Ο 11oς Διάπλους της ομάδας που στηρίζει ιατρικά τα μικρά νησιά, θα ξεκινήσει από τη Σέριφο την 1η Μαΐου 2025

Η Σύμπλευση "ανοίγει πανιά" και φέτος

Κ. Ρεβίνθης: "Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον μόνιμο πληθυσμό να λάβει μία εξειδικευμένη ιατρική γνωμάτευση"

Ο 11oς Διάπλους της Σύμπλευσης είναι γεγονός. Η νέα πολύπλευρη αποστολή της ομάδας θα πραγματοποιηθεί από 1η έως και την 11η Μαΐου και τα νησιά που θα επισκεφθεί φέτος, θα είναι η Σέριφος, η Σίκινος, η Ανάφη, η Ψέριμος, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, οι Λειψοί και η Δονούσα. Οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία και η ομάδα ανυπομονεί να βρεθεί για ακόμη μία χρονιά κοντά στους νησιώτες.

Κ. Ρεβίνθης: "Η τοπική κοινωνία ευεργετείται σε πολλά επίπεδα"

Με αφορμή την έναρξη του φετινού διάπλου από το νησί της Σερίφου, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Ρεβίνθης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" εκθειάζοντας την προσφορά της Σύμπλευσης, που έρχεται για ακόμη μία φορά στο νησί για να προσφέρει, όσα μπορεί και ο τόπος έχει ανάγκη.

"Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία τους για ακόμη μία χρονιά γιατί θα έρθει στο νησί μας, εξειδικευμένο προσωπικό από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, που φυσικά δεν υπάρχουν στη Σέριφο. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον μόνιμο πληθυσμό να λάβει μία εξειδικευμένη γνωμάτευση για πιθανά ιατρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει, οπότε αυτό είναι αν μη τι άλλο κάτι πολύ ευεργετικό για τον κόσμο του νησιού", τόνισε αρχικά ο κ. Ρεβίνθης, προσθέτοντας παράλληλα πως "ο συγκεκριμένος φορέας δεν μένει μόνο στο ιατρικό κομμάτι, αλλά κάνει δωρεές και στα σχολεία, με γραφική ύλη και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Επομένως η τοπική κοινωνία ευεργετείται σε πολλά επίπεδα."

Την ίδια ώρα και αναφορικά με το πως υποδέχεται ο κόσμος τη συγκεκριμένη αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες που επισκέπτονται το νησί, τόνισε ότι "ο κόσμος άλλο που δεν θέλει, από το να έρχονται τέτοιες ομάδες και να βοηθούν το νησί. Είναι υπερβολικά κοστοβόρο το να φύγει κάποιος από τη Σέριφο και να πάει σε κάποιο νοσοκομείο ή διαγνωστικό κέντρο της Αττικής. Μόνο για την μεταφορά τα κόστη είναι τεράστια, σκεφτείτε με διαμονή και διατροφή. Οπότε το να έρχονται τέτοιες ομάδες βοηθάει σε μεγάλο βαθμό, για να έχουν οι κάτοικοι έστω μία αρχική εκτίμηση του όποιου ιατρικού προβλήματος αντιμετωπίζουν, για να μεταβούν στην Αθήνα, μόνο σε καταστάσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στο νησί γίνονται ευτυχώς πολλές τέτοιες δράσεις, καθώς εκτός από τη Σύμπλευση, θα έρθει και η ΑΜΚΕ "Υγεία για όλους", οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Νιάρχου και άλλες πολλές, στις οποίες είμαστε ευγνώμονες".

"Πλέον δεν υπάρχει γενικός ιατρός μετά και την αποχώρηση του κ. Κοντάρη"

Τέλος, σε ερώτηση για την περίθαλψη στο νησί και μετά την πρόσφατη αποχώρηση του γενικού γιατρού, Θανάση Κοντάρη, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια που βρίσκονταν και υπηρετούσε στην Σέριφο, ο κ. Ρεβίνθης είπε ότι "εγώ θέλω να είμαι δίκαιος και προφανώς υπάρχει σε προτεραιότητα το κομμάτι της Υγείας στο νησί μας. Εμείς είμαστε σε ένα σχετικά καλό επίπεδο από την άποψη της στελέχωσης, αλλά πλέον δεν υπάρχει γενικός ιατρός μετά και την αποχώρηση του κ. Κοντάρη, οπότε υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα στο κομμάτι της συνταγογράφησης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται ένας εξειδικευμένος γιατρός για να γράψει τα συγκεκριμένα φάρμακα. Παράλληλα, χρειάζονται υποστήριξη και οι αγροτικοί ιατροί που όπως καταλαβαίνετε δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Το σημαντικό είναι ότι ένα πάγιο αίτημα για τη λειτουργία του ακτινογραφικού μηχανήματος, λύθηκε" επεσήμανε ο δήμαρχος του νησιού.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σημαντικό ζήτημα των διακομιδών, λέγοντας ότι "καλώς ή κακώς με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα νησιά είναι σαν να είμαστε πολίτες δύο ταχυτήτων, καθώς εμείς πρέπει να δίνουμε χρήματα για κίνητρα για να έρχονται γιατροί σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα, που το λέω πάντα και το αναφέρω και στο Υπουργείο Υγείας, όποτε έχω την ευκαιρία, είναι αυτό των διακομιδών στο νοσοκομείο της Σύρου. Δεν λέω για ποιο λόγο να διακομιστεί κάποιος, αλλά αναφέρω για ποιο λόγο να διακομιστεί στη Σύρο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλες ειδικότητες, ούτε οι δυνατότητες περίθαλψης και με το να πηγαίνει ένας ασθενής στη Σύρο, χάνει πολύτιμο χρόνο μέχρι να πάει στην Αθήνα, που σε κάποιες περιπτώσεις αυτό, έχει αποδειχθεί μοιραίο. Αυτό θεωρώ ότι είναι εγκληματικό γιατί τα ποσοστά δείχνουν ότι πολλά από τα περιστατικά έχουν άσχημη κατάληξη. Αυτό που λέμε, δεν είναι να μη πηγαίνουν τα περιστατικά στη Σύρο, αλλά να βελτιωθεί και να στελεχωθεί το νοσοκομείο για να είναι ασφαλές να μεταβεί κάποιος ασθενής εκεί".

Το πρόγραμμα των ιατρικών επισκέψεων στη Σέριφο

Πέμπτη 1 Μαΐου

16:00-20:00: Ιατρεία ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Κάτω Διδακτήριο) - ΜΠΑΛΚΟΝΙ του Αγρέλη

18:00 -19:30: Σεμινάριο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Οι έφηβοι ρωτούν» με Θέματα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από την ψυχολόγο Χρυσούλα Ηλιοπούλου. Τοποθεσία: Γυμνάσιο, Λιμάνι

19:30 - 21:00 Σεμινάριο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Οι ενήλικες ρωτούν» με Θέμα «πώς μιλάμε στα παιδιά για το σεξ και τη σεξουαλικότητά τους» ς από την ψυχολόγο Χρυσούλα Ηλιοπούλου. Τοποθεσία: Γυμνάσιο , Λιμάνι

Παρασκευή 2 Μαΐου

07:30-09:30: Μικροβιολογικό - λήψεις δειγμάτων αίματος ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

08:00 - 13:00: Ιατρεία ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Κάτω Διδακτήριο) - ΜΠΑΛΚΟΝΙ τον Αγρέλη

10:00- 12:00: «Εργαστήριο Ρομποτικής 5ΤΕΑΜ Μικροί Επιστήμονες» σε Δ', Ε' & ΣΤ' Δημοτικού. Τοποθεσία: Δημοτικό Σχολείο

10:30 -11:30: «Σαρδελάκι» - Εργαστήριο παραμυθιού σε Νηπιαγωγείο.Τοποθεσία: Νηπιαγωγείο Παναγιάς ΣΕΡΙΦΟΥ

12:30-13:30: «Σαρδελάκι» - Εργαστήριο παραμυθιού σε Α', Β' & Γ' Δημοτικού .Τοποθεσία: Δημοτικό Σχολείο

Ποια είναι η Σύμπλευση

Η +πλευση (σύμπλευση) είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014, με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών. Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, η +πλευση οργανώνει δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, με στόχο την μέγιστη δυνατή προσφορά προς τα ακριτικά νησιά. Πιστή στο σκοπό της να προσφέρει στους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, παρέχει, πρωταρχικά, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και υπηρεσίες υγείας.

Δεύτερον, δημιουργεί έργα υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, η +πλευση έχει αποφασίσει το 100% των χορηγούμενων κεφαλαίων να δίνεται αποκλειστικά στα έργα αυτά. Τρίτον, στηρίζει την εκπαίδευση και διοργανώνει δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, με σκοπό να συμβάλει στον πολιτισμό και την παιδεία στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και να συνδράμει στις εκπαιδευτικές υποδομές. Με αυτόν το τρόπο, η +πλευση, συνεισφέρει ουσιαστικά στην ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών σε βασικά αγαθά, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και οι υποδομές, περιορίζοντας την ανάγκη μετακινήσεών τους σε μεγαλύτερα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.