"Bologna 1969-1974. Ήμουν κι εγώ εκεί"
- Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2024 - 06:15
Την πρώτη συγγραφική του δουλειά με τίτλο "Bologna 1969-1974. Ήμουν κι εγώ εκεί - Αντιδικτατορικές σελίδες", παρουσιάζει σήμερα στη Σύρο, ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών την περίοδο 1969-1974 στην Ιταλία, αλλά και τη μετέπειτα συμβολή τους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
Γι' αυτή την προσωπική βιωματική του αφήγηση, αλλά για τα γεγονότα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, μίλησε στην Κοινή Γνώμη, ο Νίκος Συρμαλένιος.
Οι σημαντικές στιγμές του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος στην Ιταλία
Η φοιτητική ζωή, τα νεανικά όνειρα, οι φιλίες, ο έρωτας και η επανάσταση με έντονο και καθοριστικό παράγοντα την αντιδικτατορική δράση των φοιτητών στην Μπολόνια της Ιταλίας είναι το θέμα αυτού του βιβλίου, που παρουσιάζει σήμερα στις 7 και μισή το βράδυ στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης, ο Νίκος Συρμαλένιος.
Το βιβλίο, εκδόσεων "Εύμαρος", παρουσιάζει την προσωπική αφήγηση του συγγραφέα, μία αφήγηση που διατηρεί τόσο την πολιτική σκέψη, όσο και την φρεσκάδα της νεανικής επαναστατικής ορμής, παρουσιάζει σημαντικές στιγμές του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος στην Ιταλία, με τις προσδοκίες, τις ελπίδες, τα οράματα, τις ανατροπές και τις απογοητεύσεις.
Να σημειωθεί ότι για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Αλμπανόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Σύρος εξ Αρχής", του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ο Αντώνης Συρίγος, νομικός και πρώην βουλευτής Κυκλάδων και φυσικά ο συγγραφέας του βιβλίου.
"Με αφορμή τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου"
Το βιβλίο μέσα από την αποτύπωση του δυναμικού φοιτητικού κινήματος της Ιταλίας, το οποίο συνδέθηκε και με την χώρα μας, είναι αφιερωμένο, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εφημερίδα, στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
"Επιθυμία μου ήταν να παρουσιάσω το συγκεκριμένο βιβλίο πριν από 10 χρόνια, όμως λόγω της ενασχόλησης μου με την πολιτική και κυρίως με τη βουλευτική μου δραστηριότητα, αυτό δεν ήταν εύκολο. Παρ΄όλα αυτά πιστεύω ότι αποτύπωσα με πολύ μικρές ελλείψεις τη σειρά των γεγονότων, κάτι που διασταυρώθηκε μέσω των επαφών που είχα με τους εν ζωή φίλους και συντρόφους που ζήσαμε μαζί αυτή την περίοδο", τόνισε ο συγγραφέας, υποστηρίζοντας ότι "το βιβλίο που διαδραματίζεται από τον Σεπτέμβριο του 1969 έως και τον Αύγουστο του 1974 και αποτυπώνει τα προσωπικά μου βιώματα ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Bologna, έρχεται ως μία αφιέρωση στο πλαίσιο των 50 χρόνων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και της δημοκρατίας στην Ελλάδα".
Στην ερώτηση εάν τα γεγονότα της αντιδικτατορικής δράσης των φοιτητών στην Μπολόνια, συσχετιζόταν με τα ανάλογα γεγονότα που ακολούθησαν το 1973 στην Ελλάδα, ο κ. Συρμαλένιος υπογράμμισε ότι αυτά τα δύο γεγονότα είχαν κοινή συνισταμένη, αρχίζοντας με την περίοδο της χούντας.
"Βεβαίως και είχαν κοινή συνισταμένη. Καταρχήν για την περίοδο της χούντας, πιστεύω ότι το φοιτητικό κίνημα στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, αλλά κυρίως εκεί, είχε μαζικότητα και με τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων. Να φανταστείτε ότι στην Ιταλία εκείνη την περίοδο σπούδαζαν περί τους 20.000 Έλληνες φοιτητές, ενώ στην Μπολόνια, ήταν γύρω στους 5.000 σπουδαστές. Αυτή λοιπόν η δυναμικότητα αποτυπωνόταν και μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και μέσω των αντιστασιακών οργανώσεων που λειτουργούσαν στην γείτονα χώρα. Οι βασικές ήταν το ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΜ με το ΚΚΕ εσωτερικού, το ΚΚΕ-ΚΝΕ και μετά ήταν το Αγωνιστικό Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτές ήταν οι βασικές αντιστασιακές οργανώσεις που δρούσαν στο ελληνικό φοιτητικό στοιχείο τόσο στην Μπολόνια, όσο και συνολικά στην Ιταλία. Κάποιες οργανώσεις είχαν και καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του αντιστασιακού αγώνα μέσα στην Ελλάδα", σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Παραμένει ακόμη και σήμερα ζητούμενο το σύνθημα για "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία""
Στην επισήμανση εάν παραμένουν και σήμερα "ζωντανά" κάποια από τα τότε ζητούμενα του φοιτητικού κινήματος, πλην φυσικά της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, ο κ. Συρμαλένιος υποστήριξε πως παραμένει επίκαιρο και σήμερα το τότε σύνθημα για "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία".
"Βέβαια δε μιλάμε για τις ίδιες πολιτικές καταστάσεις, καθώς έχουν περάσει 50 χρόνια και το τότε ιδεολογικό στοιχείο ήταν πιο έντονο. Υπήρχε ένας πολύ συγκεκριμένος στόχος που δεν ήταν άλλος, από το να πέσει η χούντα, όπως και με τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, το φοιτητικό κίνημα ήταν σε μέγιστο βαθμό πολιτικοποιημένο καθώς είχε σκοπό να κάνει πράξη τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αιτήματα τα οποία είναι επίκαιρα και μέχρι σήμερα', τόνισε υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "το αίτημα "Ψωμί" αποτυπώνεται μέσα από την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες λόγω της ακρίβειας. Από την άλλη, το αίτημα "Ελευθερία" μέσα στο κράτος δικαίου έχει διαστρεβλωθεί σε μεγάλο βαθμό από όλα αυτά που ζούμε με τις υποκλοπές και την κατάταξη της χώρας μας στην 108η θέση παγκοσμίως σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και με την αλλοίωση των γεγονότων για την έρευνα στα Τέμπη".
Τέλος ο συγγραφέας ανέφερε ότι το αίτημα "Παιδεία" συνδέεται με ένα βασικό ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία, αλλά κυρίως με τη νεολαία "εάν αναλογιστεί κανείς και τον πρόσφατο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο οποίος καταργεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα, για ίσες ευκαιρίες και για δωρεάν παιδεία. Εάν τα σκεφτούμε όλα αυτά, βλέπουμε ότι το όραμα του Πολυτεχνείου, διατηρείται πάντα επίκαιρο", κατέληξε ο κ. Συρμαλένιος.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Nίκος Συρμαλένιος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μήλο. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Bologna (Ιταλία).
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, στους τομείς των δημοσίων επενδύσεων και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Συμμετέχει στην ανανεωτική αριστερά από τα χρόνια της δικτατορίας.
Εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων ως επικεφαλής της «Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας» στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 και το 2006. Εκλέχτηκε επίσης το 2010 στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό».
Από το Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2023 υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Διάσωση, ανάδειξη και εκπαίδευση
9 Ιαν. 2025 - 6:15 - Μια γιορτή γεμάτη μαγικές στιγμές
27 Δεκ. 2024 - 6:16 - Η “μαγεία” των Χριστουγέννων στην Ποσειδωνία
19 Δεκ. 2024 - 6:16 - "Πολιτισμός για όλους"
16 Δεκ. 2024 - 6:16 - Μία πολυετής εξελισσόμενη διαδρομή
9 Δεκ. 2024 - 6:16