Αποτελέσματα έφερε η αντιπροσωπεία της Σύρου στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη όσον αφορά την απόκτηση ιατρών και νοσηλευτών για τη θερινή περίοδο

Ενίσχυση του Νοσοκομείου Σύρου εντός καλοκαιριού

Κάλυψη κενών εκτάκτως και με κίνητρα, αλλά και μέσω τακτικών προσλήψεων

Θετική ήταν η έκβαση της συνάντησης του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της αντιπροσωπείας της Σύρου, στην Αθήνα, χθες το μεσημέρι, σχετικά με την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σύρου, αφού από το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν προς τον ίδιο, θα ικανοποιηθούν κάποια άμεσης προτεραιότητας, εντός του επόμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε για ενισχύσεις του υπάρχοντος προσωπικούς τόσο με ιατρούς, όσο και με νοσηλευτές, ώστε το Νοσοκομείο Σύρου, να στηριχθεί στη λειτουργία του κατά τη θερινή περίοδο, καθώς είναι γνωστό πως “σηκώνει” όλο το βάρος των περιστατικών από τα νησιά των Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται πως τη στήριξη του Νοσοκομείου Σύρου βροντοφώναξαν προχθές μέσω της δυναμικής κινητοποίησής τους και οι πολίτες της Σύρου που συμμετείχαν στην πορεία προς το λιμάνι και το κέντρο της Ερμούπολης, αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι η μοναδική δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή των Κυκλάδων δεν πρέπει να υποβαθμιστεί όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Κατατέθηκαν τα αιτήματα

Ειδικότερα, η συνάντηση που ζήτησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας με τον Υπουργό Υγείας, ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προ μηνών, αλλά κυρίως λόγω της άσκησης πίεσης από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, εκ μέρους του οποίου κατ΄ επανάληψη η πρόεδρός του, Κατερίνα Καλογεράκη έχει γνωστοποιήσει ευρέως τις σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν από την υποστελέχωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Υπουργός άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου, όπως επίσης και τις τοποθετήσεις της κα Καλογεράκη, αλλά και του προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (Ε.Ι.Ν.Ν.Ο.Σ.), Γιάννη Γαβριήλ παρουσία των τεσσάρων βουλευτών των Κυκλάδων, όπως επίσης και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη.

Όπως είναι γνωστό στο τραπέζι του διαλόγου με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη παρουσιάστηκαν τα άμεσα αιτήματα για την παρούσα λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ δόθηκε έμφαση και στη λίστα των αιτημάτων που συνδέονται με μία αναπτυξιακή πορεία του Νοσοκομείου.

Το κλίμα της συζήτησης υπήρξε θετικό και αποφασίστηκε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη της λειτουργίας του, εκτάκτως αλλά και με τακτικές προσλήψεις. Για τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τη δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή της Σύρου που καλύπτει όλες τις Κυκλάδες εκδόθηκε χθες το βράδυ λιτή ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, στο περιεχόμενό της αναφέρονται τα εξής: “Πέρα από τις έκτακτες ανάγκες και το επικουρικό προσωπικό που παρατάθηκε και θα εξακολουθήσει να παρατείνεται, η κάλυψη των μονίμων θέσεων θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να λειτουργήσει ομαλά το συγκεκριμένο νοσοκομείο και να εξακολουθεί να επιτελεί τον κομβικό του ρόλο στις Κυκλάδες. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στο προσεχές διάστημα, προκήρυξη θέσεων αποκλειστικά για νησιωτική περιοχή με συγκεκριμένο τρόπο ρύθμισης. Επιπλέον, αξιολογούμε τις εισηγήσεις του Δήμου, των βουλευτών, των εκπροσώπων του νοσοκομείου και γενικότερα των αρμόδιων φορέων και προσώπων, για ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Ετοιμάζουμε παρεμβάσεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και έκτακτες μετακινήσεις με κίνητρα που θα δοθούν, όχι μόνο για την τουριστική περίοδο, αλλά και με μακρόπνοο ορίζοντα”. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα υποβάθμισης του Νοσοκομείου Σύρου.

Ενέργειες για κάλυψη θέσεων άμεσα

Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ρεπορτάζ της εφημερίδας θέλει να επιβεβαιώνονται τα κατωτέρω, αναλυτικότερα σχετικά με την κάλυψη θέσεων ιατρών και νοσηλευτών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα – και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων δέκα ημερών - σε προκήρυξη θέσης για ογκολόγο - παθολόγο, ενώ ακόμη αναμένεται παρομοίως το επόμενο διάστημα η έκδοση του ΦΕΚ με τα αποτελέσματα για τον διορισμό Επιμελητή Β' Μικροβιολογίας και τα προσωρινά αποτελέσματα για Επιμελητή Β' Φυσικής Ιατρικής. Επιπρόσθετα, αναμένεται και η πρόσληψη 5 ΔΕ βοηθών νοσηλευτή, εκτός από τα δύο άτομα για τις 2 θέσεις ΤΕ νοσηλευτών που αρχικώς είχαν ανακοινωθεί και τέλος, η έκδοση ΦΕΚ διορισμού 16 θέσεων λοιπού προσωπικού, δηλαδή τόσο νοσηλευτών, όσο και διοικητικού προσωπικού.

Από την πλευρά του Υπουργού Υγείας, τονίσθηκε πως υπάρχει η πρόθεση στήριξης εμπράκτως, ενώ δεν αποκλείεται για την κάλυψη κάποιων θέσεων άμεσα, να υπάρξει πριμοδότηση από το Υπουργείο, για το διάστημα τουλάχιστον Ιουλίου – Αυγούστου, ή σε πιο αισιόδοξο σενάριο για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Άσκηση πίεσης για προκήρυξη θέσης καρδιολόγου

Ιδιαίτερο θέμα στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας αποτέλεσε το σοβαρότατο πρόβλημα της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σύρου. Όπως είχε γνωστοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων, από τους δύο καρδιολόγους που υπήρχαν ο ένας πήρε μετάθεση σε άλλο Νοσοκομείο και ο μοναδικός που απέμενε, ολοκληρώνει την παρουσία του τέλος Ιουνίου.

Στη χθεσινή συνάντηση έγινε μεγάλη προσπάθεια και ασκήθηκε πίεση ώστε στην προκήρυξη που θα βγει για τα νησιά και μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεται όπως προαναφέρθηκε η θέση ογκολόγου – παθολόγου να συμπεριληφθεί και μία θέση καρδιολόγου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αίτημα, το οποίο θα εξετάσει η ηγεσία του Υπουργείου.

Ανοικτό παραμένει και το σενάριο να μπορέσει να παραταθεί η θητεία του μοναδικού καρδιολόγου της καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Σύρου, θέμα για το οποίο θα απαιτηθεί ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου κατά την προσεχή περίοδο, απαιτούνται και οι κινήσεις του Διοικητή του, Μιχάλη Ζουλουφού.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας συμμετείχε και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός.

Για το σύνολο των θεμάτων και το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Θάνο Πλεύρη αναμένεται και η ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων.