασθενούς που νοσεί όχι τόσο βαριά, ώστε να χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη. Είναι εκείνοι που παρακολουθώντας τον ασθενή καθημερινά έχουν την ευθύνη να τον καθοδηγήσουν, να τον συμβουλέψουν και, αν πρέπει και όταν πρέπει, να τον παραπέμψουν στο νοσοκομείο. Επίσης, οι ιδιώτες πνευμονολόγοι είναι οι κατ’ εξοχήν ειδικοί γιατροί, που θα παρακολουθήσουν τον ασθενή που νόσησε από κορωνοϊό και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, κατά τη φάση, δηλαδή, της αποθεραπείας του. Αυτό, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τα χρόνια περιστατικά για τα οποία σε καιρούς πανδημίας, η πρόσβαση σε νοσοκομειακές δομές είναι δύσκολη, έως και ακατόρθωτη. Ο πνευμονολόγος τους είναι αυτός που θα τους παρακολουθήσει ώστε να μην απορυθμιστούν».
«Μη χάσει κανείς δόση εμβολίου λόγω φημών»
Στο χαιρετισμό του, ο συντονιστής, Δρ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε, ότι «στην επιδημία αυτή η γνώση είναι δύναμη. Και όπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχει συμμετοχικότερη διαδικασία από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δεν φτάνει το τι κάνει η πολιτεία, το τι κάνουν οι τοπικές αρχές, το τι κάνουν οι επιστήμονες, αν οι ίδιοι οι πολίτες δε συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης πολλές από τις ερωτήσεις αφορούσαν στους προβληματισμούς σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων. Αφού πολλά από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εξηγήθηκαν διεξοδικά, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε τα εξής:
«Θερμή παράκληση προς όλους. Μη χάσει κανείς δόση εμβολίου, λόγω φημών, φόβων ή δεισιδαιμονιών. Η μόνη λύση για τον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός. Και αν κάποιος φοβάται ότι θα πάθει κάτι από το εμβόλιο της AstraZeneca, μία απλή συμβουλή. Ας κάνει μία απλή γενική εξέταση αίματος και αν τα αιμοπετάλιά του δε μειωθούν, δε διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο».
Πότε θα πάψει η πανδημία;
Στη ερώτηση πολίτη, όσον αφορά στο πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Θεωρώ ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα πετύχουμε μία εμβολιαστική κάλυψη του 60-70%. Αν αυτό το ποσοστό το προσθέσουμε στο ποσοστό των ανθρώπων που θα έχουν φυσική ανοσία λόγω νόσησης και το οποίο θα φτάνει σε ένα ποσοστό 15-20% θα φτάσουμε να έχουμε πραγματική πληθυσμιακή ανοσία. Από το Σεπτέμβριο και μετά θα έχουν πάρει έγκριση και τα εμβόλια τουλάχιστον για τα παιδιά άνω των 12 ετών, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες. Άρα, λογικά, την επόμενη χρονιά θα έχουμε εμβολιάσει και τους μαθητές, μειώνοντας μία ακόμη πηγή για τη μετάδοση αυτής της επιδημίας. Από κει και πέρα, νομίζω ότι το πρόβλημα θα είναι ενδημικό, θα έχουμε δηλαδή μικρές εξάρσεις, πιθανόν από μεταλλαγμένα στελέχη. Αν εκεί φερθούμε έξυπνα και κάνουμε σωστή ιχνηλάτηση και μπούμε στη διαδικασία να εμβολιαστούμε ξανά, όταν θα βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις, νομίζω ότι τουλάχιστον για την Ελλάδα, την πανδημία θα την ξεχάσουμε.
Αν πάρουμε ιστορικά τις πανδημίες, δεν υπήρξε ποτέ καμία πανδημία, που να διήρκεσε για πάντα. Όλες οι πανδημίες, έκαναν έναν κύκλο και κάποτε σταμάτησαν. Οι περισσότερες σταμάτησαν δυστυχώς από μόνες τους, διότι σκότωσαν πάρα πολύ κόσμο. Ο ιός, εξελικτικά, θέλει δύο πράγματα. Ο ιός είναι ένας οργανισμός που δεν μπορεί να ζήσει μόνος του, δεν είναι αυθύπαρκτος. Πρέπει να ζήσει μέσα σε ένα άλλο σώμα. Το άλλο σώμα αυτό ονομάζεται ξενιστής. Έτσι, ο ιός, αλλάζοντας σταδιακά, την ώρα που εξελίσσεται, στοχεύει στο να γίνει πιο μεταδοτικός μεν, αλλά λιγότερο θανατηφόρος, διότι αν σκοτώνει τον ξενιστή του δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, δεν μπορεί να διατηρηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που οι προηγούμενες πανδημίες, από “αδερφάκια” του κορωνοϊού, ο SARS1 και ο MERS, μέσα σε ελάχιστους μήνες τελείωσαν. […] Και εδώ λοιπόν ο ιός σιγά – σιγά θα εξασθενήσει, ώστε να γίνει πιο μεταδοτικός. Σταδιακά θα “χτιστεί” μία πληθυσμιακή ανοσία, ενώ παράλληλα θα έχουμε και το εμβόλιο.
Για φέτος, η πρόβλεψή μου είναι, ότι θα κάνουμε καλό καλοκαίρι».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αισιόδοξα μηνύματα για το Κέντρο Υγείας
2 Απρ. 2025 - 6:17 - "Γίνε και εσύ μέρος της αλυσίδας αγάπης"
28 Μαρ. 2025 - 6:17 - Νοσοκομείο - Κ.Υ. Νάξου: Στη "Διαύγεια" ο διορισμός του αναπληρωτή διοικητή
14 Μαρ. 2025 - 13:43 - Στάση αναμονής για ένα βελτιωμένο Κέντρο Υγείας
12 Μαρ. 2025 - 6:18 - Στην επιφάνεια το πρόβλημα περίθαλψης στα μικρά νησιά
7 Φεβ. 2025 - 6:17