Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σύρου με μόνιμο προσωπικό συνεχίζουν να διεκδικούν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων με φόντο το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης

“Δίνουμε δίκαιο αγώνα για τη δημόσια υγεία”

Συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. του Συλλόγου αναφορικά με τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά την εφαρμογή των αποφάσεων για αναστολή στους ανεμβολίαστους του Νοσοκομείου

Σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες καλείται να δουλεύει το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου μετά την εφαρμογή της απόφασης των αναστολών σε εργαζόμενους που παρέμειναν ανεμβολίαστοι, καθώς όμως και με δεδομένη τη λειτουργία κλινικής Covid-19, όπως ανέδειξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων, χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τη σημερινή κατάσταση στη νοσηλευτική δομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, η πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου, Κατερίνα Καλογεράκη και Άννα Καμπάνη αναφέρθηκαν με σαφήνεια στα προβλήματα που έχουν προκληθεί μετά τις αναστολές σε 19 άτομα από το προσωπικό, σημειώνοντας παράλληλα, πως δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, τα κενά παρέμειναν και ήρθαν να προστεθούν στη γενικότερη υποστελέχωση.

Σύμφωνα με όσα εξήγησαν, απαιτείται στελέχωση με μόνιμο προσωπικό καθώς αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, οι εργαζόμενοι θα προβούν σε κινητοποιήσεις, αφού τα κενά εξαιτίας των αναστολών που αποφάσισε η κυβέρνηση, προκαλούν “εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού” καθώς και “υπολειτουργία ή παύση τμημάτων του Νοσοκομείου”.

Τόσο η κα Καλογεράκη, όσο και η κα Καμπάνη επέμειναν πως ο αγώνας για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς σχέδιο αναφορικά με το κομμάτι των αναστολών και της “αναπλήρωσης” κενών. Σε απόλυτο τόνο υπογράμμισαν μάλιστα πως η αποδυνάμωση Νοσοκομείων, ενδέχεται να σημάνει την άφιξη ιδιωτών στο κομμάτι της Υγείας, θέμα για το οποίο εξήγησαν πως για την περίπτωση του Νοσοκομείου Σύρου, “δεν θα το επιτρέψουν”.

Στο βάθος ιδιώτες

Αναλυτικότερα, η κα Καλογεράκη εξήγησε πως παραμένουν σε αναστολή τα 19 άτομα που είναι ανεμβολίαστα, ωστόσο, όπως γνωστοποίησε μετά την προσφυγή τους στα Δικαστήρια, οι 3 εργαζόμενοι στο Τμήμα της μισθοδοσίας, αναμένουν εξελίξεις σχετικά με το αν τελικώς θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, αφού τα γραφεία τους βρίσκονται σε διαφορετικό κτίριο από το Νοσοκομείο Σύρου. “Για τους τρεις υπαλλήλους της μισθοδοσίας να πούμε ότι έχει γίνει άρσης της απόφασης αναστολής τους και περιμένουν την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής στην οποίαν έχουν παραπεμφθεί” ανέφερε η ίδια, υπενθυμίζοντας πως η Διοίκηση του Νοσοκομείου ανέθεσε σε ιδιώτη τη συγκεκριμένη εργασία.

“Θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως πρόσχημα για να βάλει ιδιώτες στα Δημόσια Νοσοκομεία. Και φαίνεται ξεκάθαρα και από το δικό μας Νοσοκομείο. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στη μισθοδοσία που είναι σε ένα κτίριο εκτός δομής και που απέχει 500 μέτρα, δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με εμάς” σχολίασε χαρακτηριστικά η πρόεδρος, σημειώνοντας πως ο Σύλλογος θα ταχθεί απέναντι στην “είσοδο” ιδιωτών στο Δημόσιο Νοσοκομείο.

Από την πλευρά της, η κα Καμπάνη γνωστοποίησε πως τέλος του χρόνου λήγουν αρκετές συμβάσεις εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σύρου, εκ των οποίων ορισμένες αφορούν και στην καθαριότητα. Ως εκ τούτου, τόνισε πως ο Σύλλογος παρακολουθεί την κατάσταση ώστε να μην επιτρέψει την ανάθεση και της συγκεκριμένης εργασίας σε ιδιώτη. Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, θέλησαν να σημειώσουν πως το ίδιο επιχειρήθηκε και για τον ιματισμό, κάτι που όπως ανέφεραν προσέκρουσε σε τοίχο, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιώτες.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και στην ερώτηση πώς σχολιάζουν την τοποθέτηση του κ. Πλεύρη στα ηνία του Υπουργείου Υγείας, μετά τον ανασχηματισμό και οι δύο δεν θέλησαν να σχολιάσουν αναλυτικά, αλλά αρκέστηκαν στην εκτίμηση πως “θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το πέρασμα υπηρεσιών σε ιδιώτες”.

Προβληματισμός για τη στάση του Διοικητή

Παρά το γεγονός πως πολλάκις η κα Καλογεράκη είχε αναφερθεί δημοσίως στην καλή συνεργασία με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Μιχάλη Ζουλουφό, ωστόσο, χθες, εξέφρασε τον προβληματισμό της αναφορικά με τη στάση του να μην ζητήσει ενισχύσεις από επικουρικό προσωπικό, μετά την αναστολή εργασίας στην οποίαν οδηγήθηκαν οι 19 ανεμβολίαστοι.

“Είναι η πρώτη φορά που εργάζομαι με θλίψη για όσα συμβαίνουν, για τους συναδέλφους που είναι σε αναστολή και οι οποίοι ήταν χρήσιμοι μέχρι την απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Θέλω να τονίσω πως το 95% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί στο Νοσοκομείο Σύρου. Είναι μεγάλη αυτή η επιτυχία και είμαστε υπέρ του εμβολιασμού. Το τονίζω και παροτρύνουμε και συναδέλφους οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί” δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο η πρόεδρος του Συλλόγου, σημειώνοντας ωστόσο πως, “Απορώ με τον κ. Ζουλουφό καθώς τώρα με τις αναστολές κάνει κάποια πράγματα που δεν με βρίσκουν σύμφωνη ούτε ως εργαζόμενη, ούτε ως πρόεδρο του Συλλόγου”. Η ίδια σκιαγραφώντας το θέμα της μη κάλυψης κενών με επικουρικό προσωπικό, εκτίμησε για τον κ. Ζουλουφό πως, “Προφανώς παίρνει εντολές από τη 2η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο”.

Είμαστε πιο υποστελεχωμένοι από ποτέ”

Με φόντο τη δυσκολία που υπάρχει εξαιτίας της γενικότερης υποστελέχωσης, η κα Καλογεράκη εξήγησε πως ως Σύλλογος “εμείς επιθυμούμε να έρθουν οι συνάδελφοί μας πίσω, οι οποίοι ως τώρα προσέφεραν τα μέγιστα στον εργασιακό μας χώρο. Είναι απαραίτητοι”.

Τόνισε δε πως, “πριν ξεκινήσουν οι αναστολές είχε δοθεί γραμμή από το Υπουργείο, αυτοί οι άνθρωποι που θα βγουν σε αναστολή, να αντικατασταθούν. Αυτό δεν έγινε ποτέ”.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων τους, τόσο η κα Καλογεράκη, όσο και η κα Καμπάνη παρέπεμψαν στην επίσημα αναρτημένη λίστα των επικουρικών θέσεων, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε το Νοσοκομείο Σύρου, ούτε το Νοσοκομείο – Κ. Υ. Νάξου.

“Η Σύρος δε, όπως και η Νάξος δεν είναι καν στη λίστα των επικουρικών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν με την έναρξη των αναστολών. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την απουσία αυτών των ανθρώπων είναι μεγάλα. Ήμασταν ήδη υποστελεχωμένοι” ανέφεραν παρακάτω, μιλώντας εν συνεχεία για τα αιτήματα που διατηρεί ο Σύλλογος και ζητά να ικανοποιηθούν.

Σαφή αιτήματα για ενίσχυση

Πέραν της επιστροφής των ατόμων που βγήκαν σε αναστολή, η κα Καλογεράκη τόνισε πως αναφορικά με τις διεκδικήσεις του Συλλόγου αλλά και του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, παραμένουν ανυποχώρητοι.

“Είχαμε βγάλει απόφαση το Δ.Σ. του Νοσοκομείου για πρόσληψη 10 νοσηλευτριών, για 4 άτομα τεχνικής – διοικητικής υπηρεσίας, 1 εντατικολόγο, διευθυντή για τη ΜΑΦ, 1 ψυχίατρο και κάποιες άλλες θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων σε ιατρούς. Επίσης, ζητούσαμε 2 άτομα για την Καθαριότητα” υπενθύμισε η ίδια, σημειώνοντας πως, “Αυτά δεν έχουν προχωρήσει και έχει περάσει ήδη ένας μήνας από το αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου. Πέραν των θέσεων του διευθυντή και του ψυχιάτρου, δεν έχει προχωρήσει το αίτημα”.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε πιο υποστελεχωμένοι από ποτέ” κατέληξε η πρόεδρος.

Κανένας σχεδιασμός

Επιπρόσθετα, η κα Καλογεράκη επεσήμανε πως, “Δεν υπήρξε σχεδιασμός για την αντικατάσταση αυτών των ανθρώπων και σήμερα στο Νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί άσχημη κατάσταση”. Μιλώντας συγκεκριμένα για τη λειτουργία της κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο, εξήγησε πως απαιτήθηκε αποδυνάμωση άλλων τμημάτων για τη στήριξή της και μάλιστα με “ορατό” τον κίνδυνο της διασποράς.

“Στον α΄ όροφο νοσηλεύονται όλα τα περιστατικά με κορωνοϊό, που το θεωρούμε απαράδεκτο. Χειρουργικά, παιδιατρικά κ.α.. Τα βράδια υπήρχε μία νοσηλεύτρια της χειρουργικής κλινικής, η οποία νοσήλευε τα πάντα χωρίς να είναι στις αρμοδιότητές της. Δεν είναι δυνατόν δε, ένας άνθρωπος, νοσηλευτής να φροντίζει 30 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ούτε καν 30 άτομα της ειδικότητάς της. Ήδη θα έπρεπε να υπάρχει ενίσχυση κι αυτό επειδή έχει επέλθει κόπωση και είναι επισφαλής η νοσηλεία, όταν έχεις ασθενείς διαφόρων ειδικοτήτων” ανέφερε, λέγοντας ακόμη πως, “Μετά από πίεση ενισχύθηκε η βραδινή βάρδια στον α΄ όροφο που έχει τα μη Covid-19 περιστατικά. Ωστόσο, πολλές φορές η νοσηλεύτρια καλείται να ενισχύει και τη συνάδελφο στον β΄ όροφο με τα Covid-19 περιστατικά. Άρα, υπάρχει κίνδυνος διασποράς”.

Νεκρές” η παιδιατρική κλινική και η ΜΑΦ

Την αγωνία τους για την παιδιατρική κλινική και τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) εξέφρασαν ακολούθως τα δύο μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων. “Κάθε φορά που δημιουργείται ένα νέο Τμήμα, πρέπει να το στελεχώνεις” ανέφεραν προλογικά, λέγοντας παρακάτω πως, “Επί θητείας κ. Μπουραντά ξεκίνησε η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής με 3 παιδιάτρους όμως νοσηλευτικό προσωπικό “μηδέν”. Και εννοώ ότι πήραν προσωπικό από διάφορα Τμήματα και αποδυνάμωσαν τις υπόλοιπες κλινικές προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία μίας χρησιμότατης παιδιατρικής κλινικής. Μετά είχαμε τη ΜΑΦ. Ένα απίστευτα χρήσιμο τμήμα για το Νοσοκομείο της Σύρου, δεδομένης της σωτήριας λειτουργίας της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ. Κάναμε τα εγκαίνια της ΜΑΦ, η οποία για την επάνδρωσή της πάλι απαιτήθηκε να αποδυναμωθούν άλλα Τμήματα”.

Με φόντο τη σημερινή μη ορθή λειτουργία τους, η πρόεδρος ανέφερε πως, “Επιθυμία μας είναι να ανοίξει πάλι η ΜΑΦ και να πάψει να υπάρχει άνω τελεία στην παιδιατρική κλινική. Οι φόβοι μας βγήκαν αληθινοί. Τμήματα που δεν έχουν δικό τους μόνιμο προσωπικό δεν μπορούν να έχουν διάρκεια”.

Επιπλέον, η κα Καμπάνη έθιξε και το θέμα των μετακινήσεων εργαζομένων από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου στο Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου, σημειώνοντας πως αυτός ο τρόπος δεν αποτελεί λύση για τα κενά και την υποστελέχωση, αφού για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο η νοσηλευτική δομή της Σύρου έμεινε με μία αναισθησιολόγο.

Κλείνοντας την αναφορά τους στο θέμα, τόνισαν ότι από τις μετακινήσεις έχουν επηρεαστεί και η κοινωνική υπηρεσία και η γραμματεία, ενώ τέλος, εξέφρασαν την αγωνία τους για το οξυγόνο και την επάρκεια αυτού σε σχέση με τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19.

Κινητοποιήσεις

“Δεν αντέχουμε άλλο. Απ΄ όταν ξεκίνησε η πανδημία δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν έχουμε ανάγκη από χειροκροτήματα. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε και τι προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία των Κυκλάδων. Λέμε όμως ότι δεν πάει άλλο. Ζητάμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας” σημείωσαν στο τέλος της συνέντευξης Τύπου η κα Καλογεράκη και η κα Καμπάνη, τονίζοντας ταυτόχρονα πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει άμεσα ενίσχυση.

“Πρέπει να στηριχθεί το Νοσοκομείο και να δοθούν κίνητρα γιατί καλύπτει όχι μόνον τη Σύρο, αλλά και τις Κυκλάδες συνολικά” δήλωσαν κατηγορηματικά.