Οι γιατροί του νοσοκομείου Σύρου απαντούν στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, Χρήστο Ροϊλό

“Μισές αλήθειες”

  • Πέμπτη, 22 Ιουνίου, 2023 - 08:00

Την άμεση αντίδραση των γιατρών του νοσοκομείου Σύρου, προκάλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στην “Κοινή Γνώμη” ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ο οποίος έδωσε απαντήσεις τόσο για την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά το καλοκαίρι, όσο και για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”.

Με μία απαντητική επιστολή τους, τα μέλη της Ένωσης Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (ΕΙΝΝΟΣ), κάνουν λόγο για “μισές αλήθειες” εκ μέρους του διοικητή της 2ης ΥΠΕ, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, το ΔΣ της ΕΙΝΝΟΣ δεν παραλείπει να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Ροϊλού και για τα κίνητρα που παρέχει η πολιτεία για τη μετακίνηση γιατρών στα νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, υποστηρίζοντας ότι «το οικονομικό κίνητρο των 1.800 ευρώ για τις μετακινήσεις ιατρών στα νησιά, δεν είναι τόσο ισχυρό, αφού ο κύριος Διοικητής δε λέει πως τα έξοδα διαμονής θα καλυφθούν από την υπηρεσία αναδρομικά».

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση η ΕΙΝΝΟΣ κάνει γνωστή την παραίτηση του παθολόγου Ιωάννη Χατζηγεωργίου, μετά από πολυετή προσφορά στο Νοσοκομείο Σύρου.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΙΝΟΣ:

AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΟΘΕΙΣΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΗΚΗΤΗ 2Ης ΥΠΕ

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του κύριου Ροϊλού , Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, στην Κοινή Γνώμη (ημ. 21/06/23) αισθανόμαστε την αγωνία του να θέλει να δώσει μια ωραιοποιημένη εικόνα, ειδικά λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Δυστυχώς αυτήν την εικόνα τη δίνει μέσα από μισές αλήθειες

Μισή Αλήθεια Νο1 :  «οι χειρουργοί στο ΓΝ Σύρου είναι τέσσερις»

Στην πραγματικότητα οι ειδικευόμενοι γενικοί χειρουργοί είναι τρεις! Ενδεχόμενα κατά ελλιπή ενημέρωση του, σαν τέταρτο χειρουργό,  εννοεί τον Διευθυντή ο οποίος είχε βγει σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού (COVID -19) και ο οποίος δεν επέστρεψε ποτέ ως σήμερα.  Η ΕΙΝΝΟΣ εδώ και ένα χρόνο διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι μια ολόκληρη κλινική είναι ακέφαλη, κάτι το οποίο έχει και ως επιπλέον συνέπεια, να μην προτιμούν ειδικευόμενοι ιατροί το νοσοκομείο της Σύρου, μια και χωρίς Διευθυντή, δεν μπορούν να τεκμηριώσουν χρόνο εκπαίδευσης.

Μισή Αλήθεια Νο2 : «οι ελλείψεις της χειρουργικής κλινικής είναι συγκυριακές»

Η ΕΙΝΝΟΣ έχει ήδη καταγγείλει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, τόσο στον τέως Διοικητή (κ. Ζουλουφό) όσο και στον Τομεάρχη Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας την ανάγκη κάλυψης της θέσης του Διευθυντή στη Χειρουργική Κλινική, καθώς και πρακτικές που εξυπηρετούσαν προσωπικά συμφέροντα.    

Επίσης όλοι οι άνωθεν ήταν ενήμεροι από τον Μάρτιο του 2023 ότι ο ένας εκ των τριών επιμελητών πρόκειται να λείψει σε μακρά αναρρωτική άδεια, αλλά ως φαίνεται δεν έλαβαν τρεις μήνες τα απαραίτητα μέτρα. Η λειτουργία μιας κλινικής και ειδικά χειρουργικής, απαιτεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα, μια και σε κάθε έκτακτο χειρουργείο απαιτείται η παρουσία δύο ειδικευόμενων χειρουργών και όχι ενός χειρουργού και ενός ιατρού αλλότριας ειδικότητας, όπως εσφαλμένα  συμβαίνει εδώ και καιρό.

Από τις 15-06-2023 κατά εντολή του Διοικητή κου Ρούσα, δεδομένης της αναρρωτικής άδειας των τριών χειρουργών, η εφημερία της χειρουργικής κλινικής, γίνεται από γυναικολόγους, ορθοπεδικούς και ουρολόγους. Η τακτική αυτή αντιστοιχεί σε αντιποίηση ειδικότητας και αποτελεί έκνομη ενέργεια, βάσει και της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου της ΟΕΝΓΕ.

Μισή Αλήθεια Νο3 : ο χειρουργός που ήρθε τελευταία στιγμή να προσφέρει, μετά από ένα τριήμερο όπου τραύματα, τροχαία και πνευμοθώρακας , αντιμετωπίστηκαν από ουρολόγο, φυσίατρο και γυναικολόγο, δεν ήρθε από τη Σαντορίνη, αλλά από το Αττικό. Ας έχει φροντίσει να έχει πιο σοβαρή ενημέρωση άλλη φορά από την υπηρεσία του. Η ΕΙΝΝΟΣ μίλησε με τον συνάδελφο και έμαθε ότι πρόκειται να μείνει στο νοσοκομείο μας μόλις 4 ημέρες! Ημερομηνία αναχώρησης του η Παρασκευή 23-06-2023, σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

Μισή Αλήθεια Νο4 : το οικονομικό κίνητρο των 1800 ευρώ για τις μετακινήσεις ιατρών στα νησιά, δεν είναι τόσο ισχυρό, αφού ο κύριος Διοικητής δε λέει πως τα έξοδα διαμονής θα καλυφθούν από την υπηρεσία αναδρομικά. Δηλαδή ο ιατρός που θα έρθει εν μέσω καλοκαιριού σε ένα μέρος που δε γνωρίζει, θα πρέπει να ψάξει να βρει δωμάτιο, να το πληρώσει για ένα μήνα από τη τσέπη του και μετά η ΥπΕ να του επιστρέψει το ποσό. Η εύρεση δωματίου τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αφενός δύσκολη και αφετέρου κοστοβόρα.

Τέλος το μοναδικό νοσοκομείο Κυκλάδων στην πρωτεύουσα του νομού παρουσιάζει κενα σε νευρολόγο, ψυχίατρο  και σε λίγο καιρό σε νεφρολόγους, παθολόγους και παθολογοανατόμο. Το να λέει ο κύριος Ροιλός ότι το νοσοκομείο της Σύρου είναι «ένα πολύ καλά στελεχωμένο νοσοκομείο» αποτελεί ανακρίβεια και προσφέρει  ελλιπή αντιμετώπιση στα προβλήματα των νησιωτών . Επιτέλους έφτασε η ώρα να εξετασθεί η δημιουργία ενός σύγχρονου τριτοβάθμιου νοσοκομείου Κυκλάδων, χωρίς να παραπέμπεται ο Κυκλαδίτης , πολλές φορές καθυστερημένα , με κίνδυνο της  ζωής του.

Σημειωτέον ο παθολόγος Ιωάννης Χατζηγεωργίου μετά από πολλά έτη προσφοράς στο ΓΝ Σύρου και τις Κυκλάδες γενικότερα, υπέβαλε την παραίτηση του ( αρ. πρ. 5558, 14-06-2023) με την πεποίθηση ότι από ένα χρονικό σημείο και μετά η ανοχή πλέον γίνεται ενοχή. 

 

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ

21-06-2023