Αυτόνομο Ιατρείο
- Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2017 - 06:18
Βελτιώθηκε και εμπλουτίστηκε το Ιατρείο Υπνικής Άπνοιας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, το μοναδικό Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου στη νησιωτική Ελλάδα.
Το Εργαστήριο λειτουργεί από τις αρχές του έτους με υπεύθυνο Ιατρό τον κ. Αθανάσιο Παναγιώτου, Ειδικό Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο.
Τους πρώτες μήνες λειτουργίας του, στεγαζόταν στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλον χώρο του ισογείου, ο οποίος ανακαινίστηκε, βάφτηκε και εξοπλίστηκε βάσει των προδιαγραφών που ορίζει η επιστήμη.
«Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε έναν χώρο, στον οποίο ο κ. Παναγιώτου θα εργάζεται με καλύτερες συνθήκες και ταυτόχρονα οι ασθενείς θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή ιατρική και ξενοδοχειακή φροντίδα», υπογράμμισε στην «Κοινή Γνώμη» η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μαργαρίτα Μπουραντά.
Για τη διαμόρφωση του χώρου και την εγκατάσταση λεπτών συστημάτων που καταγράφων εγκεφαλογραφήματα, κίνηση σώματος και άλλα σήματα που απαιτούν ειδική καλωδίωση, επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο τεχνικοί από Αθήνα.
«Πέρα από τις προμήθειες και τα χρήματα, μεγαλύτερη σημασία έχουν οι συνεργασίες με ανθρώπους που θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε η κ. Μπουραντά, περιγράφοντας το ζήλο και το μεράκι με τα οποία ο κ. Παναγιώτου άρχισε να στήνει το Ιατρείο Ύπνου, πριν ακόμα εγκριθεί η μετάθεσή του στο Νοσοκομείο της Σύρου.
«Παρά την προσωπική αγωνία του, ξεκίνησε το εγχείρημα, που θα μπορούσε, εάν κάτι δεν πήγαινε καλά, να έμενε στη μέση και να απογοητευόμασταν. Όμως όλα πήγαν καλά».
Από την πλευρά του, ο Ιατρός δήλωσε στην εφημερίδα ότι του απομένουν ακόμα τρεισήμισι χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του, γεγονός που δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό το έργο και τους στόχους του. «Όλα αυτά φτιάχνονται για τους ανθρώπους. Συνεπώς, θα έρθει ο επόμενος Πνευμονολόγος που θα βρει έτοιμο το Ιατρείο και θα το συνεχίσει», τόνισε.
Διάγνωση υπνικής άπνοιας
Στο Ιατρείο πραγματοποιούνται μελέτες ύπνου, διάρκειας δύο ημερών, κατά τις οποίες διαπιστώνεται αν ο ασθενής παρουσιάζει υπνική άπνοια. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ιατρό «όλοι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν είναι εν δυνάμει άρρωστοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι ροχαλίζουν έχουν υπνική άπνοια και θα πρέπει να νοσηλευτούν για να διαγνωστεί το πιθανό πρόβλημα».
Μετά από συνέντευξη με τους ενδιαφερόμενους ασθενείς και σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Εταιρεία Μελέτης Ύπνου στην Ελλάδα, ο Ιατρός ξεχωρίζει τους ανθρώπους οι οποίοι χρειάζεται να μελετηθούν και εκείνους που παρουσιάζουν ρεγχάζουσα αναπνοή, οφειλόμενη σε κάποιο πρόβλημα στη μύτη, στο διάφραγμα ή στο φάρυγγα, περιπτώσεις που άπτονται του αντικειμένου του Ωτορινολαρυγγολόγου.
«Εμείς ελέγχουμε εκείνους που ροχαλίζουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας σταματάει η ανάσα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτου, εξηγώντας πως «αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο όπου διαγιγνώσκεται, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος για ανακοπή ή πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου στο ύπνο τους».
Διήμερη παραμονή στο Νοσοκομείο
Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να εξεταστούν, αρχικά συνεννοούνται με τον Ιατρό, κλείνουν ραντεβού μέσω του Γραφείου 30 και έπειτα επισκέπτονται το Εργαστήριο την προγραμματισμένη ημέρα για να διαπιστωθεί εάν, πληρούν τα κριτήρια. Η μελέτη ολοκληρώνεται σε δύο βραδιές με τη βοήθεια προσωπικού του Νοσοκομείου, που διέθεσε η Διοικήτρια κ. Μπουραντά.
Την πρώτη νύχτα, πραγματοποιείται η διαγνωστική μελέτη. Εάν προκύψει το πρόβλημα, ο ασθενής παραμένει και την επόμενη ημέρα για τη χρήση της μάσκας θετικής ποίησης των αγωγών. Διαφορετικά, λαμβάνει εξιτήριο και φεύγει. Σημειώνεται ότι, η μελέτη μπορεί να γίνε είτε κατόπιν εισαγωγής στο Νοσοκομείο είτε με παραπεμπτικό, το οποίο έχει υπογραφεί ηλεκτρονικά από εξωτερικό ιατρό και μπορεί να απορροφηθεί μέσω του Γραφείου 30.
Σύμφωνα με τον Ιατρό, παρατηρείται συνεχής αύξηση στους ασθενείς που επιθυμούν να εξεταστούν, ανάμεσα στους οποίους και κάτοικοι άλλων νησιών. «Πρόκειται για μία σημαντική δυνατότητα, εφάμιλλη τριτοβάθμιου νοσοκομείου της Αθήνας. Οι άνθρωποι, ερχόμενοι στο Νοσοκομείο της Σύρο, γλιτώνουν αρκετά έξοδα και προσωπική ταλαιπωρία», υπογράμμισε η Διοικήτρια.
Διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων
Όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτου το εργαστήριο στήθηκε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τα διεθνή στάνταρντς. «Δεν υπάρχει άλλο εργαστήριο μελέτης ύπνου στη νησιωτική Ελλάδα, πλην της Κρήτης» επεσήμανε, καθιστώντας γνωστό το πλήθος δυνατοτήτων που προσφέρει για τη διεύρυνση κι άλλων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ο έλεγχος ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων από νευρολογικούς ψυχιάτρους –σε δεύτερο χρόνο- με την προσθήκη του ανάλογου software στο σύστημα αλλά και η πραγματοποίηση σπιρομέτρησης. «Μπορεί κάποιος συνάδελφος να δει αν ένας άρρωστος έχει μία βαριά ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) ή ένα άσθμα το οποίο να παρακολουθείται με τη σπιρομέτρηση».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Σύρου
26 Μαΐου. 2020 - 14:28 - “Λειτουργήσαμε υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας”
1 Ιουλ. 2019 - 6:20 - "Ενισχύεται εντός Μαΐου το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου"
24 Απρ. 2019 - 15:33 - Ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας
31 Ιαν. 2019 - 6:20 - Συνείδηση το δημόσιο συμφέρον
22 Μαρ. 2018 - 6:20