“Γήπεδο ήταν στην Άνω Σύρο και γήπεδο θα παραμείνει”
- Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, 2024 - 06:19
Στο προσκήνιο θα τεθεί και το “παροπλισμένο” μέχρι σήμερα γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου από τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο άρσης επικινδυνότητας πρωτίστως και δευτερευόντως η αποκατάσταση του γηπέδου, με σκοπό να υποδεχθεί ξανά αθλητές και κοινό.
Ο εντεταλμένος του αθλητισμού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Δομένικος Σαγκινέτος δίνει απαντήσεις για τον “μπούσουλα” που θα ακολουθήσει σχετικά με την επαναλειτουργία του αθλητικού χώρου, που σήμερα είναι επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών και γι αυτό, παραμένουν οι απαγορεύσεις όσον αφορά στην πρόσβαση.
Επί της ουσίας, από τις κατολισθήσεις που είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2019, μέχρι και σήμερα, δεν ήταν εφικτή η αποκατάστασή του και η προώθηση έργου άρσης επικινδυνότητας, κυρίως λόγω υψηλού κόστους. Επί προηγούμενης δημοτικής θητείας και επί αντιδημαρχίας Μηνά Αληφραγκή, για το γήπεδο είχε εκπονηθεί μία μελέτη, η οποία υποδεικνύει συγκεκριμένη παρέμβαση για να αρθεί η επικινδυνότητα και να “πιαστεί” το πρόβλημα των κατολισθήσεων. Το κόστος αυτής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας έφθανε στα 800-850 χιλ. ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να εκταμιευθεί από το δημοτικό ταμείο.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαγκινέτος, παίρνοντας τη σκυτάλη στην τρέχουσα θητεία, τονίζει πως θα αναζητήσει χρηματοδοτήσεις από κοινού με τον αντιδήμαρχο, Φραγκίσκο Βακόνδιο και τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου.
Για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, επισημαίνει μάλιστα πως το έργο θα “σπάσει” σε δύο κομμάτια. Το ένα θα αφορά την άρση επικινδυνότητας και το άλλο την αποκατάσταση του γηπέδου. Με αυτό τον τρόπο εκτιμά πως θα αντλήσει ευκολότερα χρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει πως το γήπεδο ποδοσφαίρου θα παραμείνει ως γήπεδο και δεν θα αλλάξει η χρήση του για να μετατραπεί και σε πολιτιστικό χώρο, αναπτύσσοντας τη δική του επιχειρηματολογία γι αυτή την απόφαση.
Ποσό 800 χιλ. ευρώ για άρση επικινδυνότητας και αποκατάσταση
Ο κ. Σαγκινέτος κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στο να είναι “παροπλισμένο” σήμερα το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου, υπενθύμισε τα εξής: “Επί δήμου Άνω Σύρου είχαμε κάνει μεγάλο αγώνα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του αθλητισμού για τις περιοχές του μεσαιωνικού οικισμού, του Βροντάδου, αλλά και των Δημοτικών Σχολείων του 6ου και της Άνω Σύρου, ακόμη και του 3ου Δημοτικού και των Φρερ (ΔΕΛΑΣΑΛ) που το επισκέπτονταν για εκδρομές. Έγινε η κατολίσθηση και σταμάτησε η λειτουργία του. Υπήρξε το σενάριο και να αλλάξει χρήση και να γίνει πολιτιστικός χώρος. Αυτό όμως δεν θα προχωρήσει”.
Ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής πως το γήπεδο θα έχει χρήση αθλητικού χώρου, τόνισε πως το πρώτο βήμα είναι να υπάρξει παρέμβαση για άρση της επικινδυνότητας, κάτι που πρακτικά σημαίνει να μην υπάρξουν νέες κατολισθήσεις και βράχοι εντός του αγωνιστικού τμήματος.
“Η μελέτη υποδεικνύει ένα έργο άρσης επικινδυνότητας. Δηλαδή να φτιαχτεί το μέτωπο του λατομείου του οποίο είναι επικίνδυνο. Με ποιο τρόπο δηλαδή μπορούμε να μην έχουμε τέτοιες κατολισθήσεις ξανά. Ουσιαστικά μιλάει για καθαρισμό τον παταριών και για τοποθέτηση ενός πλέγματος”, υπενθυμίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “οι Τεχνικές Υπηρεσίες είχαν πει προφορικά ότι το κόστος όλης αυτής της διαδικασίας είναι πολύ υψηλό και θα φτάσει περίπου στα 800 – 850 χιλ. ευρώ”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο εντεταλμένος, αυτό το ύψος για το δημοτικό ταμείο “είναι απαγορευτικό γιατί ο Δήμος μόνος του δεν θα μπορούσε να το σηκώσει”.
Υπενθύμισε δε, πως κατά την περασμένη θητεία, “έγιναν κάποιες κρούσεις και ειπώθηκε πως για μία τέτοια παρέμβαση αυτό το ποσό δεν θα δοθεί συνολικά από καμία πλευρά”.
Όχι στην αλλαγή του “χαρακτήρα” του
Παρακάτω ο κ. Σαγκινέτος τοποθετήθηκε και για το αν συναινεί ή όχι στη λειτουργία του τόσο ως γήπεδο, όσο και ως χώρος πολιτισμού.
“Ο λόφος της Άνω Σύρου έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη όλα τα τελευταία χρόνια κι έχει έναν κορεσμό σε κίνηση και επισκεψιμότητα κάθε σεζόν. Αν υπήρχε στην πράξη το σενάριο της λειτουργίας του ως χώρος πολιτιστικού για εκδηλώσεις, συναυλίες κ.α., θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό. Πού θα πήγαινε ο όγκος των οχημάτων; Θα γινόταν ένα τεράστιο κυκλοφοριακό κομφούζιο”, υποστήριξε, δηλώνοντας την αντίθεσή του με τα σενάρια που είχαν πέσει επί τάπητος παλαιότερα προς επεξεργασία.
“Ο κόσμος δεν θα εξυπηρετείται. Ο κόσμος της Άνω Σύρου δεν το θέλει αυτό ως επιλογή. Δεν θέλει το γήπεδο ως πολιτιστικό χώρο”, προσθέτει, επισημαίνοντας πως ο Δήμος οφείλει να “τρέξει” για τους χώρους του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου και του πολιτιστικού χώρου Μάνος Ελευθερίου.
“Έχουμε τον φοβερό χώρο πλέον του Λαδόπουλου στην Ερμούπολη που έχουμε στο πλάνο να γίνει ένας χώρος πολιτισμού. Έχει αντικρίσει ο κόσμος αυτή την ομορφιά; Αν ο χώρος φτιαχτεί, θα γίνει μαγικός. Είναι ένα μέρος τεράστιας χωρητικότητας και ομορφιάς. Θα είναι μαγική η εικόνα”, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμη πως, “ένας ακόμη χώρος είναι και ο πολιτιστικός του Μάνου Ελευθερίου. Αποδεσμεύεται με τα χορτολιβαδικά, οπότε, κάτι θα γίνει και εκεί λογικά”.
Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, μονόδρομος αποτελεί η διατήρησή του, καθαρά ως γήπεδο.
Προτεραιότητα να μη γίνουν νέες κατολισθήσεις
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Σαγκινέτος επεσήμανε πως προτεραιότητα θα δοθεί στην άρση επικινδυνότητας. “Το βασικότερο απ΄ όλα, - πρώτα και κύρια - είναι να γίνει η άρση επικινδυνότητας και να φτιαχτεί μετά το γήπεδο. Η πόλη έχει ανάγκη από ένα ακόμη γήπεδο γιατί έχει μόνο το μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ερμούπολης. Η μία ομάδα άλλωστε παίζει γ΄ εθνική και οι μικρότερες ομάδες χρειάζονται χώρο”.
Πρόσθεσε δε, πως, “σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό να γίνει και μία εκδήλωση πολιτισμού, αλλά δεν θα αλλάξει χρήση το γήπεδο της Άνω Σύρου. Πρέπει να φτιαχτεί το μέτωπο και μετά να παραμείνει ως έχει με αποκαταστάσεις που χρειάζονται εντός του γηπέδου”.
Αναζήτηση χρηματοδοτήσεων
Για όλα τα παραπάνω, ο εντεταλμένος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος κύκλος αναζήτησης χρηματοδοτήσεων. “Είμαι σε επαφή με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τον δήμαρχο για να εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσουμε όσο πιο οικονομικά μπορούμε στην πρώτη παρέμβαση, αυτή της άρσης επικινδυνότητας. Και υπάρχουν διάφορα σενάρια που εξετάζουμε”, ανέφερε, τονίζοντας πως, “θα “σπάσουμε” το έργο στην άρση επικινδυνότητας και στην αποκατάσταση του γηπέδου. Θέλουμε να φτιαχτεί το μέτωπο και μετά το γήπεδο”.
Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “αυτό θα κάνουμε. Για το κομμάτι του γηπέδου, θα προχωρήσουμε σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και για το άλλο μέρος του έργου, ίσως αναζητήσουμε από χρηματοδοτικά “εργαλεία” για καταστροφές από θεομηνίες και από την Πολιτική Προστασία. Είμαστε ήδη σε επαφές για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε”.
Κλείνοντας τις απαντήσεις του, υπογράμμισε πως η υπόθεση της επαναλειτουργίας του γηπέδου της Άνω Σύρου είναι σε προτεραιότητα, ωστόσο, τόνισε πως, “χρονικά δεν μπορούμε να πούμε πότε θα έχουμε αποτέλεσμα. Θα κάνουμε όμως το καλύτερο”.
Τέλος, στην ερώτηση αν για τις παραπάνω κινήσεις το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε: “Όχι δεν χρειάζεται. Το θέμα θέλει τρέξιμο από εμάς. Γήπεδο ήταν και γήπεδο θα παραμείνει. Δεν έχει ληφθεί άλλη απόφαση και προχωράμε. Δεν απαγορεύεται να γίνει μία πολιτιστική εκδήλωση, αλλά ο χώρος δεν θα αλλάξει χρήση. Χώρους πολιτισμού έχουμε να προχωρήσουμε”.
Ο κ. Σαγκινέτος απηύθυνε έκκληση προς κάθε πολίτη να τηρεί τα μέτρα των απαγορεύσεων και να μην εισέρχεται στον χώρο. “Χρειάζεται να μην μπαίνει κόσμος και παιδιά μέσα στο γήπεδο για λόγους ασφάλειας”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αναγκαιότητα η εκπόνηση μελέτης για το γήπεδο Άνω Σύρου
10 Ιουλ. 2024 - 6:19 - Το στάδιο Πευκακίων μπαίνει σε προτεραιότητα
23 Δεκ. 2024 - 6:20 - Πρώτες αποτυπώσεις και σταδιακή αποσύνθεση των ταφικών μνημείων
26 Νοε. 2024 - 6:20 - “Πράσινο φως” για να περάσει στην ΕΠΣ Κυκλάδων
20 Νοε. 2024 - 6:19 - Κοινότητα Άνω Σύρου: Συνεδριάζει άμεσα με θέμα την παραχώρηση ή μη, του γηπέδου Άνω Σύρου
8 Νοε. 2024 - 13:22