Πρόστιμα "φωτιά" για αυτοκίνητα σε ακινησία που κυκλοφορούν
- Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024 - 11:34
Αν το όχημα εντοπιστεί σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική
Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ θα βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες εντοπιστούν να κυκλοφορούν οχήματα για τα οποία έχει υποβληθεί δήλωση ακινησίας.Το ίδιο βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για εκείνους που ενώ το όχημά τους έχει τεθεί σε αδράνεια καθώς δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας για τα τελευταία 7 έτη, το χρησιμοποιούν κανονικά.
Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων ειδοποιούνται να προχωρήσουν σε οριστική αδρανοποίηση, διαγραφή από τα μητρώα ή δήλωση ακινησίας, ή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επανακυκλοφορία τους,όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ που αφορά στην θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων για όλα τα παραπάνω.
Ακινησία
Όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Εαν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν των τελών κυκλοφορίας και του σχετικού προστίμο, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται φτάνοντας τις 30.000 ευρω ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται.
Όταν πρόκειται να διαγραφεί όχημα που βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λόγω παράδοσής του προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα ή με σκοπό την εξαγωγή του, δεν αίρεται η ακινησία, τα δε στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας ή παραδίδονται από τον ίδιο τον κάτοχο ή ιδιοκτήτη του προς διαγραφή οχήματος, εφόσον τα στοιχεία κυκλοφορίας βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά.
Σε κάθε περίπτωση, δεν επέρχεται διαγραφή οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων, λόγω εξαγωγής του, επανεξαγωγής του ή μεταφοράς του εκτός της χώρας, εφόσον δεν καταβληθούν προηγουμένως τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του και δεν βεβαιωθεί η εξαγωγή του, επανεξαγωγή του ή μεταφορά του εκτός της χώρας.
Όχημα που κατά τον χρόνο του θανάτου του ιδιοκτήτη του βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας, δύναται να διαγραφεί από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν αιτήματος των νόμιμων κληρονόμων, εφόσον παραδοθεί από αυτούς προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα σύμφωνα με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται οι κληρονόμοι να έχουν μεταβιβάσει το όχημα στο όνομά τους.
Αδρανοποίηση και διαγραφή από τα Μητρώα
Τα οχήματα που δεν έχουν υποβληθεί σε ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί για αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας και ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες τους έτσι ώστε είτε να προχωρήσουν σε οριστική αδράνεια του οχήματος και στη διαγραφή του από τα μητρώα είτε εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, το όχημα να επανακυκλοφορήσει. Σημειώνεται ότι διευκολύνεται η διαγραφή του οχήματος θανόντος που μπορεί να γίνει χωρίς να έχει μεταβιβαστεί το όχημα στους κληρονόμους. Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί, επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού. Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδηγήσεως του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Επαναφορά σε κυκλοφορία οχήματος, το οποίο έχει περιέλθει σε οριστική αδράνεια, είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με την έκδοση παραβόλου ύψους 150 ευρώ και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης προς τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες παρέχουν τη σχετική έγκριση ή απορρίπτουν την αίτηση. Η επαναφορά συνεπάγεται όλες τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις σε σχέση με το όχημα για το έτος επαναφοράς και εφεξής.
Πηγή:imerisia.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τα πρόστιμα για την κυκλοφορία οχημάτων που είναι δηλωμένα σε ακινησία
13 Νοε. 2024 - 9:12 - Τέλη κυκλοφορίας: «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα
25 Μαΐου. 2024 - 9:01 - ΑΑΔΕ: Έρχονται online έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα και σε όσους δεν περνούν από ΚΤΕΟ
10 Μαΐου. 2024 - 9:31 - Πρόστιμο 5.000 σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Σαντορίνη
29 Αυγ. 2022 - 14:15 - Δυο εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στους υπεύθυνους της Αττικής Οδού
24 Φεβ. 2022 - 6:23