“Λειτουργήσαμε υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας”
- Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2019 - 06:20
- / Eνημέρωση: 1 Ιουλ. 2019 - 18:00
Τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν κι ενίσχυσαν συνολικά τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου κατά την τελευταία τριετία δίνει στη δημοσιότητα η Διοικήτριά του, Μαργαρίτα Μπουραντά, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται, μετά από τον διορισμό νέων Διοικητών στα Νοσοκομεία της χώρας πανελλαδικά, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ενόψει των εθνικών εκλογών.
Όπως γνωστοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο (4/6), αν και όσον αφορά στην ίδια, η θητεία της ολοκληρωνόταν μέσα Ιουλίου, όταν δηλαδή θα συμπληρωνόταν η τριετία από τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων της (14/7/2016), ωστόσο, όπως γνωστοποιήθηκε, η παραμονή της στη Σύρο θεωρείται δεδομένη, για διάστημα ικανό, μέχρις ότου ανακοινωθούν οι νέοι Διοικητές και άρα το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει.
Με φόντο τη διεξαγωγή των εκλογών της 7ης Ιουλίου, η ίδια προχώρησε σε έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα της δικής της θητείας, τονίζοντας πως από την πλευρά της θέλησε και προσπάθησε να υπηρετήσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη ΔΥΠΕ, τον δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας, προς όφελος των πολιτών.
Η κ. Μπουραντά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, διατύπωσε από ιδεολογικής και οικονομικής σκοπιάς τις θέσεις της για τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, εκφράζοντας ανοικτά τις διαφωνίες της με τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στον χώρο της Υγείας.
Η ίδια γνωστοποίησε παρακάτω σημαντικά στοιχεία για τα τελευταία τρία έτη στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, τα οποία κι επιβεβαιώνουν τη γενική αίσθηση αρκετών πολιτών πως πράγματι έχει παραχθεί σπουδαίο έργο.
“Κάναμε ένα σημαντικό έργο και ανακουφίσαμε ανθρώπους”
Πρωτίστως, η Μαργαρίτα Μπουραντά ρωτήθηκε σχετικά με το αν η ίδια θα επιθυμούσε την παραμονή της στη θέση της διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου, εξηγώντας πως αυτή η απάντηση συναρτάται άμεσα και αποκλειστικά με το πρόσημο και την κατεύθυνση που θα δώσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
“Μετά τις εκλογές, θα περιμένουμε βεβαίως τον σχηματισμό κυβέρνησης, ποια κυβέρνηση θα είναι, ποιος Υπουργός θα είναι και εκεί θα αξιολογήσω” σχολίασε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Σαφώς αν εκλεγεί το κόμμα της αντιπολίτευσης κι έχουμε σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγώ έχω σημαντικές διαφωνίες για το πως πρέπει να οργανωθεί η Δημόσια Υγεία”.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Οι διαφωνίες μου δεν είναι μόνον ιδεολογικές είναι και οικονομικές”.
Αναλύοντας τη θέση της, η κ. Μπουραντά διευκρίνισε τα παρακάτω. “Στην Ευρώπη και όχι στην Αμερική το κοινωνικό κράτος πάντα αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης. Στη Σουηδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία κ.α.. Γιατί συμμετέχει στην ανάπτυξη; Αφενός γιατί προσφέρει θέσεις εργασίας κάτι το οποίο έγινε και στην τετραετία αυτή. Δηλαδή το 8% που μειώθηκε στην ανεργία, ένα 5 – 6% ήταν προσλήψεις στην Υγεία. Αυτό τι σημαίνει; Ότι βρίσκουν οι άνθρωποι δουλειά, έχουν κάποιο εισόδημα και αυτά τα χρήματα, επανεπενδύονται στην αγορά. Άρα, τροφοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μεσαία στρώματα. Επίσης, τροφοδοτείται η ανάπτυξη και με έναν άλλον τρόπο. Όταν σου παρέχει το κράτος καλύτερη Παιδεία και Υγεία, αυτόματα ανακουφίζεται ο πολίτης από κόστη που θα έδινε ιδιωτικά. Άρα, έχουμε ένα εισόδημα καθαρό στον πολίτη να το αξιοποιήσει και να το χρησιμοποιήσει σε άλλους τομείς και όχι στην Υγεία και την Παιδεία. Η Ευρώπη αυτόν τον πυλώνα τον κράτησε. Και αυτή είναι η διαφορά του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου του Adam Smith από το φιλελεύθερο, νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Αμερικής. Και είναι και στην κουλτούρα των Ευρωπαίων αυτό. Στην κουλτούρα των Ελλήνων δεν είναι; Να έρχονται δηλαδή στο Νοσοκομείο και να ζητούν τις υπηρεσίες; Είναι στην κουλτούρα του Έλληνα να ζητά υπηρεσίες κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα; Μόνο των ανθρώπων που έχουν υψηλό εισόδημα και μπορούν. Έτσι λοιπόν, θεωρώ ότι μπαίνει ένα κομμάτι της ανάπτυξης”.
Σε συνέχεια των παραπάνω, η ίδια πρόσθεσε πως, “Εγώ λοιπόν αυτό το μοντέλο υπερασπίστηκα, αυτό το μοντέλο υπερασπίζομαι και αυτό υπερασπίστηκε η σημερινή κυβέρνηση και το Υπουργείο. Και έχουμε να επιδείξουμε ένα έργο. Σημαντικότατο κατά την προσωπική άποψή μου, αλλά σαφώς οι πολίτες είναι αυτοί που θα μας κρίνουν. Στην αστική δημοκρατία οι πολίτες αποφασίζουν κι εγώ τη σέβομαι την αστική δημοκρατία απόλυτα, την υπερασπίζομαι”. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, “σας παραδίδω και τους απολογισμούς”, προκειμένου να καταστεί σαφές το έργο που έγινε και λειτουργεί υπέρ των πολιτών.
Σημαντικές ενισχύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό την τελευταία 3ετία
Σχετικά με το ζήτημα της στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και της αύξησης του προσωπικού, η ίδια η Διοικήτρια γνωστοποίησε συγκεκριμένα στοιχεία. Σε απόλυτα σύνολα έκανε γνωστό πως στις 31/12/2014 το ανθρώπινο δυναμικό ήταν 224 πρόσωπα, ενώ στις 31/12/2017 και στις 31/12/2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 271 άτομα. Σήμερα, στο α΄ εξάμηνο του 2019 όσοι εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου είναι 266 άτομα, ενώ για την κάλυψη της διαφοράς των ετών 2018 – 2019 τόνισε πως, “αναμένεται εντός του επόμενου 2μηνου πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, καθώς και έκδοση προκήρυξης μόνιμου λοιπού προσωπικού”, σύμφωνα με όσα είχε δεσμευθεί ο σημερινός Υπουργός Υγείας.
Ειδικότερα, το ιατρικό προσωπικό σήμερα φθάνει τα 44 άτομα (39 το 20140, το νοσηλευτικό προσωπικό τα 119 άτομα (101 το 2015), το λοιπό επιστημονικό προσωπικό τα 37 ενώ το 2015 ήταν μόλις 28 άτομα και το διοικητικό προσωπικό σήμερα είναι 35 άτομα ενώ το 2014 ήταν 28 άτομα.
Τέλος, το τεχνικό – ξενοδοχειακό προσωπικό από 17 άτομα το 2014 και 2015 έχει αυξηθεί σήμερα σε 31 πρόσωπα.
Σχετικά με τις προσλήψεις, τους διορισμούς και τις μετατάξεις το 2016, η ίδια γνωστοποίησε πως σε ιατρικό προσωπικό ήρθαν 3 ιατροί ειδικότητας παθολογίας, παιδιατρικής και πνευμονολογίας, 3 επικουρικοί ειδικότητας ακτινοδιαγνώστικής και ορθοπεδικής και 2 ειδικευόμενοι παθολογίας. Ενισχύσεις υπήρξαν και σε νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, ενώ άξια λόγου στοιχεία προκύπτουν και για το 2017.
Πιο αναλυτικά, το Νοσοκομείο ενισχύθηκε με 5 ιατρούς ΕΣΥ ειδικότητας ουρολογίας, παθολογίας, παιδιατρικής, ΩΡΛ και ιατρικής βιοπαθολογίας.
Επίσης, ήρθαν 4 επικουρικοί ειδικότητας ψυχιατρικής, χειρουργικής, αναισθησιολογίας και καρδιολογίας, όπως και 4 ειδικευόμενοι ιατροί ειδικότητας χειρουργικής και παθολογίας. Παρομοίως με το 2016 ενισχύθηκαν και οι άλλες κατηγορίες (πχ. νοσηλευτές), ενώ σημαντικά είναι τα βήματα της απόκτησης προσωπικού και το 2018.
Συγκεκριμένα, ήρθαν 2 ιατροί ΕΣΥ ειδικότητας ουρολογίας και ορθοπεδικής, όπως και 8 ειδικευόμενοι ιατροί ειδικότητας παθολογίας, χειρουργικής και γενικής ιατρικής. Τέλος, για το 2019 έχουν καταγραφεί ως σήμερα 9 προσλήψεις ιατρών ΕΣΥ ειδικότητας πνευμονολογίας, μαιευτικής – γυναικολογίας, 2 καρδιολογίας, αναισθησιολογίας, οδοντιατρικής και βιοπαθολογίας.
Όσον αφορά στο τι περιμένει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου εντός του 2019, η ίδια ανέφερε τα παρακάτω: Αναμένονται οι προσλήψεις γαστρεντερολογίας και 4 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για το τμήμα ΤΕΠ, ένας ψυχίατρος και ένας χειρουργός. Επίσης, 6 άτομα νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από την προκήρυξη 2Κ/2019 με αυξημένη μοριοδότηση στο ήδη υπηρετούν επικουρικό προσωπικό ενώ καθώς κρίθηκε άγονη η θέση της νεφρολογίας, θα επαναπροκηρυχθεί.
Ανάπτυξη Ιατρείων και Τμημάτων
Εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα έχουν καταγραφεί και στην υπόθεση της ανάπτυξης Ιατρείων και Τμημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.
Αυτά αφορούν στη λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου, στην υποστήριξη και λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ, στην αναδιοργάνωση ΤΕΠ και Τ.Ι. και στην αξιοποίηση των χώρων του ΚΕΦΙΑΠ, ενώ λειτούργησε Ιατρείο Ύπνου και Ιατρείο Παιδικού Άσθματος και Ατοπικής Δερματίτιδας.
Επιπλέον, λειτούργησε Διαβητολογικό Ιατρείο και συγκροτήθηκε Ομάδα υποστήριξης ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (από διαιτολόγο – επισκ. Υγείας), όπως ακόμη λειτούργησε αυτόνομο παιδιατρικό ΤΕΠ και Εμβολιαστικό Κέντρο στο ΠΕΔΥ Ερμουπόλεως. Συμπληρωματικά, ανέφερε πως δημιουργήθηκε μία Ομάδα Εργασίας για τη διαχείριση των εισαγωγών λοιμωδών νοσημάτων και γραφείο προστασίας δικαιωμάτων ληπτών Υγείας.
Στη λίστα με τα θετικά βήματα έρχονται να προστεθούν το Ιατρείο Μνήμης, η λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής (Μάιος 2018), αλλά και η Τηλεϊατρική από ψυχίατρο και παιδοψυχίατρο στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Νάξου (σσ. κοινή Διοικήτρια Γ.Ν. Σύρου και Γ. Ν. Νάξου).
Τέλος, έχει αναπτυχθεί Ιατρείο Βρογχοσκοπήσεων, Ιατρείο Depot ενώ οργανώθηκε πλήρως το ΚΕΦΙΑΠ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτήν την θητεία έγινε η προετοιμασία και για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2019.
Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων
Βάσει του αναλυτικού απολογισμού, πρέπει να γνωστοποιηθεί πως στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου υπήρξαν θετικά βήματα και στην αναβάθμιση, βελτίωση αλλά και απόκτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Συγκεκριμένα, έγινε εγκατάσταση και λειτουργία μαγνητικού τομογράφου και μονάδας παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, ενώ αναμένονται από το ΠΔΕ 2017 δύο τεμάχια αναπνευστήρων και τρία τεμάχια μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων με οθόνη 12΄΄.
Επίσης, στο πλαίσιο του ΠΔΕ 2017 παραδόθηκαν ένας ανακινητήρας αιμοπεταλίων μαζί με θάλαμο συντήρησης ασκών, ένα ψυγείο συντήρησης μονάδων αίματος, και φυγόκεντρο ασκών ψυχομένη. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η απόκτηση ενός ψυκτικού μηχανήματος για τη λειτουργία κλιματιστικής μονάδας, ενώ αναμένεται απαραίτητος εξοπλισμός μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, εντός του τρέχοντος έτους (2019).
Πρωτίστως, μία Τράπεζα Γενικής Χειρουργικής, ένας κλίβανος θερμοευαίσθητων υλικών, ενδοσκοπικό σύστημα βρογχοσκόπησης, οδοντιατρικό συγκρότημα πλήρες, διαγνωστικός σταθμός εργασίας ακτινολογικού με δύο οθόνες, ένα ακτινογραφικό συγκρότημα ψηφιακό. Τέλος, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 παραδόθηκαν ένα ακτινοσκοπικί φορητό C-ARM, τομογραφία οπτικού νεύρου, laser λιθοτριψίας HOLMIUM – YAG και πλήρες λαπαροσκοπικό σύστημα.
Εκτός των παραπάνω, σημειώνεται απολογιστικά πως υπήρξε γενικότερη αναβάθμιση στον εξοπλισμό πληροφορικής για το Νοσοκομείο Σύρου.
Προγραμματισμός για το μέλλον
Στο πλάνο της Διοικήτριας υπήρξε μία σειρά πραγμάτων κι εξελίξεων που προγραμματίστηκαν για το άμεσο μέλλον. Εκτός την ανάπτυξη της ΜΑΦ όπως προαναφέρθηκε, στόχος είναι και η λειτουργία αυτόνομου ΤΕΠ και η αναμονή έκδοσης προκήρυξης μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού γι αυτό, όπως όμως και η αγορά ψηφιακού μαστογράφου. Τέλος, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πορείας του, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου έχει – μεταξύ άλλων -στον προγραμματισμό του την ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής υγείας, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ειδικούς επιστήμονες του Νοσοκομείου, με το ΚΑΠΗ, με τη Στέγη Ανηλίκων, καθώς και τη συνέχιση του κύκλου σεμιναρίων προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Τέλος, στον αναλυτικό απολογισμό καταγράφεται ο στόχος της ολοκλήρωσης του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης του Νοσοκομείου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα στοιχεία που έδωσε η κ. Μπουραντά περιλαμβάνονται και πίνακες με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν σε κάθε επίπεδο στο Νοσοκομείο Σύρου, καθώς και στοιχεία με την αξιολόγηση των πολιτών.
“Πετύχαμε να ανακουφίσουμε τον κόσμο”
Αμέσως μετά από την παράθεση των στοιχείων, η Διοικήτρια ρωτήθηκε για το πως αξιολογεί η ίδια τη θητεία της. “Ενδιαφέρουσα και αγχωτική” απάντησε κατηγορηματικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Ο τελικός απολογισμός είναι θετικός. Και συνεργάτες αξιόλογους βρήκα και συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Κι αντιθέσεις είχα με πολλούς ανθρώπους. Συγκρούσεις όχι ιδιαίτερες, αλλά είναι μέσα στο πρόγραμμα όταν υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες”.
“Ο τελικός απολογισμός είναι θετικός” επανέλαβε η Μαργαρίτα Μπουραντά, τονίζοντας πως, “Νιώθω καλά και αισθάνομαι ότι γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που είχαν και υψηλά το δημόσιο αίσθημα ευθύνης, δηλαδή να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας”.
Σχετικά με την εικόνα που αποκόμισε για τη στάση και τη γνώμη των πολιτών, ανέφερε τα ακόλουθα: “Οι ασθενείς και οι πολίτες ήταν εξαιρετικά ευχαριστημένοι. Και της Σύρου και των άλλων νησιών. Νιώθανε και ασφάλεια και το έβλεπαν”.
Αναφορικά με τον όγκο δουλειάς που αυξήθηκε, η ίδια θέλησε να σχολιάσει πως, “Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο ακούστηκαν και φωνές δυσαρέσκειας ότι έχει ανέβει ο όγκος δουλειάς και αυτό δεν είναι ψέμα. Αλλά γι αυτό κάναμε τη δυναμική προσπάθεια να εμπλουτιστεί το Νοσοκομείο”.
Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, η ίδια απάντησε και για το πως αισθάνεται με φόντο τη συμπλήρωση των τριών ετών θητείας, αλλά και την παραγωγή έργου.
“Εγώ νιώθω καλά. Αυτό όμως είναι κάτι που το κρίνουν οι άλλοι. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Πρέπει να μιλάμε με την αρχή της πραγματικότητας. Είμαστε μία χώρα σε μνημόνια. Παρά ταύτα και οι επιχορηγήσεις και οι προϋπολογισμοί ήταν αυξημένοι και η διαχείριση και από το Υπουργείο Υγείας, από το Νοσοκομείο και από τη ΔΥΠΕ ήταν ορθή και δίκαια και μας επέτρεψε να έχουμε αυξημένους προϋπολογισμούς. Δεν κατασπαταλούσαμε χρήματα. Μείωσε το Υπουργείο το κόστος των φαρμάκων, των υλικών, έκανε διαπραγματεύσεις και όλα αυτά επιμερίστηκαν τα Νοσοκομεία και στις ΔΥΠΕ. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερα χρήματα και βέβαια κι εμείς, να εφαρμόζουμε όσο πιο θεσμικά και τυπικά τα πράγματα προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και όχι προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων”. Η κ. Μπουραντά έκλεισε τον απολογισμό της, υπερασπιζόμενη κατηγορηματικά πως, “Αυτά που πετύχαμε οι διοικητές και το Υπουργείο Υγείας ήταν να ανακουφίσουμε τον κόσμο”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Σύρου
26 Μαΐου. 2020 - 14:28 - "Ενισχύεται εντός Μαΐου το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου"
24 Απρ. 2019 - 15:33 - Ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας
31 Ιαν. 2019 - 6:20 - Συνείδηση το δημόσιο συμφέρον
22 Μαρ. 2018 - 6:20 - “Στόχος η δημόσια Υγεία και όχι η κατασπατάληση χρήματος”
5 Ιαν. 2018 - 6:20