Αναζητούν… αποκατάσταση τα δύο πρώτα ταφικά μνημεία
- Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024 - 06:20
Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η προσπάθεια διάσωσης της σπουδαίας κληρονομιάς των ταφικών μνημείων στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, με τη νέα Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης να προχωρά στον διαγωνισμό για την αποκατάσταση των πρώτων δύο, - Γιαννίκογλου και Πρώιου -, χάρη στο εξασφαλισμένο ποσό των 450 χιλ. ευρώ από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου στην “Κοινή Γνώμη”, προτάσσονται οι ανάγκες των συγκεκριμένων δύο ταφικών μνημείων, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται, καθώς οι φθορές έχουν προχωρήσει και η αποσύνθεσή τους είναι σοβαρή.
Υπενθυμίζεται πως με το ίδιο ποσό των 450 χιλ. ευρώ η αρχική προσπάθεια των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ήταν να αποκατασταθούν τα τέσσερα μαυσωλεία για τα οποία υπάρχει μελέτη (συν Πρασσακάκη και Γεωργιάδου), ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου οι φθορές πολλαπλασιάστηκαν, γεγονός που υπέδειξε πως για όλα τα παραπάνω ταφικά μνημεία, θα απαιτούνταν ποσό ύψους 900 χιλ. ευρώ.
Σήμερα, η νέα Δημοτική Αρχή, στο πρώτο διάστημα της θητείας της προχωρά στον διαγωνισμό για τα δύο ταφικά μνημεία Γιαννίκογλου και Πρώιου, φέρνοντας το θέμα της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, μεθαύριο.
Ωστόσο, με δεδομένη την ένταξη των μαυσωλείων του κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης, μετά από επιτυχημένη προσπάθεια της πρώην αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη, προκύπτει αυτονόητα έντονη η ανάγκη να υπάρξουν σταδιακά, αποκαταστάσεις και για τα υπόλοιπα.
Όπως εξηγεί ο κ. Βακόνδιος, η νυν Δημοτική Αρχή έχει σε προτεραιότητα να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις και φυσικά να έρθει σε νέες συζητήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Άλλωστε, αφού υπάρχουν οι μελέτες για τα δύο ταφικά μνημεία των Γεωργιάδου και Πρασσακάκη, αυτό το έργο θα μπορούσε να ακολουθήσει.
Εγκρίνονται τεύχη δημοπράτησης, βγαίνει ο διαγωνισμός
Ειδικότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επισημαίνοντας την αξία που έχει η προσπάθεια διάσωσης αυτής της κληρονομιάς, σημείωσε πως έγιναν όλες οι αλλαγές που απαιτήθηκαν, για να βγει άμεσα ο διαγωνισμός στην τρέχουσα θητεία.
“Έρχεται προς έγκριση το θέμα της αποκατάστασης των δύο ταφικών μνημείων, μεθαύριο στη Δημοτική Επιτροπή. Πρόκειται για τα ταφικά μνημεία Γιαννίκογλου και Πρώιου και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Δηλαδή έχουν γίνει όλες οι τροποποιήσεις των τεχνικών δελτίων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα έρθει το θέμα την Τετάρτη προς συζήτηση για να εγκρίνουμε τα τεύχη δημοπράτησης και να πάμε σε διαγωνισμό”, ανέφερε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως ο λόγος που προκρίνονται τα δύο προαναφερόμενα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
“Προτάχθηκαν αυτά καθώς οι φθορές είχαν αυξηθεί και έπρεπε να μειωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου. Ήταν για τέσσερα ταφικά μνημεία το αρχικό έργο, για τα ταφικά του Γιαννίκογλου, του Πρώιου, του Πρασσακάκη και του Γεωργιάδου. Τώρα πάμε στην αποκατάσταση των δύο με το ποσό που έχουμε εξασφαλισμένο και ανέρχεται στα 450 χιλ. ευρώ”.
Φθορές και έργο
Σημείωσε ακόμη πως ο Δήμος για το έργο έχει ειδικό εξωτερικό σύμβουλο, καθώς είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο αντικείμενο. “Ναι επέλεξε η Υπηρεσία αυτά τα δύο γιατί είναι σε χειρότερη κατάσταση. Να θυμίσω πως ο Δήμος για αυτό το έργο έχει και εξωτερικό συνεργάτη γιατί είναι πολύ εξειδικευμένο το έργο”, σχολίασε, επισημαίνοντας πως καλό είναι να μην περάσει κι άλλος χρόνος.
Αξίζει να αναφερθεί το περιεχόμενο της μελέτης σχετικά με τα δύο μνημεία, τις βασικές φθορές και τις κύριες αποκαταστάσεις.
Ειδικότερα, το μνημείο Γιαννίκογλου, σημειώνει ο μελετητής πως, “οι κυριότερες δομικές βλάβες σχετίζονται με διανοίξεις αρμών και αποπτώσεις τμημάτων της οροφής”. Με φόντο όσα αναλύει, προτείνει: “Να αποσυναρμολογηθούν η στέγη, τα αετώματα, τα γείσα και οι λίθοι του διαζώματος πάνω από το επιστύλιο. Επιπλέον, να καθαιρεθούν τα φθαρμένα επιχρίσματα και οι ετοιμόρροποι θολίτες, σε όσες περιοχές χρειάζεται. Τέλος να ανακατασκευαστούν και να επανεπιχριστούν”.
Ακόμη, όσον αφορά το μνημείο Πρώιου (1857), ο μελετητής έχει διαπιστώσει πως, “επίσης οι κυριότερες δομικές βλάβες σχετίζονται με διανοίξεις αρμών”. Ο ίδιος σημειώνει στη μελέτη πως, “θα αποσυναρμολογηθούν τα μέλη από το επιστύλιο και πάνω, δηλαδή οι λίθοι του διαζώματος, των γείσων, των αετωμάτων και της στέγης”.
Επόμενο βήμα… στο Υπ. Πολιτισμού
Σε συνέχεια των ανωτέρω, τόνισε πως ο Δήμος θα ψάξει να βρει χρηματοδοτήσεις και για τα υπόλοιπα. “Θα αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις σίγουρα. Η πρώτη χρηματοδότηση είχε εγκριθεί από το 2011. Είναι κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί. Είναι σημαντικό μετά να δούμε και τα υπόλοιπα. Είναι σπουδαία μνημεία μέσα στην πόλη και πρέπει να δώσουμε την ανάλογη προσοχή για να γίνουν τα απαραίτητα έργα”, επεσήμανε, δίνοντας απάντηση και στο αν θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Πολιτισμού για να υπάρξει ένας “μπούσουλας” ως προς τους τρόπους προώθησης μελετών πρωτίστως αλλά και έργων και για τα υπόλοιπα μαυσωλεία του κοιμητηρίου.
“Θα μιλήσουμε ξανά με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το θέμα είναι μεγάλο και πρέπει να δούμε τί λύσεις υπάρχουν. Σίγουρα είναι ένα έργο που δεν μπορεί να το κάνει ο Δήμος καθώς είναι εξειδικευμένο. Ο Δήμος σίγουρα θα συντονίσει, αλλά στο κομμάτι της μελέτης, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Άρα, θα μιλήσουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού”. Επανέλαβε δε, πως, “για τα πρώτα δύο έχουμε ειδικό σύμβουλο που μας βοηθά”.
Ανησυχία για εργολαβικό ενδιαφέρον
Με φόντο αρκετούς διαγωνισμούς που έχουν βγει άγονοι στον Δήμο, αλλά και δεδομένου πως έχει προηγηθεί άκαρπη διαδικασία και για τα τέσσερα ταφικά μνημεία την περασμένη θητεία, ο κ. Βακόνδιος σημείωσε πως, όντως υπάρχει αγωνία και σήμερα, για το αν θα εκδηλωθεί εργολαβικό ενδιαφέρον.
“Σίγουρα αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον Δήμο. Από τον τρόπο αντιμετώπισης και στάσης των εργολάβων, ναι μας ανησυχεί. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε πολλούς και με μεγάλες εκπτώσεις. Τώρα έχουμε ελάχιστους και με μικρές εκπτώσεις ή δεν έρχονται και καθόλου. Για όλα τα έργα είναι αυτή η κατάσταση πλέον όχι μόνο γι αυτό που αναφέρομαι τώρα. Είναι ένας μεγάλος “πονοκέφαλος””, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “απ΄ ό,τι παρατηρούμε, το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί και οι εταιρείες προσπαθούν να συνεργαστούν μεταξύ τους πολλές φορές για να κάνουν έργα. Είναι κάτι που παρατηρείται γενικότερα, όχι μόνο σε επίπεδο Δήμου”, κατέληξε πως, “ο διαγωνισμός βγαίνει στον αέρα και ευχόμαστε το καλύτερο αποτέλεσμα”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Ακτινογραφία” στις εργασίες αποκατάστασης των ταφικών μνημείων
16 Ιαν. 2025 - 6:20 - Πρώτες αποτυπώσεις και σταδιακή αποσύνθεση των ταφικών μνημείων
26 Νοε. 2024 - 6:20 - “Διαβατήριο” για την ψηφιακή αποτύπωση όλων των ταφικών μνημείων
15 Οκτ. 2024 - 6:20 - Αρχίζει η “αναγέννηση” των ταφικών μνημείων
23 Σεπ. 2024 - 6:20 - Σε “ράγες” υλοποίησης η αποκατάσταση των πρώτων ταφικών μνημείων
25 Ιουλ. 2024 - 6:20