Μία ακόμη αναβολή της επίσκεψης του Άδωνι Γεωργιάδη στη Σύρο για τα σοβαρά θέματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου και των δομών υγείας στα νησιά

Ο ανασχηματισμός “πνίγει” την άφιξη του υπουργού Υγείας

Απογοήτευση ξανά για τους εργαζόμενους του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, που δουλεύουν το καλοκαίρι χωρίς ενίσχυση

Ανατροπή στο προγραμματισμένο για τις 17 Ιουνίου ραντεβού στη Σύρο, του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους του Νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας του νησιωτικού νομού, προκαλεί ως φαίνεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο πρωθυπουργός είναι θέμα ωρών να ανακοινώσει έναν ακόμη ανασχηματισμό.

Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο πως θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τεράστιες ανάγκες ενίσχυσης του Νοσοκομείου το ταχύτερο, οι οποίες αν δεν συζητηθούν με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν, έστω και μερικώς.

Η αναβολή του συγκεκριμένου ραντεβού, προκύπτει μετά από άλλες δύο ακυρώσεις, κατάσταση που γεννά εύλογα και δικαίως αγανάκτηση στο υπάρχον προσωπικό του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, που αγωνίζεται να ανταπεξέλθει σε όλα τα περιστατικά και τις ανάγκες που προκύπτουν όχι μόνο από τη Σύρο, αλλά και από τις Κυκλάδες.

Δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου, η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη, κάτι που επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη με δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”. Επισημαίνει δε, πως, εν αναμονή της λειτουργίας της Ογκολογικής υπομονάδας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Νικόλαο Ρούσα στην πρόσφατη συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη – προεκλογικά -, το πρόβλημα εντείνεται, αφού θα απασχοληθεί προσωπικό που ήδη δουλεύει στο Νοσοκομείο.

Η κ. Καλογεράκη μίλησε αναλυτικά στην εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρξει άμεσα συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά και γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να αποφασιστεί με τί τρόπο θα διεκδικηθεί η ενίσχυση σε προσωπικό, αφού προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν τελικά και πότε, θα έρθει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Σύρο.

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση στην πρωτεύουσα του νησιωτικού νομού προετοιμαζόταν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο από το τέλος του περασμένου έτους και το Υπουργείο την έχει ακυρώσει τρεις φορές.

Άκυρο ένα ακόμη ραντεβού για την Υγεία

Στην ερώτηση αν η πρόεδρος γνωρίζει για τη νέα ματαίωση της συνάντησης στη Σύρο, υπήρξε σαφής: “Με ενημέρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του υπουργού Υγείας που ήταν για τις 17 Ιουνίου, χωρίς να ξέρουμε κάποιο άλλο νεότερο για το αν θα γίνει τελικά αυτή η συνάντηση”.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως αυτή η αρνητική εξέλιξη προκαλεί ξανά αγανάκτηση στο προσωπικό. “Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως η Σύρος έχει το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο των Κυκλάδων. Και όλα τα περιστατικά των Κυκλάδων έρχονται εδώ και το βλέπουμε καθημερινά τόσο με τις αεροδιακομιδές, όσο και με τις μεταφορές με πλωτό σκάφος. Θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και σίγουρα ο Σύλλογος δεν θα μείνει με δεμένα χέρια πλέον”, επεσήμανε η κ. Καλογεράκη, τονίζοντας ακόμη πως, “κάναμε υπομονή από τον Οκτώβριο που έγινε η συνάντηση στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Ανατέθηκε να το διοργανώσει ο πρόεδρος, κ. Ρούσσος και το βρήκαμε ως μία πολύ καλή ιδέα να γίνει μία πανκυκλαδική συνάντηση για όλα τα προβλήματα των δομών Υγείας στο νησιωτικό νομό, με δημάρχους και με φορείς του νησιού”.

Δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια

Στην ερώτηση αν ο Σύλλογος θα πάρει αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί και τι θα διεκδικήσει, αφού  το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι υπαρκτό και πρέπει το Νοσοκομείο να ενισχυθεί, ανέφερε: “Από εδώ και πέρα, σίγουρα με τον Σύλλογο θα πρέπει να κάνουμε ένα Δ.Σ. και ίσως μία γενική συνέλευση με όλους τους εργαζόμενους γιατί το καλοκαίρι για εμάς είναι πάρα πολύ άσχημο έτσι όπως έχει εξελιχθεί”. Παρατήρησε ακόμη πως, “είμαστε και λίγο πριν το άνοιγμα μίας πολύ σοβαρής κλινικής, όπως είναι η Ογκολογική υπομονάδα, χωρίς προκήρυξη προσωπικού”.

Γνωστοποίησε, επίσης, πως για τη λειτουργία της, “θα χρησιμοποιηθεί προσωπικό από το Νοσοκομείο – ένα ή δύο άτομα που θα εκπαιδευτούν στην Αθήνα”, επισημαίνοντας αυτονόητα όμως πως, “δεν νομίζω ότι είναι σωστό ένα νέο τμήμα να ξεκινά τη λειτουργία του με μία γιατρό και δύο εργαζόμενους για να καλύψει όλη την εβδομάδα”.

“Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλες αντοχές”

Σχετικά με τον λόγο της ακύρωσης και για το αν επηρεάζει ο ανασχηματισμός που θα ανακοινώσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κ. Καλογεράκη σχολίασε: “Δεν μπαίνω καν σε αυτή τη διαδικασία να σκεφτώ γιατί άλλη μία αναβολή. Είναι κατά σειρά η τρίτη αναβολή.

Στη συνάντηση με την κ. Αγαπηδάκη, η ίδια δεν δεσμεύθηκε για τίποτα. Της καταθέσαμε τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσής μας και θα πρέπει επιτέλους να επικεντρωθούμε σε αυτά.

Έχουμε και εσωτερικά θέματα και γι’ αυτά της κατατέθηκε εσωτερικός φάκελος. Όμως, η “καραμέλα” ότι έχουμε μόνο εσωτερικά θέματα και θα πρέπει να τα επιλύσουμε πρέπει να σταματήσει. Το ουσιαστικό ζήτημα του Νοσοκομείου της Σύρου είναι η υποστελέχωση”.

Η πρόεδρος προτού κλείσει τις απαντήσεις της, ανέφερε πως, θα προχωρήσει άμεσα η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου. “Εμείς θα κάνουμε σίγουρα με το Δ.Σ. του Συλλόγου μία συνάντηση σύντομα για να δούμε πώς θα κινηθούμε, αλλά περιμένουμε και από τους φορείς να κάνουμε κάτι ουσιαστικό. Το Νοσοκομείο – το έχω πει πολλές φορές – δεν είναι επιχείρηση των εργαζομένων. Αφορά όλους τους πολίτες της Σύρου και πρέπει να κινηθούν προς μία κατεύθυνση διεκδίκησης για στελέχωση άμεσα, για τους καλοκαιρινούς μήνες, που έχουμε μεγάλη ανάγκη. Διαφορετικά δεν ξέρω πώς θα παλέψουμε να καλύψουμε όσα προκύπτουν. Και σίγουρα, οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλες αντοχές”.