Ανεπούλωτη πληγή
- Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2014 - 06:10
Ο “εγκλωβισμός” των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο στόχο 2 απασχόλησε έντονα την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με αφορμή την πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να συνταχθεί ένας φάκελλος με στοιχεία ανεργίας για τη Σύρο και να προωθηθεί στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος να μην εξαιρούνται συνολικά τα Κυκλαδονήσια από τα προγράμματα που προκηρύσσει ο ΟΑΕΔ για τους ανέργους.
Το θέμα έφερε εκ νέου στην επιφάνεια η παράταξη “Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης” και ο επικεφαλής της, Γιώργος Πάπιτσης, ο οποίος κάνοντας αναφορά στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά στην απασχόληση 2.000 νέων ανέργων έως 35 ετών, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προκειμένου από τα εν λόγω προγράμματα να μην “περιθωριοποιείται” τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με άξονα πλέον, τα σημερινά στοιχεία της ανεργίας που κυριολεκτικά έχουν εκτοξευθεί.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον τρόπο συζήτησης του θέματος καθώς και για την επίδραση που μπορεί να ασκήσει μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ακόμη και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο ο αντιδήμαρχος, Νίκος Αλμπανόπουλος, όσο και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενωμένη Σύρα”, Κώστας Απέργης.
“Αδικία για τους ανέργους του νησιού και των Κυκλάδων”
Ειδικότερα, ο κ. Πάπιτσης, ανέπτυξε την πρόταση του συνδυασμού του, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ένα ζήτημα για το οποίο “εάν δεν παλέψουμε, δε θα το κερδίσουμε και το δικαιούμαστε”.
Ο ίδιος, εξήγησε ότι πρόκειται “για αδικία” όσον αφορά στους ανέργους των Κυκλάδων και ειδικότερα μιλώντας, της Σύρου, καθώς η ένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο στόχο 2, που πραγματοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, με το επιχείρημα πως οι δύο νομοί παρουσίαζαν υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, σήμερα, δεν έχει βάση αφού τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται ραγδαία μέρα με την ημέρα.
Τόνισε δε, ότι στόχος της πρότασης της παράταξής του, αποτελεί η σύνταξη ενός φακέλλου που θα περιλαμβάνει ακριβή στοιχεία που θα ληφθούν σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ώστε να αποσταλεί στον υπουργό Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου ο ίδιος, έχοντας απτά στοιχεία στα χέρια του, να ασκήσει με τη σειρά του, στο μέτρο του δυνατού πίεση προς την αρμόδια Επιτροπή. “Είναι σημαντικό να διατυπώσουμε μία συγκροτημένη πρόταση ώστε να μη μένουμε εκτός από προγράμματα ανεργίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πάπιτσης, συμπληρώνοντας ότι, “ο υπουργός ενδεχομένως να δει θετικά το θέμα αν έχει αποφάσεις οργάνων στα χέρια του”.
Έστω... το ελάχιστο
Αξίζει να τονισθεί ότι, η ένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο στόχο 2 είχε πραγματοποιηθεί για τον ανωτέρω λόγο πριν από δέκα περίπου χρόνια με δεδομένο πως πέντε νησιά συνολικά από τα 48 κατοικημένα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, παρουσίαζαν αυξημένα ποσοστά συγκριτικά με το μέσο όρο του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτά τότε, η Κως, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Σύρος. Αυτός ήταν και ο λόγος που από τη στιγμή της ένταξης στο στόχο 2, μένουν εκτός και εξαιρούνται από τέτοιου είδους προγράμματα του ΟΑΕΔ Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να διευκρινίσουμε, πως οι συγκεκριμένες προτάσεις, επ΄ ουδενί δεν αποτελούν λύση για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των πολιτών πανελλαδικά, αλλά ούτε καν λειτουργεί ως “παυσίπονο”, αφού μόνον παροδικά μπορεί να απασχοληθεί ένας μικρός αριθμός ανέργων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Παρόλα αυτά, θα ήταν αναγκαίο η τοπική Αρχή και η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τη νέα δεινή πραγματικότητα στο επίπεδο της ανεργίας, να διεκδικούσαν τρόπους ώστε να έχουν πρόσβαση οι άνεργοι των δύο νομών έστω και στην ελάχιστη δυνατότητα “ανακούφισης” που παρέχεται.
Κρίνεται καλό να υπενθυμίσουμε, ότι το ζήτημα της ανεργίας στον τόπο αλλά και την ανάγκη κινητοποίησης των προσώπων παλαιών αλλά και νέων αιρετών που θα προκύψουν μετά την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, έθιξε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ακόμη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που οδηγεί τους νέους ανθρώπους κυρίως, ακόμη και σε κατάθλιψη.
Θέμα που απαιτεί ανώτερες πολιτικές αποφάσεις
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υποστήριξε ότι αποτελεί πράγματι ένα θέμα που προβληματίζει χρόνια την τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας ταυτόχρονα, πως στην πρόταση του κ. Πάπιτση, που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των αιρετών, θα συνηγορήσει και το τοπικό παράρτημα Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αφού προσθέτει αξία στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μία ακόμη θετική στήριξη από ανώτερο συλλογικό όργανο της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, υπενθύμισε το λόγο της ένταξης της Περιφέρειας που ανήκουν οι Κυκλάδες στο στόχο 2, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή στην τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” με τον ίδιο, χθες, πως χωρίς αμφιβολία, τα στοιχεία της ανεργίας πανελλαδικά δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιου είδους αποφάσεις, αφού πρόκειται για ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας και συνδέονται με τη σχέση της χώρας με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Δεκαβάλλας συμπλήρωσε επιπλέον, πως στο παρελθόν είχε εκφράσει την αντίθεσή της η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, αντίθεση που όμως παρέμεινε σε θεωρητικό επίπεδο καθώς, όπως προαναφέρθηκε την ευθύνη για τέτοια ζητήματα και τις αποφάσεις, λαμβάνει αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ξεπερνά τη θέση της Ελλάδας, αν και θα ήταν επιθυμητή αλλαγή
Διαφορετική θέση ως προς την πρόταση του Γιώργου Πάπιτση, στη διάρκεια της συνεδρίασης, διατύπωσε ο αντιδήμαρχος Νίκος Αλμπανόπουλος, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά, πως “Ενώ είναι ευχής έργο να εντασσόταν η Περιφέρεια μας στην κατηγορία που θα την ωφελούσε και θα της έδινε τη δυνατότητα να απορροφά τέτοια προγράμματα”, ωστόσο είναι μία απόφαση που ξεπερνά την πολιτική της Ελλάδας και αφορά ένα ζήτημα συνολικά της Ευρώπης.
Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η άποψη του Κώστα Απέργη, που ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να παρουσιάζονται “αιφνιδιαστικά στο δημοτικό συμβούλιο”, επισημαίνοντας επιπλέον, ότι το μείζονος σημασίας πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, δεν λύνεται, ούτε επουλώνεται με τέτοιες λύσεις.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δημοτικές ενισχύσεις 8μηνης διάρκειας
27 Απρ. 2022 - 6:19 - Καταρρέουν ιστορικά ακίνητα και απειλούν ζωές
23 Δεκ. 2019 - 6:20 - Έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας
3 Αυγ. 2018 - 15:56 - Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης για τους Δήμους
15 Φεβ. 2017 - 12:24 - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών πλακόστρωσης επί της οδού Θυμάτων Σπερχειού
11 Νοε. 2024 - 14:01