Συνέντευξη Τύπου του νέου διοικητή του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Νίκου Ρούσα με φόντο την ανάληψη των καθηκόντων του

Διοίκηση με ευθύνη για το πρώτο Νοσοκομείο της ελεύθερης Ελλάδας

Σαφή γνώση των “ανοικτών” αναγκών και ξεκάθαρη πρόθεση για συνεργασία και λύσεις

Διαβεβαιώσεις πως το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου θα αναπτύσσεται και θα λειτουργεί με τρόπο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Συριανών, καθώς και όλων των Κυκλαδιτών, παρείχε ο νέος διοικητής του, Νίκος Ρούσας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του, έχοντας αποκτήσει πληρέστατη εικόνα για τη μεγαλύτερη δευτεροβάθμια υγειονομική δομή των Κυκλάδων, μετά από έναν μήνα παραμονής του, στην ευθυνοφόρα θέση.

Με ξεκάθαρη πρόθεση να δουλέψει συστηματικά για το Νοσοκομείο Σύρου και τη δρομολόγηση λύσεων απέναντι σε αναπάντητες μέχρι στιγμής ανάγκες, από κοινού με όλο το προσωπικό, ο κ. Ρούσας θέλησε να συστηθεί επίσημα στους νησιώτες και να δεσμευθεί πως θα σταθεί αντάξιος της ιστορίας του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, που αποτέλεσε το πρώτο οργανωμένο Νοσοκομείο της ελεύθερης Ελλάδας.

“Θέλω να εκφράσω πρώτα τις ευχαριστίες μου που βρίσκομαι σε ένα ιστορικό νησί και σε ένα ιστορικό Νοσοκομείο”, σχολίασε ο κ. Ρούσας προλογικά στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως, το Νοσοκομείο “είναι ένα μέρος το οποίο θα πρέπει να το σεβόμαστε, να το προστατεύουμε και ο αλληλοσεβασμός είναι η αρχή του να έχουμε μία καλή συνεργασία”.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε αναλυτικά για όλα τα θέματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του, αλλά και την ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών, εκφράζοντας τη δική του οπτική στα πράγματα, αλλά και την αισιοδοξία του, πως, με κατανόηση και δουλειά, προγραμματισμό και συνεργασία, το Νοσοκομείο Σύρου θα συνεχίζει να αναπτύσσεται προς όφελος της Κυκλαδίτικης κοινωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος είναι ιατρός αγγειοχειρουργός.

Άλματα” στο τεχνολογικό κομμάτι

Πρωτίστως, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη του Νοσοκομείου Σύρου στο κομμάτι της ψηφιακής μετάβασης και των τεχνολογικών βημάτων που έχει κάνει. “Περίμενα να βρω ένα περιφερειακό Νοσοκομείο με τα θετικά και τα αρνητικά του. Έχω εντυπωσιαστεί από το τεχνολογικό κομμάτι του Νοσοκομείου καθώς υπάρχουν όλα πλέον σε ηλεκτρονική μορφή. Από την ώρα εισαγωγής του ασθενή μέχρι το εξιτήριό του, αλλά και την αρχειοθέτηση της καρτέλας του, όπως όμως και όλα τα διοικητικά έγγραφα, έχουν πλέον “συρρικνωθεί” στο κινητό, στον υπολογιστή”, παρατήρησε σχετικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “είμαι φοβερά εντυπωσιασμένος καθώς κανένα άλλο μεγάλο Νοσοκομείο της ηπειρωτικής Ελλάδος, δεν το έχει καταφέρει αυτό μέχρι σήμερα”.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο διοικητικό προσωπικό, ο κ. Ρούσας σημείωσε πως του παρείχε σημαντική βοήθεια, τις πρώτες ημέρες της προσαρμογής του. “Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό με έχει εκπλήξει στον έναν μήνα που είμαι εδώ, τόσο με την εργατικότητά του, όσο βέβαια και με την επιστημοσύνη του και το πόσο καλά κατέχει το συγκεκριμένο κομμάτι. Ήταν φοβερός αρωγός στην προσπάθειά μου μέχρι τώρα, ώστε να αρχίσω να καταλαβαίνω τα πράγματα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εξωστρέφεια και εργατικότητα νοσηλευτικού προσωπικού και ενισχύσεις

Στη συνέχεια, μίλησε με θετικά λόγια για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, αναγνωρίζοντας δημοσίως πως εργάζονται με αυταπάρνηση, αλλά και πως προωθούν το έργο του Νοσοκομείου με εξωστρέφεια. “Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο νοσηλευτικό προσωπικό για το οποίο είμαι διπλά υπερήφανος γιατί πριν από 20 ημέρες, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Ελλάδος, το οποίο έγινε στη Σύρο, η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου μας όχι απλά επάξια αντιπροσωπεύτηκε, αλλά σκεφτείτε ότι μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία είχαν πολύ λιγότερες ανακοινώσεις σε αριθμό και σε ποιότητα, από το Νοσοκομείο Σύρου”, ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως, “είχε μία επάξια ακαδημαϊκή αντιπροσώπευση με φοβερές εργασίες που έγιναν μόνο από τους νοσηλευτές”. Αυτό βάσει των λεγομένων του, δείχνει πως υπάρχει πλέον εξωστρέφεια στο Νοσοκομείο Σύρου και ο κόσμος μπορεί να γνωρίζει τη δουλειά του.

Μάλιστα, με φόντο τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, δεσμεύθηκε πως θα προσπαθήσει ώστε να έρθουν ενισχύσεις. “Είναι ένα κομμάτι που έχει ελλείψεις, θα χρειαζόταν βοήθεια και θα φέρουμε βοήθεια”, δήλωσε με βεβαιότητα, εξηγώντας πως σήμερα λόγω προεκλογικής περιόδου, υπάρχουν περιορισμοί στις κινήσεις. “Δεν το λέω ως δικαιολογία, αλλά ως πραγματικότητα. Είμαστε σε μία περίοδο που ο νόμος επιβάλλει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ακόμη και το πιο απλό. Δηλαδή το να μετακινήσω από το ένα Τμήμα στο άλλο, ίσως να μην είναι εύκολο. Κι αυτό επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Είναι όμως ένα κομμάτι πολύ σημαντικό του Νοσοκομείου μας, το οποίο δουλεύει και δουλεύει καλά και το αποδεικνύει”, επανέλαβε ο κ. Ρούσας.

Άξιο ιατρικό προσωπικό και ελλείψεις

Αναλυτικός υπήρξε στην τοποθέτησή του και για το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως και σε αυτό το πεδίο, η στόχευση είναι να υπάρξουν ενισχύσεις. “Επιστημονικά θα έλεγα ότι το ιατρικό προσωπικό είναι αξιότατο. Έχουμε πάρα πολύ καλούς ιατρούς. Τόσο καλούς που ο διοικητής του Νοσοκομείου έχοντας μία μητέρα 77 ετών με σοβαρά κινητικά και άλλα προβλήματα, έχει αποφασίσει ότι θα τη φέρει εδώ”, γνωστοποίησε πρωτίστως, επισημαίνοντας πως, “αν δεν θεωρούσα ότι είχα νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε αυτό το νησί και δομές επάξιες για τη μητέρα μου, δεν θα την έφερνα ποτέ”.

Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “στηρίζω όχι στον θεσμικό μου ρόλο, αλλά στον ιατρικό μου ρόλο ότι οι ιατροί που δουλεύουν εδώ είναι όλοι τους ένας προς έναν, επάξιοι, με γνώσεις και με ικανότητες”.

Αναφερόμενος στο “καυτό” θέμα της έλλειψης ιατρών, ο νέος διοικητής ανέπτυξε το σκεπτικό του. “Έχουμε ανάγκη ιατρών; Ακόμη κι αν είχαμε 100 ιατρούς στο Νοσοκομείο, εγώ θα σας έλεγα ναι. Είναι επιτακτική η ανάγκη των ιατρών; Ακόμη κι αν δεν ήταν επιτακτική, θα σας έλεγα ναι. Κι αυτό επειδή έχω μάθει στην καριέρα μου ότι ακόμη κι αν αύριο έχω την τέλεια θέση, το τέλειο σπίτι, το τέλειο Νοσοκομείο, δεν θα πω ότι εδώ είμαστε καλά και φτάνει ως εδώ”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “θα πω πως ναι χρειαζόμαστε ιατρούς. Χρειαζόμαστε πάρα πολλούς ιατρούς; Όχι. Χρειαζόμαστε όμως. Είναι εύκολο να φέρουμε ιατρούς στο νησί; Ευθέως; Όχι. Φταίμε εμείς γι αυτό; Δεν ξέρω. Πριν πούμε ότι φταίει κάποιος άλλος, πρέπει πρώτα να δούμε αν φταίμε εμείς”. Αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα, γνωστοποίησε τις κινήσεις που έχουν γίνει για άφιξη ιατρών. “Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι όλη η Μεσόγειος, όλες οι χώρες από Πορτογαλία μέχρι Ελλάδα, έχουν έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν μπορώ να πω ότι ως δια μαγείας, θα βρούμε ιατρό, όμως αυτό που μπορεί το Νοσοκομείο να κάνει και το έχει κάνει είναι να προκηρύξει θέσεις επικουρικών”, διευκρίνισε, εξηγώντας μάλιστα πως, “λόγω του νόμου και των εκλογών, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε ανοικτές προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό”.

Τι ιατρούς ζητά το Νοσοκομείο

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη αναρτήσει στον αέρα, στη Διαύγεια και φαίνεται ότι θέλουμε και ζητάμε κόσμο. Συγκεκριμένα, έναν επιμελητή αναισθησιολογίας, έναν επιμελητή χειρουργικής κι έναν επιμελητή νεφρολογίας”, γνωστοποίησε παρακάτω, σημειώνοντας παράλληλα πως, “αυτό έχει αναρτηθεί εδώ και δέκα ημέρες και δεν υπάρχει ούτε ένας ιατρός στη λίστα, όχι για το Νοσοκομείο Σύρου, αλλά ούτε για τα Νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ. Δηλαδή για το μεγάλο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, το Μεταξά, το Τζάνειο, το Θριάσιο”.

Ο ίδιος με φόντο αυτό το πρόβλημα, θέλησε να παρατηρήσει πως, “η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι κάτι πιο μεγάλο από αυτό που μπορεί να κάνει ένας διοικητής Νοσοκομείου”, ωστόσο, επεσήμανε πως δίδεται έμφαση στο θέμα.

Ο ειδικευόμενος είναι το “φυτώριο” σε ένα Νοσοκομείο”

“Υπήρξε μία ανακοίνωση ότι θα δημιουργηθούν συντονιστές χειρουργοί. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έρθει διευθυντής χειρουργός στη Χειρουργική Κλινική για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί χρειαζόμαστε να έχουμε μία κεφαλή και πέρα από αυτό, επειδή η έλλειψη συντονιστή διευθυντή απαγορεύει από το νόμο να έχουμε ειδικευόμενους χειρουργικής. Άρα, είναι πρωταρχικός σκοπός να έρθει διευθυντής ώστε να μπορέσουμε να καλέσουμε ξανά ειδικευόμενους”, επεσήμανε, καθιστώντας σαφή τη συλλογιστική του. “Ο ειδικευόμενος είναι το φυτώριο σε ένα Νοσοκομείο. Είναι αυτός που εάν το Νοσοκομείο του φερθεί καλά, θα γίνει ο επόμενος επιμελητής του”, υποστήριξε, επισημαίνοντας πως, “είναι σημαντικό το Νοσοκομείο να ελκύει ειδικευόμενους”.

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε πως, “η διοίκηση πήρε την πρωτοβουλία να αποδεχθεί την έκκληση και αίτηση που έκανε η Ιατρική Απόβαση (φοιτητές ιατρικής πάνω από 4ο έτος) και ζητούν να έρθουν στο Νοσοκομείο ώστε να εκπαιδευθούν από εμάς. Αποδεχθήκαμε γιατί έχουμε την επιστημοσύνη που έχουμε και θέλουμε να τη δώσουμε”.

Καλύπτεται το καλοκαίρι

Ο κ. Ρούσας υπήρξε πρόθυμος να απαντήσει και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Αρχικά, για το αν το Βαρδάκειο και Πρώιο είναι σε ετοιμότητα για να καλύψει τα αυξημένα σε αριθμό περιστατικά της θερινής περιόδου από όλες τις Κυκλάδες, υπήρξε σαφής.

“Το Νοσοκομείο Σύρου είναι το μοναδικό των Κυκλάδων. Το λέω με κάθε ευθύνη, ακόμη κι αν σε κάποιους δεν αρέσει. Είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο στις Κυκλάδες. Έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τα πάντα; Έχουμε τη δυνατότητα να τα καλύψουμε όλα γιατί υπάρχουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που για ακόμη μία φορά θα εργασθεί υπερβάλλοντας μερικές φορές και τον εαυτόν του”, δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ακόμη πως, “γι αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων και θα τους ευχαριστώ”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “το ότι δεν έχουμε κάτι περισσότερο (σ.σ. σε ανθρώπινο δυναμικό) δεν μας σταματάει από το να κάνουμε τη δουλειά μας και να προσπαθούμε για κάτι περισσότερο”. Ξεκαθάρισε δε, πως, “σίγουρα, το Νοσοκομείο Σύρου θα ανταποκριθεί για τη θερινή περίοδο, όπως και πέρυσι. Να είναι ξεκάθαρο αυτό στη Σύρο και στις Κυκλάδες”.

Επαφές για διαμονή ιατρών

Ο ίδιος ακολούθως έθιξε το θέμα της διαμονής ιατρών στη Σύρο, με φόντο τις αναφορές του στην κινητικότητα. “Έχω προσπαθήσει να φέρω κάποιους ιατρούς εδώ. Ο νόμος λέει ότι για να κάνω την κινητικότητα, πρέπει να τους εξασφαλίσω διαμονή”, σημείωσε, γνωστοποιώντας πως στις επαφές του στη Σύρο, η πρώτη συνάντηση ήταν με τους καταλυματίες. “Έχοντας τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου ήταν οι πρώτες συναντήσεις που έκανα. Συζήτησα πρώτα με την Ένωση Καταλυμάτων Σύρου και στη συνέχεια έκανα τις συναντήσεις βάσει εθιμοτυπίας”, σχολίασε, λέγοντας παρακάτω πως, “προς το παρόν δεν έχω κάποια απάντηση αν έγινε κάτι στο να βρεθούν καταλύματα. Ελπίζω όμως ότι σίγουρα θα συνδράμουν κάποιοι. Την καλή θέληση την έχω δεδομένη για όλους τους φορείς μέχρι να αποδείξουν το αντίθετο. Το αντίθετο δεν το έχουν αποδείξει. Είμαι αισιόδοξος ότι η συνεργασία θα είναι στη βάση της ευσυνειδησίας”.

Περί κινήτρων

Ερωτηθείς για το ζήτημα των κινήτρων ώστε να ανταποκρίνονται σε προκηρύξεις οι ιατροί υπήρξε ξεκάθαρος. “Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι μόνο οικονομικά τα κίνητρα”, σχολίασε, λέγοντας ακόμη πως, “αυτό το Σαββατοκύριακο όλοι οι πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων της Ελλάδος θα παρευρίσκονται στη Σύρο. Θα έχουμε μία διημερίδα και ουσιαστικά θα ασχοληθούν και με αυτό το θέμα της νησιωτικότητας”. Ως εκ τούτου, ανέφερε πως, “το θέμα είναι να βρούμε την κοινή λύση, επάνω στη λογική ότι ο ένας καταλαβαίνει το πρόβλημα του άλλου. Είμαι σίγουρος ότι στα θέματα που θα συζητήσουν θα είναι κι αυτό: Ποια είναι τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στους ιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορούν να έρχονται εδώ”.

Συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων

Παρακάτω ρωτήθηκε για το αν υπήρξε συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων, που όλο το τελευταίο διάστημα έκανε κινητοποιήσεις. “Ήταν το πρώτο Σωματείο που είδα. Είχα συνάντηση και συζητήσαμε για τα θέματα. Αποδέχομαι ότι υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει να καταλάβει ο ένας το πρόβλημα του άλλου και να κατανοήσει ποιες είναι οι δυνάμεις μου για να τον βοηθήσω. Δεν έχω ατελείωτες δυνάμεις”, ξεκαθάρισε, λέγοντας παράλληλα πως, συνηθίζεται “να θεωρείται ότι ο διοικητής έχει υπερδυνάμεις. Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί πίσω από κάθε απόφαση πρέπει να υπάρχει ένας νόμος”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “προς το παρόν έχουμε μία πολύ καλή επικοινωνία τόσο με τον Σύλλογο Εργαζομένων, όσο και με τον Σύλλογο Ιατρών. Κατανοώ τα προβλήματά τους. Ελπίζω να κατανοούν τη θέληση που υπάρχει ώστε να λύσουμε προβλήματα”.

Σχετικά δε με οποιαδήποτε κινδυνολογία για το Νοσοκομείο και τη λειτουργία του, ανέφερε: “Οι διαφορές μπορεί να είναι μεταξύ μας, να είναι αρκετές και συμφωνώ και σε πολιτισμένο περιβάλλον όλα πρέπει να συζητιούνται και να λύνονται. Το μόνο που θα παρακαλέσω όλους είναι το ότι το να έχουμε διαφορές είναι δεδομένο, θεμιτό και αποδεκτό. Το να διασπείρουμε φόβο στον κόσμο, δεν θα το ήθελα. Είναι τελείως διαφορετικό να λέμε ότι έχουμε ανάγκες, από το δεν λειτουργεί”.

Στόχος να αναπτύξουμε το Νοσοκομείο”

Στη συνέχεια ο ίδιος έθιξε το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στα ραντεβού για εξετάσεις. Χωρίς να μιλά αναλυτικά, εξήγησε πως δρομολογήθηκαν λύσεις και κάλεσε απλώς τους πολίτες να το διαπιστώσουν μόνοι τους. Σύμφωνα με όσα ήδη παρατηρούν κάτοικοι της Σύρου με σχόλιά τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο χρόνος έχει μειωθεί στη μία εβδομάδα.

Τέλος, μίλησε για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου, ξεκαθαρίζοντας πως, “το ότι ανοίγουμε ένα νέο Τμήμα δεν είναι προσφορά στον διοικητή του Νοσοκομείου, στον ιατρό ή στον νοσηλευτή. Η προσφορά αυτή δίνεται προς τα έξω. Για παράδειγμα άνοιξε η παιδιατρική. Κέρδισε κάτι ο διοικητής; Όχι. Κέρδισε η κοινωνία”. Εξήγησε δε πως, “άρα, το να ανοίξω για παράδειγμα την Παιδιατρική βάζοντας κάποια πλάτη, σημαίνει ότι από έναν παιδίατρο, σήμερα έφερε τρεις. Έγινε μία πρόοδος. Κερδίζει η Σύρος και οι Κυκλάδες. Άρα, το ότι κάποιοι σίγουρα υπερβαίνουν εαυτόν το είπα από την πρώτη στιγμή και γι αυτό τους ευχαριστώ. Δεν στηριζόμαστε σε αυτό.

Η λογική είναι να το επεκτείνουμε περισσότερο. Σίγουρα όχι να το μειώσουμε και σίγουρα όχι να το αφήσουμε εκεί που είναι”. Ολοκληρώνοντας το θέμα, υπενθύμισε πως υπάρχει στο Νοσοκομείο για πρώτη φορά ογκολόγος.

Άριστη συνεργασία με Μ. Ζουλουφό

Ο Νίκος Ρούσας παρείχε τέλος μία σύντομη ενημέρωση για τη διαδικασία της παραλαβής των καθηκόντων του από τον προκάτοχό του, Μιχάλη Ζουλουφό. “Ευχαριστώ τον κ. Ζουλουφό που μου έκανε την παράδοση. Έμεινε για τρεις ημέρες. Θα μπορούσε να κάνει κάτι πολύ τυπικό, αλλά εκτίμησα δεόντως τη στάση του. Η παράδοση δεν έγινε τυπικά. Ο κ. Ζουλουφός έμεινε τρεις ημέρες και με ενημέρωσε για όσα περισσότερα γινόταν”, ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος τα εξής: “Πιστεύω κάναμε μία πολύ καλή δουλειά και γι αυτό τον ευχαριστώ πάρα πολύ”.

 

Συνέντευξη Τύπου του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Νίκου Ρούσα

Posted by Κοινή Γνώμη on Thursday, 1 June 2023