Σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς στα εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου αλλά και για τη διαθεσιμότητα των σκευασμάτων

Μειώνεται αλλά δεν ανακόπτεται ο ρυθμός εμβολιασμού

Συνεχίζεται, αν και με μειωμένους ρυθμούς, η διενέργεια εμβολιασμών για τον Covid-19, από τα εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου Σύρου και του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενδυνάμωσης του τείχους προστασίας κατά της πανδημίας.

Σαφώς μειωμένες, σε σχέση με το καλοκαίρι, εμφανίζονται οι ροές των ατόμων που προγραμματίζουν ραντεβού και προχωρούν στον εμβολιασμό τους κατά του Covid-19, με το γεγονός αυτό να προκαλεί καθυστερήσεις και δυσκολίες στην συγκέντρωση των απαραίτητων ατόμων, καθώς απαιτείται η συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους τα σχετικά σκευάσματα.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν σε ανακατατάξεις των ραντεβού και του ημερήσιου προγράμματος εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερήσεις και ταλαιπωρία του κοινού.

Ισχυρό τείχος ανοσίας

Με τις νησιωτικές κοινωνίες, οι οποίες προετοιμάστηκαν τους προηγούμενους μήνες για την υποδοχή του κύριου όγκου των τουριστικών ροών της χώρας μας, από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου (14 Μαΐου) και έπειτα, να έχουν προχωρήσει σε συντριπτικά ποσοστά, στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, η περιφερειακή ενότητα των Κυκλάδων εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές της χώρας, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη.

Μάλιστα, πλέον, με την έναρξη του κύκλου εμβολιασμών και για την τρίτη δόση, ήδη έχει ξεκινήσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πολίτες, που προγραμματίζουν τα ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών και της Σύρου ειδικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, δεδομένου ότι τα εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου εξυπηρέτησαν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πολιτών από γειτονικά νησιά, κατά τη διενέργεια του πρώτου κύκλου εμβολιασμού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επανακαθορίζουν τα ραντεβού τους για την 3η δόση και πά΄λι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα δύο εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου, από την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού, έχουν διενεργήσει συνολικά 27.665 εμβολιασμούς. Εξ αυτών, οι 17.165 είναι ολοκληρωμένοι, ενώ έχουν χορηγηθεί και 308 αναμνηστικές δόσεις (τρίτη δόση). Σύμφωνα δε, με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Σύρος έχει επιτύχει ποσοστό άνω του 70% στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των νησιών των Κυκλάδων.

Στο σημείο αυτό οφείλει να διευκρινιστεί, ότι μέσα στην θερινή τουριστική σεζόν, τα νησιά εξυπηρέτησαν τον εμβολιασμό, πέραν των μόνιμων κατοίκων τους, και των εποχικά εργαζομένων, που ήλθαν προκειμένου να εργαστούν στις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου του τουρισμού.

Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα η νησιωτική χώρα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, νησιά Ιονίου και Κρήτη) φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο θωράκισης, τόσο σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (58,8% ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί), όσο και με περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 30-40%.

Αναμενόμενη η πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών

Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων και εργαζομένων στα νησιά (30-59 ετώ) προχώρησε στην διενέργεια των απαραίτητων δόσεων του εμβολίου μέσα στην εαρινή και θερινή περίοδο, ενώ είχε προηγηθεί η – κατά προτεραιότητα – μαζική προσέλευση των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων τους προηγούμενους μήνες, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, πως πλέον ο ρυθμός των ραντεβού έχει μειωθεί κατακόρυφα.

Πλέον, στα εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου (Νοσοκομείο και Κ.Υ. Ερμούπολης), διενεργούνται οι εμβολιασμοί κυρίως όσων επέλεξαν να αναβάλουν για διάφορους λόγους, όπως ενδεικτικά η ανασφάλεια, η κύηση ή τα προβλήματα υγείας, την χορήγηση των βασικών δόσεων του εμβολίου, αλλά και όσων προχωρούν στην τρίτη, αναμνηστική δόση, προκειμένου να επαναθωρακίσουν τον οργανισμό τους.

Υπενθυμίζεται, ότι η σχετική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού είναι ανοικτή, τόσο για όσους ανεμβολίαστους πολίτες επιθυμούν, όσο και για τους εμβολιασμένους που μπορούν και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση, προκειμένου να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Αυτή τη στιγμή, στο emvolio.gov.gr μπορούν να προγραμματίζουν την αναμνηστική δόση πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών και πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει έξι μήνες από την λήψη της 2ης δόσης του εμβολίου.

Στόχος να μην «πετιούνται» δόσεις

Σχετικά με τις αναφορές, για ταλαιπωρία των πολιτών που προγραμμάτισαν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου, καθώς ζητείται από το προσωπικό να αλλάξουν την ώρα που έχουν επιλέξει μέσω της πλατφόρμας, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου προχώρησε σε διευκρινίσεις όσον αφορά στην διαδικασία που τηρείται, στην παρούσα περίοδο.

Σύμφωνα με τον Διοικητή, κ. Μιχάλη Ζουλουφό, όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού, κάθε φιαλίδιο του σκευάσματος της Pfizer περιέχει 6 δόσεις εμβολίου και κάθε φιαλίδιο του σκευάσματος της Johnson & Johnson 5 δόσεις εμβολίου.

Τους προηγούμενους μήνες, και όσο ο ρυθμός των εμβολιασμών και η ροή των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα ήταν αρκετά υψηλά, το σύνολο των δόσεων κάθε φιαλιδίου χρησιμοποιούνταν ούτως ή άλλως, λόγω των διαδοχικών ραντεβού. Πλέον, όμως, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα ημερήσια ραντεβού αφορούν σε μονοψήφιο αριθμό και για τα δύο κέντρα, γίνεται προσπάθεια από το προσωπικό, να συγκεντρώνεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ο απαραίτητος αριθμός εμβολιαζόμενων, προκειμένου να μην απορρίπτονται αναξιοποίητα και σχεδόν γεμάτα τα φιαλίδια των σκευασμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, έχουν σημειωθεί περιστατικά ταλαιπωρίας των πολιτών, λόγω περιπτώσεων αναβολής των ραντεβού, λόγω μη συγκέντρωσης των απαραίτητων ατόμων, με τους πολίτες να αναγκάζονται να μεταβαίνουν ξανά και ξανά στα εμβολιαστικά κέντρα έως ότου υπάρξει η απαραίτητη... «απαρτία».

Ποια εμβόλια εξυπηρετούν τα δύο κέντρα της Σύρου

Στο σημείο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών που επιθυμούν να προγραμματίσουν το ραντεβού εμβολιασμού τους, ότι από την ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας δίνεται η δυνατότητα επιλογής του σκευάσματος του εμβολίου.

Δεδομένου, ότι μέχρι πρότινος στο εμβολιαστικό κέντρο του Γ.Ν. Σύρου διενεργούνταν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Pfizer, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί είναι εκείνοι, που με βάση αυτό κλείνουν το ραντεβού τους, αλλά κατά την έλευσή τους ενημερώνονται, ότι πλέον πραγματοποιούνται μόνο τα μονοδοσικά.

Ως εκ τούτου και για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών συγκεκριμένα για τα εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου, τονίζεται ότι:

  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου διενεργούνται οι εμβολιασμοί μόνο με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
  • Οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Pfizer πραγματοποιούνται από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης (πρώην ΙΚΑ).

Τα δύο εμβολιαστικά κέντρα εμφανίζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα ως «Εμβολιαστικό Κέντρο 1» και «Εμβολιαστικό Κέντρο 2».

Στην περίπτωση που οι πολίτες που θέλουν να επιλέξουν τον τύπο του εμβολίου και δεν είναι βέβαιοι όσον αφορά σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να κλείσουν το ραντεβού τους, συνίσταται να ζητήσουν σχετική ενημέρωση από τα τοπικά φαρμακεία.