Ηλεκτρονικό βραχιολάκι ταυτοποίησης για τους ασθενείς του Γ.Ν. Σύρου

  • Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:17

Σύντομα θα γίνει πραγματικότητα το ‘βραχιολάκι’ και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών στο Γ.Ν. Σύρου. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Μιχάλη Ζουλουφό, με τη συνεργασία της Νοσηλευτικής Υηρεσίας, του Αυτοτελούς Τμήματος Οργάνωσης και Πληροφορικής και του Οικονομικού Τμήματος, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια των εκτυπωτών και των αναλώσιμων υλικών για τα λεγόμενα ‘βραχιολάκια’ ενώ ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί πραγματικότητα για το Γ.Ν. Σύρου.

“Πλέον, έχει τελειώσει η διαγωνιστική διαδικασία και σύντομα θα έχουμε την εγκατάσταση του εξοπλισμού αυτού ώστε να ξεκινήσει η διαχείριση ασθενών με το νέο σύστημα ταυτοποίησής τους. Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιείται ήδη και μένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πλήρους εφαρμογής του. Το Γ.Ν Σύρου είναι έτοιμο να εφαρμόσει τις νέες οδηγίες και γι΄αυτόν τον λόγο θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσους έχουν εμπλακεί στις διαδικασίες αυτές” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη ο κ.Ζουλουφός.

 

Το Γ.Ν. Σύρου πρωτοπόρο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης δεν προέκυψε τώρα για πρώτη φορά. Όπως εξηγεί ο διοικητής του Γ.Ν. Σύρου, πριν περίπου ένα χρόνο, ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) έβγαλε μία οριζόντια οδηγία για όλα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να εφαρμοστεί ένα σύστημα ταυτοποίησης ασθενών καθώς και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Δόθηκε ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής και τώρα, το θέμα επανέρχεται με την εγκύκλιο που εξέδωσε η υπουργός Υγείας. “Στο νοσοκομείο μας από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ο Ο.ΔΙ.Π.Υ., εγώ και η αναπληρώτρια διοικήτρια της Νάξου, ξεκινήσαμε μία προσπάθεια συμμόρφωσης με τη νέα εγκύκλιο. Εκπαιδευτήκαμε τον Οκτώβριο του 2021, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 εκπαιδεύτηκαν κι έλαβαν πιστοποίηση τα στελέχη μας, τα οποία είχαμε επιλέξει ως υπεύθυνους ποιότητας” δηλώνει ο κ. Ζουλουφός.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα νοσοκομεία όλης της χώρας οφείλουν να εγκαταστήσουν άμεσα συστήματα ταυτοποίησης ασθενών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να ιχνηλατείται η διαδρομή του ασθενούς μέσα στο νοσοκομείο (σε ποιά τμήματα έχει νοσηλευθεί, ποιές εξετάσεις έχουν πραγματοποιηθεί, ποιές εκκρεμούν κ.α.) Το ‘βραχιολάκι’ θα φέρει έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για τον κάθε ασθενή (serial number). Με το σκανάρισμά του, θα φανερώνει όλα τα στοιχεία του ασθενούς καθώς και τις παραγγελίες εξετάσεων, τα φάρμακα που λαμβάνει κτλ.

“Σε εύλογο χρονικό διάστημα , τα αιτήματα της εγκυκλίου θα γίνουν πολύ σύντομα πραγματικότητα στο Γ.Ν. Σύρου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όλα αυτά, πέρα από τα προφανή οφέλη που θα έχουν για τους ασθενείς και την ασφάλειά τους, θα επιφέρουν και μία οικονομία πόρων και μία ευκολία στις διαδικασίες” αναφέρει ο κ.Ζουλουφός.

Τα στοιχεία στο βραχιόλι ταυτοποίησης ασθενούς

Με την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, στο βραχιόλι ταυτοποίησης θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

– Για ενηλίκους και παιδιατρικούς ασθενείς: Τρία ολόκληρα ονόματα, δηλαδή όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο (όχι υποκοριστικά), με το πατρώνυμο πάντα στη μέση. Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του ασθενή και, εφόσον είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, οι νοσηλευτές οφείλουν να τον ρωτήσουν πριν τοποθετήσει το βραχιολάκι, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του.

– Θα πρέπει να αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.

– Στο βραχιολάκι θα πρέπει να φαίνεται η ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, όπως αυτή προκύπτει από το φύλλο εισαγωγής του στο νοσοκομείο (πάντα σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα ή στο διαβατήριό του).

Εάν η κατάσταση του/της ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού στον καρπό του (δεξί ή αριστερό), μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο και, αν και αυτό είναι αδύνατο, στα κάγκελα του κρεβατιού.

Ασφάλεια και οργάνωση

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η διασφάλιση της ταυτοποίησης του ασθενούς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ως εκ τούτου απαιτείται η άμεση συμμόρφωση με τους διεθνείς στόχους για την ασφάλεια των ασθενών.

Έχει γίνει πλέον γνωστό ότι η εσφαλμένη ή ελλιπής ταυτοποίηση είναι, παγκοσμίως, η κύρια αιτία σφαλμάτων, όπως για παράδειγμα, κατά τη χορήγηση φαρμάκων, τη μετάγγιση αίματος, τη διενέργεια εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων. Ο σκοπός του στόχου είναι διττός, αφενός να ταυτοποιηθεί αξιόπιστα το άτομο ως το πρόσωπο για το οποίο προορίζεται η θεραπεία και αφετέρου να ταυτοποιηθεί η υπηρεσία ή η θεραπεία που θα προσφερθεί στον ασθενή.

Σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, η απόφαση βασίστηκε κυρίως στη διαπίστωση ότι η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας μειώνει την πιθανότητα λαθών και συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφαλούς παρεχόμενης φροντίδας. Προφορικές ή τηλεφωνικές οδηγίες, παραλαβή- παράδοση εξετάσεων μέσω των ίδιων των ασθενών, αναφορά κρίσιμων εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούν τον ασθενή, καθυστερήσεις στην ενημέρωση των ιατρών κ.α., έχουν προκαλέσει διεθνώς συμβάντα με σημαντικές βλάβες στους ασθενείς.

Ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία

Ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, με διακριτικό τίτλο «Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.», τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και λειτουργεί ως αρωγός του Υπουργείου Υγείας και όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας, στην προσπάθειά τους για βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας, επάρκειας και καθολικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα.

Αποστολή του ΟΔΙΠΥ ΑΕ είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας υγείας στην Ελλάδα, η ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών και η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προκύψει τεκμηριωμένος στρατηγικός σχεδιασμός στον τομέα της υγείας για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού.