Δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων, Κ. Καλογεράκη με αφορμή τη μη πρόοδο των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας, για το Βαρδάκειο και Πρώιο, μέχρι σήμερα

Ανοίγει κύκλος δυναμικών κινητοποιήσεων για το Νοσοκομείο Σύρου

Καλούν κατοίκους και φορείς σε ανοιχτή συνάντηση στην πλατεία Μιαούλη και αρχίζουν στάσεις εργασίας για μία εβδομάδα

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις περνούν πλέον οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σύρου, αναφορικά πρωτίστως με το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσής του και δευτερευόντως με εκείνο των εσωτερικών θεμάτων και της κακοποιητικής συμπεριφοράς ιατρών προς νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς μέχρι σήμερα, σε αυτά, δεν έχει προοδεύσει καμία λύση από εκείνες για τις οποίες δεσμεύθηκε(!) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσία του στη Σύρο.

Συγκεκριμένα, με απόφασή του, ο Σύλλογος καλεί τους κατοίκους του νησιού, σε ανοιχτή συνάντηση την Τετάρτη 13/9 στις 18.00 στην πλατεία Μιαούλη, στην οποία θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ γνωστοποιεί πως προχωρά σε στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα 9/9 μέχρι και την Παρασκευή 13/9, καθημερινά και για μία ώρα (13.00 - 14.00), ώστε να πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Νοσοκομείου.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Κατερίνα Καλογεράκη, τονίζοντας πως ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει, καθώς το κεντρικό Νοσοκομείο των Κυκλάδων, αυτό της Σύρου, υποβαθμίζεται συνεχώς.

“Δεν έχει προχωρήσει καμία λύση”

Με αφορμή τις αποφάσεις του Συλλόγου, η κα Καλογεράκη ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι προχωρούν πλέον σε δυναμικές κινητοποιήσεις, τις οποίες πρέπει να "αγκαλιάσει" ο κάθε πολίτης, για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σύρου και τη μη περαιτέρω υποβάθμισή του.

Στην ερώτηση αν ο Σύλλογος ανοίγει νέο κύκλο κινητοποιήσεων μετά την επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στη Σύρο, απάντησε: “Φυσικά. Μετά τη συνάντηση που είχαμε στο Επιμελητήριο τον προηγούμενο Οκτώβριο είχαμε αφήσει τον κ. Γιάννη Ρούσσο – και τον ευχαριστούμε -, να διοργανώσει τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στη Σύρο και τους δημάρχους από τα υπόλοιπα νησιά, ώστε να συζητήσουμε για τα προβλήματα των δομών υγείας και κυρίως για το κεντρικό Νοσοκομείο των Κυκλάδων”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “υπήρξαν κάποιες ελάχιστες δεσμεύσεις από τον υπουργό, όπως τις γνωστοποιεί ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του”, από αυτές, όμως, πρόσθεσε πως, “το μόνο που έχει γίνει είναι ότι έχουν ανοίξει τις θέσεις των επικουρικών για τους νοσηλευτές. Τίποτα άλλο. Για γιατρούς, τίποτα”.

Κατά συνέπεια, εξήγησε πως, “συνεχίζουμε και έχουμε τα ίδια προβλήματα υποστελέχωσης στο κομμάτι των γιατρών αφού λείπουν σημαντικές ειδικότητες από το κεντρικό Νοσοκομείο των Κυκλάδων”.

Σχολίασε δε και τα εσωτερικά θέματα, υπογραμμίζοντας πως, “ακόμη και το κομμάτι των εσωτερικών θεμάτων μας, πέρα από το κομμάτι της υποστελέχωσης που είναι πολύ βασικό και είναι το 70% του προβλήματός μας, δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και εμείς έχουμε εξαντληθεί”.

Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε πως, “αποφασίσαμε να ανοίξουμε έναν κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων γιατί το Νοσοκομείο δεν πάει καλά. Έχουμε δει και στο παρελθόν, πως, οτιδήποτε πετυχαίνεται, αυτό γίνεται με πίεση. Όπως μία θέση ογκολόγου και καρδιολόγου την πετύχαμε με κινητοποίηση”.

“Να αποφασίσει ο κόσμος αν θέλει Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας”

Στην παρατήρηση αν απαιτείται η συμπόρευση των πολιτών με τον Σύλλογο στις κινητοποιήσεις, συμπλήρωσε: “Το κάλεσμα που γίνεται από τον Σύλλογο προς τον κόσμο και τους φορείς έχει να κάνει με το ότι επιτέλους θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι αν θέλουμε ένα Νοσοκομείο έτσι όπως πρέπει ή θέλουμε ένα Νοσοκομείο υποβαθμισμένο – Κέντρο Υγείας”.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την κατάσταση στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”, προέβη και σε μία χρήσιμη σύγκριση με το Κ.Υ. - Νοσοκομείο Νάξου.  “Είδα και ένα δημοσίευμα για τις θέσεις που έχουν καλυφθεί στο Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου. Καλά κάνουν, αλλά να πω τα εξής: Έχει 4 παθολόγους όταν το κεντρικό Νοσοκομείο των Κυκλάδων, αυτό τη Σύρου έχει τρεις. Αν δούμε συγκριτικά τις θέσεις που έχουν καλυφθεί σε ένα Κ.Υ. - Νοσοκομείο που είναι της Νάξου, υπερτερούν σε σχέση με το κεντρικό Νοσοκομείο που νοσηλεύει και περιστατικά από όλα τα νησιά. Έχει τέσσερις ορθοπεδικούς, ενώ εδώ μπαίνουν τα χειρουργεία και έρχονται και από τη Νάξο περιστατικά και έχουμε τρεις ορθοπεδικούς. Επίσης, ενισχύουμε εμείς από τη Σύρο άλλες δομές Υγείας με ιατρούς”, σημείωσε σχετικά, λέγοντας πως, “τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά”.

“Καμία λύση για κακοποιητικές συμπεριφορές”

Πέραν των ανωτέρω, ρωτήθηκε και για την υπόθεση της επαναλαμβανόμενης κακοποιητικής συμπεριφοράς ιατρών. Για το αν έχει ενημερωθεί ο υπουργός Υγείας και για το αν υπάρχει ή όχι, εξέλιξη, απάντησε: “Εννοούμε κακοποιητική συμπεριφορά από πλευράς ιατρών κυρίως. Είχε βγει και πανελλαδικά ένα δημοσίευμα και σε αθηναϊκά sites, σε συνέχεια ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ, αναφορικά με την κακή συμπεριφορά ενός ιατρού μίας συγκεκριμένης ειδικότητας προς μία νοσηλεύτρια. Σαφώς και ο Σύλλογος έχει ενημερώσει και τον εισαγγελέα και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κα Αγαπηδάκη και τον υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη και τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα”. Μάλιστα, εξήγησε πως, η δημοσιοποιημένη κακοποιητική συμπεριφορά, “ήρθε και ενάμιση μήνα μετά την παράδοση του σχετικού φακέλου στον υπουργό Υγείας”.

Τι είχε δεσμευθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης

Προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά ο κόσμος, ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του καθώς και η κα Καλογεράκη γνωστοποιούν τι είχε δεσμευθεί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στις συναντήσεις του στη Σύρο. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε η πρόεδρος, για όλα τα παρακάτω, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.

Συγκεκριμένα: “1. Δεσμεύθηκε για επίσπευση των διαδικασιών προσλήψεων παλαιότερων προκηρύξεων (που εκκρεμούν από το 2019). Ωστόσο, δεν δεσμεύθηκε για την έκδοση νέας προκήρυξης συγκεκριμένων θέσεων μόνιμου προσωπικού. Όταν επισημάναμε ότι στις προκηρύξεις αυτές μοριοδοτείται η εμπειρία, με αποτέλεσμα να μονιμοποιούνται συμβασιούχοι αντί να αυξάνεται το προσωπικό, δεσμεύθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των προσλήψεων, οι θέσεις των μονιμοποιημένων θα καλυφθούν από νέους συμβασιούχους.

2. Δεσμεύθηκε για την προκήρυξη 10 θέσεων επικουρικών (συμβασιούχων) νοσηλευτών.

3. Όσον αφορά την τραγική δυσλειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας, μας παρέπεμψαν στη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΥΠΑ (στον Πειραιά), η οποία έχει υπό την εποπτεία της και όλα τα Κέντρα Υγείας του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά σε προσλήψεις προσωπικού.

4. Όσον αφορά στην προβληματική λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, πραγματοποιήθηκε ήδη μετακίνηση (τρίμηνη) ενός τεχνολόγου – χειριστή ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων από την Αθήνα. Να σημειωθεί ότι το τμήμα προβλέπει 11 θέσεις προσωπικού και μέχρι το 2020 υπηρετούσαν 10 άτομα. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 7, οπότε αυτή η μετακίνηση αποτελεί “σταγόνα στον ωκεανό”, καθώς είναι προσωρινή και δεν επιλύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο εμποδίζει την πλήρη λειτουργία του τμήματος, παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

5. Σχετικά με τις συμβάσεις των υπαλλήλων καθαριότητας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), οι οποίες στοιχίζουν 40% λιγότερο από την ανάθεση της υπηρεσίας σε εργολάβο, ο διοικητής ενημέρωσε τον υπουργό ότι ο σχετικός διαγωνισμός που διενεργήθηκε από το Νοσοκομείο απέβη άγονος, παρά το γεγονός ότι προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό υψηλότερο από το τρέχον κόστος. Ο υπουργός απάντησε ότι μπορεί να συνεχιστεί η απασχόληση των υφιστάμενων καθαριστριών (ΣΟΧ), χωρίς όμως να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς οι συμβάσεις τους εξακολουθούν να παρατείνονται ανά τρίμηνο από τον ίδιο τον υπουργό, με την επόμενη παράταση να αναμένεται με αγωνία στο τέλος του κάθε τριμήνου.

6. Στο πλαίσιο της συνάντησης, παραδόθηκε επίσης φάκελος που αναφερόταν αναλυτικά στο πρόβλημα της Χειρουργικής κλινικής. Ο υπουργός και οι αρμόδιοι δεσμεύθηκαν για την άμεση επίλυση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Επιπλέον, συζητήθηκε  και το ζήτημα των κινήτρων προσέλκυσης προσωπικού. Στις ελάχιστες προκηρύξεις που δημοσιεύονται, παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος για πολλές θέσεις, ιδιαίτερα για ιατρικό προσωπικό αλλά και άλλες κατηγορίες. Ο υπουργός μετέθεσε την ευθύνη για τη θέσπιση κινήτρων στον Δήμο και την Περιφέρεια, ενώ δεσμεύθηκε μόνο για την αύξηση της αμοιβής των μετακινούμενων ιατρών στα νησιά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, μέτρο που αφορά λίγους ιατρούς και μόνο την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης, έγινε αναφορά σε πιθανή αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου, χωρίς να διευκρινιστεί αν αυτό θα αφορά όλους τους εργαζόμενους ή μόνο το ιατρικό προσωπικό.

Τέλος, ζητήθηκε από τον Σύλλογο να αναζητήσει προσωπικό (π.χ. τραυματιοφορέα) που θα δεχόταν να εργαστεί στο Νοσοκομείο με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του υπουργού ότι θα επανέλθουν όλοι στη Σύρο σε τρεις μήνες, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος και να διαπιστωθεί πόσα από τα προβλήματα θα έχουν λυθεί”.

Η κα Καλογεράκη έκλεισε τις δηλώσεις της στην εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας πως, ο Σύλλογος όχι μόνο δεν σταματάει τη δράση του, αντιθέτως, δυναμώνει τη φωνή του για τη στελέχωση του Νοσοκομείου και τη λύση εσωτερικών θεμάτων, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις του.