Η ΕΙΝΝΟΣ επιμένει στην απόφασή της για στάση εργασίας και αποχή από τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία, από σήμερα

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί για το Νοσοκομείο Σύρου

Μ. Ζουλουφός: Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια της για την προάσπιση της λειτουργίας του

Με στάσεις εργασίας – επαναλαμβανόμενες – που ξεκίνησε από σήμερα η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (Ε.Ι.Ν.Ν.Ο.Σ.) ζητά απαντήσεις και λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης της δευτεροβάθμιας Νοσηλευτικής δομής Σύρου, με τη συγκεκριμένη απόφαση παράλληλα, να στερεί την πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων και τακτικών ιατρείων από τους Συριανούς, τους Κυκλαδίτες, αλλά και από τους επισκέπτες των νησιών την τρέχουσα περίοδο.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΙΝΝΟΣ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου φαίνεται να οδηγεί στα άκρα στην όποια λειτουργία της μεγαλύτερης νοσηλευτικής δομής των Κυκλάδων, η οποία επί πολλούς μήνες συνοδεύεται από αγωνία με δεδομένο τον “εφιάλτη” της υποστελέχωσης και της έλλειψης προσωπικού, όπως αυτός έχει αναδειχθεί από την πλευρά των ιατρών και του συνδικαλιστικού οργάνου τους, που προσφάτως επαναδραστηριοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 24ωρα, η ΕΙΝΝΟΣ με νέα ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί την απόφαση της γενικής συνέλευσής της, να προχωρήσει σε στάσεις εργασίας από σήμερα προκειμένου να πάρει απαντήσεις και να επιτύχει λύσεις στην απόκτηση ιατρικού προσωπικού, αλλά και στις εκκρεμότητες οικονομικής φύσεως, δηλαδή στις απλήρωτες εφημερίες.

Πρόκειται για μία στάση που η ΕΙΝΝΟΣ προφανώς υποστηρίζει πως έχει διεκδικητικό χαρακτήρα, όμως παράλληλα, πρόκειται για μία στάση που έρχεται να ταλαιπωρήσει τους πολίτες και σαφώς να τους γεμίσει αγωνία αναφορικά με προγραμματισμένα ραντεβού τους για ιατρεία και χειρουργεία(!). Η σημερινή κατάσταση της λειτουργίας του Νοσοκομείου δε, έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση και ως προς την εικόνα που εισπράττουν οι επισκέπτες της Σύρου και των νησιών των Κυκλάδων, καθώς η ύπαρξη μίας δευτεροβάθμιας νοσηλευτικής δομής, αποτελούσε ανέκαθεν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Πολύ περισσότερο μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οπότε και η πανδημία σκιάζει σε καθημερινή βάση τους πολίτες.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως, η απόφαση της ΕΙΝΝΟΣ (γενικής συνέλευσης) για αποχή από τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία από σήμερα, 18.7, είχε γνωστοποιηθεί με προηγούμενη ανακοίνωση των μελών του Δ.Σ. της, στις 12 Ιουλίου. Στο περιεχόμενό της, οι ιατροί τόνιζαν ότι ανέμεναν απαντήσεις εκ μέρους της Διοίκησης για τα όσα προβλήματα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Αμέσως μετά, την εν λόγω ανακοίνωσή τους, ακολούθησε ανακοίνωση – απάντηση εκ μέρους της Διοίκησης και του Διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφού, στο περιεχόμενο της οποίας υπήρξε πληροφόρηση για τις κινήσεις από πλευράς τους σχετικά με κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού καθώς και για τα θέματα των αφυπηρετήσεων ιατρών, των μεταθέσεων και μετακινήσεων τους.

Τα ανωτέρω αποτέλεσαν νέα αφορμή για την ΕΙΝΝΟΣ ώστε να επιμείνει στην απόφασή της για πραγματοποίηση στάσεων εργασίας με επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, γεγονός που αφήνει χωρίς απάντηση προς το παρόν, τον χρόνο κατά τον οποίον αυτές θα συνεχιστούν.

Σε δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη”, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός κάνει ξεκάθαρα λόγο για εμπαιγμό των πολιτών και της διοίκησης από την ΕΙΝΝΟΣ, τονίζοντας σε απόλυτο ύφος, πως θα πράξει όπως προβλέπεται για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου.

Αμετακίνητη η ΕΙΝΝΟΣ και στάσεις εργασίας από σήμερα

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση της ΕΙΝΝΟΣ, όπως διαπιστώνεται το ιατρικό προσωπικό εμμένει στην απόφασή του για έναρξη των στάσεων εργασίας καθημερινά και για τέσσερις ώρες ημερησίως (08.00 – 12.00), από σήμερα. Παράλληλα, διατυπώνει εκ νέου και με σύντομο τρόπο τις σοβαρές ελλείψεις που έχει σε ιατρικό προσωπικό το Νοσοκομείο Σύρου και μάλιστα ανά τμήμα.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΙΝΝΟΣ, έχει ως εξής: “Απόφαση – Απάντηση κατά πλειοψηφία γενικής συνέλευσης Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ. εις το υπ.αρ. Α.Π.6725/14-7-2022 έγγραφο του Διοικητού του Νοσοκομείου Σύρου. Στάσεις εργασίας επαναλαμβανόμενες από Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και από 8π.μ. μέχρι και 12μ.μ.. Διότι, η κάλυψη των θέσεων του οργανισμού του Νοσοκομείου Σύρου κατά 75% συνεπάγεται: Παθολογικό Τμήμα: Χωρίς συντονιστή διευθυντή από διετίας. Χωρίς επιμελητή Α από ετών. Καρδιολογικό Τμήμα: Χωρίς κανέναν καρδιολόγο. Οι ανάγκες καλύπτονται με παράταση παραμονής στην υπηρεσία του συνταξιοδοτηθέντος διευθυντού και μετακινήσεις εμβαλωματικές. Ψυχιατρικό Τμήμα: Χωρίς ψυχίατρο. Χειρουργικό Τμήμα: Συντονιστή διευθυντή με την παράταση παραμονής στην υπηρεσία του συνταξιοδοτηθέντος. Γυναικολογικό Τμήμα: Μόνον 2 (δυο) γυναικολόγοι. Αναισθησιολογικό Τμήμα: Τρεις (3) αναισθησιολόγοι εκ των οποίων οι δύο (2) μεταξύ Νοσοκομείου και ΕΚΑΒ. ΜΑΦ: Ποτέ δεν είχε τις ελάχιστες των προϋποθέσεων για την έναρξη της λειτουργίας της. Μικροβιολογικό Τμήμα: Χωρίς διευθυντή από ετών. Ένας επιμελητής Α.

Οι κανονισμοί λειτουργίας των ιατρικών τμημάτων του Νοσοκομείου Σύρου καθορίζονται από τις εισηγήσεις - διεκδικήσεις των Διευθυντών (συντονιστών) των τμημάτων, των τομεαρχών, του διευθυντού ιατρικής υπηρεσίας, του επιστημονικού συμβουλίου. Η διοίκηση διεκδικεί και διαμορφώνει το σύννομον της πραγματοποίησής τους.

Ο τρόπος εφημέρευσης των ιατρών του Νοσοκομείου Σύρου καθορίζεται από τον Κανονισμόν Λειτουργίας του τμήματος με την υπογραφή όλων των θεσμικών παραγόντων ,οι οποίοι προΐστανται (συντονιστής διευθυντής, τομεάρχης, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου, διοικητής).

Οι μετακινήσεις ιατρών προϋποθέτουν την έγγραφον συγκατάθεση των συντονιστών διευθυντών, των τομεαρχών, του διευθυντού ιατρικής υπηρεσίας,του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου.

Τα δεδουλευμένα είναι απαιτητά. Η Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ. επιφυλάσσεται να επανέλθει με γραπτά αιτήματα προς την διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου.

Τα χρονικά όρια, τα οποία προβλέπει το γράμμα του νόμου υπερβαίνονται εκ των πραγμάτων, όταν το Νοσοκομείο Σύρου αδυνατεί να λειτουργήσει, με ό,τι αυτό σημαίνει εις την παροχή υπηρεσιών υγείας.”.

Η Διοίκηση ζητά να ανακαλέσει την απόφασή της το συνδικαλιστικό όργανο της ΕΙΝΝΟΣ

Ξεκάθαρη η απάντηση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφού προς την ΕΙΝΝΟΣ, αναφορικά με την απόφασή τους να επιμείνουν στην αποχή από τα τακτικά καθήκοντά τους. Ο ίδιος τους ζητά να την ανακαλέσουν και να σταματήσουν να λειτουργούν με σκοπιμότητα προς ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων.

Στην περίπτωση δε, που η ΕΙΝΝΟΣ επιμείνει στις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, η Διοίκηση τονίζει ότι θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη ενέργεια για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Διοίκησης όπως την υπογράφει ο Μιχάλης Ζουλουφός, χθες, έχει ως εξής: “Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου 'Βαρδάκειο & Πρώιο', σε συνέχεια της δημόσιας ανακοίνωσης της ΕΙΝΝΟΣ περί στάσεων εργασίας αποχής των μελών της από τα τακτικά καθήκοντά τους, από τη 18.7.2022, ανακοινώνει τα εξής: α. Η αναπλήρωση της Συντονίστριας Διευθύντριας Παθολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ‘Βαρδάκειο και Πρώιο’ υφίσταται, εδώ και πολλούς μήνες, με έγγραφο της ίδιας. Το έγγραφο αυτό έχει πρωτοκολληθεί, το περιεχόμενο αυτού έχει γνωστοποιηθεί σε Μέλη της ΕΙΝΝΟΣ, τα οποία ενδιαφέρονται προσωπικά, προφορικά και εξακολουθούν να ‘αγνοούν’ σκόπιμα για τις προσωπικές επιδιώξεις τους. Επιπλέον, οι συνάδελφοι τους εργαζόμενοι του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού έχουν ενημερώσει Μέλη του Προεδρείου της ΕΙΝΝΟΣ για το έγγραφο αυτό και εξακολουθούν να δημιουργούν ψευδείς δημόσιες εντυπώσεις περί ‘έλλειψης διεύθυνσης’ στο Παθολογικό Τμήμα. β. Οι λοιπές αναφερόμενες ελλείψεις στα Τμήματα της Ιατρικής Υπηρεσίας είναι γνωστές. Ωστόσο, η Διοίκηση έχει έγκαιρα ενεργήσει, ενημερώσει και λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για την προκήρυξη νέων θέσεων στην Ιατρική Υπηρεσία και τη βαθμολογική εξέλιξη των ιατρών του Νοσοκομείου. γ. Σε ανακοίνωση σας, την προηγούμενη εβδομάδα, εξαγγέλθηκε αποχή από τα τακτικά καθήκοντα των ιατρών, από τη 18.7.2022, μέχρι να λάβουν απάντηση σε έγγραφο που είχαν απευθύνει στη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Διαβιβάστηκε η απάντηση της Διοίκησης και επανέρχονται με νέα εξαγγελία για τετράωρες στάσεις εργασίας, από τη 18.7.2022. Η ΕΙΝΝΟΣ εμπαίζει με διαρκείς προφάσεις τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Κυκλάδων.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και σε απάντηση της δημόσιας ανακοίνωσης (17.7.2022) περί τετράωρων στάσεων εργασίας των Μελών της ΕΙΝΝΟΣ, από τη 18.7.2022, καλούνται όπως: 1. Ανακαλέσουν την ανακοίνωση στάσεων εργασίας με νεότερη επικοινωνία τους στα τοπικά ΜΜΕ. 2. Σταματήσουν την κινδυνολογία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου και τη ναρκοθέτηση της διαρκούς προσπάθειας της Διοίκησης και των Οργάνων Διοίκησης του Νοσοκομείου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Κυκλάδων. 3. Θέσουν στο περιθώριο προσωπικές επιδιώξεις των Μελών του Προεδρείου της.

Τέλος, προτρέπονται τα Μέλη του Προεδρείου της ΕΙΝΝΟΣ όπως: 1. Προσέλθουν στη Γραμματεία Διοίκησης να παραλάβουν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή άπαντα τα έγγραφα, τα οποία αιτήθηκαν με προηγούμενη δημόσια αίτηση τους και ουδέποτε αξιώθηκαν να λάβουν προς πλήρη ενημέρωση τους. 2. Ενημερώσουν το αρμόδιο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, αν προχωρήσουν στις τετράωρες στάσεις εργασίας, με συνδικαλιστική γενναιότητα για τα Μέλη της ΕΙΝΝΟΣ, τα οποία θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας, ώστε να περικοπούν κατ’ αντιστοιχία οι τακτικές αποδοχές τους, σύμφωνα με το νόμο. 3. Γνωστοποιήσουν τις ακριβείς διαδικασίες σύγκλησης Γενικών Συνελεύσεων αυτής, τις απαιτούμενες διαπιστώσεις ελλείψεων απαρτίας, της αναβολές συνεδριάσεων και τις τελικές -με απλή παρουσία Μελών- συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων αυτής, μιας και μια διαφαινόμενη μειοψηφία παρασύρει σε ψευδείς εντυπώσεις, για την Ιατρική Υπηρεσία, την τοπική κοινωνία.

Σε αναμονή των επικείμενων αποφάσεων της ΕΙΝΝΟΣ, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια της για την προάσπιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και των συμφερόντων του πληθυσμού της Σύρου και των Κυκλάδων.”.

Δηλώσεις του Διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφού

  • Η ΕΙΝΝΟΣ εμμένει στην απόφασή της να σταματήσει σε καθημερινή βάση για τέσσερις ώρες τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία. Πώς σχολιάζετε αυτή τη στάση ως Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου;

Θεωρώ ότι το προεδρείο της ΕΙΝΝΟΣ εμπαίζει διαρκώς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Κυκλάδων, μιας και την προηγούμενη εβδομάδα είχε εξαγγείλει αποχή από τα καθήκοντά των μελών της ΕΙΝΝΟΣ, αν δεν λάμβαναν απάντηση σε μία επιστολή που είχαν απευθύνει στη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου. Έλαβαν απάντηση στην επιστολή, με το περιεχόμενο της οποίας μπορεί να διαφωνούν. Αλλά έλαβαν απάντηση. Ουδέποτε ήρθαν να πάρουν τα συνημμένα έγγραφα σε αυτήν την απάντηση γιατί τα περισσότερα είναι εμπιστευτικά έγγραφα και δεν μπορούν να διακινηθούν. Ουδέποτε ήρθαν να τα πάρουν και έρχονται με νεότερη ανακοίνωσή τους και εξαγγέλλουν στάση εργασίας. Θεωρώ αυτή τη στάση τους εμπαιγμό απέναντι σε όλους και ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο που ανεβαίνει και η τουριστική κίνηση στα νησιά και απαιτούνται περισσότερα και από το Νοσοκομείο και από τις δημόσιες δομές υγείας γενικότερα των Κυκλάδων. Θεωρώ εμπαιγμό τη συμπεριφορά τους, επειδή έλαβαν απάντηση, μπορεί να μην τους άρεσε και ζητούν πλέον καινούργια.

Αυτός ο δημόσιος εμπαιγμός μαζί με την επιδίωξη προσωπικών συμφερόντων των μελών του προεδρείου της ΕΙΝΝΟΣ, θεωρώ ότι πρέπει να στηλιτευθεί και να γνωρίζουν πλέον οι κάτοικοι και της Σύρου και των Κυκλάδων ότι θα υπάρξει αντίδραση αν δεν ανακληθεί αυτή η εξαγγελία τους.”.

  • Η τοπική κοινωνία αγωνιά για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Επιπλέον, για τη Σύρο και τις Κυκλάδες η ύπαρξη και η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ανέκαθεν αποτελούσε ένα ισχυρό πλεονέκτημα και όσον αφορά τον τουρισμό. Τι θα πράξετε ως Διοικητής για να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Σύρου και των νησιών;

Τους απευθύνω έκκληση έστω και την ύστατη στιγμή να ανακαλέσουν τις εξαγγελίες τους. Αν επιμείνουν προφανώς, οι συμμετέχοντες στη στάση εργασίας θα δουν την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση των τακτικών τους αποδοχών για όσο διάστημα συμμετέχουν σε αυτές τις εξαγγελίες. Θα δουλεύουν λιγότερο, θα πληρωθούν λιγότερο. Επίσης, θα εφαρμοστεί κάθε νόμιμο δικαίωμα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου έναντι αυτών των κινήσεων, με νομικά βήματα.

Ακόμη, απ΄ όσο ξέρουμε, αυτή η απόφασή τους αφορά σε στάση από τα τακτικά καθήκοντά τους. Θα ήταν εγκληματική αμέλεια αν αυτό αφορούσε την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Προφανώς είναι υπεύθυνα τα μέλη της ΕΙΝΝΟΣ και τα μέλη του προεδρείου της ΕΙΝΝΟΣ, αν επιμείνουν και προχωρήσουν στη στάση εργασίας. Είναι υπόλογοι απέναντι στους κατοίκους των Κυκλάδων και των επισκεπτών για το οτιδήποτε στραβώσει ή δεν πάει καλά στην αντιμετώπιση του οποιουδήποτε περιστατικού. Τους καθιστώ δημόσια υπεύθυνους για τη στάση τους.

Εμείς ως Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα κατά των κινήσεων αυτών. Οφείλω να καταθέσω ότι η εικόνα που σχηματίζουμε σε επίπεδο Διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου και των Διευθύνσεων του Νοσοκομείου είναι ότι πρόκειται για μία μειοψηφία των μελών της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σύρου, η οποία επιμένει για προσωπικές επιδιώξεις και προσωπικές πικρίες, να στοχεύει κατά της καλής φήμης του Νοσοκομείου Σύρου και του κεντρικού ρόλου που καλείται να παίζει κάθε στιγμή είτε το καλοκαίρι, είτε σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.”.

  • Αυτή η ρήξη ανάμεσα σε εσάς και την ΕΙΝΝΟΣ δείχνει να είναι σκληρή. Ποια θα είναι η απάντησή σας, αν δεν ανακαλέσουν;

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, τα όργανα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου (Διοικητικό Συμβούλιο, επιστημονικό Συμβούλιο, Διευθύνσεις) κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν συνέχεια για την αντιμετώπιση είτε των κρίσεων, είτε των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή το συνδικαλιστικό όργανο της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σύρου να άγεται από μία μειοψηφία, η οποία βάλλει κατά των συμφερόντων του ίδιου του Νοσοκομείου, δημόσια και ιδιωτικά. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν είναι αποδεκτό όταν όλα τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα στις Κυκλάδες γι΄ αυτό το καλοκαίρι των υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων.

Ζητώ λοιπόν, να ανακαλέσουν την απόφασή τους, να σταματήσουν την κινδυνολογία και να θέσουν στο περιθώριο προσωπικές επιδιώξεις. Σε αναμονή των επικείμενων αποφάσεων της ΕΙΝΝΟΣ, η Διοίκηση επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργειά της για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου.”.