Το Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο επιστρέφει στη Σύρο

Το 50ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύρο. Μετά από 7 χρόνια, ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να γιορτάσει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του. Μίας δράσης πολύπλευρης σε όλους τους τομείς, με απώτερο σκοπό πάντοτε την εξύψωση του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και επαγγελματικού επιπέδου των νοσηλευτών.

Τα τρία τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, ήταν μια περίοδος, που η ανθρωπότητα βίωσε την απειλή της πανδημίας covid-19 και η χώρα μας εκτός από την οικονομική κρίση, επιβαρύνθηκε παράλληλα και με τη ραγδαία αύξηση των αναγκών φροντίδας υγείας των πολιτών. Οι νοσηλευτές, ως τα βασικότερα στελέχη των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, ανταποκρίθηκαν δυναμικά και με τα ελάχιστα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους προασπίστηκαν και διασφάλισαν ικανοποιητικά την υγεία των πολιτών της χώρας μας, χάρη στην άρτια επιστημονική τους κατάρτιση και στην επαγγελματική τους συνείδηση. Οι αυξανόμενες ανάγκες προστασίας της υγείας, αλλά και η μεγάλη πρόοδος των τελευταίων χρόνων στις βιολογικές επιστήμες, αποτελούν παράγοντες που προσελκύουν το έντονο ενδιαφέρον του κοινού των επιστημόνων υγείας και ειδικά των νοσηλευτών, που απαιτούν συνεχιζόμενη εκπαίδευση και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση.

Πλούσιο σε θέματα που άπτονται του καθημερινού εργασιακού βίου των νοσηλευτών, όπως η  υγιεινή  και η ασφάλεια στον χώρο εργασίας, η νοσηλευτική φροντίδα ανά κατηγορία ασθενούς και οι προκλήσεις που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες στον χώρο της υγείας, το συνέδριο αποτελεί μια αφορμή ευαισθητοποίησης του νοσηλευτή, ώστε να αφήσει πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος και να παρέχει υψηλού επιπέδου νοσηλευτική φροντίδα στον Έλληνα ασθενή. Μέσω του συνεδρίου, εκτιμάται πως θα αναδειχθεί η πλούσια προσφορά του Έλληνα νοσηλευτή, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο του κλινικού χώρου, αλλά και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Οι εισηγήσεις διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, ακαδημαϊκών δασκάλων και κλινικών νοσηλευτών, σε στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις, κλινικά φροντιστήρια, ελεύθερες και ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις, αποτελούν εχέγγυο για την εκπλήρωση των επιστημονικών σκοπών του Συνεδρίου. 

Οι νοσηλευτές του Γ.Ν. Σύρου σταθερά στην πρώτη γραμμή

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το συνέδριο θα φιλοξενήσει περισσότερα από 1000 άτομα, καλύπτοντας μία πολύ μεγάλη γκάμα επίκαιρων θεμάτων που άπτονται του ευρύτερου πεδίου της νοσηλευτικής επιστήμης. Η Αθηνά Ασλανίδου, Νοσηλεύτρια MSc, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσία στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και μία εκ των τριών προέδρων της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, μίλησε στην ¨Κοινή Γνώμη" για το επικείμενο συνέδριο και τη σημασία της διεξαγωγής του στη Σύρο, τόσο για το Γ.Ν. Σύρου όσο και την τοπική κοινωνία γενικότερα. "Εμείς σαν νοσοκομείο θα επικεντρωθούμε στο θέμα της ποιότητας το οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε. Μέσα από ερωτηματολόγια που έχουμε φτιάξει, μπορούμε να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη δουλειά μας και την αποδοχή του κόσμου, τόσο στο διοικητικό, όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό κομμάτι. Πλέον, μπορούμε να αποδείξουμε μέσω αυτών των δεικτών και των στατιστικών, πού βρισκόμαστε σε σχέση με άλλα νοσοκομεία. Είναι γεγονός ότι η νοσηλευτική της Σύρου βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο", αναφέρει η κα.Ασλανίδου και συμπληρώνει πως η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Σύρο είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός που θα δώσει το έναυσμα για πολλούς από τους επισκέπτες και συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις δράσεις του νοσοκομείου αλλά και τον πολιτισμό του νησιού. "Η εκπαίδευση είναι πολιτισμός και οδηγεί στον τεχνογνωσία", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η θεματολογία του Επιστημονικού Προγράμματος

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν 3 - 6 Μαΐου και θα φιλοξενηθούν στο θέατρο Απόλλων, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, στην αίθουσα Γ. Ρίτσος του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης και στο Εργατικό Κέντρο. Στην τελετή έναρξης χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Νικόλαος Λειβαδάρας, ενώ στην τελετή λήξης, θα μεταδοθεί μήνυμα του  Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN) για τον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών 2023 «Our Nurses-Our Future». Θα ακολουθήσει Βράβευση Εργασιών και Παρουσίαση Συμπερασμάτων του 50ου Συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα συζητηθούν και θα αναλυθούν θέματα σχετικά με την Νοσηλευτική Εκπαίδευση, τη Γεροντολογική Νοσηλευτική, τη Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την Κοινοτική Νοσηλευτική, την Καρδιολογική Νοσηλευτική καθώς και με την Νοσηλευτική Ογκολογία, τη Νοσηλευτική Μητρότητας & Παιδιού, τη Νεφρολογική Νοσηλευτική, τη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, τη Δεοντολογία – Βιοηθική, την Πληροφορική της Υγείας, την Υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο εργασίας, την Επείγουσα & Εντατική Νοσηλευτική, την Διαπολιτισμική Νοσηλευτική, την Παθολογική Νοσηλευτική, την Χειρουργική Νοσηλευτική, τις Λοιμώξεις, τη Νοσηλευτική Αποκατάστασης, τη Νοσηλευτική Αναισθησιολογίας, τη Νοσηλευτική μαζικών καταστροφών κ.α.

Το Συνέδριο μοριοδοτείται από τον ΕΣΝΕ με 24,5 Διεθνείς Μονάδες Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης (ICNECs), σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει ορίσει το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN).

Ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος

Ο ΕΣΝΕ ιδρύθηκε το 1923. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καταστατικού είναι επιστημονικό – επαγγελματικό σωματείο και αποτελεί τον φορέα έκφρασης όλων των Ελλήνων Νοσηλευτών. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Νοσηλευτών, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Συνδέσμων και του Π.Ο.Υ, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσηλευτικής Ογκολογίας , της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών Επαγγελματικής Υγείας στην ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών Ενώσεων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, της Διεθνούς Ένωσης Συνδέσμων Παιδιατρικών Νοσηλευτών και της Ένωσης Συνδέσμων Παιδιατρικών Νοσηλευτών Ευρώπης. Συνεργάζεται επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, την Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Νοσηλευτών Αναισθησιολογίας και με τους υπόλοιπους Εθνικούς Συνδέσμους Νοσηλευτών μελών του ICN. Σε εθνικό επίπεδο, ο ΕΣΝΕ συνεργάζεται με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες όποτε και όπου κληθεί, με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και με άλλους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
Ένας από τους σκοπούς του ΕΣΝΕ είναι να προβάλλει τη Νοσηλευτική και να διατυπώνει θέσεις και απόψεις για θέματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο και έχουν σχέση με την υγεία. Λαμβάνει μέρος σε όλα τα Συνέδρια του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών που οργανώνονται σε διάφορες χώρες, όπως επίσης και σε όλες τις Συναντήσεις και Συνόδους των Ευρωπαϊκών Νοσηλευτικών Οργανώσεων και των Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδρύει τομείς κατά ειδικότητες για την επιμόρφωση και μελέτη κοινών προβλημάτων όπως είναι ο Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας, Διοίκησης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας & Κοινοτικής Νοσηλευτικής, Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής, Εκπαίδευσης, Ψυχικής Υγείας, Αναισθησιολογίας και Παιδιατρικής. Μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των σκοπών του Συνδέσμου είναι η διοργάνωση του ετήσιου Πανελληνίου Νοσηλευτικού Συνεδρίου.