Σύσταση Επιτροπής με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων για να μεταφερθούν τα προβλήματα άμεσα στον Υπουργό Υγείας

Δυναμική διεκδίκηση για το Νοσοκομείο Σύρου

Μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης με τη συμμετοχή εργαζομένων, Διοίκησης, βουλευτών και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Με ένα κοινό πλαίσιο δράσης θα πορευθούν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σύρου, διοίκηση, Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και βουλευτές των Κυκλάδων προκειμένου να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν την ενίσχυση σε κάθε επίπεδο της μεγαλύτερης νοσηλευτικής δομής των Κυκλάδων, η οποία καλύπτει όλα τα νησιά του νομού, χειμώνα και καλοκαίρι.

Oι εκπρόσωποί τους που συμμετείχαν χθες, στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσαν τη βούλησή τους να αποτελέσουν μέλη μίας Επιτροπής που θα συσταθεί άμεσα, προκειμένου να μεταβεί στην Αθήνα και να συζητήσει απευθείας με τον Υπουργό Υγείας.

Κύρια θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση, οι προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα, η ενίσχυση του προϋπολογισμού, αλλά και η απόκτηση ενός νέου κτιρίου που θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της Σύρου και των Κυκλάδων. Από την ατζέντα όσων τοποθετήθηκαν, δεν έλλειψε και η αναφορά στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ, δεδομένης της λειτουργίας της πτητικής βάσης.

Τα προβλήματα με τη ματιά ιατρών και νοσηλευτών

Τα σοβαρά θέματα που “απειλούν” τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου περιέγραψαν με σαφήνεια εκπρόσωποι των ιατρών και των νοσηλευτών, καθώς όμως και του λοιπού προσωπικού.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της νοσηλευτικής δομής Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη ανέφερε πως πρώτιστο ζήτημα είναι η υποστελέχωση. Σύμφωνα με την πάγια θέση που διατηρεί το Σωματείο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα και όχι με επικουρικό προσωπικό όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς αποτελεί μία εμβαλωματική “λύση”. Επιπρόσθετα, η κα Καλογεράκη ζήτησε στήριξη για να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας βάσει κυβερνητικής απόφασης, κάνοντας δύο rapid tests εβδομαδιαίως, ενώ μίλησε και για την πίεση που δέχεται όλο το προσωπικό σε συνθήκες πανδημίας. Όπως εξήγησε, κάθε ένας εκ των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου φθάνει στα όριά του καθώς καλείται να ανταποκριθεί σε πολλά πόστα, δεδομένης και της κλινικής Covid-19 στη δομή της Σύρου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος και στο κομμάτι του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς όπως τόνισε φέτος είναι μειωμένος, αν και η πανδημία έχει θέσει νέες δαπάνες στο προσκήνιο, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε αυτόν. Ενδεικτικά μίλησε για τα αντιδραστήρια, που κάθε ένα εξ αυτών κοστίζει 70 ευρώ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κα Σιαπέρα, εκπρόσωπος των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Σύρου ανέδειξε την ανάγκη πρόσληψης μόνιμων ιατρών, καθώς όμως εξήγησε η παλιά “φουρνιά” αυτών αποχωρεί και συνταξιοδοτείται, ενώ δεν προκηρύσσονται οι κενές θέσεις. Η ίδια υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο την ανάγκη εξασφάλισης κινήτρων για ιατρικό προσωπικό που έρχεται να υπηρετήσει στις υγειονομικές δομές των νησιών, προκειμένου να μπορεί να ζήσει το προσωπικό στις Κυκλάδες και να καλύπτει αξιοπρεπώς τις ανάγκες διαβίωσης. Επέμεινε μάλιστα πως οι διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων πρέπει να απλοποιηθούν ώστε να υπάρχει σύμπτυξη χρόνου. Στον πρόλογο της τοποθέτησής της μίλησε για την ανάγκη απόκτησης ενός νέου κτιρίου για το Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και όχι να υποβαθμιστεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιορδανίδης, Διευθυντής του ΕΣΥ στη Σύρο και εργαζόμενος και στο κομμάτι των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ μίλησε για την αναγκαιότητα στήριξής του, καθώς όπως τόνισε η δομή της Σύρου καλύπτει όλες τις Κυκλάδες. Ο ίδιος υπογράμμισε παρακάτω πως δεν πρέπει να ξεχνά κανένας ότι βρισκόμαστε ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας, σημειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης της υγειονομικής δομής σε κάθε επίπεδο. Τέλος, ο κ. Ιορδανίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πρόσληψης ιατρών πρώτης γραμμής όπως χειρούργων, παθολόγων και αναισθησιολόγων.

Στοιχεία από τον Διοικητή

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός παρουσίασε στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό της νοσηλευτικής δομής, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής πως όσον αφορά τα μέτρα και τις αποφάσεις για την πανδημία, θα εφαρμόζει τον νόμο (αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους), όπως παρομοίως θα πράττει όταν απαιτείται ενίσχυση άλλων υγειονομικών δομών στις Κυκλάδες, μέσω μετακινήσεων προσωπικού. Ειδικότερα, παραδέχθηκε πως απαιτούνται προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών, εξηγώντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες, δεδομένων και των συνταξιοδοτήσεων.

Πιο αναλυτικά, σημείωσε πως στο Νοσοκομείο Σύρου υπάρχουν 300 εργαζόμενοι (από Διοικητή μέχρι και την τελευταία πρόσληψη επικουρικού), εκ των οποίων οι 68 είναι συμβασιούχοι. Την τελευταία διετία έχουν γίνει περίπου 35 – 40 προσλήψεις, ενώ από τους 20 ανεμβολίαστους που βγήκαν σε αναστολή εργασίας, έχουν αναπληρωθεί οι οκτώ και αναμένοντα ακόμη έξι. Επιπλέον, εξήγησε πως αναμένονται 13 προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, όπως επίσης το Νοσοκομείο αναμένει την αξιολόγηση για την κάλυψη της θέσης του Δ/ντη της ΜΑΦ και του ψυχιάτρου. Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως το Νοσοκομείο διεκδικεί τέσσερις θέσεις ιατρών (καρδιολόγος, νεφρολόγος, αναισθησιολόγος κ.α.) ενώ στηρίζει το μέτρο του εφικτού τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, παρέχοντας χώρους για τη στέγασή του.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο ίδιος ευχαρίστησε τον Δήμο και την Περιφέρεια για τη στήριξή τους σε κάθε επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου που παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες δουλεύει και λόγω πανδημίας, υπηρετεί με αυταπάρνηση το Σύστημα Υγείας και άρα, τη δομή της Σύρου.

Συμπαραστάτες ο Δήμος και η Περιφέρεια. Στηρίζουν και οι βουλευτές

Οι εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δήλωσαν πως συμπορεύονται με την ενιαία “φωνή” των υποστηρικτών του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας πρότεινε να συσταθεί μία Επιτροπή και να μεταβεί στην Αθήνα για να μεταφέρει τα θέματα στον Υπουργό Υγείας, αλλά κυρίως για να απαιτήσει και να διεκδικήσει λύσεις. Ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε στα προβλήματα του Νοσοκομείου Σύρου ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ανάγκη στήριξης του ΕΚΑΒ, τα ζητήματα του οποίου έχουν γίνει γνωστά (έλλειψη προσωπικού και στέγης για τη λειτουργία της και των διασωστών).

Ο ίδιος με απόλυτα σοβαρό ύφος τάχθηκε στο πλευρό των ιατρών και των νοσηλευτών, σημειώνοντας πως πάση θυσία πρέπει να στηριχθεί η δομή της Σύρου, καθώς καλύπτει όλες τις Κυκλάδες. Πρέπει να σημειωθεί πως ακολούθως μίλησαν παρομοίως και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Με διαφορετικό τόνο προσέγγισε το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα έχει στηρίξει έμπρακτα τα Νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές, ασχέτως του γεγονότος πως δεν έχει αρμοδιότητα. Ο ίδιος υπενθύμισε τους τρόπους με τους οποίους ενισχύθηκαν οι δομές στα υπόλοιπα νησιά και της Σύρου και σε καιρό πανδημίας από την ΠΝΑι (ενδεικτικά κάλυψη μισθοδοσίας σε προσωπικό, κάψουλες μεταφοράς ασθενών Covid-19), υπογραμμίζοντας πως η συζήτηση για το Νοσοκομείο πρέπει να είναι συνολική καθώς η νοσηλευτική δομή πρέπει να στηριχθεί, αλλά και να επεκταθεί, καλύπτοντας τις σημερινές αλλά κυρίως τις μελλοντικές ανάγκες των νησιών. Ο κ. Λεονταρίτης εξήγησε πως η Περιφέρεια συμφωνεί στα αιτήματα ενίσχυσης του Νοσοκομείου, τονίζοντας τέλος πως στη χθεσινή συζήτηση θα έπρεπε να έχουν κληθεί και οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων, καθώς η λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου είναι και(!) υπόθεσή τους.

Παρόντες οι βουλευτές του νομού

Τη στήριξή τους εξέφρασαν και οι βουλευτές του νομού Κυκλάδων, τόσο οι κυβερνητικοί, όσο και ο ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης και η κα Μονογυιού αν και δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση, επικοινώνησαν με τον Δήμαρχο και τόνισαν πως θα βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο με όσους διεκδικούν για το Νοσοκομείο Σύρου. Σε συνέχεια των ανωτέρω, μίλησε ο κ. Φόρτωμας από τη Νέα Δημοκρατία, υπερασπιζόμενος την ανάγκη στελέχωσης της δομής. Ο ίδιος υποστήριξε πως το Υπουργείο Υγείας έχει θετική ματιά στο να ακούσει τα αιτήματα και τόνισε πως και εκείνος συμφωνεί στο ζήτημα της θέσπισης κινήτρων για το ιατρικό προσωπικό των νησιών.

Τέλος, ο Νίκος Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του παρουσίας από κοινού με συναδέλφους του κόμματός του, έχουν κάνει αναφορές και έχουν μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων στη Βουλή, ενώ υπενθύμισε τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Σύρου και του ΕΚΑΒ (π.χ. πτητική βάση).