Έτοιμο και εγκεκριμένο το σχέδιο (ΣΦΗΟ) για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και απομένει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εφαρμογή του στο νησί

Τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Σύρο

Η νέα Δημοτική Αρχή θα “τρέξει” την υλοποίηση, προκειμένου ο τόπος να περάσει σταδιακά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ) για τη Σύρο έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή η νέα διοίκηση, κατά την επόμενη δημοτική περίοδο, ώστε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να αναπτύξει τις προϋποθέσεις για το σταδιακό πέρασμα στην “εποχή” της ηλεκτροκίνησης.

Η ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης θα φτάσουν τους 30 συνολικά σε όλη την έκταση της Σύρου και σε όλες τις περιοχές και η εφαρμογή του σχεδίου στην πράξη, προϋποθέτει τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε να καταγραφεί ενδιαφέρον και ανταγωνισμός από εταιρείες, που θα ενδιαφερθούν να προχωρήσουν το ΣΦΗΟ στο νησί.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κράτους για τους σταθμούς πανελλαδικά, την εκπόνησή τους είχε αναλάβει ο κάθε Δήμος μετά από σχετικές χρηματοδοτήσεις που προήλθαν από το Πράσινο Ταμείο. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε αρχίσει τη σχετική προσπάθεια από τον Νοέμβριο του 2020, σε συνεργασία με εταιρεία που έκανε τη μελέτη και ακολούθως ελήφθησαν οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σήμερα, η Δημοτική Αρχή έχει στα χέρια της ένα πολύτιμο “εργαλείο”, το οποίο και θα περάσει στη νέα διοίκηση ώστε να προχωρήσει ο απαραίτητος πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Αξίζει να αναφερθεί πως με τους σταθμούς φόρτισης, όσοι έχουν ηλεκτρικά οχήματα θα καλύπτονται σε όλες τις περιοχές του νησιού, ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπως παρομοίως προσδιορίστηκαν διακριτά σημεία και για τη φόρτιση ηλεκτρικών ταξί, λεωφορείων, οχημάτων ΑΜΕΑ, φορτηγών και ποδηλάτων.

Η Σύρος ένα βήμα πριν την εφαρμογή

Αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έδωσε απαντήσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, έχουν κλείσει όλες οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του σχεδίου στην πράξη. Ωστόσο για να γίνει αυτό, απαιτείται να βγει πλειοδοτικός διαγωνισμός, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες.

“Έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις για τη μελέτη και για τα σημεία τοποθέτησης και είμαστε σε αναμονή για να προχωρήσουμε. Για τους Σταθμούς Φόρτισης θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός ώστε να τοποθετηθούν. Πλειοδοτικός διαγωνισμός για να δούμε ποια εταιρεία θα προσφέρει τα περισσότερα και με ποιες προϋποθέσεις – ίσως δίνει και κάποιο ενοίκιο στον Δήμο -, για να προχωρήσουμε στους συγκεκριμένους σταθμούς. Η τοποθέτησή τους θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία”, εξήγησε αναλυτικά ο Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας μάλιστα παρακάτω πως, χρονικά, “σίγουρα μέσα στην επόμενη χρονιά θα πρέπει και η νέα Δημοτική Αρχή να το δει και να το “τρέξει””. Διευκρίνισε δε, πως, “αρχικά ίσως τοποθετηθούν σε λίγα επιλεγμένα σημεία για να δούμε πώς θα πάει στην εφαρμογή του το σχέδιο”.

Οι σταθμοί φόρτισης σε όλο το νησί

Αναλυτικά, τα σημεία – σταθμοί φόρτισης σε όλη τη Σύρο είναι 30. Βάσει του σχεδίου που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, προβλέπονται οι εξής θέσεις: “Για Ι.Χ. αυτοκίνητα, οι προτεινόμενες θέσεις των σημείων φόρτισης είναι οι εξής: Ανοικτός χώρος στάθμευσης στη Δόξα (2 θέσεις), το parking στο Νησάκι, ο χώρος στάθμευσης στη θέση Πλακούρα (2 θέσεις), στο Καρνάγιο (2 θέσεις), ο ανοικτός χώρος στάθμευσης στο Αθλητικό Κέντρο (2 θέσεις), καθώς επίσης, η Καμάρα στην Άνω Σύρο, το parking στο Κίνι, ο χώρος στάθμευσης στην παραλία του Γαλησσά (2 θέσεις), ο ανοικτός χώρος στάθμευσης στη Βάρη, πλησίον του ΝΟΣ στην Ποσειδωνία, το parking στον Φοίνικα (2 θέσεις), ο χώρος στάθμευσης στον Μέγα Γιαλό. Επίσης, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα, στον Μέγα Γιαλό, στην παραλία στο Αχλάδι, στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, στην παραλία της Αζολίμνου και στον αγροτικό δρόμο της περιοχής Κριός.

Όσον αφορά στα οχήματα και στην εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, προτείνονται τα σημεία του parking στο Νησάκι, μία θέση στο Καρνάγιο και μία στo parking στο Κίνι.

Επιπρόσθετα, για τη φόρτιση οχημάτων αυτοκινήτων και οχημάτων φορτοεκφόρτωσης προτείνεται ο χώρος στάθμευσης στο Νησάκι, όπως ακόμη για λεωφορεία, το σημείο φόρτισης θα είναι στην αφετηρία των υπεραστικών ΚΤΕΛ Σύρου. Ακόμη, για φορτηγά προβλέπεται σημείο φόρτισης σε ανοικτό χώρο στάθμευσης, αλλά και για ποδήλατα, το σημείο φόρτισης θα είναι στην Ακτή Εθνικής Αντίστασης. Τέλος, το σημείο φόρτισης για ταξί θα είναι στην πλατεία Ηρώων.

Κλειδωμένα προς το παρόν τα ηλεκτρικά scooters στη Σύρο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε και για τα ηλεκτρικά scooters για ΑΜΕΑ που έχει προμηθευτεί ο Δήμος. Μέχρι σήμερα αυτά είναι κλεισμένα μέσα στα ειδικά κιόσκια στην πλατεία Μιαούλη και στην είσοδο του νέου parking της Λαλακιάς.

“Βασικά θέλουμε να πάρουμε μία άδεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας για να τοποθετήσουμε τα ηλεκτρικά scooters της πλατείας Μιαούλη, στον χώρο του kiss ‘n’ ride στο λιμάνι Ερμούπολης”, ανέφερε, επισημαίνοντας πως, “οι χρόνοι με το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι μεγάλοι ώστε να έρθουν οι εγκρίσεις”. Βέβαια δεδομένης της χειμερινής περιόδου, εξήγησε πως, “από την άλλη πλευρά, δεν έχει νόημα η χρήση τους τώρα. Γι αυτό και παραμένουν κλειστά. Σε σημείο ασφαλές”. Οπότε, υπογράμμισε πως η παρουσίασή τους θα μετατεθεί για τη νέα δημοτική περίοδο και κατά πάσα πιθανότητα για το πρώτο εξάμηνο του 2024. “Είναι κλειδωμένα μέσα στους κλωβούς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε και για βανδαλισμούς”, διευκρίνισε, κλείνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα.

Ετικέτες: