Στη Σύρο αναμένεται κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη

Επιτακτική ανάγκη η στελέχωση του νοσοκομείου

Κατερίνα Καλογεράκη: "Αναμένουμε από τον υπουργό να δεσμευτεί για την άμεση κάλυψη της δευτεροβάθμιας μονάδας των Κυκλάδων"

Τη Σύρο, σύμφωνα με προσωπικές δημόσιες δηλώσεις του, θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η επίσκεψη του υπουργού, η οποία αναμένεται από τον περασμένο Μάιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκει "πληγωμένο" το νοσοκομείο του νησιού, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Για τα προβλήματα της υγειονομικής μονάδας, τα οποία συνεχίζουν να προβληματίζουν, μιλά στην "Κοινή Γνώμη" η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη, η οποία τονίζει ότι παρ' όλη την υποστελέχωση, το υπάρχον δυναμικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε το νοσοκομείο να παραμένει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες.

Άδωνις Γεωργιάδης: "Το νοσοκομείο έχει σήμερα περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές από ότι είχε το 2019"

Για τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου Σύρου, μίλησε χθες το πρωί, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ "Αταίριαστοι", στην οποία φιλοξενούνταν και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης η γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων, Άννα Καμπάνη.

Η κα. Καμπάνη αναφέρθηκε στα κενά στο Παθολογικό, Χειρουργικό Τμήμα, καθώς και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τονίζοντας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα κενά που παρουσιάζονται ανέρχονται σε 20, δίνοντας ως παράδειγμα τα ΤΕΠ, όπου σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των επειγόντων περιστατικών, όπου από τις τέσσερις ιατρικές θέσεις που προβλέπονται, δεν έχει καλυφθεί ούτε μία.

Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, και αναφερόμενος στο νοσοκομείο της Σύρου, έκανε λόγο για αιτιάσεις ενός συνδικαλιστικού οργάνου, υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό που παρουσίασε η κα. Καμπάνη αφορούν στα "κενά επί του οργανισμού της υγειονομικής μονάδας. Λέει την αλήθεια; Την αλήθεια λέει. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Όχι ακριβώς. To νοσοκομείο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, έχει μέση πληρότητα 45%. Έχει λιγότερες από τις μισές του κλίνες ενεργές. Το νοσοκομείο έχει 45 γιατρούς".

Ο υπουργός Υγείας συνεχίζοντας την αναφορά του για την υγειονομική μονάδα της Σύρου, δήλωσε ότι επί θητείας του έχουν προκηρυχθεί τρεις θέσεις γιατρών, οι δύο από αυτές έχουν βγει άγονες. "Ανακαινίζουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και μία αύξηση του προϋπολογισμού από το 2019 30,5%. Το νοσοκομείο της Σύρου σήμερα έχει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές από ότι είχε το 2019", είπε καταλήγοντας ο κ. Άδωνις, που προανήγγειλε ταυτόχρονα την επίσκεψή του την επόμενη εβδομάδα στο νησί.

Να σημειωθεί ότι τον κ. Άδωνι θα συνοδεύει κλιμάκιο του Υπουργείου αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, από τον υφυπουργό, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον διοικητή της 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων κ. Ροϊλό.

"Να δοθούν άμεσες λύσεις για στελέχωση ακόμη και με επικουρικό προσωπικό"

Μία αντίθετη εικόνα από αυτή που παρουσίασε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας σχετικά με τη στελέχωση του νοσοκομείου, παρουσιάζει μέσω της εφημερίδας, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη.

Η πρόεδρος πολύ συνοπτικά τονίζει ότι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, υ υγειονομική μονάδα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το καθεστώς της υποστελέχωσης, καθώς δεν έχει ενισχυθεί σε προσωπικό, τόσο νοσηλευτικό, όσο και ιατρικό.

"Το προσωπικό δεν έχει ενισχυθεί. Εξαίρεση αποτελεί η Χειρουργική Κλινική, στην οποία υπηρετεί ένας επιπλέον γιατρός που έχει έρθει από το Τζάνειο Νοσοκομείο. Παράλληλα, παρουσιάζονται ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως ψυχιάτρου και νευρολόγου. Υπηρετούν τρεις αναισθησιολόγοι, σε σύνολο τεσσάρων θέσεων που προβλέπεται, εκ των οποίων ο ένας λειτουργεί συνεπικουρικά, καθώς ουσιαστικά υπηρετεί στη ΜΑΦ. Στο Καρδιολογικό Τμήμα, ενώ προβλέπονται τέσσερις θέσεις, αυτή τη στιγμή υπηρετούν δύο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Μονάδα Τεχνητού Τεφρού προβλέπονται τρεις θέσεις, υπηρετούν δύο, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται υπό παράταση λόγω συνταξιοδότησης" επισήμανε, μεταξύ άλλων, η κα. Καλογεράκη, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν προκηρυχθεί επιπλέον θέσεις για την λειτουργία της Ογκολογικής υπομονάδας, κάτι που σημαίνει ότι θα απασχοληθεί προσωπικό που ήδη δουλεύει στο νοσοκομείο.

"Στο Ακτινολογική Τμήμα από τις 11 θέσεις, υπηρετούν αυτή τη στιγμή επτά άτομα, τα οποία καλούνται να καλύψουν καθημερινά έναν μεγάλο όγκο εργασίας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντελώς υποστελεχωμένη βρίσκεται και η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου. Τέλος, θα πρέπει να πω ότι το Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών είναι τελείως ακάλυπτο, καθώς από τις τέσσερις θέσεις ιατρικού προσωπικού που προβλέπονται, δεν έχει καλυφθεί ούτε μία", υπογράμμισε, καταλήγοντας ότι η το νοσοκομείο χρειάζεται άμεση στελέχωση προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει την καλοκαιρινή περίοδο.

"Περιμένουμε από την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Σύρο, να δοθούν άμεσες λύσεις για στελέχωση ακόμη και με επικουρικό προσωπικό, διότι είμαστε το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στο νομό, κάτι που σημαίνει ότι δεχόμαστε όλα τα περιστατικά των Κυκλάδων. Παρ' όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν πρέπει να τονίσω και αυτό να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, ότι ο κόσμος που προσέρχεται στο νοσοκομείο πρέπει να νιώθει ασφαλής, καθώς δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, παρέχοντας τις όσο καλύτερες υπηρεσίες ", τόνισε κλείνοντας τις δηλώσεις της στην εφημερίδα.