του Νίκου Αλμπανόπουλου, προέδρου ΔΣ

Σύλλογος Κατ' Οίκον Νοσηλείας Σύρου: Πώς θα ζητήσετε βοήθεια - πώς θα βοηθήσετε

  • Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, 2023 - 06:16

Ο Σύλλογος Κατ' Οίκον Νοσηλείας βρίσκεται στο 29ο έτος της λειτουργίας του. Είναι εντυπωσιακό ότι τρεις δεκαετίες μετά τη δημιουργία του, οι ανάγκες που ήρθε να εξυπηρετήσει, όχι απλώς εξακολουθούν, αλλά διευρύνονται. Θα περίμενε κανείς να έχει χτιστεί σταδιακά ένα δημόσιο σύστημα φροντίδας στο σπίτι, για τους ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία. Κάθε άλλο. Την πρωτοβουλία στη Σύρο πήραν το 1995 απλοί άνθρωποι που νοιάζονταν και έκτοτε, πολλοί άλλοι εργάστηκαν για την ανάπτυξη του συλλόγου.

Μερικά στοιχεία, ως γνωριμία:

Τι προσφέρει ο σύλλογος

Νοσηλευτικές υπηρεσίες κατ' οίκον, σε ασθενείς που έχουν σχετική συνταγή ή οδηγία από γιατρό. Παράδειγμα: ασθενής που εξέρχεται από το νοσοκομείο όπου είχε νοσηλευτεί και πρέπει για ένα χρονικό διάστημα να συνεχίσει τη θεραπεία στο σπίτι, με ενέσεις ή άλλου τύπου νοσηλεία. Άλλο: άνθρωπος που έχει ανάγκη νοσηλείας τακτικά ή και συνεχώς: αλλαγές σε τραύμα, αιμοληψίες, μετρήσεις πίεσης και άλλων ζωτικών στοιχείων, ατομική υγιεινή κ.ά. Με δυο λόγια, οι νοσηλευτικές πράξεις μπορεί να παρέχονται για το συγκεκριμένο διάστημα που έχει ορίσει ο γιατρός ή σε μόνιμη βάση, επ' αόριστον. Για 365 μέρες το χρόνο (Κυριακές, αργίες...) χωρίς χρέωση. Πάντοτε -και μόνο- δωρεάν.

Τι δεν μπορεί να προσφέρει ο σύλλογος

Πριν απαντήσουμε την ερώτηση, μια διευκρίνιση: Οι νοσηλεύτριες του συλλόγου μας επισκέπτονται καθημερινά, με αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα που συντάσσεται σε εβδομαδιαία βάση, πολλές κατοικίες. Παρακάτω θα δώσουμε ακριβή στοιχεία, αλλά πάντως οι επισκέψεις είναι συνήθως περισσότερες από 15 ημερησίως. Σε όλη τη Σύρο, με όχημα του συλλόγου. Με τη χρονική επιβάρυνση που προκύπτει για την μετάβαση από σημείο σε σημείο και τη στάθμευση, που συχνά δεν είναι δυνατή κοντά στην κατοικία. Έτσι, ο καθαρός χρόνος ανά επίσκεψη δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα δεκαπέντε με είκοσι λεπτά. Φυσικά, κάποιες φορές, οι συνθήκες επιβάλλουν στη νοσηλεύτρια να μείνει πλάι στον ασθενή περισσότερο. Δεν είναι όμως ο κανόνας.

Συνεπώς, από τη φύση του, ο σύλλογός μας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει συνανθρώπους που έχουν ανάγκη μακροχρόνιας παραμονής της νοσηλεύτριας πλάι τους, σε διαρκή βάση. Όπως επίσης δεν μπορεί να καλύψει έκτακτα περιστατικά. Αν πχ. κάποιος ασθενής νιώσει ξαφνική αδιαθεσία ή γενικότερα χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα, πρέπει να καλέσει γιατρό ή ασθενοφόρο. Οι νοσηλεύτριές μας θα βρίσκονται σε κάποια κατοικία, ενδεχομένως μακριά, και η αναμονή σε ένα έκτακτο περιστατικό, το οποίο ούτως ή άλλως απαιτεί γιατρό, μπορεί να έχει συνέπειες.

Τι άλλο προσφέρει ο σύλλογος

Μια δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει πολύ το τελευταίο διάστημα, είναι ο δανεισμός νοσηλευτικού υλικού: κρεβάτια, αμαξίδια, βοηθήματα βάδισης, στρώματα και πολλά ακόμα. Μετά τη χρήση, οσοδήποτε χρόνο κρατήσει αυτή, επιστρέφονται στο σύλλογο, φρεσκάρονται και επιδιορθώνονται από τον εθελοντή κ. Παναγιώτη Τζαναβάρη και δανείζονται εκ νέου. Συνεπώς, όποια οικογένεια διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό και δεν τον χρειάζεται πλέον, παρακαλείται να τον προσφέρει στο σύλλογό μας. Σημαντικές ως τώρα είναι οι παροχές υλικών από το νοσοκομείο μας. Όποιοι πάλι έχουν ανάγκη εξοπλισμού, ας επικοινωνήσουν για τον έλεγχο διαθεσιμότητας.

Ποια είναι τα οικονομικά του συλλόγου

Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία χρόνια, το ετήσιο κόστος λειτουργίας προσεγγίζει τις 60.000€. Οφείλεται πρωτίστως στις δαπάνες μισθοδοσίας/ασφάλισης δύο νοσηλευτριών πλήρους και μίας μερικής απασχόλησης. Κατά τα λοιπά, στα έξοδα κίνησης και συντήρησης των δύο οχημάτων μας και στην προμήθεια αναλώσιμων νοσηλείας.

Κατά το ένα δέκατο, τα έσοδα του συλλόγου μας προέρχονται από τη συνδρομή των μελών, που έχει καθοριστεί σε μόλις 10€ το χρόνο. Έχει τεράστια αξία για μας η στήριξη από την τοπική κοινωνία, με εγγραφή περισσότερων μελών (αυτή τη στιγμή, τα οικονομικά ενήμερα μέλη είναι περίπου πεντακόσια). Ιδανικά, κάθε οικογένεια στο νησί θα έπρεπε να έχει ένα μέλος στο σύλλογο --και αυτό καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να πράξουν: να εγγραφούν μέλη.

Κατά τα εννιά δέκατα, τα έσοδα προέρχονται από δωρεές και δράσεις, όπως πρόσφατα η συναυλία της Ομάδας «Καβάφης» στο θέατρο Απόλλων, η θεατρική παράσταση «Μανδραγόρας» της ομάδας «Ατάκα» ή η πώληση του ετήσιου ημερολογίου μας. Ακόμα, από μικρές επιχορηγήσεις δημόσιων φορέων.

Απ' όλα τα παραπάνω, οι δωρεές αποτελούν τον κυριότερο στυλοβάτη του συλλόγου. Συνήθως γίνονται στη μνήμη ενός προσφιλούς προσώπου ή και χωρίς αφορμή. Είναι αυτονόητο ότι τα μέλη μας και οι συνάνθρωποι που ωφελούνται, είναι ευγνώμονες προς κάθε συμπολίτη που αποφασίζει να δωρίσει οποιοδήποτε ποσό. Ωστόσο, είναι εδώ ευκαιρία να αναφερθούμε στην όλως εξαιρετική δωρεά της κας Δέσποινας Παρασκευαΐδου που τον περασμένο Ιούλιο συνεισέφερε 10.000€, η μεγαλύτερη ιδιωτική δωρεά που είχαμε στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας. Πολύ σημαντικές επίσης οι δωρεές των ιδρυμάτων Μαρτίνου (5.000€) και Μωραϊτη (10.000€), οι οποίες μάλιστα είναι τακτικές.

Χάρη στη στήριξη όλων σας, την καθοδήγηση των μελών του ΔΣ και την άριστη δουλειά των νοσηλευτριών μας, ο σύλλογος πέτυχε να αυξήσει τις επισκέψεις στα σπίτια ασθενών συμπολιτών μας κατά 53,5% το 2023 (ως σήμερα) έναντι του 2021. Πρόκειται για αύξηση χωρίς προηγούμενο που αναλογεί σε περισσότερες από 5.200 επισκέψεις κατ' οίκον ετησίως! Επιτεύχθηκε επίσης την τρέχουσα διετία ο πλήρης ισοσκελισμός των εξόδων - εσόδων.

Και, έμεινε για τελευταίο, το πιο σημαντικό.

Πώς ζητάτε τη βοήθεια του συλλόγου

Με τρεις τρόπους: καλέστε το 2281085233 (Δευτέρα με Παρασκευή, 10:00 ως 12:00 μεσημέρι). Τις ίδιες ώρες, επισκεφθείτε το γραφείο μας, Αγίου Νικολάου 8, Ερμούπολη (στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου, στο βάθος). Το στελεχώνουν οι εθελόντριες και εθελοντές μας Ελένη Δρακοπούλου, Μαρία Κάτρη, Αγάθη Καραμπούλα, Ρένα Μαυρίκου, Δημήτρης Ταρζέντας και Μαρία Μπισκετζή. Εναλλακτικά  καλέστε από πρωί ως απόγευμα το 6945032623, προκειμένου να μιλήσετε με μία από τις νοσηλεύτριες του Συλλόγου. Αν δεν απαντήσουν, μην επιμείνετε. Σημαίνει ότι είναι με ασθενή. Θα δουν την κλήση και θα καλέσουν οι ίδιες. Θα εξηγήσετε την νοσηλευτική ανάγκη που έχει προκύψει μαζί με τυχόν οδηγίες του γιατρού, και θα εξυπηρετηθείτε εσείς ή το πρόσωπο για το οποίο ενδιαφέρεστε.