Δυναμική παρουσία και βοήθεια των «Γιατρών του Αιγαίου»

  • Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 2022 - 06:25

Για μία ακόμα φορά η παρουσία των γιατρών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η), γνωστοί και ως «Γιατροί του Αιγαίου» ήταν καταλυτική στην Μήλο, κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα μέσα σε μόλις τέσσρερις ημέρες οι γιατροί του Πα.Γ.Ν.Η. πραγματοποίησαν 1331 ιατρικές πράξεις με τη βοήθεια 30 εθελοντών γιατρών από 14 ειδικότητες. Πιο αναλυτικά οι γιατροί που βοήθησαν ήταν Αγγειοχειρουργός, Ενδοκρινολόγος, Παιδοορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Ρευματολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Χειρουργός, Ουρολόγος, Καρδιολόγος, Δερματολόγος, Γυναικολόγος, ΩΡΛ και Κυτταρολόγος.

Κάθε αποστολή για την εθελοντική ομάδα οι «Γιατροί του Αιγαίου» έχει τη δική της αξία και αυτή τη φορά έβαλαν “πλώρη” για το νησί της Μήλου, μετά από πρόσκληση του Κέντρου Υγείας Μήλου, του Δήμου και του Ιδρύματος Στήριξης Κέντρου Υγείας Μήλου (ΙΣΚΥΜ) του νησιού. Εκτός από τους 1331 ασθενείς που εξετάστηκαν, οι γιατροί του Πα.Γ.Ν.Η. πραγματοποίησαν ακόμη 357 συνολικά χειρουργικές πράξεις και διάφορες εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις.

Το “ευχαριστώ” των Μηλίων

Την ίδια στιγμή και μετά από τη σπουδαία προσφορά των εθελοντών γιατρών, οι κάτοικοι θέλησαν να τους ευχαριστήσουν και συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην πίστη τους στον εθελοντισμό, τα αλτρουιστικά τους αισθήματα, την καλή διάθεση όλων των μελών της ομάδας και τις προσωπικές και οικογενειακές στερήσεις καθώς και την ατομική οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Παράλληλα τους ευχήθηκαν να συνεχίσουν να δίνουν αξία στις αξίες τους και να έχουν πίστη στα ιδανικά τους.

Δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν και τις Μινωικές Γραμμές που όπως τονίζουν παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες στήριξαν τη δράση των «Ιατρών του Αιγαίου-ΠΑ.Γ.Ν.Η.», παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης του κλιμακίου από και προς το νησί και με επιπλέον κάλυψη του κόστους αγοράς ειδικού διαμορφωμένου οχήματος προληπτικής ιατρικής.

Σκοπός και έργο

Υπενθυμίζεται πως οι Γιατροί του Αιγαίου είναι μια Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα το Ηράκλειο. Από το 1996 που γεννήθηκε η ιδέα και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή στο ακριτικό Καστελόριζο, μέχρι και το 2007, που η ομάδα αναγνωρίσθηκε επίσημα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές σε ένα μεγάλο αριθμό νησιών, όπως η Τήλος, οι Λειψοί, οι Αρκιοί, η Κάσος, η Κάρπαθος, η Πάτμος, η Σκύρος, η Τήνος, η Μήλος, η Φολέγανδρος, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Σκοπός τους είναι:

• Η εθελοντική παροχή υγειονομικής φροντίδας και πρόληψης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες

• Υγειονομικές αποστολές σε περιοχές, χωριά και οικισμούς που στερούνται εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης

• Ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με θέματα ιατρικής πρόληψης και υγιεινής,

• Υγειονομικές αποστολές σε περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού που αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης παροχής υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως π.χ. σεισμών, πυρκαγιών κ.λ.π.

• Η διοργάνωση ιατρικών ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση

• Η συνεργασία με την Ιατρική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την Εκκλησία της Κρήτης για την ευόδωση των σκοπών της.