Απόφαση του Μιχάλη Ζουλουφού, αναφορικά με τη θέση της διοίκησης στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Το παρασκήνιο της παραίτησης του διοικητή

“Κλείνει” ο κύκλος του Μιχάλη Ζουλουφού στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, μετά από την παραίτηση που υπέβαλλε ο ίδιος προς τα αρμόδια πρόσωπα του Υπουργείου Υγείας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις στον παρόντα χρόνο αναφορικά με την απόφασή του, αν και επιβεβαίωσε το γεγονός, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” μαζί του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο κ. Ζουλουφός θα παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας ανακοινώσει το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα προσωρινού διοικητή στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αλλαγές στη διοίκηση του μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου των Κυκλάδων που υποδέχεται περιστατικά και ασθενείς από όλα τα Κυκλαδονήσια, έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, αφού ο νησιωτικός νομός μετρά αντίστροφα για την υποδοχή υψηλής επισκεψιμότητας ενόψει θερινής σεζόν, ενώ και κατά την Πασχαλινή περίοδο, οι αφίξεις επισκεπτών χτυπούν “κόκκινο”.

Αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής, πως η θητεία του Μιχάλη Ζουλουφού τυπικά έχει ολοκληρωθεί σχεδόν προ τριμήνου, όπως και για όλους τους διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας (βάσει νομοθεσίας είναι τριετής η θητεία), ωστόσο, για ορισμένους εξ αυτών, όπως και για τον ίδιο, το Υπουργείο Υγείας δεν εξέδωσε απόφαση παράτασης και άρα, προσωρινής διατήρησης στη θέση του διοικητή.

Αναφορικά με την εν λόγω εξέλιξη και τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου , η εφημερίδα επιδίωξε να έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια, απέβη άκαρπη μέχρι τη στιγμή που “έκλεινε” το σημερινό φύλλο της “Κοινής Γνώμης”.

Θητεία με αποτύπωμα τη “φουρτούνα” της πανδημίας

Άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα το πότε θα αποφασίσει να μιλήσει ο Μιχάλης Ζουλουφός για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση του διοικητή, μετά από μια θητεία με αυξημένη και ιδιαίτερη δυσκολία που έχει διανύσει, δεδομένης της σοβαρότατης συγκυρίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε αυτή την τριετία όλοι οι διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας, καθώς και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό απαιτήθηκε να δουλέψουν όσο το δυνατόν αρμονικότερα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων “κυμάτων” των κρουσμάτων της Covid-19.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο Νοσοκομείο Σύρου, μετά από κεντρικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας λειτούργησε – παράλληλα με την κανονική λειτουργία του – και κλινική Covid, ώστε να νοσηλεύονται οι ασθενείς από τη Σύρο, αλλά και από όλες τις Κυκλάδες.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ανάληψη των “ηνίων” της διοίκησης από τον Μιχάλη Ζουλουφό ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Υγείας περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, ενώ επίσημα ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 16 Ιανουαρίου του 2020.

Η τριετής θητεία του έληξε επίσημα στις 15 Ιανουαρίου του 2023, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από απόφαση παράτασης για τον ίδιο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με εκείνον βέβαια, να παραμένει στο Νοσοκομείο και το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή μέχρι και σήμερα.

Αξίζει να τονισθεί όμως, πως, σε αντίθεση με τα παραπάνω, η απόφαση παράτασης της θητείας για την αναπληρώτρια διοικήτρια του Κ.Υ-Νοσοκομείου Νάξου, Καλλίτσας Φραγκίσκου αποφασίστηκε εντός διημέρου από τη λήξη της.

Παρήλθε τρίμηνο χωρίς αντικατάσταση

Βάσει των ανωτέρω, στην περίπτωση του κ. Ζουλουφού, το Υπουργείο Υγείας καθίσταται εμμέσως σαφές πως δεν είχε πρόθεση διατήρησής του έστω και προσωρινά στη θέση του διοικητή του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, αφού δεν υπήρξε σχετική απόφαση, όπως για άλλους διοικητές υγειονομικών μονάδων της χώρας.

Από τα παραπάνω, συνάγεται επίσης το συμπέρασμα πως η αναζήτηση προσώπου γι αυτήν τη θέση ευθύνης - και μάλιστα σε μία νησιωτική περιοχή -, που προϋποθέτει αυξημένα προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κλπ), αποτελεί μία πολύ δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Ενδεχομένως, το “κενό” τρίμηνο στην ανακοίνωση ονόματος για τη θέση του διοικητή, να προδίδει και την ανυπαρξία πολλών ικανών στελεχών – κομματικά προσκείμενων στην κυβερνώσα παράταξη όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα – που θα μπορούσαν αφενός να μετακινηθούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων κι αφετέρου να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις της θέσης, στο νησιωτικό χώρο.

Δυσαρέσκεια(;) για τις κινητοποιήσεις

Επιπλέον, έγκυρες πηγές της εφημερίδας θέλουν την πλευρά του Υπουργείου Υγείας να έχει δυσαρέσκεια απέναντι στο πρόσωπο του κ. Ζουλουφού – και εντονότερα το τελευταίο διάστημα - με φόντο τις πολλές κινητοποιήσεις που έκανε ο Σύλλογος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου για το θέμα της υποστελέχωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ευθύνες από το Υπουργείο και την 2η ΔΥΠΕ φαίνεται να “πέφτουν” στον Μιχάλη Ζουλουφό, καθώς δεν μπόρεσε να περιορίσει αυτές τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες, οι οποίες σε προεκλογική περίοδο μάλιστα έρχονται να “ντύσουν” με μελανά χρώματα τη διαχείριση του κεντρικού κράτους όσον αφορά τη δημόσια υγεία στον πολύ ευάλωτο γεωγραφικά νησιωτικό χώρο.

Πρόκειται για μία ανάγνωση όμως, που συνοδεύεται από τον αντίλογο πως, οι κυβερνώντες θα πρέπει να εστιάσουν στα πραγματικά προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και των κενών σε επίπεδο βασικών ειδικοτήτων ιατρών, σε αυτό, την ίδια στιγμή που έχουν ανοίξει και νέα Τμήματα.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως σταθερός στόχος της θητείας Ζουλουφού σύμφωνα με παλαιότερες δημόσιες αναφορές του, αποτέλεσε η μελετημένη κατά το δυνατόν ανάπτυξη του “Βαρδάκειου και Πρώιου”.

Αντανακλαστικά ενόψει καλοκαιριού

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει για τη Σύρο αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά του νομού την τρέχουσα αλλά και την επόμενη περίοδο είναι να διοικείται ομαλά το “Βαρδάκειο και Πρώιο”, πρωτίστως για τους κατοίκους των νησιών και δευτερευόντως για τους επισκέπτες που επιλέγουν να έρθουν σε αυτά.

Ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ στις Κυκλάδες, οι οποίες υποδέχονται ήδη για το Πάσχα αρκετό κόσμο. Η προτίμηση αυτή στα νησιά, προκύπτει και από το γεγονός πως συνυπολογίζεται η ύπαρξη και λειτουργία δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα του νομού, κάτι που “γεννά” ασφάλεια στους επισκέπτες.

Ως εκ τούτου, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και παρά το γεγονός πως υπάρχει η συγκυρία των εθνικών εκλογών, οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και να επιδείξει αντανακλαστικά για την κάλυψη της θέσης του διοικητή, αναζητώντας και τοποθετώντας ένα κατάλληλο πρόσωπο.

Σενάριο τοποθέτησης του ιατρού Νικολάου Ρούσα από Λάρισα

Βάσει της νομοθεσίας, το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου μετά από τη λήξη της τελευταίας τριετούς θητείας, θα είναι προσωρινό, έως ότου μετά τις εκλογές ληφθούν νέες αποφάσεις για τοποθετήσεις νέων διοικητών σύμφωνα με το σημερινό πλαίσιο.

Πληροφορίες της εφημερίδας, θέλουν το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα να εξετάζει προσωρινά την μετακίνηση του ιατρού (αγγειοχειρουργού) από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας στη θέση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν αυτό το σενάριο όμως, να γίνεται πράξη μετά τις εκλογές, δηλαδή μετά τον Ιούλιο.

Ωστόσο, μετά το γεγονός της παραίτησης του Μιχάλη Ζουλουφού, αναμένονται οι κινήσεις από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου και να διαπιστωθεί αν το ανωτέρω σενάριο, θα επιβεβαιωθεί ή όχι.