Αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο με φόντο την ανάγκη ελέγχων στα νησιά λόγω της πανδημίας

Κινητοποίηση στο Γ.Ν. Σύρου για τη μεταφορά του μοριακού αναλυτή στο "Αττικόν"

  • Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2020 - 13:47

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο νησί της Σύρου αλλά και στις Κυκλάδες λόγω της μεταφοράς του μοριακού αναλυτή τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”, με τις πλευρές πολιτικών παρατάξεων αλλά και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου να απαιτούν τη διατήρηση του μηχανήματος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η εξέλιξη της απομάκρυνσης του μοριακού αναλυτή έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης της ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλα Καΐλη. Τέλος, την αντίδρασή του στα ανωτέρω εκφράζει και το Σωματείο των Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, το οποίο ζητά να μην αποδυναμωθεί η υγειονομική δομή της Σύρου.

Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι εργαζόμενοι του Γ. Νοσοκομείου Σύρου πραγματοποίησαν κινητοποίηση στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να δηλώσουν ακόμη πιο έντονα την αντίθεσή τους με τις κινήσεις της 2ης ΔΥΠΕ και του Υπ. Υγείας. 

Τη στήριξή τους έδειξαν έμπρακτα ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής καθώς επίσης ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνης και μέλη του Σωματείου, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Πάρου. 

Πλήρες ρεπορτάζ της εφημερίδας στην έντυπη έκδοση, καθώς έγκυρες πληροφορίες θέλουν την τοποθέτηση μοριακού αναλυτή μικρότερων δυνατοτήτων από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου αύριο.

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα της Κυβέρνησης όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας για την ουσιαστική θωράκιση των νησιωτών και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά πανελλαδικά και στις Κυκλάδες ειδικότερα και εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα σε πολλά νησιά, η 2 ΔΥΠΕ αποφάσισε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας ο μοριακός αναλυτής για εξέταση Covid19 που πρόσφατα εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Η απόφαση αυτή αποδυναμώνει το μοναδικό νοσοκομείο των Κυκλάδων, στερώντας τη δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ σε μεγάλη κλίμακα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Σύρου αλλά και των υπόλοιπων νησιών. 

Λειτουργώντας αποσπασματικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό αφήνει τα νησιά σε δεύτερη μοίρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που με το άνοιγμα των συνόρων χωρίς συστηματική διενέργεια τεστ στους εισερχόμενους, χωρίς καμία μαζική ιχνηλάτηση, για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις μεγαλοξενοδόχων και εφοπλιστών, έχει δημιουργήσει μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση στα νησιά, σχετικά με τη διασπορά της νόσου.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά πως η Κυβέρνηση τονίζει την ατομική ευθύνη η οποία προφανώς είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να κρύψει την κρατική ευθύνη στη θωράκιση του λαού από την πανδημία. Μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για  ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασιστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ, μαζικά και τακτικά τεστ στους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό, υγειονομική επιτήρηση των θετικών κρουσμάτων σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας.

Η Κομματική Οργάνωση Σύρου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρώτοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας, τους νησιώτες και τους τοπικούς φορείς να αντιδράσουν στη μετακίνηση του αναλυτή σε άλλο νοσοκομείο, να μη δεχτούν την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που σχεδιάζει η κυβέρνηση, να διεκδικήσουν μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου για τη μεταφορά του μοριακού αναλυτή

H πολιτική απόφαση μεταφοράς του μοριακού αναλυτή από το νοσοκομείο της Σύρου σε νοσοκομείο της Αττικής, καταδεικνύει για μια ακόμη πως:

  • δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και προστασίας των νησιωτών και των επισκεπτών, κάτι που φάνηκε και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλά καρτ όλο το προηγούμενο διάστημα.

  • πως παρόλο το χρόνο που κέρδισε η κυβέρνηση την περίοδο της καραντίνας, δεν προχώρησε στην απαιτούμενη αναβάθμιση και βελτίωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, για να μπορέσει αυτό να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαφαινόμενη έξαρση της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει τις δυνατότητες του νοσοκομείου, αφήνοντας εκτεθειμένη όχι μόνο τη Σύρο αλλά και τις Κυκλάδες συνολικότερα.

Είναι υπόθεση του λαού των νησιών μας να απαιτήσουν από την κυβέρνηση όχι μόνο να μην μετακινηθεί ο μοριακός αναλυτής από το νοσοκομείο της Σύρου, αλλά και αυτό να στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να εξοπλιστεί επαρκώς ώστε να μπορεί να καλύπτει τις πάγιες και τις έκτατες ανάγκες των νησιωτών στο βασικό αγαθό της υγείας.

Οι τοπικοί φορείς, η Δημοτική Αρχή, επιβάλλεται να πάρουν θέση άμεσα και να εμποδίσουν αυτήν την εξέλιξη.

Επιστολή Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης προς Υπ. Υγείας για την απομάκρυνση του μοριακού αναλυτή

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, κ. Χρήστο Ροϊλό, κοινοποιώντας την στον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, κ. Μιχάλη Ζουλουφό, απέστειλε σήμερα, 19 Αυγούστου 2020, ο Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, αναφορικά με την απομάκρυνση του μοριακού αναλυτή (PCR) από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» και την αντικατάστασή του με μικρότερων δυνατοτήτων αναλυτή.

Διαβάστε την επιστολή, πατώντας στον σύνδεσμο που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν. Σύρου για τη μετακίνηση του μοριακού αναλυτή

Με έκπληξη μας, σήμερα ενημερωθήκαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ότι ο Μοριακός αναλυτής (PCR) που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Σύρου εδώ και μερικές ημέρες για την διενέργεια τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, σταματάει την λειτουργία του. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, με εντολή της 2ης ΔΥΠΕ, ο Αναλυτής θα απεγκατασταθεί άμεσα και θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο είχε εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο μας Μοριακός Αναλυτής μετά από Δωρεά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο οποίος εν συνεχεία παραχωρήθηκε στο ΚΥ Μυκόνου επειδή προγραμματίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η δημιουργία εργαστηριού μοριακής ανάλυσης PCR στο Νοσοκομείο Σύρου, οπού θα λειτουργούσε Μοριακός Αναλυτής πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων. Πράγματι το εργαστήριο στήθηκε, μέρος του απαιτούμενου για την λειτουργία του προσωπικού προσλήφθηκε με διετείς συμβάσεις, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε και το εργαστήριο μπήκε σε λειτουργία.

Σύμφωνα δε, με το από 13-8-20 Δελτίο τύπου του ΕΟΔΥ

• Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-1, (όπως το ΓΝ-ΣΥΡΟΥ) και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

• Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων . Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Ως εκ τούτου αφενός τα ύποπτα κρούσματα, θα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας έως την διάγνωση τους (ή και αφού επιβεβαιωθούν εφόσον υπάρχει δυνατότητα???). Αφετέρου, καθώς το Νοσοκομείο δεν θα διαθέτει μοριακό αναλυτή για την διενέργεια τεστ, τα τεστ θα στέλνονται πάλι στην Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την λήψη του αποτελέσματος (24-48 ώρες) και την αξιοπιστία της εξέτασης.

Επιπλέον δημιουργείται μια επιπλέον δυσχέρεια στην λειτουργία των χειρουργείων δεδομένου ότι όλοι οι ασθενείς πριν χειρουργηθούν πρέπει να κάνουν τεστ Covid.

Για άλλη μια φορά λοιπόν τα νησιά αφήνονται στην Μοίρα τους.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση , του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων των Κυκλάδων για:

  • Τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων ανά νησί.

  • τους λόγους της αιφνίδιας αποδυνάμωσης του Γενικού Νοσοκομείου -ΣΥΡΟΥ

  • για το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στα Νησιά

Απαιτούμε την άμεση ενδυνάμωση (με μόνιμο προσωπικό και επαρκή μέσα )του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συγκεκριμένα :

  • την παραμονή του Μοριακού Αναλυτή στο ΓΝ-ΣΥΡΟΥ,

  • την μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων εργαζομένων και

  • την περαιτέρω στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου και του νεοσύστατου εργαστηρίου μοριακής ανάλυσης.

  • Την διενέργεια τεστ στο προσωπικό σε τακτική βάση.

Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: "Απαράδεκτη η κυβερνητική εντολή να μεταφερθεί ο μοριακός αναλυτής"

Την αντίδρασή του στην απόφαση για τη μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού, έκανε γνωστή και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης αναφέρεται:

Είναι απαράδεκτη η κυβερνητική εντολή να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο της Αθήνας ο μοριακός αναλυτής για εξέταση Covid19, που πρόσφατα εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στο Νοσοκομείο της Σύρου. Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά - αποτέλεσμα κυρίως των όρων που επέβαλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το «άνοιγμα» του τουρισμού- και ενώ εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα σε πολλά νησιά, η 2η ΔΥΠΕ αποφάσισε να αποδυναμώσει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Ένα Νοσοκομείο που, όπως είναι γνωστό, καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της Σύρου αλλά και άλλων νησιών.

Ο χρόνος που κερδήθηκε από το λαό από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως έχει ευθύνη, η κυβέρνηση περιορίζεται στο να καταφέρεται εναντίον των νέων που κάνουν πάρτι και να τρομοκρατεί τους ηλικιωμένους.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε, αξιοποιώντας το χρόνο μέχρι τώρα και με προτεραιότητα στα νησιά, να είχε προχωρήσει ενδεικτικά σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των δομών υγείας, σε λήψη μέτρων και χορήγηση μέσων προστασίας στους τόπους δουλειάς, σε μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στην υγεία και την πρόνοια, στην εστίαση, στον τουρισμό, σε μείωση της πληρότητας σε πλοία και αεροπλάνα κλπ.

Καταγγέλλουμε το γεγονός και καλούμε την Περιφερειακή αρχή και τις άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να κάνουν το ίδιο, με σκοπό την αποτροπή της μεταφοράς του μοριακού αναλυτή από το Νοσοκομείο της Σύρου.

Καλούμε το Συριανό λαό να ενισχύσει με την παρουσία του την κινητοποίηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου για την ακύρωση της καταδικαστέας αυτής απόφασης της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.

Η 2η ΥΠΕ σχετικά με το ζήτημα του μοριακού αναλυτή στο Γ.Ν. Σύρου

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα εξέδωσε η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, τονίζοντας πως δεν τίθεται ζήτημα υηποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με την απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή (PCR) από το Γ.Ν. Σύρου «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται:

Ο μοριακός αναλυτής, που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-8-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο, έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο.

Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του (16 ημέρες), πραγματοποιήθηκε έλεγχος μόνο 235 δειγμάτων. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η δυνατότητα του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των αναγκών του Γ.Ν. Σύρου.

Προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID-19.

Το εργαστήριο του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» εξυπηρετεί τις ανάγκες εξέτασης δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων από το σύνολο της 2ης Υ.ΠΕ. καθώς επίσης και θα διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο των υγειονομικών υπαλλήλων, που επιστρέφουν από την θερινή τους άδεια.

Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του αναλυτή του Γ.Ν. Σύρου από άλλον αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 4 δειγμάτων ανά 50΄, ο οποίος μεταφέρεται σήμερα από το Γ.Ν. Ρόδου, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου αύριο Πέμπτη 20-8-2020 και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Γ.Ν. Σύρου.

Οι ανάγκες του Γ.Ν. Ρόδου εξυπηρετούνται πλήρως με δύο μοριακούς αναλυτές, που συνεχίζουν να λειτουργούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα ανάγκης αποστολής δειγμάτων στην Αθήνα και επιπλέον δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε ενέργεια αποδυνάμωσης του νοσοκομείου Σύρου, που πρόσφατα στελεχώθηκε και ενισχύθηκε με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού.

Δέσμευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για κάλυψη όλων των αναγκών

"Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ο θεσμός που από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα στήριξε όσο κανένας άλλος το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, κοινωνικές δομές) σε όλα τα νησιά. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Μετά από τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αποτελεί δέσμευσή μας η κάλυψη των όποιων αναγκών απαιτηθούν για τη θωράκιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ακόμη και με αγορά επιπλέον μοριακού αναλυτή (PCR) αν αυτό απαιτηθεί, προκειμένου να εμπεδωθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών".

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης εξερχόμενος από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου αμέσως μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της υγειονομικής μονάδος, κ. Μιχάλη Ζουλουφό, με την συμμετοχή του Διοικητικού Διευθυντή κ. Νικολάου Τρίτζαλη, παρουσία του Δημάρχου κ. Νίκου Λειβαδάρα και του Αντιδημάρχου κ. Μηνά Αλιφραγκή, με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά την απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ για την απομάκρυνση του μοριακού αναλυτή (PCR) του Υπουργείου Υγείας και την αντικατάστασή του από άλλον όμοιο με αυτόν που προϋπήρχε στο Νοσοκομείο κατόπιν δωρεάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ο οποίος παραχωρήθηκε στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου μετά την άφιξη του μοριακού αναλυτή από το Υπουργείο Υγείας.

Απάντηση του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου στην ανακοίνωση της 2ης ΥΠΕ

Με αφορμή την ανακοίνωση του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ κ Ροϊλού θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

  1. Μετά από συνάντηση του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου με τον Διοικητή του Νοσοκομείου ενημερωθήκαμε ότι προς αντικατάσταση εγκατεστημένου μοριακού αναλυτή δυναμικότητας 96 τεστ /6ωρες, θα τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο αναλυτής δυναμικότητας 1 τεστ / 50 λεπτά. Εν συνέχεια μετά την έναρξη της κινητοποίησης, ο Διοικητής μας ενημέρωσε εκ νέου ότι ο νέος αναλυτή θα έχει δυνατότητα 4 τεστ/ 3 ώρες. Στην συνέχεια ο κος Ροϊλος ανακοίνωσε ότι ο νέος αναλυτής θα μπορεί να πραγματοποιεί 4 τεστ /52 λεπτά.

¨Όπως είναι προφανές όσο εξελισσόταν η κινητοποίηση και το θέμα έπαιρνε διάσταση, άλλαζαν και οι κεντρικές επιλογές από την ΔΥΠΕ.

  1. Ενώ το εργαστήριο μοριακού ελέγχου ξεκίνησε την λειτουργία του από τις 3 Αυγούστου, με το σκεπτικό ότι θα εξυπηρετούμε και τις ανάγκες γειτονικών νησιών, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ακόμη και τα δείγματα που συνέλεγαν στην Σύρο, για άγνωστο λόγο τα έστελναν στην Αθήνα. Αναρωτιόμαστε για τον σχεδιασμό του Υπουργείου όταν στήνει ένα ολόκληρο εργαστήριο, εν συνεχεία δεν στέλνει δείγματα σε αυτό και μετά μας ενημερώνει ότι δεν το εκμεταλλευόμαστε πλήρως και γι’ αυτό τον αποσύρει.

  2. Δεν γίνονται επαρκή τεστ στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να μην έχουμε και την πραγματική εικόνα των κρουσμάτων από Covid-19.

  3. Επιπλέον όλο το προσωπικό του νοσοκομείου που έρχεται σε επαφή με κοινό, και ενδεχομένως και άλλων εργασιακών χώρων πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  4. Τέλος ο νέος αναλυτής συνοδεύεται από 329 τεστ (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή). Όταν αυτά εξαντληθούν, σε 10 με 15 ημέρες δηλαδή, πως θα χρηματοδοτηθεί η προμήθεια νέων αντιδραστηρίων; Επισημαίνεται ότι ο μοριακός αναλυτής που υπήρχε στο Νοσοκομείο Σύρου καλύπτονταν από δωρεά 2.500 τεστ. Όσο για την κάλυψη όλων των δειγμάτων από τον νέο αναλυτή και την μη αποστολή δειγμάτων στην Αθήνα (ΕΚΕΑ και ΑΤΤΙΚΟ) διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο σύλλογος ουδέποτε παραπληροφόρησε την τοπική κοινωνία. Το μόνο που έπραξε ήταν η γνωστοποίηση αποφάσεων της ΔΥΠΕ όπως μας μεταφέρονται από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο Γ.Ν. Σύρου και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου:

Ο Μοριακός αναλυτής (PCR) που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Σύρου  για την διενέργεια τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ανήκει σε όλους τους Νησιώτες .

Η υγεία των νησιωτών δεν είναι δυνατόν να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα .

Να παραμείνει Ο Μοριακός αναλυτής (PCR) Στις Κυκλάδες , να παραμείνει στο ΓΝ-ΣΥΡΟΥ που έχει δηλωθεί ότι διαθέτει κλίνες COVID-19, και το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Συγχαίρουμε το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου για την άμεση αντίδραση του και τις προσπάθειές του να προφυλάξει την υγεία όλων μας.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους του Γ.Ν Σύρου για το έργο όλου του Προσωπικού του Γ.Ν και των Περιφερειακών Μονάδων Υγείας των νησιών μας

Είμαστε μαζί τους .

  • Ποιοι είναι οι λόγοι εν μέσω της αύξησης μάλιστα των κρουσμάτων σε Νησιά των Κυκλάδων , για την αιφνίδια αποδυνάμωση του Γενικού Νοσοκομείου -ΣΥΡΟΥ;

  • Τελικά Υπάρχει σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στα Νησιά;

  • Απαιτούμε την άμεση ενδυνάμωση (με μόνιμο προσωπικό και επαρκή μέσα )του  Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συγκεκριμένα :

  • την παραμονή του Μοριακού Αναλυτή στο ΓΝ-ΣΥΡΟΥ,

  • την μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων εργαζομένων και

  • την περαιτέρω στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου και του νεοσύστατου εργαστηρίου μοριακής ανάλυσης.