Αναμονή για εγκρίσεις της μελέτης από το Υπ. Πολιτισμού ώστε να μπορέσει να τρέξει το μεγάλο έργο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ

Τριετής παράταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου

Προβληματισμός για τις καθυστερήσεις την ίδια στιγμή που έχει παρθεί απόφαση για ανέγερση νέου Νοσοκομείου σε νέο χώρο

Κατά τρία χρόνια λαμβάνει παράταση το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείο Σύρου, προκειμένου να υπάρξει η ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την έγκριση της απαιτούμενης μελέτης, η οποία εκπονήθηκε και έχει προωθηθεί αρμοδίως προς έλεγχο.

Η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού καθίσταται απαραίτητη καθώς το κτίριο του Νοσοκομείου Σύρου βρίσκεται εντός ιστορικού τόπου και ως εκ τούτου, για να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση επί αυτού και των προσόψεών του, απαιτείται προηγουμένως να ανάψει το “πράσινο φως” το ίδιο.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τα μέλη του ενέκριναν να δοθεί παράταση στη σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου, κατά 3 έτη, προκειμένου να υπάρξει η σχετική έγκριση και να προχωρήσει στην ουσία του το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης.

Υπενθυμίζεται πως το Νοσοκομείο Σύρου με τον Δήμο είχαν υπογράψει σύμβαση στις 26/2/2020 για το εν λόγω έργο με διάρκεια 24 μηνών, ωστόσο, η μελέτη που εκπονήθηκε, εστάλη στο Υπ. Πολιτισμού τον περασμένο Νοέμβριο, έγιναν παρατηρήσεις και ο Δήμος απάντησε μετά από ένα τρίμηνο.

Δεδομένου του ρυθμού με τον οποίον λειτουργεί το Υπ. Πολιτισμού, ασκήθηκε έντονη κριτική προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τη συγκεκριμένη καθυστέρηση, με τον κ. Αληφραγκή μάλιστα να απαντά πως αυτή προέκυψε καθώς ένας μόνον υπάλληλος τρέχει το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με πολλές ακόμη υποθέσεις που αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο.

Βάσει των ανωτέρω και μετά από την προχθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 26/2/2025.

Αναμονή για απαραίτητες εγκρίσεις από ΥΠΠΟ

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα έργο του Νοσοκομείου Σύρου το οποίο υποστηρίζει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μέσω της σχετικής σύμβασης, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Αληφραγκής στη συνεδρίαση, η εν λόγω υγειονομική δομή αφορά όλους τους πολίτες, που μπορεί να τη χρειαστούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Πρόκειται για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 4.561.950,76 ευρώ, ποσό που αφορά και στη μελέτη που ανατέθηκε στις 9 Ιουνίου του 2021 και εκπονήθηκε, αλλά και στο έργο και την υλοποίησή του.

“Η τροποποίηση αυτή είναι αναγκαία εξαιτίας της καθυστέρησης ως την ολοκλήρωση της έγκρισης της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω του ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε τμήμα της Ερμούπολης Σύρου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, σύμφωνα με το ΦΕΚ 930/17-7-2006” αναφέρει το Τμήμα Προγραμματισμού στο επίσημο έγγραφό του προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτή η παράταση είναι σημαντική.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, από την πλευρά της μειοψηφίας, το μέλος της, Δημήτρης Κοσμάς που είναι και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Σύρου, τόνισε πως πράγματι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο όμως πρέπει να “τρέξει” με ταχείς ρυθμούς. Κι αυτό, όχι μόνον για την ενεργειακή αναβάθμισή του, αλλά και καθώς για το Νοσοκομείο Σύρου έχει ληφθεί απόφαση να οικοδομηθεί ένα νέο ακίνητο που θα καλύπτει τις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες όχι μόνον της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων.

Ως εκ τούτου, εκφράστηκε ο προβληματισμός αν αυτό το έργο θα γίνει σε χρόνο που θα είναι χρήσιμο ή αν το Νοσοκομείο θα έχει “μετακομίσει”.

Στα παραπάνω, υπήρξε απάντηση πως το έργο θα υλοποιηθεί απαραιτήτως, καθώς η όποια μελλοντική λειτουργία του, σε άλλο ακίνητο, ενδεχομένως να απαιτήσει κάποια χρόνια.

Το έργο και οι λεπτομέρειές του

Στόχος της πράξης είναι η Ενεργειακή Αναβάθμιση σε κατηγορία Β του κτιριακού συγκροτήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρβάκειο και Πρώιο”.

Σύμφωνα με την Έκθεση επιθεώρησης του ενεργειακού επιθεωρητή, για την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο του Γ. Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώϊο” θα πρέπει να υλοποιηθούν οι κάτωθι παρεμβάσεις:

Α. Κεντρικό Κτίριο Νοσοκομείου:  Τοποθέτηση θερμομονωτικού κελύφους.  Αντικατάσταση κουφωμάτων.  Αντικατάσταση φωτιστικών.  Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων.  Ρύθμιση λέβητα ΖΝΧ & τοποθέτηση νέου συμπληρωματικού λέβητα.  Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό στην οροφή κτιρίων (net metering).  Αντικατάσταση κυκλοφορητών.  Αντικατάσταση ψύκτη.  Αντικατάσταση λέβητα θέρμανσης.

Β. Κτίριο Γραφείων Τεχνικής Υπηρεσίας:  Μόνωση Οροφής & Εξωτερικών Τοίχων.  Αντικατάσταση κουφωμάτων.  Αντικατάσταση φωτιστικών.  Αντικατάσταση -Τοποθέτηση Νέων SPLIT UNITS inverter.