Δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο Σύρου, ενώ “τρέχει” ήδη σε άλλα Κυκλαδονήσια, ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού

“Αγνοείται” το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” στη Σύρο

Απαντήσεις του διοικητή, Μ. Ζουλουφού και δεσμεύσεις πως θα αρχίσει εντός Ιανουαρίου

Σοβαρή εκκρεμότητα για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου αποτελεί το γεγονός πως δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” που αφορά στον δωρεάν προληπτικό ελέγχο για καρκίνο του μαστού, την ίδια στιγμή που σε άλλα Κυκλαδονήσια, αυτό, ήδη “τρέχει” εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καταγγελίες που έφθασαν στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τη μη εξυπηρέτηση γυναικών που απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο Σύρου προκειμένου να εξετασθούν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, αποτέλεσαν την αφορμή για να ερωτηθεί η διοίκηση του “Βαρδάκειου και Πρώιου” αναφορικά με την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πολυσυζητημένου προγράμματος.

Άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός πως ήδη το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” που άρχισε η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, προχωρά κανονικά σε πέντε Κυκλαδονήσια και συγκεκριμένα σε Μύκονο, Πάρο, Μήλο, Νάξο και Άνδρο – με τη συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών -, όπως επιβεβαιώνεται από την επίσημη πλατφόρμα που έχει στον “αέρα” το Υπουργείο Υγείας.

Αρνητική εντύπωση όμως, προκαλεί το γεγονός πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με μεγαλύτερο μόνιμο πληθυσμό από τα άλλα νησιά, δεν έχει επιδείξει αντανακλαστικά για την άμεση εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφού, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ενδιαφερόμενων ιατρών που θα “τρέξουν” το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων, λόγω αδειών που δόθηκαν σε προσωπικό του Νοσοκομείου. Ωστόσο, όπως δεσμεύθηκε οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου υπό την “ομπρέλα” του προγράμματος θα ξεκινήσουν εντός Ιανουαρίου, τονίζοντας παράλληλα, πως, στο Νοσοκομείο πραγματοποιούνται κανονικά τα προγραμματισμένα ραντεβού για ψηφιακές μαστογραφίες. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως ο ψηφιακός μαστογράφος λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί τις εξετάσεις που προγραμματίζουν γυναίκες ασθενείς.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά εδώ και καιρό από κυβερνητικής πλευράς, το πρόγραμμα που ξεκίνησε σε όλη τη χώρα στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50 – 69 ετών που βρίσκονται στη χώρα και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους, άμεσα και δωρεάν. Υπενθυμίζεται πως οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής: α. Εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους, β. Κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος, γ. Υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης.

Βάσει των ανωτέρω και σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική συγκυρία για μεγάλο αριθμό πολιτών κι εν προκειμένω, γυναικών, το εν λόγω πρόγραμμα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως απαραίτητο, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου που η κάθε μία πρέπει να απολαμβάνει και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση.

Μ. Ζουλουφός: Κανονικά οι εξετάσεις με ή χωρίς παραπεμπτικό

Ερωτηθείς ο διοικητής για το τι συμβαίνει σήμερα και το πρόγραμμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, αναφέρθηκε πρωτίστως στο ότι σχετικός έλεγχος σε ασθενείς, προχωρά ομαλά.

“Στο Νοσοκομείο Σύρου υπάρχει ψηφιακός μαστογράφος και λειτουργεί κανονικά και σε τακτική βάση. Εξυπηρετούνται όλες οι ασθενείς, οι οποίες προσέρχονται στο Νοσοκομείο Σύρου. Συνεχίζουν οι εξετάσεις ασχέτως της προκήρυξης του προγράμματος αυτού, με ένα απλό παραπεμπτικό” τόνισε ο ίδιος, απαντώντας και στην ερώτηση αν απρόσκοπτα μπορούν να εξυπηρετηθούν και γυναίκες που δεν έχουν παραπεμπτικό.

“Ακόμη και όσες προσέρχονται χωρίς παραπεμπτικό αναλαμβάνει το Νοσοκομείο μέσω της γραμματείας εξωτερικών ιατρείων να εκδώσει μέσω των γυναικολόγων του Νοσοκομείου παραπεμπτικά και εκτελούνται όλες αυτές οι εξετάσεις” υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως, “Φυσικά και μιλάμε για δωρεάν εξετάσεις”.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε πως, “Άρα, εξυπηρετείται δωρεάν το κοινό που επιθυμεί τις συγκεκριμένες εξετάσεις με την έκδοση παραπεμπτικών εσωτερικά στο Νοσοκομείο από ιατρούς μας, ακόμη κι αν δεν έχουν παραπεμπτικά από άλλον ιατρό”.

Καθυστερήσεις λόγω αδειών προσωπικού

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα όμως, ο διοικητής γνωστοποίησε πως υπάρχει μία διαδικασία γραφειοκρατικού χαρακτήρα που αν δεν ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

“Αναφορικά με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” και τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο απαιτούνται πρώτα κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες από πλευράς των ιατρών, οι οποίοι τυχόν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από τη στιγμή που μας ήρθαν διευκρινίσεις πριν τις γιορτές, δηλαδή, διευκρινίσεις προς τα Νοσοκομεία για το πώς θα γίνει η διαδικασία εγγραφής των ενδιαφερομένων ιατρών, ώστε να ξεκινήσουμε την παροχή αυτού του προγράμματος, άδειες προσωπικού και μία αναρρωτική εμπόδισε την αρχική αυτή καταγραφή ενδιαφέροντος ώστε να προχωρήσουμε και αυτήν την προγραμματική υποχρέωση” δήλωσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας τους λόγους καθυστέρησης.

Δεδομένου πως γυναίκες απευθύνονται ήδη στο Νοσοκομείο Σύρου, ο ίδιος ρωτήθηκε για το πότε το πρόγραμμα θα αρχίσει να “τρέχει”.

“Στο επόμενο διάστημα, τώρα που έχει περάσει και η εορταστική περίοδος και επανερχόμαστε σε μία απλή λειτουργία, από τους ιατρούς του Νοσοκομείου θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον τους, θα απαντήσουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου να ξεκινήσει και η εφαρμογή στο Νοσοκομείο Σύρου του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά”. Μέσα στον μήνα θα έχει ξεκινήσει. Κάτι που ξαναλέω, κάνουμε σε καθημερινή βάση, απλά δεν το ονομάζουμε με το όνομα του προγράμματος”. Τόνισε μάλιστα πως, “ο ψηφιακός μαστογράφος, λειτουργεί κανονικά”.

Περί παραπόνων και καταγγελιών

Αναφορικά με τις καταγγελίες και τα παράπονα για τη μη εφαρμογή ως τώρα του προγράμματος, ο κ. Ζουλουφός θέλησε να επισημάνει πως, δεν έχει γίνει αποδέκτης καμίας σχετικής όχλησης. “Αυτό που θέλω να γίνει απόλυτα σαφές είναι ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα παράπονο που να έχει φτάσει στη διοίκηση του Νοσοκομείου, - εγγράφως ή προφορικά – για μη εξυπηρέτηση κοινού για τον συγκεκριμένο έλεγχο.

Και ακριβώς γι αυτό, έχουμε δημιουργήσει τη δικλείδα ασφαλείας για ασθενείς που προσέρχονται χωρίς παραπεμπτικό και είναι πολλές, ώστε να εξυπηρετούνται με πρωτοστάτη το Νοσοκομείο και τους ιατρούς του” υπογράμμισε.

Στην ερώτηση αν το προσωπικό του Νοσοκομείου ενημερώνει πως υπάρχει η δυνατότητα σχετικών εξετάσεων και πέρα από το πρόγραμμα, προκειμένου οι γυναίκες να το γνωρίζουν, ο ίδιος απάντησε τα εξής: “Αν επέμεναν να την κάνουν, βγάζουμε παραπεμπτικό. Το προσωπικό μας οφείλει να ενημερώνει. Ενδεχομένως αν κάποιος έρθει και πει θέλω να συμμετέχω στο πρόγραμμα αυτό και να μην πει κάτι άλλο και να φύγει… Πάντως ξέρω ότι δίδεται η πληροφορία από εμάς”. Μετά τα παραπάνω, ο Μιχάλης Ζουλουφός έκλεισε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι να δίδεται σημασία στην πρόληψη. “Όχι μόνον σε αυτό το πρόγραμμα και σε αυτήν την εξέταση, αλλά σε πολλές διαδικασίες προληπτικού ελέγχου, το Νοσοκομείο μας συμμετέχει με ένα πλήθος εξετάσεων που γίνονται σε ασθενείς όλων των ηλικιών. Και να μην ξεχνάμε και τα προγράμματα εμβολιασμού που καλό είναι και σε αυτά, να συμμετέχουν οι ασθενείς” ανέφερε, καταλήγοντας για το σοβαρό θέμα.