Ενημερώνονται οι πολίτες που προσέρχονται στο Αθλητικό Κέντρο, πως προς το παρόν, δεν διενεργούνται έλεγχοι για covid-19

Η έλλειψη υλικών “φρενάρει” τα δωρεάν rapid test στη Σύρο

Άγνωστος ο χρόνος που θα ανταποκριθεί ο ΕΟΔΥ, ενώ υπάρχουν αρκετά κρούσματα στο νησί

Παύση στη διενέργεια δωρεάν(!) rapid test στη Σύρο, έχει προκαλέσει η έλλειψη των βασικών υλικών, τα οποία και δεν έχουν σταλεί στη μονάδα του ΕΟΔΥ στο νησί, με αποτέλεσμα, οι πολίτες που προσέρχονται στο Αθλητικό Κέντρο να ενημερώνονται πως δεν θα εξυπηρετηθούν μέχρι νεοτέρας.

Πρακτικά, από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας του ΕΟΔΥ στο νησί, δηλαδή, από τον Ιούλιο του 2020, μέχρι και σήμερα, αυτό δεν είχε συμβεί ξανά, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στον κόσμο, καθώς δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να πληρώνουν συστηματικά για την αγορά rapid test.

Στην “Κοινή Γνώμη” ήδη από χθες, μεταφέρθηκαν αρκετά παράπονα, από πολίτες που έσπευσαν να κάνουν τον έλεγχο που χρειάστηκαν, για να διαπιστώσουν αν νοσούν με covid-19.

Επιπλέον, είναι η πρώτη εβδομάδα που δεν ανακοινώθηκε εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τη διενέργεια δωρεάν ελέγχων στη Σύρο, μέσω του Δήμου, που συνεργάζεται ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να πληροφορείται ο κόσμος και αυτό έχει αυξήσει την ανησυχία, καθώς απομένει λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να αρχίσει και η νέα σχολική χρονιά. Ο συνωστισμός των παιδιών, όπως είναι αυτονόητο, δεν αποκλείεται να αυξήσει και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, η τελευταία παραγγελία της μονάδας του ΕΟΔΥ στη Σύρο, δεν καλύφθηκε από την αποθήκη του, στην Αθήνα, - έμεινε ανεκτέλεστη -, με αποτέλεσμα, όσοι φθάνουν στο Αθλητικό Κέντρο, να φεύγουν χωρίς να έχουν κάνει rapid test.

Βάσει της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, οι πολίτες που θέλουν να κάνουν ελέγχους, μπορούν να πηγαίνουν αποκλειστικά σε φαρμακεία και μικροβιολογικά εργαστήρια.

Υπάρχουν καθημερινά ανάγκες για διενέργεια ελέγχων

Ειδικότερα, στη δομή της Σύρου που δουλεύουν τρία άτομα, πλέον, δεν διενεργούνται rapid test λόγω της έλλειψης των βασικών υλικών (tests, γάντια, στολές, αντισηπτικά). Μέχρι στιγμής, η δομή δεν είχε δυσκολευτεί να καλύψει τις ανάγκες, γιατί πάντα εφοδιαζόταν με τα απαραίτητα, εγκαίρως. Ο μοναδικός προβληματισμός που υπήρξε όλα τα τελευταία χρόνια είναι για το αν σε περιόδους με έξαρση των κρουσμάτων, η δομή θα κατάφερνε να καλύψει όλη τη ζήτηση και τις ανάγκες.

Σήμερα και για πρώτη φορά, ο ΕΟΔΥ στη Σύρο δεν καλύπτει τους ελέγχους για covid-19.

Για τα παραπάνω και την έλλειψη υλικών – θέμα για το οποίο θα πρέπει το ταχύτερο να μεριμνήσει κεντρικά ο ΕΟΔΥ -, βρίσκεται άτομο (09.00 – 14.00), ώστε να ενημερώνει σχετικά.

Στην ερώτηση πολιτών μάλιστα για το πόσο διάστημα θα ισχύει αυτή η κατάσταση, η απάντηση που δίδεται είναι πως μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ κεντρικά και να ανταποκριθεί στο αίτημα για αποστολή υλικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν υπάρχει ενημέρωση για τους λόγους της έλλειψης των βασικών υλικών και για τους λόγους που δεν καλύφθηκε η τελευταία παραγγελία.

Η προσέλευση πολιτών μάλιστα, δεν αποκλείεται να αυξηθεί ξανά, αφού ανοίγουν τα σχολεία σε λίγες ημέρες. Αξίζει να αναφερθεί πως τον τελευταίο χρόνο, κατά μέσο όρο ζητούν δωρεάν rapid test περίπου 20 με 30 άτομα, ημερησίως.

Νοσοκομείο Σύρου: Υπάρχουν νοσηλείες περιστατικών

Αναφορικά με την κατάσταση που καταγράφεται διακριτά στο Νοσοκομείο Σύρου – που δεν φέρει καμία ευθύνη για τον ΕΟΔΥ στο νησί και δεν σχετίζεται -, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο διοικητής, Νικόλαος Ρούσας. Ερωτηθείς αν υπάρχουν νοσηλείες, εξήγησε:

“Έχουμε κάποιες νοσηλείες περιστατικών covid-19. Ουσιαστικά η Σύρος ακολουθεί ό,τι ακολουθεί και όλη η Ελλάδα. Είχαμε ένα πικ το καλοκαίρι και τώρα είμαστε λίγο πιο ήρεμοι. Εξακολουθούμε να έχουμε κάποια κρούσματα. Με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν βγει, η νοσηλεία είναι πλέον για ελάχιστους ασθενείς. Δηλαδή, νοσηλεύονται μόνο όσοι είναι με βαριά συμπτώματα”.

Επιπλέον, αναφορικά με το αν υπάρχει μέχρι σήμερα ή όχι, κλινική covid στο Νοσοκομείο, διευκρίνισε τι συμβαίνει βάσει οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

“Όντως επί πανδημίας είχαμε δημιουργήσει μονάδα covid-19. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει από τον ΕΟΔΥ αλλά και από το Υπουργείο Υγείας, κάποια οδηγία για ξεχωριστή μονάδα. Δεν είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε covid κλίνες”, επεσήμανε, διευκρινίζοντας βέβαια πως, “όμως είναι αυτονόητο ότι νοσηλευόμενοι με covid, δεν βρίσκονται δίπλα στον παθολογικό ή στον χειρουργικό ασθενή. Είναι σε θαλάμους. Άρα, έχουμε όσες κλίνες χρειαστούμε. Αν αύριο χρειαστεί να έχουμε 15 άτομα, θα βρούμε 15 κλίνες”.

Φυσικά, υπογράμμισε πως αν προκύψει κάποια άλλη έκτακτη κατάσταση πανελλαδικά, θα υπάρξει και νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν.

“Αν υπάρξει κάποια έκτακτη κατάσταση, ναι θα έχουμε νέες οδηγίες, για το αν θα πρέπει να απομονώνουμε τους ασθενείς, αν θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία ξανά να ελέγχουμε όλους τους ασθενείς κ.α.”, πρόσθεσε, ενώ μίλησε και για την επάρκεια υλικών στο Νοσοκομείο Σύρου.

“Όσες φορές χρειάστηκαν τα γηροκομεία, εμείς συντρέχουμε σε αυτούς. Συνδράμαμε πάντα, όσο είχαμε αιτήματα. Από το καλοκαίρι δεν έχουμε κάτι νέο σε αίτημα. Ο ΕΟΔΥ διοικητικά δεν ανήκει στο Νοσοκομείο”, διευκρίνισε, εξηγώντας ακόμη πως, “αυτή τη στιγμή όσον αφορά στο Νοσοκομείο, σε test είμαστε σε επάρκεια”.

Επεσήμανε βέβαια πως, “είναι για τις ανάγκες του Νοσοκομείου, τους νοσηλευόμενους, αυτούς που έρχονται και γι αυτούς που θα κάνουν χειρουργεία. Για τα χειρουργεία δε, δεν είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά το κάνουμε για την προστασία όλων. Και όσοι έρχονταν από διακομιδές από άλλα νησιά. Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε τη διασπορά μέσα στο Νοσοκομείο, προπάντων για τους ασθενείς. Γι αυτό και κάποιες φορές γινόμαστε κακοί και ζητάμε να μην έχουμε πολλούς επισκέπτες μέσα στο Νοσοκομείο”.

Ετικέτες: