Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σύρου μεταφέρθηκαν από την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Κ. Καλογεράκη στην κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Νάξο, με τη συμμετοχή του προέδρου, Ν. Ανδρουλάκη

Υγεία, νησιωτικότητα και πολιτικό φάουλ…

Άκομψη η πολιτική στάση της παράταξης, να μην προσκαλέσει τον διοικητή του Γ.Ν. Σύρου, Νίκο Ρούσα

Το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς επίσης συνολικά η ατζέντα των αιτημάτων για την ενίσχυση και στήριξη του Βαρδάκειου και Πρώιου, αλλά ακόμη και τα τελευταία γεγονότα για την πτητική βάση του ΕΚΑΒ στο νησί, μεταφέρθηκαν προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, στην πολιτική εκδήλωση με θέμα την Υγεία που πραγματοποιήθηκε προχθές, αργά το απόγευμα στη Νάξο, από την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη.

Η ίδια μίλησε αναλυτικά για τα “ανοιχτά” θέματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του μοναδικού δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου στις Κυκλάδες, ενώ σε παρόμοιο τόνο έκανε τοποθέτηση εκ μέρους των ιατρών και ο Σπάρτακος Ιορδανίδης, που συμμετέχει και στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.

Δεδομένου πως η κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ καταπιάστηκε μονοθεματικά με το ζήτημα της Υγείας, τις προτάσεις της παράταξης για το ΕΣΥ και μάλιστα αναφορικά με τα νησιά και τις ανάγκες τους, μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτικό(!) φάουλ, η μη πρόσκληση του διοικητή του Βαρδάκειου και Πρώιου, Νίκου Ρούσα.

Το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” πως δηλαδή δεν παρέστη και δεν συμμετείχε, ακριβώς επειδή δεν προσκλήθηκε, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο ίδιος στην εφημερίδα, όταν ρωτήθηκε. Ιδιαιτέρως σαφής, ο κ. Ρούσας, ανέφερε πως, “ως κοινός διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου και του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, δεν έλαβα καμία επίσημη πρόσκληση”.

Πληροφορίες θέλουν να μην προσκλήθηκε ούτε και η αναπληρώτρια διοικήτρια, Καλή Φραγκίσκου.

Δυστυχώς, τα παραπάνω αποτελούν γεγονότα που μόνον αρνητικά σχολιάζονται, καθώς, ασχέτως αν η επιλογή διοικητών μέχρι σήμερα, γινόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση και άρα, περιείχε κατά κύριο λόγο κομματικό πρόσημο, δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να αποκλείει - από σοβαρές συζητήσεις -, πρόσωπα, που έχουν θέσεις ευθύνης και δη, σε δημόσια Νοσοκομεία κι εν προκειμένω του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Παρέμβαση ουσίας για τα άλυτα θέματα

Η κ. Καλογεράκη μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την παρέμβασή της, γνωστοποιώντας τα θέματα τα οποία έθιξε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

“Μίλησα για το Νοσοκομείο της Σύρου, καθώς εμείς ως Σύλλογος προσκληθήκαμε. Θίξαμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας. Είπαμε πως μέχρι το τέλος του 2023 συνταξιοδοτούνται κι άλλοι ιατροί σημαντικών ειδικοτήτων. Είπαμε πως κινδυνεύει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού γιατί μένει με μία ιατρό, καθώς φεύγει ο διευθυντής της Μονάδας. Οπότε μένει μια νεφρολόγος. Αν δεν έρθει άμεσα άλλος ιατρός, κινδυνεύει η Μονάδα.

Επίσης, είπα πως η Παθολογική μέχρι το τέλος του χρόνου μένει με δύο παθολόγους από πέντε και εδώ και καιρό, είμαστε χωρίς νευρολόγο και χωρίς ψυχίατρο”.

Η ίδια αναφέρθηκε και στα προβλήματα που συνοδεύουν κι άλλες Κλινικές του Νοσοκομείου.

“Σχετικά με τη Χειρουργική είπαμε πως ναι μεν έχει προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή της, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει διευθυντής, δεν έρχονται και ειδικευόμενοι.

Επίσης, δημιουργούνται νέα Τμήματα χωρίς να στελεχώνονται επαρκώς από νοσηλευτικό προσωπικό, αφού δεν γίνονται προκηρύξεις. Τα νέα Τμήματα είναι η ΜΑΦ, η Covid και τώρα η Ογκολογική υπομονάδα, με αποτέλεσμα να έχει εξουθενωθεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Είπαμε για τη ΜΑΦ ότι δεν λειτουργεί γιατί οι ιατροί της, συνεπικουρούν σε άλλα Τμήματα”.

Πιο αναλυτικά, πρόσθεσε: “Επί της ουσίας είχε δύο καρδιολόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι επίσημα στο Καρδιολογικό και τον άλλον τον έχει πάρει η Καρδιολογική γιατί έχει μείνει με τον υπό παράταση συντονιστή τον κ. Μικρογεωργίου, έναν ακόμη που ήταν στη ΜΑΦ και τον κ. Χατζηγεωργίου που συνεπικουρεί για να βγαίνουν οι εφημερίες στην Καρδιολογική Μονάδα Εμφραγμάτων. Σημειώσαμε πως η διευθύντρια της ΜΑΦ επειδή έχουν μείνει δύο αναισθησιολόγοι, συνεπικουρεί στο Χειρουργείο”.

Ακόμη, η κ. Καλογεράκη επεσήμανε πως, “οι τεχνολόγοι στο Ακτινολογικό από 11 που έπρεπε να είναι έχουν μείνει 7, την ίδια στιγμή που έχουν πολλά αντικείμενα (μαστογραφίες, αξονικές, ακτινογραφίες κ.α.)”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία, ενώ μίλησε και για τους συμβασιούχους και το θέμα της καθαριότητας. “Η Τεχνική Υπηρεσία έχει “μείνει” από προσωπικό και στην ουσία θέλει στελέχωση. Τονίσαμε πως χρειάζεται η μονιμοποίηση των εκτάκτων και αυτών που είναι με προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς είναι υπό καθεστώς ομηρίας με παρατάσεις συμβάσεων (λήγουν τέλος του 2023). Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στείλαμε έγγραφο και στην ΥΠΕ να παραμείνουν οι ΣΟΧ ως έχουν, για να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον, αφού ο ιδιώτης κοστίζει τα διπλάσια χρήματα και αμείβονται καλύτερα με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενες στα συνεργεία καθαριότητας”.

Τέλος, η πρόεδρος, εστίασε στον Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου. “Είπαμε πως πρέπει να γίνει αλλαγή του Οργανισμού γιατί τα νέα Τμήματα δεν είναι στον παλιό Οργανισμό. Κι αυτό για να ζητήσουμε και νέες θέσεις”, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο κτηριακό. “Χρειαζόμαστε και νέο κτήριο και το τεκμηριώσαμε”.

Η πτητική βάση και το ελικόπτερο στη Σύρο”

Σαφής ήταν στο μήνυμά της η κ. Καλογεράκη αναφορικά και με την υπόθεση της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο και την απουσία του ελικοπτέρου, από τα μέσα Αυγούστου.

“Για την πτητική βάση είπα πως ανήκει στην πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, δηλαδή στη Σύρο, εκεί που είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο και Νοσοκομείο αναφοράς και το ελικόπτερο απαιτούμε να επιστρέψει στη βάση του τώρα και να παραμείνει στη Σύρο”, μετέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος, λέγοντας μάλιστα πως, “η πτητική βάση αφορά όλα τα Κυκλαδονήσια και πρέπει όλα τα νησιά να ξεσηκωθούν για την επιστροφή του ελικοπτέρου στη Σύρο”.

Τέλος, έκλεισε με ένα σαφές μήνυμα για το δημόσιο σύστημα Υγείας. “Εμείς αγωνιζόμαστε και επιμένουμε για τη δωρεάν και δημόσια Υγεία. Και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε”, δεσμεύθηκε από την πλευρά της.

Χωρίς κίνητρα οι ιατροί δεν μένουν”

Δεδομένων των δυσκολιών που “επιφυλάσσει” η νησιωτικότητα για την έλευση και παραμονή των ιατρών στα νησιά, ο ιατρός, Σπάρτακος Ιορδανίδης έκανε παρέμβαση, στην ίδια εκδήλωση.

“Η παρέμβασή μου αφορούσε σε συγκεκριμένα σοβαρά θέματα. Είπα πως βγαίνουν σε σύνταξη αρκετοί συνάδελφοι και άρα, υπάρχει και μεγαλώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου και άρα, δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν κάποιες Κλινικές.

Επίσης, έθεσα το ζήτημα των κινήτρων”, τόνισε, εξηγώντας πως, “πρέπει να σημειώσω πως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πληρώνει επίδομα στέγασης, ενώ η Σύρος όχι”. Ως εκ τούτου, παρατήρησε πως, “σε λίγο δεν θα έχουμε ιατρούς”.

Τέλος και ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της απουσίας του ελικοπτέρου. “Φυσικά έθεσα και το θέμα της πτητικής βάσης του ελικοπτέρου. Ζητάμε την άμεση επιστροφή στη Σύρο προς όφελος όλων των Κυκλάδων”, σχολίασε, κλείνοντας την τοποθέτησή του στην πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.