Αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης

Στις Εισαγγελικές Αρχές για προστασία ιατρών και νοσηλευτών

Εντείνεται η ανησυχία ενόψει Πάσχα και καλοκαιρινής περιόδου

Την αγανάκτησή τους αναφορικά με τον εφιάλτη της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ο οποίος παρουσιάζεται εντεινόμενος όσο περνά ο καιρός, εκφράζουν ξανά οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, καλώντας σε νέα κινητοποίηση τον κόσμο της Σύρου, την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί.

Οι ίδιοι, αύριο, θα πραγματοποιήσουν και τρίωρη στάση εργασίας, η οποία καλύπτεται από την ΠΟΕΔΗΝ, δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο και μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο στις Κυκλάδες, που υποδέχεται περιστατικά από όλα τα νησιά του νομού.

Ενόψει του Πάσχα και της θερινής περιόδου η “αιμορραγία” σε ανθρώπινο δυναμικό και οι κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτών, πολλαπλασιάζουν τον φόβο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, οι οποίοι μέσω του Σωματείου τους θα απευθυνθούν στις Εισαγγελικές Αρχές, ώστε να ενημερώσουν για τις προβλεπόμενες εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, με φόντο τον φόβο τους για οποιοδήποτε απευκταίο σενάριο ενδεχομένως προκύψει τη σεζόν με την αυξημένη πίεση.

“Δεν θα στραφεί κανένα δάχτυλο στους εργαζόμενους, σε ιατρούς και νοσηλευτές όπως με τα Τέμπη”, σχολίασε μεταξύ άλλων, η πρόεδρός τους, Κατερίνα Καλογεράκη, μιλώντας χθες το μεσημέρι, στη συνέντευξη Τύπου του Σωματείου.

Βέλη στους “ανύπαρκτους βουλευτές”

Ειδικότερα, η πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη ανταπόκρισης των πολιτών της Σύρου στην αυριανή κινητοποίηση, ώστε όπως επεσήμανε, οι αρμόδιοι να πάρουν το μήνυμα και να ανταποκριθούν στο κύριο αίτημα στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, φέροντας ανθρώπινο δυναμικό.

Η κ. Καλογεράκη ευχαρίστησε όλους τους Συλλόγους και τα Σωματεία εργαζομένων που στηρίζουν εδώ και ενάμιση χρόνο τις κινητοποιήσεις τους καθώς και τους πολίτες που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες και τις πορείες, ασκώντας παράλληλα κριτική στους “ανύπαρκτους βουλευτές” όσον αφορά τη στήριξη των αιτημάτων για το Βαρδάκειο και Πρώιο.

Σύμφωνα με την ίδια, με εξαίρεση τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιο που κάνει παρεμβάσεις για την στελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου, οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τη μεγαλύτερη δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή των Κυκλάδων και την πραγματικότητα που τη συνοδεύει.

“Το Νοσοκομείο είναι αποδεκατισμένο και αυτό μας αφορά όλους”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια, αναφέροντας παρακάτω αναλυτικά τα κενά σε ιατρούς και νοσηλευτές.

Χωρίς ιατρούς δεν υπάρχει Νοσοκομείο”

Σαφής στην τοποθέτησή της για το γεγονός ότι οι κενές θέσεις συνεχώς αυξάνονται, η πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως, “χωρίς ιατρούς και νοσηλευτές, Νοσοκομείο δεν υπάρχει”.

Ειδικότερα, σημείωσε πως, “αυτή τη στιγμή είναι κενές οι εξής προβλεπόμενες θέσεις Ιατρών: 1. στο Τμ.Επειγόντων Περιστατικών ΟΛΕΣ οι θέσεις ιατρών (Δ/ντης Γεν.Χειρουργός, Αναισθησιολόγος, Ορθοπεδικός, Παθολόγος). 2. Νευρολόγος. 3. Ψυχίατρος. 4. Ενδοκρινολόγος. 5. Γαστρεντερολόγος. 6. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής. 7. Νεφρολόγος. 8. Οφθαλμίατρος (προβλέπονται δυο, υπηρετεί ένας). Ακόμη εντός του 2023 αποχωρούν: 1. Η Συντονίστρια Διευθύντρια και δυο Διευθυντές της Παθολογικής Κλινικής (μένουν δυο Παθολόγοι στην Κλινική). 2. Ο Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (απομένει ένας Νεφρολόγος). 3. Ο ένας Διευθυντής Αναισθησιολόγος συνταξιοδοτείται και παραιτήθηκε ήδη ένας επιμελητής (απομένουν δυο Αναισθησιολόγοι). 4. Ο Διευθυντής Καρδιολόγος συνταξιοδοτείται οπότε η Καρδιολογική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων θα μείνουν με κενές και τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις. Οι ανάγκες «καλύπτονται» με τους δυο καρδιολόγους της ΜΑΦ. 5. Ο μοναδικός Παθολογοανατόμος συνταξιοδοτείται άρα δε θα γίνονται πλέον βιοψίες. 6. Ο μοναδικός Δερματολόγος μετατέθηκε. 7. Ο μοναδικός Γενικός Ιατρός (και Διευθυντής του ΤΕΠ) μετατέθηκε”. Η ίδια συμπλήρωσε δε, πως, “επιπλέον, εξ αιτίας της απουσίας Διευθυντή στη Χειρουργική Κλινική, δεν προσέρχονται ειδικευόμενοι χειρουργικής στο Νοσοκομείο μας, γεγονός που αυξάνει την εργασιακή πίεση στους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων”.

Ακόμη, αναφερόμενη στο νοσηλευτικό προσωπικό, υπενθύμισε πως, “οι προβλεπόμενες θέσεις στον Οργανισμό είναι 144, οι οποίες δεν αυξήθηκαν (αν και δημιουργήθηκαν νέα τμήματα: Παιδιατρική, ΜΑΦ, Κλινική COVID και ενώ ξεκίνησε η δημιουργία της Μονάδας κατ’οίκον Νοσηλείας και Ογκολογικής υπομονάδας, που είναι όλα πολύ σημαντικά αλλά χωρίς προσωπικό πως θα λειτουργήσουν;)”. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε πως υπηρετούν: 101 μόνιμοι και 28 συμβασιούχοι. “Αυτό έχει οδηγήσει σε συσσώρευση 787 οφειλόμενων ρεπό”. Τέλος, αναφέρθηκε και στους τεχνολόγους ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, επισημαίνοντας πως, οι προβλεπόμενες θέσεις στον Οργανισμό είναι 11 (το 2020 υπηρετούσαν 10) και σήμερα υπηρετούν: 6 μόνιμοι και 1 συμβασιούχος. “Για να βγει το πρόγραμμα εργάζονται και 6η βάρδια εβδομαδιαίως. Συσσωρευμένα ρεπό: πάνω από 300”.

Τα αιτήματα

Αναλυτικά τα αιτήματα του Σωματείου έχουν ως εξής:

  • Άμεση κάλυψη των κατεπειγουσών αναγκών του Νοσοκομείου για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατακόρυφη αύξηση των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης την περίοδο του Πάσχα και του Καλοκαιριού.

  • Στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  • Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ.

  • Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία.

  • Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

• Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού.

• Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

• Επιστροφή των μισθών των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή από 14/4/2022 έως 31/12/2022 σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ

• Αύξηση Μισθών. Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.

• Διπλασιασμός του επιδόματος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς με παράλληλη ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες.