Ανασκόπηση 2023

Ο χρόνος που πέρασε στην Υγεία και στο Νοσοκομείο Σύρου

  • Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου, 2024 - 06:18

Η αγωνία, οι μάχες και οι διεκδικήσεις για τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς και της απουσίας του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ από την πτητική βάση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, ήρθαν σε πρώτο πλάνο τη χρονιά που πέρασε.

Στην ανασκόπηση για τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους, τέθηκε στην πρώτη γραμμή και ο συντονισμός όλων των πλευρών σε τοπικό επίπεδο – με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου -, προκειμένου να κληθεί στη Σύρο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Επίσης, το 2023 άλλαξε σκυτάλη η διοίκηση και ανέλαβε ο ιατρός – αγγειοχειρουργός, Νικόλαος Ρούσας.

Ιανουάριος

10/1: Η Stoiximan προχώρησε σε δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού βαθιάς κατάψυξης (-40οC) πλάσματος για τις ανάγκες του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σύρου.

18/1: ONEX και CISCO προωθούν πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Νοσοκομείου Σύρου, που ξεπερνά το ποσό των 300 χιλ. ευρώ.

15/1: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο εξοπλισμός του Οδοντιατρείου του Νοσοκομείου.

Φεβρουάριος

6/2: Το Νοσοκομείο Σύρου αποκτά για πρώτη φορά ιατρό παθολόγο – ογκολόγο.

14/2: Εκκίνηση διαδικασιών για ηλεκτρονικό βραχιολάκι ταυτοποίησης για τους ασθενείς του Νοσοκομείου Σύρου.

22/2: Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ. Σταθερά στην πρώτη γραμμή για διεκδικήσεις για τη δημόσια υγεία.

28/2: Βραβεύτηκε η διευθύντρια Παιδοψυχιατρικής ΕΣΥ, Σοφία Μπαχαράκη για τις υπηρεσίες τηλεπαιδοψυχιατρικής από το Υπ. Υγείας.

Μάρτιος

20/3: Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Σύρου και 5 ακόμα Νοσοκομείων στο Ν. Αιγαίο με τη συνδρομή της Περιφέρειας.

27/3: Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου και η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (Ε.Ι.Ν.NΟ.Σ), εκφράζουν την αγωνία τους για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση του νοσοκομείου.

Απρίλιος

6/4: Την αγανάκτησή τους αναφορικά με τον εφιάλτη της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου, ο οποίος παρουσιάζεται εντεινόμενος όσο περνά ο καιρός, εκφράζουν ξανά οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων, καλώντας σε νέα κινητοποίηση τον κόσμο της Σύρου. Γνωστοποιούν πως απευθύνονται στις Εισαγγελικές Αρχές για προστασία ιατρών και νοσηλευτών.

10/4: Επιβεβαίωσε ο Μιχάλης Ζουλουφός πως παραιτήθηκε από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

25/4: Ανακοινώνεται πως το Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο επιστρέφει στη Σύρο για τη διεξαγωγή του.

Ιούνιος

1/6: Συνέντευξη Τύπου του νέου διοικητή του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Νίκου Ρούσα για την ανάληψη της θέσης και των καθηκόντων του.

19/6: Καταγγελία της ΕΙΝΝΟΣ για δυσλειτουργία του χειρουργικού τμήματος στο Νοσοκομείο.

21/6: Παραίτηση του παθολόγου Γιάννη Χατζηγεωργίου από το Νοσοκομείο Σύρου.

Ιούλιος

5/7: Το ίδρυμα “Αντώνιος Ε. Κομνηνός” αναλαμβάνει τα έξοδα της Ογκολογικής κλινικής του Νοσοκομείου.

6/7: Η ΟΝΕΧ καλύπτει τα έξοδα διαμονής των ιατρών που μετακινούνται στη Σύρο το καλοκαίρι.

23/7: Σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο ο Συριανός ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης.

Σεπτέμβριος

6/9: Ελλείψεις αντιβιοτικών, καθώς και άλλων σκευασμάτων ευρείας κυκλοφορίας καταγράφονται και στη Σύρο, όπως και σε άλλα νησιά, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, μία “ανάσα” πριν την εμφάνιση του μεγάλου κύματος ιώσεων.

27/9: Νέο κεφάλαιο “ανοίγει” για το Νοσοκομείο Σύρου όσον αφορά στις βελτιώσεις σε κτηριακό επίπεδο, καθώς βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός προϋπολογισμού ύψους 800 χιλ. ευρώ για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του.

Οκτώβριος

10/10: Σε “Γεωργαλή Ανδρούλα” ονομάζεται η Παθολογική πτέρυγα, όπως αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση του “Βαρδάκειου και Πρώιου”.

17/10: Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ: “Εδώ και 1,5 μήνα περίπου η πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, στην οποία βρίσκεται το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, έχει “χάσει” το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ από την πτητική βάση. Καμία επίσημη πληροφόρηση μέχρι σήμερα δεν έχουμε για την αδικαιολόγητη απουσία του ελικοπτέρου”.

25/10: Χωρίς αεροδιακομιδές οι κάτοικοι των νησιών Αιγαίου και Ιονίου καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

31/10: Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αναφορικά με τα προβλήματα που συνοδεύουν το Νοσοκομείο Σύρου, θα ζητήσουν όλοι οι φορείς, οι παρατάξεις και τα σωματεία που συμμετείχαν στη σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Σύρου, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Νοέμβριος

6/11: Καμία σαφή απάντηση δεν υπήρξε σχετικά με την επιστροφή του ελικοπτέρου της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, από τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, προς τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, που μετέβησαν στην Αθήνα.

18/11: Παρέμβαση του βουλευτή Φ. Φόρτωμα στη Βουλή για την απουσία ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ από την βάση της Σύρου.

30/11: Τρία νέα διεθνή βραβεία για το Νοσοκομείο Σύρου για περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες (Χρυσό Βραβείο Κλιματικής Πολιτικής, Αργυρό Βραβείο Μείωσης Εκπομπών Αερίων και Χρυσό Βραβείο Κλιματικής Ηγεσίας).

Δεκέμβριος

1/12: Παρέμβαση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσου στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και την επιστροφή του.

4/12: Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τη μη επιστροφή του μέχρι στιγμής.

22/12: Η Κατερίνα Καλογεράκη εκ νέου πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

 

 

 

 

 

Ετικέτες: