Οχύρωση του Νοσοκομείου Σύρου απέναντι στον κορωνοϊό
- Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:20
Αθόρυβα πλην όμως συστηματικά εργάστηκαν όλοι οι αρμόδιοι του Νοσοκομείου Σύρου προκειμένου να προσαρμοστεί τάχιστα η υγειονομική δομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στις έκτακτες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού, επιτυγχάνοντας σημαντικές αλλαγές που βοήθησαν αποτελεσματικά στον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 σε τοπικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές της χώρας γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλη έξαρση της πανδημίας, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κατάφερε το διάστημα της θερινής περιόδου - οπότε και απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις -, να μην αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου, προσαρμόστηκε άμεσα σε μία σειρά αλλαγών και μέτρων που επιβλήθηκαν.
Αν και τον κύριο “χάρτη” των κινήσεων σε γενικό επίπεδο εκπόνησε ο ΕΟΔΥ, ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο λήφθηκαν επιπλέον πρωτοβουλίες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, προκειμένου να μην κινδυνεύσει το προσωπικό του, αλλά και να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινωνία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, άξιο αναφοράς υπήρξε το έργο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Σύρου, μέλη του οποίου δούλεψαν συστηματικά για την ανάπτυξη κι εφαρμογή ενός σχεδίου προκειμένου να υπάρχει υπεύθυνη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ.
Αυτό το σχέδιο προωθήθηκε με ταχείς ρυθμούς από αρχές Φεβρουαρίου και είχε ολοκληρωθεί σχεδόν πλήρως, μετά τα μέσα Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε το lockdown πανελλαδικά. Άξιο αναφοράς μάλιστα, υπήρξε το γεγονός των αντανακλαστικών που επέδειξε ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο οποίος σε συνεργασία με τον υπεύθυνο για τον συντονισμό σχετικά με τον Covid-19 στο Νοσοκομείο Σύρου και επισκέπτη υγείας, Αντώνη Ταξίδι, αλλά και με την υπεύθυνη λοιμώξεων του Νοσοκομείου και επισκέπτρια υγείας, Σοφία Δρακοτού διαμόρφωσαν έναν νέο τρόπο λειτουργίας της υγειονομικής δομής, ώστε αυτή να οχυρωθεί απέναντι στον μεγάλο εχθρό της εποχής, την πανδημία του κορωνοϊού.
Η εν λόγω προσπάθεια δε, είχε σαν αποτέλεσμα την ορθή αντιμετώπιση των ύποπτων κι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, με το προσωπικό του Νοσοκομείου να παραμένει στις θέσεις του και να μην μπαίνει σε καραντίνα, καθώς υπήρξε πιστή τήρηση των απαραίτητων μέτρων. Με εξαίρεση τη διαχείριση του πρώτου κρούσματος στο νησί, όπου απαιτήθηκε να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών κι εντός Νοσοκομείου, η νοσηλευτική δομή της Σύρου απέδειξε πως τα καταφέρνει με επάρκεια στη διαχείριση κρουσμάτων όλους αυτούς τους μήνες, ενώ είναι προετοιμασμένη για έναν δύσκολο χειμώνα.
Για όλα τα ανωτέρω ζητήθηκε άδεια ώστε να πραγματοποιηθεί ρεπορτάζ σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο συνεχίζει παράλληλα κι απρόσκοπτα συνολικά τη λειτουργία του εξυπηρετώντας ως οφείλει όλα τα περιστατικά ασθενών που προσέρχονται καθημερινά.
Ετοιμότητα και αμεσότητα στη λήψη μέτρων
Ειδικότερα, η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Σύρου μερίμνησε εξ αρχής για τη συστηματική πληροφόρηση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, το οποίο κι εκπαιδεύτηκε βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επιπλέον, λήφθηκε απόφαση για την απαγόρευση εισόδου πολιτών στο Νοσοκομείο, αν προηγουμένως δεν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού, με στόχο να προστατευθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σε όλους τους κτιριακούς χώρους τοποθετήθηκαν τα απαραίτητα πληροφοριακά αυτοκόλλητα για την τήρηση των αποστάσεων.
Ακόμη, σε οθόνες που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής των επειγόντων περιστατικών προβάλλεται σταθερά ενημέρωση για τον ορθό τρόπο χρήσης της μάσκας από τους πολίτες, ενώ και στις θέσεις αναμονής κολλήθηκαν αυτοκόλλητα για την τήρηση μέτρων.
Ωστόσο, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη λειτουργία όλων των Τμημάτων του Νοσοκομείου Σύρου, πολλά από τα οποία έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, απαιτήθηκε η εξεύρεση χώρων που θα μπορούσε να γίνει η διαχείριση ύποπτων ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 μέχρι την αεροδιακομιδή τους σε Νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.
Τρία κοντέινερ και ένα isobox εκτός Νοσοκομείου
Πιο αναλυτικά, μετά από φροντίδα της Διοίκησης, σχετικά αιτήματα και δωρεές, έγινε η διάθεση τριών κοντέινερ στο Νοσοκομείο Σύρου καθώς και ενός isobox οικίσκου αρνητικής πίεσης δυνατότητας τεσσάρων κλινών.
Ως εκ τούτου και όπως εξήγησαν από κοινού στην εφημερίδα ο κ. Ταξίδης και η κ. Δρακοτού, “το πιθανό κρούσμα θα σταματήσει έξω από το κτίριο του Νοσοκομείου, θα εκτιμηθεί και αναλόγως θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει, αφού έχει ληφθεί το δείγμα”.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία διαφορετικά κοντέινερ για να αντιμετωπίζονται εκτάκτως σε διαφορετικούς χώρους τα ύποπτα κρούσματα που φθάνουν στο Νοσοκομείο. Τα δύο στην είσοδο του προαύλειου χώρου καλύπτουν τις ανάγκες λήψης δειγμάτων για ενήλικες και για εγκυμονούσες ενώ ένα ακόμη στο parking του Νοσοκομείου προορίζεται για την εξέταση παιδιών που είναι ύποπτα για Covid-19.
Πρέπει να διευκρινιστεί πως το isobox βρίσκεται επίσης στο parking του Νοσοκομείου Σύρου και θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που απαιτηθεί άμεση διασωλήνωση ασθενούς με κορωνοϊό. Ευτυχώς μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί, όπως ανέφερε ο κ. Ταξίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως για τη λήψη δείγματος με σκοπό την πραγματοποίηση τεστ, αξιοποιείται από το Νοσοκομείο Σύρου ο μικρότερος δυνατός αριθμός προσωπικού.
Με αφορμή τα ανωτέρω, η κ. Δρακοτού έδωσε έμφαση στην τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως “ιατροί και νοσηλευτές που θα έρθουν σε επαφή με ύποπτα κρούσματα, θα φορέσουν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας ώστε να μην γίνουν λάθη. Στόχος είναι να μη μολυνθεί κανένας από αυτούς”.
Νοσηλεία μέχρι την αεροδιακομιδή σε απομονωμένες κλίνες
Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι ίδιοι ρωτήθηκαν για τη δυνατότητα φιλοξενίας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, τα οποία χρήζουν αεροδιακομιδής σε Νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας (2η ΔΥΠΕ).
Σύμφωνα με όσα εξήγησαν, στη νοσηλευτική δομή της Σύρου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και έξι κρούσματα, ενώ επιπλέον, γίνονται τεχνικές εργασίες για την ανάπτυξη τριών ακόμη κλινών.
Το σύνολο αυτών των δωματίων βρίσκεται σε απομονωμένο χώρο στο Τμήμα του Παθολογικού.
Όταν ιατροί ή νοσηλευτές εξέρχονται των συγκεκριμένων κλινών, απορρίπτουν τις μάσκες, τις “ρόμπες” και τα γάντια τους σε ειδικά διαμορφωμένο κίτρινο κάδο, η ειδική σακούλα του οποίου σφραγίζεται για την απομάκρυνσή της.
Για να εισέλθει κάποιος σε αυτό, όπως όμως και σε όλα τα άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου, πλέον μπορεί να το πράξει μόνον με κωδικό που πληκτρολογεί σε ηλεκτρονικό σύστημα δίπλα σε κάθε είσοδο Κλινικής. Ως εκ τούτου, μπορεί να μετακινείται μόνον το υγειονομικό προσωπικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από πολίτη που κυκλοφορεί στο εσωτερικό του Νοσοκομείου και φέρει τον ιό.
Το ΕΚΑΒ αναλαμβάνει τη μεταφορά με κάψουλα αρνητικής πίεσης
Αξίζει να σημειωθεί πως, επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 οδηγείται από ξεχωριστή κατεύθυνση στις προαναφερθείσες κλίνες εντός του Νοσοκομείου, ενώ για την αεροδιακομιδή, αναλαμβάνει την εισαγωγή των ασθενών στην κάψουλα αρνητικής πίεσης, το πλήρωμα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Μάλιστα μετά από την μεταφορά του ασθενούς, ακολουθούν απολυμάνσεις στους χώρους του Νοσοκομείου.
Εκτός των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως από ξεχωριστή είσοδο εισέρχονται στο Νοσοκομείο οι νεφροπαθείς, καθώς αποτελούν ειδική ομάδα ανοσοκαταστελμένη και δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού.
Σημαντική υπήρξε και η απόφαση να απαγορευθεί η ελεύθερη είσοδος πολιτών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το προσωπικό του οποίου ενημερώνεται ηλεκτρονικά και μέσα από οθόνες για την επισκεψιμότητα στην εξωτερική είσοδο, ώστε να προβεί στη διαχείριση που πρέπει να κάνει.
Επιπλέον, θα ήταν παράλειψη να μην τονισθεί πως παρομοίως έχει απαγορευθεί η ελεύθερη είσοδος και στους χώρους της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Σύρου.
Συνεχίζονται τα τεστ στο Νοσοκομείο Σύρου
Κατόπιν της αντικατάστασης του μοριακού αναλυτή που διέθετε μέχρι προσφάτως το Νοσοκομείο Σύρου, η δομή συνεχίζει να πραγματοποιεί τεστ με το νέο μηχάνημα που εγκαταστάθηκε. Ειδικότερα, ο εν λόγω μοριακός αναλυτής βρίσκεται στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Νοσοκομείου και εξυπηρετεί τέσσερα δείγματα ταυτόχρονα ανά 50 λεπτά.
Τα δείγματα βρίσκονται μέσα στον ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης για την απαραίτητη επεξεργασία τους.
Ειδικότερα, λόγω της πανδημίας, το εν λόγω Εργαστήριο ενισχύθηκε με μία μοριακή βιολόγο, έναν ιατρό και δύο παρασκευάστριες.
Προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθεί το Νοσοκομείο Σύρου, λαμβάνει δείγματα για τεστ κι εξέταση Covid-19 από υγειονομικό προσωπικό που επιστρέφει από κανονικές άδειες στο πλαίσιο των οδηγιών που έχουν εκδοθεί, από προσωπικό μονάδων φιλοξενίας ηλικιωμένων σύμφωνα με τις κείμενες οδηγίες, από ύποπτα περιστατικά τα οποία ταιριάζουν στον ορισμό του ύποπτου κρούσματος από τον ΕΟΔΥ (όπως αυτός επικαιροποιείται κάθε φορά), από στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και από ασθενείς στο πλαίσιο προεγχειριντικού ελέγχου.
Τέλος, λαμβάνει δείγματα για τεστ και σε περιπτώσεις διακομιδής, δηλαδή περιστατικού που φθάνει στη Σύρο ή για έκτακτο χειρουργείο ή για να διακομισθεί σε Νοσοκομείο της Αθήνας.
Σε συνέχεια των παραπάνω, πρέπει να αναφερθεί πως σε εβδομαδιαία βάση υπάρχει έλεγχος για την επάρκεια των υλικών καθώς και των μέσων ατομικής προστασίας.
“Όλα αυτά που κάναμε στο Νοσοκομείο βοήθησαν στο να μην έχουμε εύκολη μετάδοση του ιού. Τηρήθηκαν και τηρούνται πιστά οι οδηγίες και είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι που απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις” σχολίασε προς την εφημερίδα ο κ. Ταξίδης, συμπληρώνοντας πως, “Θέλουμε να τα καταφέρουμε και τον χειμώνα που μας έρχεται, ο οποίος θα είναι δύσκολος”.
Περί τα 323 τεστ στη Σύρο με τους μοριακούς αναλυτές
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τα δείγματα που έχουν ληφθεί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μέχρι και σήμερα και αφορούν το Νοσοκομείο Σύρου. Ειδικότερα, έχουν ληφθεί άνω των 800 δειγμάτων από την 1η Φεβρουαρίου ως και σήμερα, ενώ τα 323 εξ αυτών έχουν επεξεργαστεί στη νοσηλευτική δομή της Σύρου από τις 3 Αυγούστου μέχρι τώρα, οπότε και έχουν λειτουργήσει διαδοχικά δύο μοριακοί αναλυτές.
Σημειώνεται πως τα 235 τεστ έγιναν με τον παλιό μοριακό αναλυτή που μετέφερε η 2η ΔΥΠΕ στο “Αττικόν” ενώ τα 88 από τον μικρότερο που ήρθε στη Σύρο από το Νοσοκομείο Ρόδου προ ημερών.
Η πανδημία δεν πάγωσε έργα. Υλοποίηση παρά τον κορωνοϊό
Θετική εξέλιξη αποτελεί και η προώθηση της υλοποίησης μεγάλων χρηματοδοτούμενων έργων για το Νοσοκομείο Σύρου, τον καιρό της πανδημίας, καθώς με μέριμνα του Διοικητή, κ. Ζουλουφού και των αρμοδίων τεχνικών, δεν “πάγωσε” κανένα από όσα ήταν εδώ και πολλούς μήνες ή και τα τελευταία δύο χρόνια, δρομολογημένα.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Δημήτρης Ρούσσος από το Αυτοτελές Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής του Νοσοκομείου Σύρου προωθήθηκε η υλοποίηση αλλά και η ολοκλήρωση της υλοποίησης πέντε μεγάλων έργων.
Επιγραμματικά το πρώτο έργο έγινε με χρηματοδότηση από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (351.321,84 ευρώ με ΦΠΑ) και αφορά την προμήθεια κι εγκατάσταση 120 υπολογιστών για τη Σύρο και 31 για τη Νάξο, 40 εκτυπωτών με τα αναλώσιμά τους για τη Σύρο, 10 για τη Νάξο, 9 πολυμηχανημάτων για τη Σύρο και 2 για το Κ.Υ.- Νοσοκομείο Νάξου. Επιπλέον, εγκαταστάθηκε το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων και ολοκληρώθηκε η επέκταση του τηλεφωνικού κέντρου, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι πλέον σύγχρονες δυνατότητες για πλήρη καταγραφή κλήσεων.
Το δεύτερο έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (564.345,69 ευρώ) και περιλαμβάνει προμήθεια 40 υπολογιστών για την εργασία ιατρών, 40 ταμπλέτες για τους ίδιους προκειμένου να επισκέπτονται τον ασθενή και να έχουν όλα τα στοιχεία και τις εξετάσεις του, καθώς και servers και ηλεκτρονικό αποθηκευτικό χώρο. Επίσης, ανανεώθηκε το ενσύρματο δίκτυο και εγκαταστάθηκε και ασύρματο, όπως και το σύστημα διαχείρισης προτεραιότητας ώστε να ενημερώνονται ηλεκτρονικά οι πολίτες για την εξυπηρέτησή τους. Στο ίδιο έργο εντάσσεται και το λογισμικό υποστήριξης αποφάσεων και αφορά τους ιατρούς για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών.
Αναφορικά με το τρίτο μεγάλο έργο (ΕΣΠΑ, 38.192 ευρώ) αφορά στην προμήθεια δύο ακτινοδιαγνωστικών σταθμών.
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τη 2η ΔΥΠΕ (616.073,03 ευρώ) θα αντικατασταθούν όλοι οι απαρχαιωμένοι servers του πληροφοριακού συστήματος υγείας του 2006 και το Νοσοκομείο θα ανέβει στο “άρμα” του G-cloud ενώ από τη 2η ΔΥΠΕ προωθείται το σύστημα της τηλεϊατρικής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η διοίκηση του Γ.Ν. Σύρου για την κάλυψη κενών με ιδιώτη ιατρό γενικής χειρουργικής
29 Μαρ. 2023 - 8:34 - Πραγματοποίηση τεστ ταχείας διάγνωσης Covid-19
12 Αυγ. 2022 - 14:05 - Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου απαντά στην ΕΙΝΝΟΣ για τις στάσεις εργασίας
18 Ιουλ. 2022 - 12:16 - Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί για το Νοσοκομείο Σύρου
18 Ιουλ. 2022 - 6:20 - Μειώνεται αλλά δεν ανακόπτεται ο ρυθμός εμβολιασμού
14 Οκτ. 2021 - 6:20