Σύλλογος Κατ' Οίκον Νοσηλείας Σύρου: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

  • Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2023 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 14 Ιουλ. 2023 - 8:19

του Νίκου Αλμπανόπουλου, προέδρου ΔΣ

Την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Ιουλίου (ώρα 21:00), οι ΣΑ-ΜΠΑΧ δίνουν συναυλία στο δημοτικό πολιτιστικό χώρο, στα Χρούσσα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην αφίσα. Το σύνολο των εσόδων από το εισιτήριο των 10€ θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ' Οίκον Νοσηλείας Σύρου. Με αυτή την αφορμή, απαντάμε στις πιο συχνές από τις ερωτήσεις που μας κάνουν για το Σύλλογο.

1) Ο Σύλλογος ανήκει στο δημόσιο ή το δήμο;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο! Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1995 με την πρωτοβουλία συμπολιτών μας, λειτουργεί με τις αρχές ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου και ανήκει στα μέλη του. Διοικείται από τη γενική συνέλευση και το εκλεγμένο ανά τριετία 9μελές διοικητικό του συμβούλιο.

2) Τι προσφέρει ο Σύλλογος;

Η κύρια (αλλά όχι η μοναδική) δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών στο σπίτι των ανθρώπων που τις χρειάζονται. Οι υπηρεσίες παρέχονται καθημερινά από έμπειρες επαγγελματίες νοσηλεύτριες, δωρεάν και χωρίς την υποχρέωση εκείνοι που τις δέχονται να είναι μέλη του Συλλόγου. Ανάμεσα στις υπόλοιπες δραστηριότητες, σημαντική είναι και η παροχή νοσηλευτικού εξοπλισμού (πχ. κρεβάτια, στρώματα, βοηθήματα βαδίσματος κλπ.). Η παροχή αυτή γίνεται με τη μορφή δωρεάν δανεισμού, ώστε μετά τη χρήση ο εξοπλισμός να επιστρέφεται στο Σύλλογο, να «φρεσκάρεται» (εφόσον είναι απαραίτητο) και να παρέχεται εκ νέου σε άλλο συμπολίτη που τον χρειάζεται.

3) Συγκεκριμένα, τι είδους νοσηλεία παρέχει ο Σύλλογος;

Οι συνηθέστερες νοσηλευτικές πράξεις είναι ενέσεις, αλλαγές σε τραύματα, αιμοληψίες, μετρήσεις πίεσης και άλλων ζωτικών στοιχείων, ατομική υγιεινή κ.ά. Παρέχονται 365 μέρες το χρόνο: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, Καθαρά Δευτέρα -για το Σύλλογο δεν υπάρχει «αργία». Οι υπηρεσίες προσφέρονται σε όλο το νησί, πλην της Άνω Σύρου και βορειότερα, περιοχή που καλύπτει με δικό του νοσηλευτή το κληροδότημα Δον Στεφάνου.

Το 2022 οι νοσηλεύτριές μας έκαναν 4.200 επισκέψεις σε σπίτια! Με τη διαρκή προσπάθεια το «μήνυμα» να φτάσει παντού, οι επισκέψεις το πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεπέρασαν ήδη τις 2.700. Η εκτίμηση είναι ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι ακόμα και 30%.

4) Ποιος μπορεί να γίνει μέλος του Συλλόγου;

Κάθε συμπολίτης μας που θέλει να τον στηρίξει, αποδέχεται τις αρχές και τους σκοπούς του και καταβάλλει την ετήσια συνδρομή (που σήμερα είναι μόλις 10€). Συνεπώς ο Σύλλογος, όχι απλώς είναι ανοιχτός σε όλους αλλά, πολύ περισσότερο, καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού μας να γραφτούν μέλη του. Θα ήταν ευτύχημα, κάθε οικογένεια στη Σύρο να έχει ένα τουλάχιστον μέλος στο Σύλλογο. Είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα και ποιοτική λειτουργία του.

Τυπικά, ο Σύλλογος έχει σήμερα γύρω στα χίλια μέλη. Στην πράξη, εκείνα που πληρώνουν τακτικά την ετήσια συνδρομή είναι λίγες εκατοντάδες. Το διοικητικό συμβούλιο έχει αναδείξει βασικό του στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των μελών και την ενεργοποίησή τους, με τη συμμετοχή τους μια φορά το χρόνο στη γενική συνέλευση και φυσικά με την καταβολή της ετήσιας συνδρομής.

5) Ποια είναι τα κύρια έξοδα του Συλλόγου;

Με αυτή τη σειρά, η μισθοδοσία των νοσηλευτριών, τα έξοδα κίνησής τους μαζί με τη συντήρηση των οχημάτων και η προμήθεια νοσηλευτικών υλικών. Οι υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες είναι πολύ μικρότερες. Ετησίως, τα λειτουργικά έξοδα του συλλόγου προσεγγίζουν τις 60.000€. Η συγκέντρωση αυτού του ποσού είναι ένας διαρκής αγώνας.

6) Από πού έχει έσοδα ο Σύλλογος;

Κατά ένα μικρό μόνο μέρος (λιγότερο του 10% των συνολικών εσόδων του...) ο Σύλλογος στηρίζεται στην ετήσια συνδρομή των μελών του. Επιδιώκουμε το ποσοστό αυτό να αυξηθεί, γιατί πέρα από την άμεση οικονομική στήριξη θα έδειχνε κοινωνική διάθεση για προσφορά στο συνάνθρωπο που δυσκολεύεται. Κατά τ' άλλα, τα σημαντικότερα έσοδα προέρχονται από δωρεές, εκδηλώσεις (όπως η συναυλία των ΣΑ-ΜΠΑΧ στα Χρούσσα), εκδόσεις (όπως το ετήσιο ημερολόγιο) και επιχορηγήσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

7) Πώς εκλέγεται το διοικητικό συμβούλιο;

Τα επτά απ' τα εννιά μέλη του εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία των ενεργών μελών του Συλλόγου, κάθε τρία έτη. Από ένα ακόμη μέλος ορίζουν ως εκπρόσωπό τους στο Δ.Σ. η ορθόδοξη και καθολική εκκλησία του νησιού (μια πρόβλεψη στο καταστατικό από το 1995, με στόχο την ενεργό εμπλοκή και στήριξη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων προς το Σύλλογο). Όλα τα μέλη είναι -φυσικά- άμισθα και δεν λαμβάνουν κανενός είδους αποζημίωση.

Η εκλογή του επόμενου διοικητικού συμβουλίου θα γίνει το φθινόπωρο του 2024. Είναι πάντοτε επιθυμητό σε κάθε θητεία να υπάρχει ανανέωση. Να συνυπάρχουν κάποια έμπειρα μέλη με άλλα, νέα, που έχουν ορμή και διάθεση για προσφορά. Για αυτό το διοικητικό συμβούλιο καλεί διαρκώς τους νεότερους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν το Σύλλογο.

8) Είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία του Συλλόγου στο μέλλον;

Όχι, δεν είναι. Από την πρώτη μέρα, το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο δίνει αγώνα για τον ίδιο σκοπό: να ισοσκελίζει τα έξοδα με τα έσοδα, ενώ διαρκώς αναβαθμίζει την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία, τα έσοδα του Συλλόγου συμπιέστηκαν. Ως μέλη της διοίκησης είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τοπική κοινωνία, που είναι απαραίτητο να σταθεί πλάι στο Σύλλογο.

9) Πώς μπορώ να βοηθήσω εγώ το Σύλλογο;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: γραφτείτε μέλος, καλέστε φίλους και συγγενείς να κάνουν το ίδιο, καταβάλλοντας έστω την ελάχιστη ετήσια συνδρομή των 10€. Στηρίξτε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Συνδράμετε το Σύλλογο με μια μικρή δωρεά: Για παράδειγμα, για να ευχηθείτε σε ένα φίλο σας, αντί να του κάνετε προσωπικό δώρο. Ή, στη μνήμη ενός αγαπημένου σας ανθρώπου που έχει φύγει από τη ζωή. Άλλες ιδέες: Κάντε δωρεά σε νοσηλευτικό εξοπλισμό, προσφέρετε τα έσοδα μιας εκδήλωσης που θα διοργανώσετε, κάντε μια έκτακτη κατάθεση χρημάτων, οσοδήποτε μικρή (οι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, εδώ: https://oikonosilia.eu/donate/). Εναλλακτικά, επισκεφθείτε το γραφείο μας.

Το διοικητικό μας συμβούλιο με τη σειρά του δεσμεύεται ότι η ενημέρωση των μελών και της τοπικής κοινωνίας για την πορεία και τα οικονομικά του Συλλόγου θα είναι διαρκής και αναλυτική.

10) Πώς μπορώ να ζητήσω τη βοήθεια του Συλλόγου;

Αυτή είναι πράγματι η ερώτηση που θέλουμε να μας κάνουν! Με τρεις τρόπους: καλέστε το 2281085233 (Δευτέρα ως Παρασκευή, 10 το πρωί ως 12 μεσημέρι). Τις ίδιες ώρες μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφείο μας, Αγίου Νικολάου 8, Ερμούπολη (στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου, στο βάθος). Ή, τέλος, καλέστε από πρωί ως απόγευμα το 6945032623, προκειμένου να μιλήσετε με μία από τις τρεις νοσηλεύτριες του Συλλόγου. Αν δεν απαντήσουν, μην επιμείνετε, σημαίνει ότι είναι με ασθενή. Θα δουν την κλήση και θα καλέσουν οι ίδιες. Θα εξηγήσετε την νοσηλευτική ανάγκη που έχει προκύψει μαζί με τυχόν οδηγίες του γιατρού, και θα εξυπηρετηθείτε εσείς ή το πρόσωπο για το οποίο ενδιαφέρεστε.

~~~

Κάτι τελευταίο: η πρωτοβουλία των ιδρυτών του Συλλόγου πριν 28 χρόνια ήταν ένα «δώρο» στους ανθρώπους της Σύρου. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν εξυπηρετηθεί ως σήμερα. Ας συμβάλλουμε ώστε ο Σύλλογος να εξυπηρετήσει χιλιάδες ακόμα.