Διευκρινίσεις του αναδόχου για την ομαλή και ποιοτική υλοποίηση του έργου, με φόντο τη σημαντική έκπτωση επί του προϋπολογισμού

Το φθινόπωρο η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου

Σε εξέλιξη ακόμη δύο έργα με υψηλή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ίδρυμα του Αντώνη Κομνηνού

Με το συνολικό ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε τρία βασικά και μεγάλα έργα για το Νοσοκομείο Σύρου, το “Βαρδάκειο και Πρώιο” στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις κτηριακές υποδομές του, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Αναλυτικά, πρόκειται για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης που θα αρχίσει να υλοποιείται από το φθινόπωρο και μετά, με προσφορά ύψους 2.229.361,41 ευρώ που έδωσε ο ανάδοχος, η προσφορά του οποίου τελικά εγκρίθηκε χθες από τη Δημοτική Επιτροπή, αφού εξετάστηκε η επάρκεια για τις παρεμβάσεις, δεδομένου πως επί του αρχικού προϋπολογισμού, έδωσε μία μεγάλη έκπτωση της τάξεως του 23,79%. Σημειώνεται πως η χρηματοδότηση προέρχεται από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και θα το υλοποιήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς το Νοσοκομείο δεν διαθέτει στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία.

Επιπλέον, υλοποιείται ήδη το έργο των εσωτερικών ανακαινίσεων και διαμορφώσεων με χρηματοδότηση ύψους 992.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπό την ευθύνη της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, όπως επίσης, προχωρά και η δημιουργία της Ογκολογικής υπομονάδας, μέσω ευγενικής δωρεάς του Ιδρύματος του Αντώνη Κομνηνού. Η δαπάνη μέχρι σήμερα, εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει τις 150 χιλ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως, κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στη Σύρο προ ημερών, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Νικόλαος Ρούσας, τον ξενάγησε στους χώρους που υλοποιούνται παρεμβάσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης

Ουσιαστικά, χθες, η Δημοτική Επιτροπή πληροφορήθηκε για τις διευκρινίσεις που έδωσε ο μειοδότης με τη μεγαλύτερη έκπτωση, καθώς για την ασφάλεια της εργολαβίας, είχαν ζητηθεί επιπλέον στοιχεία για την προσφορά του, ώστε το έργο να υλοποιηθεί προσεχώς και με επάρκεια.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΠΕΤΚΑ Α.Ε. αιτιολογώντας το κόστος της προσφοράς της και την έκπτωση του 23,79%, αναφέρει σε έγγραφό της προς την Τεχνική Υπηρεσία τα εξής: “Με την παρούσα αιτιολόγηση αποδεικνύουμε τη δυνατότητα κατασκευής του έργου τηρώντας τα συμβατικά τεύχη όπως ορίζονται στη διακήρυξη, χωρίς αυξημένο επιχειρηματικό και οικονομικό κίνδυνο που θα μπορούσε να αποβεί ζημιογόνος για το έργο”.

Ειδικότερα, στις παρατηρήσεις σημειώνει: “1. Το τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου δεν απαιτεί οποιαδήποτε πρωτοτυπία δεδομένου ότι αφορά σε κοινές οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες όπως προκύπτει από τα τεύχη δημοπράτησης. 2. Ο οικονομικός φορέας ΠΕΤΚΑ Α.Ε. δεν έχει λάβει κρατική ενίσχυση μη συμβατή με το Ενωσιακό Δίκαιο και την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με το άρθρο 107 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και την παρ. 1 του άρθρου 89 του Ν.4412/2016.

3. Για τη σύνταξη όλων των ανωτέρω λήφθηκαν υπόψιν οι προσφορές που λάβαμε για προμήθεια υλικών καθώς και οι προσφορές υπεργολάβων για την προμήθεια και τοποθέτηση υλικών τις οποίες επισυνάπτουμε (σ.σ. γνωστοποίησαν προς την Τεχνική Υπηρεσία)”.

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής ενέκριναν την εισήγηση και ανέδειξαν προσωρινό μειοδότη την εταιρεία, η οποία αφού οριστικοποιηθεί ως τελικός ανάδοχος, θα υπογράψει με τον Δήμο, τη σύμβαση για να προχωρήσει το έργο.

Τι περιλαμβάνει

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως για το κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείο Σύρου, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπονται τα ακόλουθα: Τοποθέτηση θερμομονωτικού κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση φωτιστικών, τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, ρύθμιση λέβητα ΖΝΧ & τοποθέτηση νέου συμπληρωματικού λέβητα, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό στην οροφή κτιρίων (net metering), αντικατάσταση κυκλοφορητών, αντικατάσταση ψύκτη, αντικατάσταση λέβητα θέρμανσης. Ακόμη στο κτήριο Γραφείων Τεχνικής Υπηρεσίας θα γίνουν: Μόνωση οροφής και εξωτερικών τοίχων, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση φωτιστικών και αντικατάσταση - τοποθέτηση νέων SPLIT UNITS inverter.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ανέφερε πως δόθηκαν τα επιπλέον στοιχεία, “όπως απαιτείται από τη νομοθεσία”, λόγω του ύψους της έκπτωσης. “Η Τεχνική Υπηρεσία εξέτασε όλα τα στοιχεία και τα έκανε δεκτά. Έχουμε επικοινωνία και με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, θα αρχίσει το έργο. Δηλαδή το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο”, σημείωσε, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Κοσμά να συμπληρώνει τα ακόλουθα: “Θα τολμήσω να πω πως με αυτό το έργο θα έχουμε ένα νέο Νοσοκομείο. Και με τις εσωτερικές επισκευές που ήδη γίνονται από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ και με την ενέργεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, θα έχουμε ένα Νοσοκομείο πάρα πολύ καλό για τουλάχιστον 30 – 40 χρόνια ακόμη. Αν στελεχωθεί και με το απαιτούμενο προσωπικό, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα”.

Τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Νικόλαο Ρούσα, ώστε να υπάρξει νεότερη πληροφόρηση για τα άλλα δύο έργα που υλοποιούνται ήδη.

“Το ένα μεγάλο έργο είναι αξίας 992.000.000 ευρώ και προβλέπει την ανακαίνιση ανακατασκευή μπάνιων, δαπέδων, ψευδοροφών καθώς και τοιχοποιίας, καθώς και διαμόρφωσης wc για ΑΜΕΑ σε κάθε όροφο. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει 180 ημέρες. Άρα, θα τελειώσει εκτός απροόπτου τέλος του χρόνου”, τόνισε αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσής του, εξηγώντας μάλιστα και τον τρόπο που συνεχίζει να λειτουργεί το Νοσοκομείο, παράλληλα με τις εργασίες.

“Για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου απομονώνονται κάποιες κλίνες για να γίνουν οι εργασίες. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή έχει απομονωθεί ο διάδρομος που φιλοξενούσε την Παθολογική και η Παθολογική έχει κατέβει στον α΄ όροφο. Τέλη Σεπτεμβρίου με το που θα τελειώσουμε αυτό το κομμάτι, θα ανέβει όλη η Χειρουργική επάνω, θα κρατήσουμε ένα κομμάτι της Παθολογικής και της Γυναικολογικής κάτω, ώστε να γίνει και η Χειρουργική. Μετά, όταν γίνει κι αυτό, σταδιακά θα απομονώσουμε ένα άλλο κομμάτι που μπορεί να είναι η Γυναικολογική. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και προχωρά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για το έργο της δημιουργίας της Ογκολογικής υπομονάδας, το οποίο γίνεται χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού.

“Από το Ίδρυμα του κ. Κομνηνού μας έγινε μία ιδιωτική δωρεά για την Ογκολογική υπομονάδα. Πάντοτε ευγενής ο ίδιος και χαμηλών τόνων, δεν τα ανακοινώνει. Να πω όμως γιατί πρέπει, πως αυτή τη στιγμή η δαπάνη εκτιμώ πως είναι πάνω από 170 χιλ. ευρώ για τη δημιουργία της Ογκολογικής κλινικής. Με αυτή τη δωρεά εμείς καταφέραμε πέρα από τη δημιουργία της Ογκολογικής κλινικής να εκσυγχρονίσουμε και τη Στεφανιαία Μονάδα”, γνωστοποίησε ο κ. Ρούσας, εξηγώντας πως με τα τρία παραπάνω έργα, “το Νοσοκομείο από τη στιγμή που θα έρθει και το ΕΣΠΑ, ουσιαστικά θα κάνει μία ριζική ανακαίνιση, τόσο σε εξωτερικό του, όσο και στο εσωτερικό του”.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε στη συνέχεια, “εννοείται πως εξακολουθεί να είναι ένα Νοσοκομείο φτιαγμένο το 1958, το οποίο είχε μία πάρα πολύ καλή επανεπισκευή με ό,τι αυτό συνεπάγεται σίγουρα στο πράσινο αποτύπωμα που πλέον θα αφήνει το Νοσοκομείο μας. Από τη στιγμή που με τα φωτοβολταϊκά θα μειώσουμε τόσο την εκπομπή αερίων, αλλά πολύ περισσότερο θα μειώσουμε και την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο μας, θα γινόμαστε “αυτάρκεις””. Μάλιστα, δήλωσε τέλος πως, “αυτό συνεπάγεται και οικονομικό όφελος, καθώς χρήματα που αυτή τη στιγμή δίνουμε προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, θα μείνουν σε εμάς”.