Ο Παναγιώτης Κροντηράς μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας Τήνου, λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, για ενίσχυση τον Δεκαπενταύγουστο

"Προσωρινές ενέσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα"

Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη εορτή της Παναγίας έχει αρχίσει και η Τήνος, αναμένεται να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες, που τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου επιλέγουν το νησί της Μεγαλόχαρης για τις διακοπές τους.

Το Κέντρο Υγείας Τήνου, είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με έλλειψη προσωπικού και φαίνεται ότι μετά και από συνεχείς επικοινωνίες και συναντήσεις, μεταξύ του δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά και του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, δόθηκε έστω και προσωρινή λύση, στις ανάγκες του Κέντρου Υγείας, για τις ημέρες αιχμής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, μετακινείται μέχρι τέλος Αυγούστου ένας ιατρός παθολόγος από το ΚΥ Πειραιώς, αλλά και μία γενική ιατρός από το ΚΥ Ίου, για διάστημα μίας εβδομάδας.

Π. Κροντηράς: "Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας"

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ενημερώθηκε για την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας και μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη", μίλησε για τα προβλήματα που συνεχίζει να έχει το Κέντρο Υγείας και για τις προσωρινές λύσεις, που ουσιαστικά δεν αποτελούν λύση. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι "η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει καν παθολόγος να υπηρετεί. Το δικό μας αίτημα δεν είναι να λυθεί το θέμα του Δεκαπενταύγουστου, είναι το θέμα να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη και τους μόνιμους κατοίκους και πάντα να σκεφτόμαστε ότι μετά τον Αύγουστο, 10.000 ψυχές, θα μένουν στο νησί της Τήνου και θα χρειάζονται γιατρούς και ένα στελεχωμένο Κέντρο Υγείας. Οι προσπάθειες που γίνονται για το καλοκαίρι είναι αποδεκτές, αλλά το πάγιο αίτημα μας συνεχίζει να είναι η στελέχωση. Αυτές είναι ενέσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα και είναι προσωρινές. Μία τέτοια διαδικασία που αφορά μόνο τον Αύγουστο, δείχνει και έναν μη σεβασμό, σε αυτούς που μένουν μόνιμα στο νησί, καθώς δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας".

"Επιμένουμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και να βρεθούν λύσεις"

Την ίδια στιγμή ο κ. Κροντηράς αναφέρθηκε, στους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει η κυβέρνηση να πείσει του γιατρούς να έρθουν και να ενισχύσουν τα νησιά, επισημαίνοντας ότι "εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και να βρεθούν λύσεις και έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτές αφορούν και σε θεσμικές προτάσεις προς το Υπουργείο. Για παράδειγμα λέμε ο γενικός γιατρός όταν κάνει τα 5 χρόνια για την ειδικότητα του, ο ένας χρόνος που θα πρέπει να είναι σε Κέντρο Υγείας, να γίνεται σε Κέντρα Υγείας, άγονων περιοχών και όχι στα αστικά κέντρα. Υπάρχουν θέματα που με μια νομοθετική ρύθμιση, θα δώσουν μία άλλη δυνατότητα, γιατί κάπως πρέπει να βρεθεί μια λύση και να καταλάβουμε ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Εγώ έχω κάνει συναντήσεις και με τον υπουργό και με τον πρωθυπουργό. Από τη μία το σημαντικό είναι ότι η αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά θέτουν το θέμα ότι προκηρύσσουν τις θέσεις αλλά δεν έρχονται γιατροί. Το δέχομαι αυτό αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μία λύση. Τι να κάνουμε να φύγουμε από την Τήνο; Δεν ξέρω ας διπλασιάσουν τον μισθό, να τους προσφέρουν διαφορετική εξέλιξη, ο χρόνος γυρίζοντας πίσω να μετράει διπλός, πρέπει να δοθούν κίνητρα για να προσελκύσουμε τους γιατρούς, να έρθουν στα νησιά. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ας υιοθετήσει το κάθε νησί που έχει νοσοκομείο, ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο εκ περιτροπής να στέλνει γιατρούς".

"Ακόμη και στο πιο απλό περιστατικό χρειάζεται διακομιδή"

Κλείνοντας περιέγραψε, ένα περιστατικό, για το οποίο ο ασθενής χρειάστηκε να μεταφερθεί με διακομιδή στο Νοσοκομείο της Σύρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ακόμη και στο πιο απλό περιστατικό χρειάζεται διακομιδή. Μου μετέφεραν πρόσφατα από το Κέντρο Υγείας ότι για μία ενδοφλέβια ένεση έπρεπε να πάει το περιστατικό στη Σύρο. Αν υπήρχε η κατάλληλη ειδικότητα στο νησί, θα τελείωνε η υπόθεση σε λίγα λεπτά και δεν θα χρειάζονταν όλη αυτή η ταλαιπωρία. Στο Κέντρο Υγείας οι γιατροί είναι ήρωες, καθώς αυτοί το κρατούν όρθιο. Εμείς πληρώνουμε τη μεταφορά στο νοσοκομείο της Σύρου και οι ασθενείς έρχονται σε ένα νοσοκομείο, που είναι και το ίδιο υποστελεχωμένο και μεταφέρουμε περισσότερη πίεση και από τη δικιά μας πλευρά. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί, δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνουμε. Στην τελική, ας φέρουμε και στρατιωτικούς γιατρούς. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο δεν μπορεί να δώσει τη λύση κανένας δήμαρχος, ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι μία κεντρική πολιτική διαδικασία".

Η προσωρινή λύση από το Υπουργείο Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέδωσε μία ανακοίνωση μέσω της πλατφόρμας X, πρώην Twitter, μιλώντας για το Κέντρο Υγείας της Τήνου και πως θα ενισχυθεί αυτό, κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει, τα εξής:

"Λόγω της μεγάλης εορτής της Παναγίας της 15ης Αυγούστου υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία στην Κοινή Γνώμη για το Κέντρο Υγείας Τήνου. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι στο ΚΥ Τήνου αυτή τη στιγμή υπηρετούν:

  • 3 ειδικευμένοι ιατροί

  • 1 εξειδικευμένος γενικός ιατρός

  • 1 ορθοπεδικός με μετακίνηση

  • 1 ορθοπεδικός με σύμβαση παροχής υπηρεσιών

  • 10 αγροτικοί ιατροί που καλύπτουν και τα περιφερειακά ιατρεία, αλλά εκτελούν εφημερίες στο Κέντρο Υγείας

  • 8 νοσηλευτές

  • 11 άτομα λοιπό προσωπικό

Αύριο, μετακινείται, μέχρι τέλος Αυγούστου, ιατρός παθολόγος από το ΚΥ Πειραιώς. Επίσης, αύριο μετακινείται γενική ιατρός από το ΚΥ Ίου, για μία εβδομάδα, προκειμένου να ενισχυθεί το ΚΥ Τήνου, ενόψει της αυξημένης πίεσης για την εβδομάδα της Παναγίας.

Φέτος, πανελλαδικά έχουμε περισσότερο εργαζόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από πέρυσι και η εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ που συστηματικά καλλιεργείται από την Αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ είναι απολύτως ψευδής. Προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, αλλά εργαζόμαστε σκληρά και κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε καλύτερα. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό μας που στηρίζει το ΕΣΥ και φέτος, όχι πάντα υπό τις ιδανικότερες συνθήκες"

"Καυστική" αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν άφησε ασχολίαστη, τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργού, καυτηριάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε, την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Τήνου. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρει:

"Ο Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε για λίγο στην άκρη τις επιθέσεις κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τις αναρτήσεις επί παντός επιστητού και θυμήθηκε τον ρόλο του ως υπουργού Υγείας. Μέσω Χ μας ενημερώνει για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας της Τήνου και την έκτακτη μεταφορά γιατρών για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Χαιρόμαστε που ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ανάδειξη του ζητήματος από την αξιωματική αντιπολίτευση ενεργοποίησε γρηγορότερα τα αντανακλαστικά του Υπουργού Υγείας σχετικά με την έλλειψη γιατρών στο Κέντρο Υγείας Τήνου. Παρότι πρόκειται για εντελώς προσωρινή λύση κρατάμε την διαβεβαίωση του ότι θα μεταφερθούν αύριο γιατροί στο νησί.

Άλλωστε, σε διακοπές ή όχι, σε νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε θάλασσες ή πισίνες, εμείς θα συνεχίσουμε να εισφέρουμε θετικά στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Υγείας, τα οποία απαιτούν σοβαρότητα και ενσυναίσθηση. Περιμένουμε να κάνει το ίδιο και η ηγεσία του εν λόγω Υπουργείου. Αντί να εγκαλεί ευθέως την Αντιπολίτευση και τους πολίτες για ψευδείς ισχυρισμούς σε βάρος του. Χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο από το να βρει, έστω και τη ύστατη στιγμή, λύσεις ανάγκης".