Συνέντευξη με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μ. Ζουλουφό για την αξιοποίηση του ισχυρού “όπλου” που διέθεσε η επιστημονική κοινότητα στον κόσμο για τη διαχείριση της πανδημίας

Ένας χρόνος εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη Σύρο: 42.000 εμβολιασμοί

Με θετικό πρόσημο πορεύεται η πρωτεύουσα των Κυκλάδων στον αγώνα του εμβολιασμού πολιτών κατά της Covid-19, καθώς σήμερα που συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος από την έναρξη της διεξαγωγής του στη Σύρο, έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 42.000 εμβολιασμούς σε όλο το φάσμα των ηλικιών.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” απαντώντας για την πορεία εξέλιξης του εμβολιασμού σε τοπικό επίπεδο, την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και την προσπάθεια των υγειονομικών να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν και σε επίπεδο νοσηλείας κρουσμάτων στη δομή της Σύρου.

Ειδικότερα, ο ίδιος γνωστοποίησε στοιχεία για τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε στην κάλυψη κενών με 3μηνιτες για το προσωπικό που παραμένει ανεμβολίαστο και είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ τοποθετήθηκε για το θέμα των παρενεργειών των εμβολίων, αποκαλύπτοντας τον αριθμό των Κίτρινων Καρτών που εκδόθηκαν σε τοπικό επίπεδο.

Τέλος, μίλησε για το φορτίο που σηκώνει σήμερα το Νοσοκομείο δεδομένης της νέας έξαρσης της πανδημίας και λόγω μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ενώ έκλεισε τη συνέντευξή του, γνωστοποιώντας πως χθες, γεννήθηκε υγιέστατο το πρώτο βρέφος στη Σύρο, από μητέρα θετική στον κορωνοϊό.

  • Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα έναρξης του εμβολιασμού των πολιτών κατά της Covid-19 στη Σύρο. Ποια είναι η αποτίμηση που έχετε κάνει γι αυτό το πρώτο έτος εμβολιασμού;

“Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να κάνουμε την αποτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης στο νησί της Σύρου. Ένας χρόνος μετά, σημαίνει ότι έχουμε 42.000 εμβολιασμούς. Σήμερα είμαστε λοιπόν στους 42.000 εμβολιασμούς στη Σύρο με το πιο μεγάλο πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί ποτέ σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της νόσου Covid-19. Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου φιλοξένησε από την πρώτη στιγμή μία γραμμή Pfizer, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πέρυσι, 12/1/2021 με τους πρώτους που εμβολιάστηκαν να ήταν το προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου ενώ ακολούθησαν και οι ένστολοι στα Σώματα Ασφαλείας.

Με μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και από την κεντρική κυβέρνηση και από το Νοσοκομείο μας προς την τοπική κοινωνία, πολύ σύντομα, καταφέραμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού, με την αμέριστη βοήθεια των ιατρών του Νοσοκομείου μας και στην πρώτη φάση του εμβολιασμού με Pfizer, με τη βοήθεια των επισκεπτών υγείας, κ. Σοφίας Δρακωτού και κ. Αντώνη Ταξίδη. Το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, από το φαρμακείο, από το Τμήμα Πληροφορικής, το Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που έχουν ασχοληθεί με τον εμβολιασμό έχουν επιδείξει υψηλό επίπεδο επαγγελματικής ηθικής και εντιμότητας και έχουν εκπληρώσει το έργο τους.

Με το πέρασμα του χρόνου, διαπιστώσαμε την αύξηση της προσέλευσης πολιτών για εμβολιασμό. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της περυσινής άνοιξης, αυξανόταν σταθερά ο εμβολιασμός πολιτών στη Σύρο. Πέρυσι την άνοιξη ξεκίνησε και η λειτουργία της γραμμής της Astra Zeneca στο Κέντρο Υγείας Σύρου και στο τέλος της άνοιξης ήρθε για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου η λειτουργία ενός δεύτερου εμβολιαστικού κέντρου με τη γραμμή της Johnson & Johnson. Τότε έτρεξε για ένα τρίμηνο η Επιχείρηση Ελευθερία που ήρθε και προωθήθηκε κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμών στα νησιά, αλλά και των επαγγελματιών εστίασης και τουρισμού στα νησιά. Μία εκστρατεία για την οποίαν τίμησαν το Νοσοκομείο Σύρου και η Υφυπουργός Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη και ο τότε Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστο Ροϊλό και διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο της δουλειάς μας και στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και στο Κέντρο Υγείας Ερμούπολης.

Οι εμβολιασμοί συνέχισαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με αμείωτη συμμετοχή όλων των ηλικιών από 18 ετών και πάνω και φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού όπου μετά από σύμφωνη γνώμη της 2ης ΔΥΠΕ, το Κέντρο Υγείας Ερμούπολης κατέστη ο κεντρικός χώρος διεξαγωγής εμβολιασμών Pfizer για το νησί μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κ. Υ. Ερμούπολης, τον κ. Θεόδωρο Σαραντόπουλο για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά του σε όλη αυτή τη διαδικασία στην οποίαν το Νοσοκομείο Σύρου συνέχισε, συνεισφέροντας με τη μετακίνηση του κ. Ευάγγελου Πανοηλία, Συντονιστή – Διευθυντή Αναισθησιολογίας, των επισκεπτών υγείας, κ. Ταξίδη και κ. Δρακωτού και των νοσηλευτριών, κ. Γρίβα και κ. Μάλλιου. Μετακινήθηκαν προσωρινά στο Κ. Υ. Ερμούπολης αν κι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σύρου.

Από τα τέλη Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα το Νοσοκομείο Σύρου έχει διατηρήσει την εμβολιαστική γραμμή Johnson, διενεργεί τους παιδιατρικούς πλέον εμβολιασμούς και τους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς. Με αφορμή αυτή την πρώτη επέτειο εμβολιασμού, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στις επισκέπτριες υγείας, κ. Μαρία Βαρθαλίτου, κ. Χριστίνα Κασάπα και στους ιατρούς υπεύθυνους των εμβολιαστικών κέντρων και στους Απόστολο Ευκαρπίδη και Άννα Πέτρου για την ενεργή συμμετοχή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.”.

  • Απολογιστικά μέχρι και σήμερα, έχετε συγκεντρωτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό στο Νοσοκομείο Σύρου και το Κέντρο Υγείας του νησιού; Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει συνολικά, πόσοι έχουν λάβει τρίτες δόσεις και πόσα παιδιά έχουν προσέλθει για να προστατευθούν απέναντι στην Covid-19;

“Έχουν γίνει 42.000 εμβολιασμοί συνολικά εκ των οποίων μέχρι σήμερα, οι 10.550 είναι οι τρίτες δόσεις (αναμνηστικές). Έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 400 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών.

Διευκρινίζω πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα άτομα Συριανοί και Συριανές έχουν εμβολιαστεί καθώς τα στοιχεία έρχονται κεντρικά. Πάντως, αυτό που γνωρίζουμε εμπεριστατωμένα είναι πως μιλώντας για τοπικό πληθυσμό έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ΄ οίκον, οφείλω να πω ότι συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, οι οποίοι παρέχουν όχημα και οδηγό για τη μεταφορά του προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου, που εκτελεί τους εμβολιασμούς. Προφανώς τους ευχαριστούμε γι αυτήν τη συνεργασία εδώ και τέσσερις μήνες. Επίσης, οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ στη Σύρο έχουν εκτελέσει έναν σημαντικό αριθμό εμβολιασμό κατ΄ οίκον. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου και προς αυτούς τους υγειονομικούς.”.

  • Έχει γίνει αρκετή κουβέντα για παρενέργειες του εμβολίου. Συχνά αναφέρονται ήπια θέματα βέβαια, αλλά υπήρξε μία γενικότερη ανησυχία σε πανελλαδικό επίπεδο, αν εστιάσουμε στη χώρα μας. Σε τοπικό επίπεδο υπήρξαν σοβαρά προβλήματα; Και αν ναι, πόσα;

“Έχει γίνει λόγος για παρενέργειες και γι αυτό το θέμα, να πω πως σε επίπεδο Σύρου, έχουν εκδοθεί μόνο τρεις Κίτρινες Κάρτες στους 42.000 εμβολιασμούς. Δηλαδή μόνον τρεις ήταν οι περιπτώσεις για τις οποίες έπρεπε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση μετά τον εμβολιασμό. Σαν αποτέλεσμα δεν είχαμε κάποια σοβαρή παρενέργεια ή λανθασμένη διαδικασία εκ μέρους του υγειονομικού προσωπικού.”.

  • Υπήρξαν 19 άτομα από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου που δεν είχαν εμβολιαστεί. Σήμερα έχει αλλάξει αυτή η εικόνα; Αν όχι, παραμένουν σε αναστολή εργασίας;

“Σε συνέχεια της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για το υγειονομικό προσωπικό, από 1η Σεπτεμβρίου του 2021 είχαν τεθεί 19 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σύρου σε αναστολή εργασίας. Πλην μίας περίπτωσης εργαζόμενης, η οποία και νόσησε κι έχει γυρίσει στην εργασία της για τρεις μήνες, ουδείς εξ αυτών έχει εμβολιαστεί και δεν έχει επιστρέψει.”.

  • Έχουν υπάρξει αναπληρώσεις;

“Έχουν υπάρξει αναπληρώσεις. Έχουν προσληφθεί με τρίμηνες συμβάσεις ορισμένα άτομα για να καλύψουν αυτά τα κενά. Σύντομα θα προβούμε και στην ανανέωση των συμβάσεών τους. Εφαρμόζουμε τον νόμο όπως είμαστε υποχρεωμένοι.”.

  • Η δημιουργία της κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο Σύρου απαίτησε την “απορρόφηση” αρκετού προσωπικού. Είδαμε να ασκείται έντονη κριτική προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου – από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου - για τη μη πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε το υπάρχον προσωπικό να μην εξαντλείται και να δουλεύει με ασφάλεια. Απολογιστικά ως τώρα, τί έχετε να απαντήσετε ως Διοικητής; Επιπλέον, σήμερα, πόσες κλίνες Covid-19 έχει το Νοσοκομείο Σύρου;

“Δεν μπορώ να μιλήσω απολογιστικά για κάτι που συνεχίζει να αποτελεί φλέγον ζήτημα και να είναι το μείζον επιχειρησιακό ζήτημα στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή και από τις 15 Σεπτέμβρη ισχύει αυτό που συζητούμε, οι κλίνες Covid-19 στο Νοσοκομείο Σύρου είναι 12. Σήμερα νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς και παρατηρούμε μία σταθερότητα στις νοσηλείες.

Θέλω μέσα στον απολογισμό που ζητήσατε να σταθώ σε δύο πολύ ευχάριστες ειδήσεις. Σήμερα είχαμε την πρώτη γέννα από μητέρα θετική στον κορωνοϊό. Είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός που μας δίνει χαρά και κουράγιο για το επόμενο διάστημα. Επίσης, μέχρι τώρα έχουμε νοσηλεύσει με επιτυχία και έχουν λάβει εξιτήριο τέσσερα βρέφη. Με πολύ μεγάλη ασφάλεια, προσοχή κι επαγγελματισμό αντιμετωπίσθηκαν από το προσωπικό μας κατά τη νοσηλεία τους. Πλέον έχουν λάβει εξιτήριο και από επικοινωνία που έχουμε με τις οικογένειές τους, μαθαίνουμε πως είναι πολύ καλά στην υγεία τους.

Καλώς ή κακώς, το Νοσοκομείο Σύρου συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας, αυτή τη στιγμή, με 12 κλίνες και το προσωπικό, είτε ιατρικό, είτε νοσηλευτικό ή τεχνικό και γενικά όλο το προσωπικό μας, έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του σε αυτήν τη διαχείριση.

Με το μεγάλο “όπλο” του εμβολιασμού, με την πολύ συνετή διοίκηση και τη βοήθεια των μελών του Δ.Σ. του Νοσοκομείου και της διοικητικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, έχουμε προβλέψει όλα εκείνα τα μέτρα πρόληψης και μέσα ατομικής προστασίας, ώστε να γίνεται με ασφάλεια η νοσηλεία των ανθρώπων και για το καλό του τοπικού πληθυσμού και των Κυκλαδιτών.

Μία ένδειξη του κατά πόσον έχει πετύχει ο εμβολιασμός και η σχετική προσπάθεια στη Σύρο είναι ότι οι νοσηλείες Συριανών με κορωνοϊό είναι λίγες, αν συγκρίνουμε όλα τα στοιχεία των νοσηλευθέντων στο Νοσοκομείο μας.”.

  • Στη “μάχη” κατά του κορωνοϊού μέχρι σήμερα, πόσο σημαντικές ήταν για το Νοσοκομείο Σύρου οι δωρεές που έλαβε; Και σε rapid test και σε κοντέινερ κ.α.. Πώς αποτιμάτε αυτή την εξέλιξη;

“Από τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, αυτή η πρωτόγνωρη πίεση που έλαβε το υγειονομικό σύστημα – το παγκόσμιο, αλλά και της χώρας μας – πυροδότησε έναν πολύ μεγάλο κύμα αγάπης και συμπάθειας από τον γενικό πληθυσμό προς το προσωπικό του τομέα υγείας. Αυτή η αγάπη και η συμπάθεια εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων ήταν οι δωρεές. Είτε από θεσμικούς φορείς, είτε από νομικά πρόσωπα ή από ιδιώτες, σχολεία και άλλες πλευρές. Το Νοσοκομείο Σύρου έχει ωφεληθεί από όλη αυτή την στήριξη με πολλές δωρεές. Έχουν γίνει μεγάλες κινήσεις από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, από τον Γιώργο Πρίντεζη, από την ΚΑΕ Ολυμπιακός και από Συλλόγους και φορείς του τόπου, όπως και από ιδιώτες και οικογένειες. Τους ευχαριστούμε όλους. Είναι προφανές ότι ο “πλούτος” αυτός σε εξοπλισμό αλλά και ο “πλούτος” των ανθρώπων που ήρθαν να δουλέψουν στο Νοσοκομείο, μας βοήθησε να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση και να συνεχίσουμε να τη διαχειριζόμαστε. Ο εξοπλισμός παραμένει στο Νοσοκομείο μας και είναι πλήρως λειτουργικός. Επίσης, οι ανθρώπινοι πόροι είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Με όλα αυτά, κοιτάζουμε με αισιοδοξία προς την κατεύθυνση του τέλους αυτής της ιστορίας. Εκφράζω τη στήριξή μου στο αίτημα για μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού ώστε να το έχουμε κοντά μας και τα επόμενα χρόνια.”.

  • Σήμερα βρισκόμαστε σε έναν νέο κύκλο έξαρσης της πανδημίας. Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σήμερα, τι φορτίο σηκώνει;

“Και από αυτό το κύμα της πανδημίας δεν θα μπορούσε να “γλιτώσει” το Νοσοκομείο Σύρου. Εμείς καθημερινά, συμμετέχουμε σε αυτήν τη “μάχη”. Είτε στο τμήμα νοσηλείας ασθενών, είτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών το οποίο υποδέχεται και διαχειρίζεται τον έλεγχο ασθενών ή ακόμη και στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας με τα τεστ για Covid-19.

Όλες αυτές οι πλευρές διαχειρίζονται με πολύ υψηλή επάρκεια και επαγγελματισμό πολύ αυξημένες προσελεύσεις στο Νοσοκομείο Σύρου.

Μέχρι τώρα, έχουμε ανταποκριθεί πολύ καλά. Ως Διοίκηση έχουμε προβλέψει να παραγγείλουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό rapid test ώστε να υπάρχει επάρκεια ελεγκτικών μέσων, μάσκες πολύ υψηλής προστασίας για το σύνολο του προσωπικού μας, των συνοδών και των ασθενών και να ελέγχουμε σε πολύ τακτική βάση, όλο το προσωπικό μας με PCR. Ακριβώς για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας όλων.”.

  • Πώς κρίνετε ότι διαχειριστήκατε ως Διοικητής αυτήν την έκτακτη κατάσταση ως σήμερα και αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες;

“Η έκτακτη ανάγκη καθορίζεται παγκοσμίως στις 15 ημέρες. Πλέον είμαστε κοντά στα δύο χρόνια πανδημίας και μιλάμε με ορισμούς που αντιστοιχούν σε πόλεμο. Η όποια κριτική θα ήθελα να περιοριστεί πως έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό, ο καθένας από το πόστο του, σε πρωτόγνωρες συνθήκες για το σύστημα υγείας και για τον τόπο μας. Με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στη γνώση και την εμπειρία του προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου και με πίστη στην επαγγελματική επάρκειά του, έχουμε καταφέρει να σταθούμε όρθιοι. Αντέξαμε και θα αντέξουμε σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Αισιοδοξία μας δίνει το γεγονός του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού σε αυτό το νησί.”.