Κατά 50% αυξημένο το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και αύξηση στο μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων

Ένα βήμα πριν το τοπικό lockdown η Σύρος( ; )

  • Δευτέρα, 31 Μαΐου, 2021 - 06:19

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί στο νησί της Σύρου, κατόπιν αναφοράς που έγινε, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με την αύξηση κατά 50% του ιικού φορτίου στο νησί.

Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έντονη κούραση των πολιτών από το σχεδόν εξάμηνης διάρκειας lockdown, που οδηγεί σε αμεριμνησία και κάμψη του ενδιαφέροντος για τήρηση των κανόνων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, φαίνεται να έχει οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων στο νησί της Σύρου, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Έκκληση οι κάτοικοι να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς»

Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση του κοινού από τον επιδημιολόγλο, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28 Μαΐου, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής:

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες περιοχές που μας προβληματίζουν, καθώς τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, δείχνουν αύξηση και όχι μείωση του ιικού φορτίου, είτε μικρή, είτε μεγάλη αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες πέντε μέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο Δήμο Ρόδου κατά 43%, στο Δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τελευταίο πενθήμερο εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου παρά τον μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα, όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169, δηλαδή έχουμε μία αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία 24ωρα της τάξης του 26%. Απευθύνουμε έκκληση, θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Άμεσα και λίγα λεπτά μετά την ενημέρωση, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, ζητώντας από τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημάρχου:

«Λόγω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας, απευθύνουμε για μία ακόμη φορά θερμή έκκληση στους συμπολίτες μας, εμβολιασμένους και μη, για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου όλοι οφείλουμε να επιδείξουμε αυξημένο αίσθημα ευθύνης, περιορίζοντας τη διασπορά, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και αποφεύγοντας ένα ενδεχόμενο lockdown με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

Η μη τήρηση των μέτρων και η χαλαρότητα ακυρώνει όλη την προσπάθεια που προηγήθηκε για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Συνεχίζουμε να κρατάμε τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Συνεχίζουμε να φοράμε σωστά τη μάσκα.

Συνεχίζουμε να αποφεύγουμε τον συνωστισμό ειδικά στους κλειστούς χώρους.

Συνεχίζουμε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.»

Αυξημένα τα περιστατικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η περιφερειακή ενότητα Σύρου, εμφανίζει αύξηση στα ημερήσια κρούσματα, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια ανησυχητική κατακόρυφη αύξηση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την Παρασκευή, 21 Μαΐου, καταγράφηκε ένα κρούσμα.

  • Το Σάββατο, 22/5 κανένα κρούσμα.

  • Την Κυριακή, 23/5 τρία κρούσματα.

  • Τη Δευτέρα, 24/5 έξι κρούσματα.

  • Την Τρίτη, 25/5 τρία κρούσματα.

  • Την Τετάρτη, 26/5 ένα κρούσμα.

  • Την Πέμπτη, 27/5 τρία κρούσματα.

  • Την Παρασκευή, 28/5 πέντε κρούσματα.

  • Το Σάββατο, 29/5 τέσσερα κρούσματα.

  • Την Κυριακή, 30/5 δύο κρούσματα.

Ενδεικτικό για την αύξηση του ιικού φορτίου είναι το γεγονός, ότι ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, την 21η Μαΐου ήταν 1,14, ενώ στις 30 Μαΐου έχει υπερδιπλασιαστεί, έχοντας φτάσει στο 3.

Υπερβολική χαλάρωση και κίνδυνος για τοπικό lockdown

Η χαλαρή διάθεση των πρώτων ημερών της καλοκαιρινής περιόδου φαίνεται να έχει επηρεάσει ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας, που φαίνεται σχεδόν να ξεχνά τα απαιτούμενα ακόμη μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, έντονη φημολογία υπάρχει, ότι όχι μόνο διαφαίνεται διάθεση ξεγνοιασιάς, αλλά πως στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών διοργανώθηκαν πάρτι, με DJ αλλά και τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων διάφορων ηλικιών, σε χώρο αποθήκης, αραιοκατοικημένης περιοχής σε χωριό της Σύρου, γεγονός που συνέβαλε στην εξάπλωση του ιού.

Με δεδομένη την ανησυχητικά χαλαρή αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία παρά την αύξηση των εμβολιασμών, παραμένει μία δύσκολη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία συνθήκη, αλλά και το γεγονός, ότι από την πλευρά της πολιτείας έχει καταστεί σαφές, ότι στην περίπτωση ανησυχητικών εξάρσεων δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών lockdown, η Σύρος ενδεχομένως να βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, σχετικά με την επιδημιολογική της πορεία.

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο κ. Χαρδαλιάς, προέβη σε διευκρινίσεις, όσον αφορά στα μέτρα που θα ισχύουν κατά τα τοπικά lockdown όπου και όποτε αυτά κριθούν αναγκαία.

Ειδικότερα, αφού ανακοίνωσε πως από 31 Μαΐου ενεργοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, που θα συμβάλει στη διαφάνεια για την παρακολούθηση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τους τέσσερις κρίσιμους δείκτες, από τους οποίους θα κρίνεται η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, ο Υφυπουργός σημείωσε, πως «οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη, από την ομάδα των Επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων είναι τα ακόλουθα:

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 6 το πρωί.

· Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες.

· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

· Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι ως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, οπότε θα επιτρέπεται έως 6 άτομα.

· Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.

· Αναστολή θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες, με την παρουσία ως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.