Αυστηρές συστάσεις προς τον πληθυσμό από την διευθύντρια Παθολογικού Τμήματος, Μαρία Τζώρτζη

Ασφυκτικά γεμάτη η κλινική covid του Νοσοκομείου Σύρου

Το “κοκτέιλ” εποχιακής γρίπης, κορωνοϊού και RSV έχει δημιουργήσει μία “εκρηκτική” κατάσταση στον πληθυσμό της χώρας, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αυτού να οδηγείται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία των υγειονομικών μονάδων και με τις νοσηλείες να χτυπούν “κόκκινο”.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πάνω από 300 εισαγωγές και συγκεκριμένα 309, σημειώθηκαν στα νοσοκομεία, μόνο το τελευταίο 24ωρο. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε απλές κλίνες είναι 1.392 και 90 άτομα σε ΜΕΘ. Κατά το δεκαήμερο από 20 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου εισήχθησαν περίπου 4.500 ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού. 

Αναπόφευκτα, αύξηση των κρουσμάτων όμως καταγράφει και η Σύρος, με την κλινική covid του Νοσοκομείου να είναι ασφυκτικά γεμάτη από νοσηλευόμενους, με το τριήμερο της πρωτοχρονιάς να καταγράφεται δραματικό, καθώς ο αριθμός των ασθενών που πέρασε από τα Έκτακτα Περιστατικά της υγειονομικής μονάδας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εποχικής γρίπης, αλλά και RSV μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η διευθύντρια Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Σύρου, Μαρία Τζώρτζη.

Σύμφωνα με την ίδια, η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, αποτυπώνεται και στη Σύρο με αποτέλεσμα η κλινική covid του νοσοκομείου να είναι ασφυκτικά γεμάτη, τόσο από ασθενείς με κορωνοϊό, όσο και με επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης. 

“Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δημοσιεύει κάθε εβδομάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, αύξηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, όπως και αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης. Ακριβώς την ίδια εικόνα έχουμε και στη Σύρο, χωρίς όμως να τα έχω εγώ προσωπικά καταγεγραμμένα τα συγκεκριμένα δεδομένα, καθώς αυτά τα διαθέτει επίσημα ο ΕΟΔΥ”, επισημαίνει αρχικά η κα. Τζώρτζη, η οποία προσθέτει πως υπάρχει αύξηση και στη Σύρο των κρουσμάτων λόγω των λοιμώξεων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. 

“Κάποια από αυτά τα περιστατικά αναγκάζονται να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και έχουμε διαπιστώσει ότι οι νοσηλείες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί. Οι νοσηλείες αυτές αφορούν περιστατικά γρίπης, γριπώδους συνδρομής, αλλά και για covid-19”, υπογραμμίζει η κα. Τζώρτζη, σημειώνοντας ότι  στην πλειοψηφία τους οι νοσηλείες αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή άτομα που έχουν και άλλες συνοδές παθήσεις και συγκεκριμένα ηλικιωμένα άτομα, άτομα με καρδιολογικές παθήσεις και διαβήτη.   

Σύμφωνα με κα. Τζώρτζη, η πτέρυγα που έχει διαμορφωθεί στην Παθολογική Κλινική για τη νοσηλεία περιστατικών με κορωνοϊό είναι γεμάτη από νοσηλευόμενους, οι οποίοι εναλλάσσονται συνεχώς.

Εξαντλήθηκαν τα αντιϊκά φάρμακα

Μάλιστα, η κατάσταση που διαμορφώθηκε το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς χτύπησε “κόκκινο” με τα περιστατικά να αυξάνονται κατακόρυφα. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι ότι εξαντλήθηκε η προμήθεια που υπήρχε στο νοσοκομείο της Σύρου, σε αντιϊκά φάρμακα. 

Η συγκεκριμένη φαρμακολογία, σύμφωνα με την κα. Τζώρτζη χορηγείται σε ασθενείς που είναι ναι μεν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά έχουν όμως αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών λόγω της συγκεκριμένης νόσου.
“Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε πάρα πολλά περιστατικά και αναγκαστήκαμε να χορηγήσουμε όλα τα συγκεκριμένα φάρμακα που είχαμε στην φαρμακαποθήκη του νοσοκομείου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αντιϊκά φάρμακα ο ασθενής τα προμηθεύεται είτε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, είτε από φαρμακεία του ΕΟΠΥ. Το στοκ που είχαμε στη διάθεσή μας και δεν ήταν μικρό, ωστόσο το εξαντλήσαμε. Μετά από νέο αίτημά μας περιμένουμε τις επόμενες ημέρες νέα προμήθεια με αντιϊκά φάρμακα”.  

Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας έφερε την αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με την διευθύντρια Παθολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Σύρου, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την πλειοψηφία των πολιτών. 

Όπως επισημαίνει, κάθε χρόνο, από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο ο πληθυσμός βάλετε από την γρίπη. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, υπήρχε μία επιπλέον προστασία κατά της διασποράς της, κάτι που δεν συμβαίνει τον φετινό χειμώνα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να νοσεί. 

“Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι ο πληθυσμός χαλάρωσε και δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας. Δεν χρησιμοποιούμε τη μάσκα προστασίας, τα αντισιπτικά και ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο. Αυτό λοιπόν είχε σαν αποτέλεσμα και την αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης, αλλά και του κορωνοϊού. Αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο της Ελλάδας, αλλά εντοπίζεται και σε άλλα μέρη της Ευρώπης”, σημειώνει χαρακτηριστικά.  

Ο εμβολιασμός είναι το Α και το Ω για την προστασίας μας

Η κα. Τζώρτζη απευθυνόμενη προς τους πολίτες δηλώνει ότι ο εμβολιασμός είναι το μέσο προστασίας όλων, τόσο κατά του κορωνοϊού, όσο και κατά της γρίπης. 

“Ναι μεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η φαρμακολογία που χορηγείται στους νοσηλευόμενους από covid ασθενείς, όμως την προστασία που δίνει ο εμβολιασμός δεν δίνει κανένα αντιικό φάρμακο. Επομένως ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για τον πληθυσμό. Πρέπει να σας πω ότι ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί νοσεί πιο ελαφρά. Δεν έχουμε δηλαδή τόσο βαριά περιστατικά, όπως είχαμε τον πρώτο χρόνο εμφάνισης του κορωνοϊού και αυτό το διαπιστώνουμε και στην κλινική εικόνα και πορεία του ασθενή, αλλά και μέσω των εξετάσεων. Ο εμβολιασμός είναι το Α και το Ω για την προστασία μας, αλλά φυσικά θα πρέπει να τηρούμαι και τα μέτρα προστασίας”, καταλήγει η κα. Τζώρτζη.