Ο καρκίνος του μαστού στο επίκεντρο δράσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Σύρο

Τεράστια η ανταπόκριση του γυναικείου πληθυσμού

Μιλένα Μαυρογεώργου: "Υλοποιήθηκε ένα σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Ομάδα του Τομέα Υγείας του Ερυθρού Σταυρού και το Περιφερειακό Τμήμα Σύρου"

Μία ξεχωριστή διήμερη δράση σχετικά με την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, υλοποιήθηκε στη Σύρο από την Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας του Ερυθρού Σταυρού και το Περιφερειακό Τμήμα Σύρου.

Η δράση, η οποία διεξήχθη σε Ποσειδωνία και Ερμούπολη, αφορούσε στην ενημέρωση, εκπαίδευση, αλλά και ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού του νησιού, και όχι μόνο, πάνω σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, περιλαμβάνοντας, εκτός από τη διανομή ενημερωτικού υλικού, βιωματική εκπαίδευση στην αυτοεξέταση μαστού με τη χρήση εκπαιδευτικών προπλασμάτων, κλινική εξέταση (ψηλάφηση), καθώς επίσης και συνταγογράφηση απεικονιστικών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

"Η δράση, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, με πρωτοβουλία του προέδρου, Δρ. Αντώνιου Αυγερινού, είχε τεράστια συμμετοχή, κάτι που μας ωθεί αυτή να συνεχιστεί με μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη", η υπεύθυνη του Περιφερειακού Τμήματος Σύρου, Μιλένα Μαυρογεώργου.

Η αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης

Με στόχο την αξία της πρόληψης, αλλά κυρίως της έγκαιρης διάγνωσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πραγματοποίησε στη Σύρο για τρίτη συνεχή χρονιά, πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού.

Η δράση, που υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας του Ερυθρού Σταυρού και το Περιφερειακό Τμήμα Σύρου, πραγματοποιήθηκε το διήμερο Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου σε δύο σημεία του νησιού και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φοίνικα και στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό γυναικών να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Στόχος του διήμερου αυτού προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από το 2020 με εκστρατείες ενημέρωσης σε όλη τη χώρα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ήταν σύμφωνα με την συντονίστρια της Κινητής Ομάδας Υγείας, Δήμητρας Τσεκούρα, η ευαισθητοποίηση και κυρίως η εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με την πρόληψη, εστιάζοντας στη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης αλλαγών στο στήθος. Κατά τη διάρκεια της δράσης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση για την αυτοεξέταση του μαστού, καθώς και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Περιφερειακού Τμήματος Σύρου και υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού για 33 ολόκληρα χρόνια, Μιλένα Μαυρογεώργου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η διήμερη επίσκεψη της Κινητής Ομάδας Υγείας που οργανώθηκε με τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του, Δρ. Αντώνιου Αυγερινού.

"Η δράση οργανώθηκε σε συνεργασία με τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, με πρωτοβουλία του προέδρου, Δρ. Αντώνιου Αυγερινού. Η κινητή ομάδα, αποτελούμενη από εξειδικευμένους νοσηλευτές και γιατρό, προσέφερε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες του νησιού, ενώ συνταγογραφήθηκαν και περαιτέρω εξετάσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η επιτυχία της δράσης, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Περιφερειακού μας Τμήματος, μας δίνει τη χαρά και την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε και στο μέλλον με παρόμοιες ενέργειες. Σημαντικό για εμάς είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Όμως, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η ενημέρωση και κυρίως η εκπαίδευση των συνανθρώπων μας για θέματα που έχουν άπτονται με την υγεία, όπως η δράση που έγινε για τον καρκίνο του μαστού", σημείωσε η υπεύθυνη του Περιφερειακού Τμήματος Σύρου.

Στην ερώτηση τι περιελάμβανε η ενημέρωση, η κα. Μαυρογεώργου υποστήριξε ότι αυτή εμπεριείχε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στις συμμετέχοντες γυναίκες τόσο στον Φοίνικα, όσο και στο κέντρο της Ερμούπολης, εκπαίδευση στην αυτοεξέταση μαστού με τη χρήση εκπαιδευτικών προπλασμάτων, κλινική εξέταση, δηλαδή ψηλάφηση και τέλος, συνταγογράφηση απεικονιστικών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης εξόρμησης της Κινητής Μονάδας Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού στη Σύρο, το παρόν έδωσε και η εθελοντική δράση "Η Σύρος Αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας", η οποία παρείχε πληροφορίες σχετικά με τους δότες μυελού των οστών.

Καρκίνος του μαστού

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού φτάνει το 12-13%. Περίπου μία στις 8 με 9 γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής τους, θα προσβληθεί από καρκίνο μαστού.

Ο προληπτικός έλεγχος που συνίσταται σε κάθε γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, είναι ο ετήσιος έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, η κλινική εξέταση του μαστού και τέλος η αυτοεξέταση.

Συμπερασματικά ο καρκίνος μαστού παρουσιάζει σχετικά καλή πρόγνωση και αποτελεί ιάσιμη νόσο σε πρώιμα στάδια. Αυτό προϋποθέτει την έγκαιρη διάγνωση μέσα από προγράμματα προληπτικού ελέγχου σε συνδυασμό με τη σωστή κλινική παρακολούθηση από απόλυτα εξειδικευμένο ιατρό μαστού.

Ο προληπτικός έλεγχος εκτός από τη βελτίωση της επιβίωσης αυξάνει και την πιθανότητα διατήρησης μαστού καθώς δύναται να εντοπίσει μικρότερου μεγέθους, μη ψηλαφητές βλάβες στο μαστό.