Ο πρόεδρος της MTC Group, Νότης Μαρτάκης μιλά για την επιστροφή του στο νησί και τη συνεργασία του με τον Δήμο

“Πιστεύω στη Σύρο και στην τουριστική ανάπτυξή της”

Την πεποίθησή του πως η Σύρος μπορεί να γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, καθώς είναι ένα νησί με ιδιαίτερο χαρακτήρα και κουλτούρα, εκφράζει ξανά ο πρόεδρος της MTC Group, Νότης Μαρτάκης, ο οποίος επιστρέφει στον τόπο, με νέα συνεργασία με την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Μαρτάκης μίλησε για τη νέα συμφωνία με τον Δήμο σχετικά με την ανάπτυξη δράσεων που θα ενδυναμώσουν τη δημοσιότητα για το νησί, ενώ αναφέρθηκε στις επαφές που έκανε, αλλά και στην αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων με τον τουρισμό, ως προϋπόθεση επιτυχίας, για την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

  • Επιστρέφετε στη Σύρο και συνεργάζεστε ξανά με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στο κομμάτι του τουρισμού. Ποιο θα είναι το πλαίσιο της συνεργασίας σας; Η προηγούμενη συνύπαρξή σας με τον Δήμο, διακόπηκε – όχι από εσάς – άκομψα. Είχατε αναλάβει στο παρελθόν την τουριστική καθοδήγηση της Σύρου.

“Προσήλθα στη Σύρο πρώτα από την αγάπη μου για το νησί, δεύτερον από την πίστη μου για την αξία του και τρίτον από διάθεση για προσφορά. Όντως μου δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία και υπογράψαμε μία σύμβαση για κάποια συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά για τη διακοπή, προτιμώ να μην κοιτάζω ποτέ πίσω, αλλά μπροστά. Είχα λοιπόν πλέον, την ευκαιρία να συναντηθώ με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, τον κ. Κουταβά. Συζητήσαμε περίπου έξι ώρες. Είπαμε πολλά πράγματα και υπήρξαν αμοιβαίες διευκρινίσεις. Βρήκαμε έναν κοινό τόπο. Τον κ. Κουταβά δεν τον είχα γνωρίσει από κοντά γιατί είχε μεσολαβήσει η πανδημία και είχαμε τηλεφωνικές επικοινωνίες. Χάρηκα για την γνωριμία μας γιατί έδειξε πνεύμα συνεργασίας. Αυτό είναι σημαντικό για να προχωρά ένας τόπος. Προσωπικά πιστεύω στη Σύρο και στην τουριστική ανάπτυξή της. Το νησί αποπνέει μία κουλτούρα και είναι σημαντικό αυτό, στην παρούσα εποχή που ζητάμε ποιοτικό κόσμο. Η Σύρος μπορεί να σταθεί επάξια και να κοιτάξει στα μάτια τον υποψήφιο ταξιδιώτη και να τον προσκαλέσει να γνωρίσει έναν ποιοτικό προορισμό.”.

  • Ποια θα είναι ακριβώς η συνεργασία σας με τον Δήμο στο εξής; Αφορά στο κομμάτι της προώθησης και προβολής;

“Η συνεργασία έχει να κάνει με την ενίσχυση της δημοσιότητας του νησιού. Γιατί είμαστε ήδη μέσα στο καλοκαίρι. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε, να ενισχυθεί η δημοσιότητα, να δοθεί το παρόν του νησιού στην ελληνική και στην ξένη αγορά. Ότι υπάρχει η Σύρος και υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους θα προβάλλουμε. Βεβαίως θα εναρμονιστούμε και με το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Toposophy. Άλλωστε με την Toposophy δεν έχω μόνο συνεργασία, αλλά και φιλία. Ο ρόλος μου αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένος και συγκεκριμένος σε κάποια πράγματα. Και αυτά είναι να δοθεί δημοσιότητα με κάποια ταξίδια που θα γίνουν με πράκτορες κλπ, με κάποιες τηλεδιασκέψεις που θα κάνουμε, καθώς είναι καλοκαίρι και είναι δύσκολο ακόμη και οι δημοσιογράφοι στο εξωτερικό να μετακινηθούν. Θα γίνουν online meetings. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δράσεις που θα προκαλέσουν δημοσιότητα.

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Μία ομάδα Ελλήνων και φιλελλήνων από τη Ρουμανία έφτιαξαν μία χορευτική ομάδα στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου και χόρεψαν χασάπικο, συρτάκι και έλαβε μεγάλη προβολή. Ετοιμάζουν ξανά στις 28 Οκτωβρίου να κάνουν μία πιο οργανωμένη παρουσίαση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρουμανίας και σε ένα εμπορικό κέντρο. Η έκπληξη είναι πως θα ακουστεί η “Φραγκοσυριανή”. Αυτό θα προκαλέσει προβολή και εμείς από τη Σύρο, αυτό που θα κάνουμε είναι να μεταφέρουμε για να διανείμουμε έντυπο προωθητικό υλικό για το νησί.

Δεν θα μείνουμε προσκολλημένοι σε fam trips, αλλά είναι και άλλα πράγματα και δράσεις που θα κάνουμε.”.

  • Για ποιο διάστημα θα είναι η συνεργασία σας και άρα, οι δράσεις περαιτέρω δημοσιότητας για τη Σύρο;

“Στην ουσία τυπικά, η σύμβασή μας λήγει 31 Δεκεμβρίου. Βέβαια για να είμαστε έτοιμοι σε όλα και να μην έχουμε προβλήματα, έχουμε συνεννοηθεί πως το έργο μας και το οικονομικό αντικείμενο τελειώνουν τέλη Οκτωβρίου.”.

  • Ακολουθούν εκλογές. Κάνατε επαφές με υποψηφίους; Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με τον τουρισμό και την ανάπτυξή του στη Σύρο; Πρέπει να υπάρχει συνέχεια στο έργο και στις προσπάθειες;

“Έχω περάσει σε όλες τις επαφές που έχω κάνει, πως αν επιθυμεί ένας προορισμός να έχει επιτυχία, πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν μπορείς τη μία χρονιά να κάνεις κάτι συγκεκριμένο και μετά να το αλλάζεις. Δεν θα πετύχεις πουθενά. Κάνεις διορθωτικές κινήσεις στην πορεία γιατί όπως είπα, κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα δεδομένα στα οποία οφείλεις να προσαρμόζεσαι και όπως έχω πει, το ζητούμενο δεν είναι να επιβάλεις πάντα στις αγορές, αυτό που εσύ θέλεις, αλλά να προσαρμόζεσαι σε αυτό που οι αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ζητούν. Για παράδειγμα, την εποχή της πανδημίας, υπήρξαν προσπάθειες μέσω κάποιων βίντεο να παρουσιάζουν κάποιοι, ωραία τοπία της Ελλάδας, την ώρα που όλοι είχαν τον φόβο μην κολλήσουν. Αυτό ήταν άκαιρο. Από την πλευρά μας, το μήνυμα που είχαμε εκπέμψει στους Δήμους με τους οποίους συνεργαζόμασταν ήταν “ασφάλεια και ποιότητα”. Στην Ελαφόνησο για παράδειγμα ήρθε γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, κατέγραψε τον εμβολιασμό των κατοίκων μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Εξέπεμψαν παντού στον κόσμο, το μήνυμα ότι και ο τελευταίος κάτοικος είναι εμβολιασμένος. Αυτό ήταν το μήνυμα και το ζητούμενο αυτή την εποχή. Το ίδιο έγινε με τη Μήλο με το BBC.

Άρα, πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια, αλλά να υπάρχει η ευελιξία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα τα οποία υπάρχουν.

Αναφορικά με τις επαφές μου στη Σύρο, επειδή είναι προεκλογική περίοδος και επειδή θεσμικά είμαι πάρα πολύ προσηλωμένος και λόγω χαρακτήρα, ζήτησα να δω και τον κ. Αθανασίου παρότι τον γνωρίζω από παλιά και βέβαια και τον κ. Ρώτα, που τον συνάντησα χθες (Πέμπτη 13/7) με τον κ. Κουταβά.

Επίσης, “χρωστούσα” μία επίσκεψη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων που δεν το είχα κάνει. Ειδοποίησα τον κ. Ρούσσο και συναντηθήκαμε με τον ίδιο και όλους τους συνεργάτες του. Αφού ανταλλάξαμε απόψεις για τον τουρισμό, μου έκαναν και μία εκπληκτική παρουσίαση για το έργο του Επιμελητηρίου που είναι εντυπωσιακό. Είπαμε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Επιμελητήριο, αφού άλλωστε έχει στην “ομπρέλα” του όλα τα νησιά.

Συνάντησα και την “Τερψιχόρη”, τον κ. Αρβανίτη και τον κ. Χατζαντώνη και μιλήσαμε για την εστίαση.”.

  • Πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές με τον τουρισμό, ώστε να πάει μπροστά η Σύρος; Υπάρχει προς ψήφιση ένα Μνημόνιο Συνεργασίας.

“Θα θυμάστε ότι παλαιότερα είχα κάνει μία προσπάθεια με συναντήσεις για να δημιουργηθεί και ένας Σύλλογος για να υπάρχει οργανωμένη συζήτηση και εκπροσώπηση και των ξενοδόχων. Το ίδιο έγινε με την “Τερψιχόρη” που βέβαια είναι πιο οργανωμένος Σύλλογος. Είναι άνθρωποι που με υποστήριξαν και με υποστηρίζουν και τους οφείλω και αυτό για εμένα είναι ένα παράσημο. Εδώ γνώρισα όλους αυτούς τους ανθρώπους και πίστεψαν σε εμένα. Ήταν μεγάλη υπόθεση όλο αυτό. Αυτό το Μνημόνιο είναι ένα προαπαιτούμενο. Η συστράτευση και η συνεργασία της κάθε Δημοτικής Αρχής οπουδήποτε όχι μόνο στη Σύρο είναι προϋπόθεση επιτυχίας. Θεωρώ ότι θα προχωρήσουν καλά.”.

  • Η παρουσία σας στη Σύρο ξανά είναι κάτι που σας κάνει να επιθυμείτε να έχει συνέχεια;

“Βέβαια. Δεν είναι τυχαίο ότι άλλα νησιά συνεργάζονται μαζί μου και ενώ αλλάζουν οι Δημοτικές Αρχές συνεχίζουν για 10 και 12 χρόνια. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για τον εαυτό μου. Αλλά προφανώς κάτι σωστό γίνεται. Χρειάζεται μια συνέχεια για να έχεις αποτέλεσμα. Και το πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα το έχεις στη διετία.”.