Ενημέρωση για τον σχεδιασμό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου με αφορμή το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ετοιμότητα για ενδεχόμενο περιστατικό κορωνοϊού

Σε πλήρη εφαρμογή των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφορικά τη διαχείριση ενδεχόμενου περιστατικού κορωνοϊού βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ακολουθώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις που δίνονται σε καθημερινή βάση.

Με αφορμή το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη χθες το πρωί, αρμόδιοι από το Γενικό Νοσοκομείου Σύρου κλήθηκαν να μιλήσουν στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με την ετοιμότητα του Νοσοκομείου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, στην περίπτωση που προκύψει κάποιο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο συντονιστής των ενεργειών του Νοσοκομείου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, Αντώνης Ταξίδης, καθώς και η υπεύθυνη λοιμώξεων για το Νοσοκομείο Σύρου και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Σοφία Δρακοτού, το προσωπικό συνολικά είναι πλήρως ενημερωμένο σε περίπτωση που προκύψει κάποιο κρούσμα, ενώ υπάρχει επάρκεια υλικών που θα απαιτηθούν, καθώς και συγκεκριμένος απομονωμένος χώρος που αυτό θα φιλοξενηθεί, μέχρι την μεταφορά του σε Νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Ως εκ τούτου, η πλευρά του Νοσοκομείου Σύρου συστήνει ψυχραιμία στους πολίτες, ενώ τους προτρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες προστασίας από αναπνευστική λοίμωξη του νέου κορωνοϊού, όπως αυτές έχουν γνωστοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και το αρμόδιο Υπουργείο.

Σημειώνεται εξ αρχής πως την Παρασκευή θα εκδοθεί νέο ενημερωτικό Δελτίο Τύπου από το Νοσοκομείο Σύρου προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στην ενημέρωση των πολιτών.

Πλήρως ενημερωμένο το προσωπικό του Γ. Νοσοκομείου Σύρου

Ειδικότερα, ο κ. Ταξίδης αναφέρθηκε στο κομμάτι της προετοιμασίας και της ετοιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου απέναντι σε ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού, διαβεβαιώνοντας πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν πλήρη και σαφή ενημέρωση σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη διαχείρισης ενός τέτοιου περιστατικού στο νησί.

“Το προσωπικό του Νοσοκομείου μας, έχει ενημερωθεί εδώ και πολλές μέρες, εδώ και σχεδόν έναν μήνα για τον τρόπο δράσης. Τα υλικά τα έχουμε. Υλικά για το προσωπικό που θα χειριστεί το περιστατικό” σημείωσε αρχικά, ενώ πρόσθεσε πως, έχει δοθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση “σχετικά με τον αριθμό των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν ανά περιστατικό, αλλά και σχετικά με το πόσα άτομα θα εμπλακούν στο περιστατικό”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορούν να εμπλακούν πολλά άτομα, καθώς θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα μετά όσοι ασχοληθούν με το περιστατικό” ενώ επανέλαβε πως, “το προσωπικό, δηλαδή οι ιατροί και οι νοσηλευτές είναι ενήμεροι για όλα, όπως και για τη θέση που υπάρχει, στην περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενηθεί ένα τέτοιο περιστατικό από το Νοσοκομείο”.

Στην ερώτηση αν το “Βαρδάκειο και Πρώιο” μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό, ο κ. Ταξίδης υπήρξε σαφής, εξηγώντας πως, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο κρούσμα, αλλά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα υπάρξει καθοδήγηση για το αν και το πώς αυτό το περιστατικό θα πρέπει να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο αναφοράς της 2ης ΥΠΕ.

“Το Νοσοκομείο της Σύρου μαζί με πολλά άλλα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παρέχει προσωρινή φιλοξενία μέχρι να φύγει το περιστατικό. Κι αυτό, αν μας “ξεφύγει” το περιστατικό, δεν το προλάβουμε στο σπίτι του και έρθει στο Νοσοκομείο” εξήγησε, λέγοντας μάλιστα πως, “Δεν μπορούν όλα τα Νοσοκομεία να δεχθούν και να περιθάλψουν ένα τέτοιο περιστατικό. Δεν έχουμε την υποδομή. Όχι μόνον εμείς, αλλά και πολλά Νοσοκομεία στη χώρα. Είμαστε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο”. Επανέλαβε όμως πως, “Είμαστε όμως Νοσοκομείο που αν χρειαστεί θα φιλοξενήσουμε το περιστατικό εκτός κτιρίου αλλά σε χώρο του Νοσοκομείου για να προστατεύσουμε και το ίδιο το περιστατικό και τους υπόλοιπους”.

Κατά συνέπεια, ο κ. Ταξίδης σκιαγραφώντας την ετοιμότητα του Νοσοκομείου Σύρου απέναντι στη διαχείριση ενός τέτοιου κρούσματος, τόνισε ξανά πως υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά, υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που θα εμπλακεί με το περιστατικό ενώ ακόμη, το σύνολο του προσωπικού είναι ενημερωμένο.

Στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει μάλιστα το Νοσοκομείο, γνωστοποίησε πως διατηρείται μία είσοδος για τον έλεγχο των εισερχομένων, εφαρμόζεται πλήρως το ωράριο επισκεψιμότητας, ενώ έχει δοθεί εντολή να μη γίνεται σπατάλη στα υλικά, όπως στις μάσκες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Ταξίδης από την πλευρά του συστήνει ψυχραιμία στους πολίτες, τονίζοντας μάλιστα πως, “δεν χρειάζεται με μία απλή συμφόρηση να πάει κάποιος στο Νοσοκομείο και καλό είναι αν φθάσει, να ρωτήσει και στο θυρωρείο γιατί κι εκεί έχουν δοθεί οδηγίες για το πώς πρέπει να χειριστούν την υπόθεση”.

Ο ίδιος θέλησε να κάνει γνωστό τέλος πως στο Νοσοκομείο Σύρου καθημερινά γίνονται συσκέψεις για το θέμα, ενώ με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ υπάρχει ενημέρωση σχεδόν σε ωριαία βάση.

Ο κόσμος να μην προσέρχεται στο Νοσοκομείο χωρίς λόγο

Από την πλευρά της, η Σοφία Δρακοτού υπεύθυνη του Νοσοκομείου για το κομμάτι των λοιμώξεων, επανέλαβε πως για το θέμα του κορωνοϊού “ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας”.

Στην προτροπή να δώσει και η ίδια κάποιες κατευθύνσεις προς τους πολίτες βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ανέφερε τα ακόλουθα: “Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι δεν πρέπει να προσέρχεται στο Νοσοκομείο χωρίς λόγο. Σε περίπτωση που κάποιος φοβάται ότι έχει κολλήσει τον ιό, δεν πρέπει να έρθει στο Νοσοκομείο και να περιμένει στην αίθουσα των επειγόντων περιστατικών. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πάρει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ ή αν έχει τηλεφωνική επικοινωνία με το Νοσοκομείο θα μιλήσει μαζί μας. Οπότε θα καθοδηγήσουμε για το τί πρέπει να κάνει, δηλαδή για το αν θα πρέπει να προσέλθει στο Νοσοκομείο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπήρξε διαφωτιστική αναφορικά με τους λόγους που δεν πρέπει να προσέρχονται οι πολίτες χωρίς ουσιαστικό λόγο στο Νοσοκομείο.

“Κάποιος που έχει κορωνοϊό μην νομίζει ότι ερχόμενος στο Νοσοκομείο θα γίνει καλά και δεν θα κολλήσει κάτι άλλο κι αυτό επειδή το Νοσοκομείο παράλληλα, νοσηλεύει κι άλλα περιστατικά”. Άλλωστε όπως πρόσθεσε, “αυτή την εποχή έχουμε πολλές λοιμώξεις που οφείλονται σε άλλους ιούς. Οπότε, καλό είναι πριν την προσωπική επαφή με το Νοσοκομείο, να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για τις κατάλληλες οδηγίες”.

Η κα Δρακοτού επανέλαβε τέλος, πως, το Νοσοκομείο Σύρου μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά ένα τέτοιο περιστατικό, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει στην περίθαλψη, αφού από το Υπουργείο Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν καθοριστεί τα Νοσοκομεία αναφοράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού.